Českotřebovský deník 207/2022 (25/7)

Do komunálních voleb zbývá 60 dnů = předvolební propagace najíždí 

Na domech, plotech a nejrůznějších konstrukcích zatím na soukromých pozemcích se od začátku prázdnin  začíná objevovat předvolební propagace. Dne 19, července byly odevzdány kandidátky jak do komunálních voleb, tak do Senátu. V obou případech je letos volebních stran méně než tomu bylo v posledních volbách.
Soustřeďme se na komunální volby. Ukazuje se, že zejména příprava takové kandidátky, která může mít úspěch v nadcházejících volbách se musí odpracovat a že to není jednoduchá záležitost. Nikdo  nebude mít v rukou kouzelný proutek, který byl  jen mávnutím vyřešil všechny problémy města, je to běh na delší vzdálenost a je to běh překážkový. To si uvědomí většinou až ti, kteří mají za úkol všechno na pochodu vyřešit bez ohledu na situaci, které právě existuje. A právě v minulém období byly překážky možná ještě vyšší než v předchozích letech.
Předvolební propagace teprve nabere na síle, zejména až budou vylosována volební čísla stran, tedy po 6. srpnu 2022. Dnes jsem v ulicích zaznamenal zejména volební propagaci Koalice pro Českou Třebovou. Není zaměřena na své kandidáty, ale zejména problémy, které byly v uplynulém období řešeny.  Výjimky se najdou...
                    Příjezd do města od Ústí nad Orlicí na Lhotce
 
Tykačova ulice                                                                                   Ústecká ulice
začátek Podbranské ulice                                                  Nádražní ulice
Budova školy na Lhotce se uvnitř podstatně mění

Lhotecká škola naposledy poskytla azyl pro děti z MŠ U Stadionu během komplexní modernizace této školní budovy. O budovu této školy projevila již dříve zájem soukromá základní škola  Na rovině, která dosud fungovala jako pobočka stejnojmenné školy v Chrudimi. Od ostatních základních škol zřizovaných městem Česká Třebová se odlišuje aplikovanou pedagogikou Montessori. Na školu dojíždí i děti z okolí. ZŠ Na rovině prochází nyní procesem osamostatnění.
V minulémn školním roce zde na Lhotce provozovala mateřskou školu a v záměru je umístit zde nejen předškolní vzdělání, ale také základní školu  pro I. a II. stupeň. To není možné bez přestavby. To představuje investici ve výši cca 4, 5 milionu korun, na které se podílí jak město, tak i zřizovatelů soukromé školy. Investice  města se pak vrátí do městského rozpočtu v rámci dohodnutého nájemného.  Nyní o prázdninách zde probíhají stavební práce. Z venkovního pohledu není mnoho vidět, ale uvnitř je vykonaná práce dobře znát. Průběh stavebních prací budeme dále sledovat. Termíny, které je nutné splnit jsou opravdu krátké. Z venkovního pohledu je např. zřejmé, že minulý vstup do školy z hlavní ulice je zrušen, je budována nová vzduchotechnika, neboť dle nařízení hygieny zde u hlavní silnice není možné větrat otevřenými okny.. Budou také nové odhledy, mění se také systém vytápění, staré kotle budou vyměněny, upravit je třeba i sociální zařízení a někde se mní i dispozice budovy. Můžem,e se těšit  na to, jak stará školní budova na Lhotce omládne.


Nové video Českotřebovského deníku:
STREAM NAROZENINOVÉHO KONCERTU RODINY MIMROVY 

Narozeninový koncert se konal v pátek 1. července 2022 v českotřebovské Malé scéně. Členové rozvětvené rodiny Mimrovy se sjeli na půl cesty k nám do České Třebové a po celý pátek 1. července pilně zkoušeli tak, aby secvičili náročný společný program Narozeninového koncertu. Uvádíme nyní  plný stream z celého koncertu. Již 2. července jsme publikovali desetiminutovou ukázku, nyní  uvádíme hodinový záznam celého koncertu. Byl to koncert o prázdninách, v neuvěřitelném vedru a přece o něho byl zájem Už to vypovídá o tom, jaké postavení má rodina Mimrova v České Třebové. Gratulovat přišla také starostka města Magdaléna Peterková.
Hudební tradice rodiny Mimrovy sahá do několika generací. Základ rodiny tvoří MgA. Bohuslav Mimra (75), Bc. Miluše Mimrová (60) a jejich dcera Jana MgA. Cecilie Mimrová. Na koncertu vystupují také synové Bohuslava Mimry Robert Mimra (50) a David Mimra (46).Na koncertu vystoupili nejen členové rodiny, ale také další hosté.

HŘENSKU JEDOU POMOCI I HASIČI Z PARDUBICKÉHO KRAJE

Do požárem zasažené oblasti Českého Švýcarska dnes odjeli na vyžádání také profesionální hasiči z Pardubický kraje.  Na pomoc Hřensku nakonec dnes v 15 hod. vyjelo 19 příslušníků Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje, 4 CAS, 2 dopravní automobily a 1 velitelský automobil.

Regionem Orlicka se jede v neděli 31. července také přes Českou Třebovou

V neděli 31. července dopoledne (vypočtený čas je od 10:30 - 10:50 hodin) projede městem Česká Třebová poslední etapa  etap tradičního cyklistického závodu Regionem Orlicka. Závod přijede po silnici od Zhořského kopce na světelnou křižovatku. Následovat bude průjezd na Staré náměstí, kde bude místěna rychlostní prémie. Peloton opustí naše město ulicí Lidická směrem na Skuhrov. a odtud do cíle v Lanškrouně Závod se pojede za otevřeného silničního provozu, pro půjezd závodu bude  krátkodob8 uzavírka zajištěna Policií ČR a Městskou policií.

Na sídlišti Trávník opravují dětské hřiště  

Bude zde nová dopadová plocha pod trasou lanovky, odtokový žlab i nová branka se schodištěm
Od pondělí 25. července probíhají na dětském hřišti na sídlišti Trávník úpravy, které si vyžádaly zkušenosti z dosavadního provozu.  Hřiště bylo otevřeno v roce 2020, bylo vybudování v rámci revitalizace sídliště s dotací Fondu rozvoje bydlení. Již po kolaudaci bylo třeba odstranit některé nedostatky v kvalitě provedených prací, některé požadované práce však nebyly ani v projektu.   Proto se nyní provádí dodatečně. Práce spočívají v položení pryžové dlažby s obrubami v prostoru dopadové plochy pod lanovkou, dále se jedná o osazení branky u tobogánu a instalaci dřevěného schodiště. Dále se ještě budou odstraňovat závady v okolí hřiště.  Jde např. o zamezení vymývání  štěrku z mlatového chodníku, na kterém bude nový odtokový žlab. Podle informace MěÚ