Českotřebovský deník 208/2022 (17/7) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Jak se areál sokolovny na Skále postupně mění  

Starosta T.J. Sokol Ing. Michal Kadlec je ve funkci od roku 2016. Během této doby areál Sokola Na |Skále prošel mnoha proměnami. Řada z nich není navenek zřejmá, jde o vnitřní stavební úpravy, výměny oken, zateplení půdních prostor, změnu sytému vytápění, novou vzduchotechniku, montáž nových hromosvodů na všech budovách, vybudování uceleného vsakového systému, díky kterému ušetří tělocvičná jednota Sokol na stočném ročně desítky tisíc korun. Začalo se také s úpravou fasády alespoň na vstupní budově, kde je nyní obydlený správcovský byt a celý areál naplno plně žije.
Od května do října je také naplno využíván venkovní prostor v sousedství sokolovny, kde jsou k dispozici 4 volejbalové kurty a kurt pro beach volejbal.  Areál má dostatečnou kapacitu na pořádání turnajů nejen regionálního formátu.
V posledních letech zde vznikla úspěšná spolupráce mezi T.J. Sokol a judisty, kteří jsou samostatným spolkem. Vznikla dohoda o společném využívání prostor výhodná jak pro Sokol, tak pro judisty. Průvodcem po postupně se měnícím areálem na Skále je úspěšný starosta jednoty Ing. Michal Kadlec.
Areál Na Skále doplňuje také montovaná tělocvična postavená cirka před 50 lety, která je nyní v majetku města. Využívá ji Základní škola Habrmanova a odpoledne sportovní oddíly. Pro její hospodárnější provoz město připravuje ještě letos výměnu zdejšího tepelného zdroje.
Přestože se areál na Skále  v mnohém proměnil a to od základu, celkový dojem příchozích ovlivňuje potřeba nové fasády. Je to otázka minimálně  dvou milionů korun. Věřím, že se i na na tuto investici prostředky v dohledné době najdou.
Českotřebovský deník během roku sleduje akce T.J. Sokol ve snaze o dokumentaci dění v sokolovně v rámci připravovaného "Sokolského zápisníku". Odkaz na 7 minutové video najdete ZDE   (mm)

Na místě staré pošty Parník bude Teraupetické centrum Parník

V domě čp.205 na Parníku byla loni přestěhována poště do nového působiště přístupného z křižovatky s Palackého ulicí a v II. NP vznikly č nové bytové jednotky. Dalším krokem bude využití volných nebytových prostor v prvním nadzemním podlaží domu čp. 205 na místě bývalé pošty. Zde bude zřízeno "Terapeutické centrum Parník" podle návrhu RPC Klumparova  s.r.o. Celkový náklad na dokončení úprav čp. 205 je vyčíslen na 7.000.000 Kč, z toho bude zapotřebí na úpravu nebytového prostoru 3.500.000 Kč. Stavební investice byla rozdělena na dvě části. Stavební úpravy zahrnující zateplení fasády domu, úpravu zpevněné plochy u domu a odstranění vlhkosti domu v hodnotě 3.034.022,63 Kč + DPH, byly zadány společnosti Teza. Tato částka bude pokryta z rezervy 25.000.000 Kč vytvořené při prodeji bytového domu Jezevčík. Provedení stavební akce "Terapeutické centrum Parník" (bývalé prostory České pošty) bylo schváleno do plánu oprav společnosti Teza, s.r.o. na rok 2022.


4. září bude v České Třebové LokoMan Triatlon

Sportovní akci LokoMan triatlon uspořádá dne 04.09.2022 spolek Bobina.  Předpokládaná účast je 30 - 40 osob, maximální 60 osob. Součástí akce budou i dětské závody. Po plavecké části v rybníku "Pařezák" absolvují závodníci cyklistickou část přes Semanín, Kozlovský kopec, Hory. Tato část závodu bude končit v parku Javorka. Následná běžecká část závodu povede kolem Robova kopce. V parku Javorka naproti areálu Eko Bi s.r.o. budou umístěny depo, cíl a občerstvovací stanice pro závodníky. Trasa bude značena cedulemi, fáborky, páskou, případně ekologickým sprejem. Část cyklistického závodu je vedena i po lesních pozemcích města. Lesní hospodář souhlasí s pořádáním závodu za předpokladu dodržování lesného zákona, odstranění veškerého označení a úklidu dotčených pozemků po skončení závodu.

Stavební úprava Malé scény v letošním roce je málo reálná
Jde o odstranění závady, která se projevuje roztžením obvodového zdiva na severní straně foyeru nestabilním podložím. Oprava se chystá již několik roků, letos se dostala do plánu realizací a finanční prostředky na akci byly proto již zařazeny do rozpočtu investic města. Aby akce měla význam a zlepšila současně prostorové dispozice Malé scény,  byla rozšířena  na investici s názvem „Přístavba kavárny a šatny k objektu Malé scény, Česká Třebová“. Ukazuje se však, že v rámci realizace této investiční akce dojde ke kolizi stavby s podzemním plynovodním vedením. podmínkou realizace stavby je tedy přeložení tohoto vedení.  GasNet, s.r.o. a GasNet Služby, s.r.o. jako vlastník plynárenského zařízení předložil návrh Smlouvy o zajištění přeložky plynárenského zařízení a úhradě nákladů s ní souvisejících. Přeložku plynárenského zařízení zajistí Město Česká Třebová. Náklady budou upřesněny po zpracování projektu, zajištění zhotovitele a uzavření Smlouvy o dílo na realizaci přeložky s certifikovaným dodavatelem.   To jsou důvody pro zpoždění realizace zmíněné stavební investice

AKCE PRO DĚTI v městské knihovně:
ZNALEC PŘÍRODY – NAUČNÁ STEZKA ZA POKLADEM

V červenci a srpnu se můžete s rodinou vydat na poznávací stezku, kterou vytvořila Alena Gondeková a realizovala Městská knihovna Česká Třebová. Trasa dlouhá cca 3 km vede údolím Křivolického potoka, přes Hory, Poklonu a končí u skautské klubovny. Cesta je vhodná i pro kočárky. Cestou potkáte 20 stanovišť s poznávačkou, nápovědou, úkoly a šifrou, která vás dovede k pokladu.
Dobrovolným bonusem je slosovatelná poznávačka. Odpovídat můžete online nebo písemně. Písemnou odpověď pak doručte do knihovny. S sebou na stezku potřebujete tužku, papír, případně telefon se čtečkou QR kódů a připojením k internetu (využijete pouze u jednoho stanoviště). V truhle s pokladem naleznete také samolepku do sešitu Knížkohraní. Další informace na www.moderniknihovna.cz.

REMA v roce 2021: Přes 23 tisíc tun vysbíraného odpadního elektra

Společnost REMA Systém si za loňský rok připsala nejen 4% meziroční nárůst v celkové hmotnosti vysbíraných vysloužilých elektrozařízení, ale i o bezmála dva procentní body vyšší dosaženou míru materiálového využití vysbíraného odpadního elektra. Zároveň se REMA může s 21 500 sběrnými místy pyšnit jednou z nejhustších sběrných sítí v celé republice. Průzkumy spokojenosti se službami rovněž ukazují velmi vysokou spokojenost zákazníků.
Společnost REMA Systém, která v tuzemsku zajišťuje zpětný odběr odpadních elektrozařízení, v loňském roce vysbírala a předala k recyklaci 23 022 tun odpadních elektrozařízení. Oproti roku předchozímu je to o 953 tun více, což představuje meziroční nárůst o zhruba 4 %. Dosažená míra zpětného odběru společnosti REMA Systém tak činí 65,20 % a pohybuje se nad zákonným limitem.
Průměrná hmotnost sebraných odpadních elektrozařízení přepočtená na jednoho obyvatele České republiky dosáhla v roce 2021 hodnoty 2,21 kilogramu. Z krajů se v přepočtu na obyvatele vybralo loni nejvíce ve Středočeském, Plzeňském a Zlínském kraji, nejméně pak na Vysočině. „Největší hmotnostní podíl z vysbíraných vysloužilých elektrozařízení představovala velká zařízení, tedy domácí spotřebiče, jako třeba pračky či myčky nádobí, kterých jsme sebrali přes 7 239 tun. Celkem jsme v roce 2021 zpracovali 18 711 objednávek, kam patří svozy, ale i další typy objednávek. Sběrných nádob jsme distribuovali celkem 537. Zpětný odběr zajišťujeme pro 12 285 zákazníků a s 21 500 sběrnými místy máme jednu z nejhustších a největších sběrných sítí v České republice,“ uvedla Barbora Stárková z oddělení komunikace a marketingu společnosti REMA Systém. Celých 98 % objednávek svozu od zákazníků REMA Systém vyřídí do 5 dní. Na podporu zpětného odběru od běžných spotřebitelů z kteréhokoliv místa České republiky pak společnost loni nabízela 11 unikátních projektů.

V sobotu 30. července zveme na Slet UL letadel na letišti Česká Třebová

Srdečně zveme všechny piloty UL a příznivce létání na sobotu 30.7.2022 na letiště Aeroklubu Česká Třebová.
Přílety strojů od dopoledních hodin.
Občerstvení pro posádky letadel zdarma.
Program dne :
Jednotlivá vystoupení UL strojů.
Prezentace prací modelářů a jejich letové ukázky.
Seskok parašutistů.  Letové ukázky replik historických letounů   Občerstvení pro návštěvníky zajištěno.
Sociální zázemí bude k dispozici.  Srdečně zvou pořadatelé AK Česká Třebová

Videoreportáž ze sletu UL letadel z loňska (2021) a předloňska (2020)  na dále uvedených odkazech


 

Pražská brána ve Vysokém Mýtě bude od srpna opět přístupná veřejnosti

Spolu s kostelem sv. Vavřince je Pražská brána hlavní dominantou Vysokého Mýta. Nejrozsáhlejší rekonstrukci od roku 1883 spustil havarijní stav stropu, který byl napaden dřevomorkou. Město Vysoké Mýto nakonec využilo postavené lešení k rozsáhlejší rekonstrukci, než se původně plánovalo. Prostor ve věži bude sloužit jako vyhlídka na město i jako místo k výstavám. Nově opravená památka se otevře na přelomu července a srpna

Letní kino mají v Ústí u Roškotova divadla

Každý den, až do 7. srpna, promítá před Divadelním klubem u Roškotova divadla vždy od 21 hodin letní kino. Těšit se můžete na sérii českých filmů za vstupné od 80 do 130 Kč podle promítaného filmu.
Připraveny jsou například snímky Tajemství staré bambitky 2, Prezidentka, Zátopek, Mimořádná událost a řada dalších. Nechybí ani občerstvení. Právě dnes můžete shlédnout snímek z roku 2022 režiséra Jana Svěráka, natočený na motivy tří povídek jeho otce Zdeňka Svěráka, Betlémské světlo. Ve filmu hrají Zdeněk Svěrák, Daniela Kolářová, Vojtěch Kotek, Tereza Ramba, Ondřej Vetchý, Jitka Čvančarová či Vladimír Javorský. Stárnoucímu spisovateli Karlu Šejnohovi (Zdeněk Svěrák) už psaní nejde jako dřív. Nedokončené povídky se mu hromadí v hlavě, jejich postavy vylézají na denní světlo a dožadují se, aby autor pokračoval v ději. Všichni něco chtějí. Fotograf Matěj chce získat nedobytnou Vendulu z lékárny, pan Bohumil prosí, aby udělal zázrak, automechanik Bakalář by chtěl být léčitelem. Do toho vstupuje z reálného světa Šejnohova manželka, která si myslí, že už by měl psaní nechat a konečně se věnovat jí. Komedie s prvky magického realismu servíruje univerzální otázky lidského života s nadsázkou a humorem.

V nemocnici Rychnov n. Kn. se chystá velká investice za 757 milionů korun

V areálu nemocnice v Rychnově nad Kněžnou začaly stavební přípravy na modernizaci a přístavbu stávajícího multioborového pavilonu. Královéhradecký kraj zde jako první odstraní skladovací budovu v blízkosti současného parkoviště.
Na samotnou modernizaci aktuálně probíhá výběrové řízení s předpokládanou cenou 757 milionů korun. „Před zahájením hlavních stavebních prací musí nejprve proběhnout demolice objektu, který nemocnice donedávna využívala jako sklad. Budova v minulosti sloužila také jako nemocniční lékárna. Demolice proběhne za plného provozu a neomezí nijak chod rychnovské nemocnice," uvedl první náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček.
Odstranění budovy předchází realizaci přístavby a rekonstrukce tří podlaží stávajícího pavilonu DIGP (dětské oddělení, interna, gynekologie, porodnice). Uvolněné místo bude po odstranění skladovacího objektu sloužit pro zařízení staveniště a v budoucnu jako parkovací plocha pro osobní automobily.
Skladovací objekt určený k demolici je dvoupodlažní nepodsklepená budova se zastavěnou plochou zhruba 700 m2 s předsazenou rampou na jižní straně po celé délce objektu a přistaveným jednopodlažním objektem na východní straně. Nosným systémem budovy je železobetonový montovaný skelet. Jedná se o typovou montovanou konstrukci objektu, která bude rozebírána po částech.
Realizaci demolice provádí firma, kterou kraj vybral na základě veřejné zakázky. Demolice bude trvat zhruba dva měsíce a za práce kraj zaplatí 2,3 milionu korun včetně DPH. Administraci akce kompletně zajišťuje oddělení průmyslových zón krajského Centra investic, rozvoje a inovací.
Vedle toho od 28. dubna letošního roku běží termín pro podávání nabídek do veřejné soutěže na realizaci nové pětipodlažní přístavby – pavilon Urgentního příjmu – a na rekonstrukci tří podlaží stávajícího objektu DIGP. Součástí zakázky je také realizace nového objektu medicinálních plynů a objektu nového energocentra i úprava a rekonstrukce zpevněných ploch, komunikací, parkování a inženýrských sítí technické infrastruktury. Předpokládaná cena celé zakázky je 757 milionů korun bez DPH. Výběr zhotovitele ztvrdí rada kraje na základě doporučení výběrové komise.