Českotřebovský deník 206/2022 (25/7)
Nové video Českotřebovského deníku: FIGURAMA 22 ZAHÁJENA

V neděli 24. července se konala ohlášená vernisáž  letošní výstavy akademiků FIGURAMA 22 . Jejímu zahájení předcházela instalace vybraných výtvarných prací, na které se podíleli sami studenti a učitelé Akademie výtvarných umění v Praze.
Letos byla instalována přece jen v komornějším měřítku než v předchozích letech Většinu prací tvořily portréty  nakreslené studenty pod vedením učitelů v době distanční výuky, z letošního roku zde byly ještě vystaveny některé kresby podle modelů na Akademii. Ze všech vystavených prací zamrazí zejména při prohlížení portrétů  mrtvých spolužáků z Kyjevské akademie, kterou zničila jedna ruská střela s plochou dráhou letu. Jejich portréty nakreslila nová ukrajinská studentka Marína.
Sál hostince U Sitařů hostí výstavu Figurama již potřetí, loni a předloni se kvůli covidu nekonala. Kozlov je druhou zastávkou letošního turné Figurama, první výstava se konala v polské Wroclavi. Další výstava a plenér se uskuteční  na zámku Valeč.
Proč je výstava právě u nás v Kozlově?  Má jednak své genius loci - je to místo spjaté s působením malířů Rudolfa Vejrycha a Maxe Švabinského a současně také víkendové a letní sídlo akademického sochaře Tomáše Vejdovského, který je nejen učitelem na pražské Akademii, ale i výkonným ředitelem spolku Figurama. Sám o své funkci ve spolku říká, že je ten, kdo všechno organizuje a nic nerozhoduje.   
Tomáš Vejdovský si v Kozlově si společně s manželkou nyní buduje v bývalém obchodě svůj sochařský ateliér. Na výstavě můžeme také obdivovat  jeho sochařské práce. Na  jeho další si sochy můžeme zajet podívat např. do Dolního Újezda.
Na vernisáž výstavy  přijeli jednak rodiče a známí od studentů, jednak i řada místních zájemců. Vystavené obrázky a studie jsou skutečně velmi dokonalé, stojí opravdu za prohlédnutí.  Do vernisáže se nepodařilo umístit popisky, pro úplný dojem a informaci je třeba přijet na výstavu osobně. Figurama bude v Kozlově do 24 srpna.
Odkaz na video najdete ZDE: https://youtu.be/zOKdHfg3SSo


Nové video Českotřebovského deníku : Les jménem Kozačka

 
Lesem Kozačka projdete, půjdete-li cestou ze Svinné podél potoka Zlatý pásek směrem do Člupku. Možná jste tudy ještě nikdy nešli. Potom se projděte s námi, je to kouzelná trasa, která stojí za procházku i za parného letního dne. Přijdete k poldru nad Člupkem a zde můžete zpět vyčkat na autobus, který vás zaveze zase zpátky Do České Třebové.

Odkaz na krátké sotva tříminutové video najdete ZDE: https://youtu.be/SLmPwhQGzKQ


TANEČNÍ ŠKOLA ČT VYBOJOVALA  SKVĚLÁ UMÍSTĚNÍ 
NA ME 2022 VE SKOPJE

První červencový víkend se konala taneční soutěž Hiphop European Championships.
Díky úspěchům na MČR CDO 2022 a zisku bodů v celorepublikovém žebříčku získala Taneční škola hned několik nominací na Mistrovství Evropy 2022 v Severní Makedonii. Po dlouhé 16-ti hodinové jízdě proběhlo první soutěžní klání dua Andělka Linhartová a Martin Prossa. Dva postupy nejprve do čtvrtfinále a pak semifinále byli povzbuzením pro celou výpravu a konečné 23. místo z 63 nejlepších tanečních párů z celé Evropy úžasnými výsledkem. I přes vysoké teploty, šplhající se k 45 stupňům, probíhaly druhý den sólové kategorie. Sportovní hala byla slušně klimatizovaná a mezinárodní porota to viděla takto: Marek Prossa si vybojoval postup do dalšího kola a skončil na nádherném 13. místě ze 47 tanečníků. Zrovna tak Martin Prossa si ve své juniorské kategorii vybojoval 2x postup do dalších kol a konečné 11. místo z 29 tanečníku. Ženské kategorie jsou tradičně neuvěřitelně obsazeny, ale přesto se Lence Špajsové a Andělové Linhartová podařily moc pěkné výsledky. Lenka skončila 80 ze 106 tanečníku a Andělka 92 ze 121. 
Poslední soutěžní den byly na programu battly. Martin Prossa za podpory celého teamu zabojoval a z prvního kola, ve kterém bylo zaregistrováno 52 tanečníků z Bosny, Kypru, Dánska, Německa, Itálie, Norska, Polska, Slovenska, Slovinska, Švédska a Anglie, se probojoval do čtvrtfinále a konečně i do semifinále. V semifinále narazil na borce ze Švédska, přes kterého již neprošel. Celkové páté místo na Mistrovství Evropy je nejlepší výsledek, který si celá česká výprava ze šampionátu odvezla.
Děkujeme všem tanečníkům, za úžasnou reprezentaci nejen České republiky, Taneční školy, ale i města Česká Třebová. Nyní je čeká na podzim Mistrovství Světa v Rakouském Grazu.
Sportovní taneční klub Česká Třebová z. s..


Pozvánka do Letohradu
Čt 4. 8. 2022, 21.15 hodin – Bečvárna
LETNÍ KINO: Vyšehrad: Fylm 
Svérázná postava fotbalové hvězdy, která se nám, v roce 2016, představila v rámci seriálu Vyšehrad, se vrací.
Ovšem tentokráte zažívá Lavi svá peprná dobrodružství v celovečerním filmu. Občerstvení zajištěno. Sezení vlastní.  Vstupné: 130,-
 
Čt 18. 8. 2022, 21.00 hodin – Bečvárna
LETNÍ KINO: Prezidentka 
Únik od prezidentských povinností v podání Ani Geislerové za nočním hýřením a sochařem Petrem nám nabídne nejen humorné chvilky. Letošní promítání tak zakončíme i trochou romantiky.
Občerstvení zajištěno. Sezení vlastní.
Vstupné: 130,-
 
Pá 5. 8. / 19. 8. 2022 – park, zámek
NOČNÍ STRAŠIDELNÉ PROHLÍDKY 
Oblíbená akce pro celé rodiny plná strašidel a zážitků.
Projdete trasu parkem, plníte úkoly a na závěr se setkáte s Bílou paní.
Na akci je nutné se předem objednat v IC. 
Časy odchodů od IC: 20.00, 20.20, 20.40, 21.00, 21.20, 21.40 
Vstupné: 150,- / 100,- / 480,- rodinné (2 dospělí + 2-3 děti)


Mgr. Tomáš Heller odchází z funkce ředitele Institutu Paměti národa Pardubice a východočeské pobočky

Podle publikované tiskové zprávy se Tomáš Heller po pěti letech rozhodl, že přijme novou pracovní výzvu a přesunu se do pozice marketingového manažera firmy Lamark Východočeskou pobočku včetně jejího největšího projektu, což je Institut Paměti národa Pardubice, převezme od 1. 8. 2022 Mgr. Michal Bureš (michal.bures@postbellum.cz a 773 046 484). Věřím, že nový ředitel uspěje a bude Vaším kontaktem ve věcech pobočky a Institutu PN.
Pokud budete potřebovat zprostředkovat kontakty či příběhy pamětníků z východních Čech, k dispozici Vám bude i nadále šéfdokumentarista Miroslav Tyč (miroslav.tyc@postbellum.cz, 727 880 794). 

 

  • 5. srpna podvečer se poběží opět Svinnský kros - ceny jsou připraveny