Českotřebovský deník 209/2022 (28/7)
Letecký den na letišti Česká Třebová se v sobotu 30. července pro předpovězenou trvalou nepřízeň počasí nekoná. Náhradní termín byl stanoven na sobotu 10. září

Budování parkoviště pod hudební školou se v sousedním domě nelíbí

Bytové družstvo  v domech 2013 - 2015 zorganizovalo proti stavbě parkoviště petici, která se nyní řeší. Obsahuje nesouhlas s budováním parkoviště na místě zbouraných domů čp. 800 a 801 pod hudební školou, i když příprava této stavební investice běží prakticky od loňska. Až nyní, když je již vše připraveno na zahájení stavby, připraven projekt, který prošel stavebním řízením včetně stanovisek všech dotčených orgánů, v rámci výběrového řízení byl vybrán dodavatel stavby a byla s ním uzavřena smlouva a nyní se má všechno změnit a od stavby odstoupit?  Můžeme za takových podmínek někdy dosáhnout stavu, kdy bude vybudován na sídlišti Trávník další tolik potřebný počet parkovacích míst? Zvláště nyní, když se dokončuje  rekonstrukce a modernizace domu čp. 1906 (Rezidence Rozmarýn), která přinese do centra další desítky parkujících automobilů? 
Petice sama o sobě nemá na průběh stavebního řízení žádný vliv. Pokud ovšem bylo toto řízení provedeno zcela správně. A bohužel se ukázalo, že při vydávání stavebního povolení na tuto investiční akci nastala procesní chyba, stavební povolení bylo vydáno o 3 dny dříve, než uplynula zákonná 15tidenní doba na odvolání. Je to chyba pracovníka příslušného odboru MěÚ, která se nyní vymstí v tom, že se tato investice nyní nemůže realizovat. Obyvatelé sousedního domu, tedy účastníci stavebního řízení podali odvolání, které bude řešit příslušný odbor  Krajského úřadu a zřejmě předá  tuto záležitost  k novému projednání.  Tím bude třeba celý tento proces zopakovat, jistě se pohlídá, aby nyní již byl bez procesní chyby.
Nyní něco k obhajobě autorů petice. Sám jsem se na místě samém i se svými kolegy a Ing. Vladimírem Typlem jako předsedou bytového družstva přesvědčil, že autor projektu měl jeden záměr - využít maximálně plochu dané parcely pro nové parkoviště a nedíval se na připravené dílo očima sousedů, kteří zde bydlí.  Ani ze samotného plánku, který jsem měl možnost již na jaře prostudovat (je zveřejněn v článku) to nevypadá špatně. Také jiné domy na Trávníku jsou obklopeny parkujícími auty. Ovšem svahové poměry v dané lokalitě ukazují, že za parkovištěm (blízko zmíněného domu 2013-15) vznikne velký výškový rozdíl, který parkující a kolemjdoucí vnímají jinak, než obyvatelé tohoto domu. Protože skutečně není snahou města  vnucovat  sousedům projekt bez úpravy, jedná se o možnostech, které by byly pro sousedy akceptovatelné. Je snaha se dohodnout, nikoliv vnucovat připravený projekt. Na druhou stranu je škoda, že se tyto připomínky neřešily třeba v době, kdy se projekt dokončoval. Byl připraven standardním způsobem a odsouhlasen dopravní komisí, radou města, prošel připomínkami dotčených orgánů. Zatím je předčasné psát jak to dopadne, v každém případě zde bude zdržení, připravená investiční akce se zatím rozběhnout nemůže.  (mm)

Pozvánka na Den Regionu Orlicko-Třebovsko

Svazek obcí Orlicko–Třebovsko zve všechny příznivce, přátele cyklistiky a veřejnost v pátek 2. září 2022 na cyklistický výlet regionem. Úvod letošní cyklojízdy je věnován výročí 25 let od ničivé povodně v roce 1997. Akce končí v obci Jehnědí.
Sraz účastníků je ve 13 hodin na hrázi rybníka Hvězda na jižním okraji obce Třebovice. Den regionu zahájí starosta obce. Po velké povodni v roce 1997 byly zahájeny práce na protipovodňových projektech, které měly za účel zamezit vysokým škodám v obcích na dolním toku Třebovky (obce Třebovice, Rybník, Česká Třebová, Dlouhá Třebová a Ústí nad Orlicí). K prezentaci budování protipovodňové ochrany je přizván odborník z Povodí Labe, státní podnik a starostové obcí, které byly katastrofální povodní postiženy.  Cyklisté po zahájení vyjedou podél toku Třebovky přes obec Rybník do České Třebové. Mezi 14. a 14.30 hod. je u odpočívadla v lokalitě Bezděkov prezentace nové cyklostezky mezi Rybníkem a Českou Třebovou (v blízkosti cvičiště pro psy Podhorka) a v této době je možné se k odpolednímu programu připojit.
Cyklojízda starostů členských obcí regionu bude pokračovat přes Kozlov do Jehnědí a bude ukončena ve sportovním areálu Hliňák. Je zajištěné občerstvení a prohlídka ultralehkých letadel a modelů velkého sletu ultralehkých letadel v Jehnědí, který se za příznivého počasí bude konat následující den. Ve večerním programu se představí místní kapely - talentovaná dětská kapela Betmeni a kapela Beztíže.  Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem!
Za svazek obcí Region Orlicko – Třebovsko zve
Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr. Jana Staňková


Srpnové jízdní řády regionálních autobusů se mírně změní, ale budou platit

Kraj ustupuje, mění jízdní řád
Pardubický kraj přistoupil k mírné změně jízdních řádů autobusů, které zajišťují dopravní obslužnost v kraji, již od srpna, a to na dobu jednoho měsíce. Dopravce BusLine nebyl z důvodu nedostatku řidičů dlouhodobě schopen zajistit stabilní provoz na všech spojích a linkách podle objednávky kraje. Docházelo tak k výpadkům spojů zejména v okresech Svitavy a Ústí nad Orlicí. Upravený jízdní řád některé nevyužívané spoje vypouští. Bude platit do konce prázdnin, o úpravách jízdních řádů v rámci standardních změn od září se nyní jedná.
„Stávalo se nám, že spoje, které byly nahlášeny, že pojedou, tak nevyjely, a cestující měli velký problém, jak tuto situaci vyřešit, když už stáli na zastávce. Nemohli se bohužel absolutně spolehnout na informace, které nám, ale i jim byly den předem poskytnuty. Proto jsme se dohodli s dopravcem na omezení méně využívaných spojů tak, aby ostatní dokázal dopravce odjezdit s železnou pravidelností. V pracovní dny nebude jezdit 40 z 1277 spojů, v sobotu 8 z 219 spojů a v neděli 10 z 233 spojů,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.
O všech změnách budou do konce týdne informováni starostové měst a obcí v kraji a jízdní řády budou dostupné na http://portal.idos.cz/
Nyní jsou v přípravě jízdní řády s platností od 1. září ze zřetelem na zajištění dojížďky do škol a zaměstnání. „To, že přistupujeme k úpravám dopravy, je nejen pro nedostatek řidičů, ale i z důvodu neúměrných finančních nákladů, které během dvou let vzrostly z důvodu enormního nárůstu cen pohonných hmot o více jak třetinu. Jde nám hlavně o to, aby všechny spoje uvedené v jízdních řádech stoprocentně jezdily a nemuseli jsme razantně zdražovat jízdné,“ dodal náměstek Kortyš. Kraj nyní upřesňuje s dopravcem počty řidičů na září i případnou výpomoc dalších firem.


V sobotu 30. července Slet UL letadel na letišti Česká Třebová nebude !!!

Pozvánka na sobotu  30.7.2022 na letiště Aeroklubu Česká Třebová se ruší, nebude příznivé počasí. !!!
Program dne  se přesouvá na sobotu 10. září.
Zatím můžete shlédnout záznamy loňského a předloňského setkání přátel létání na dále uvedených odkazech:


  • Po Pernštejnech přijde na řadu společenský sál a návštěvnické centrum
    Od roku 2017, kdy radní Pardubického kraje schválili takzvaný Generel dlouhodobé prezentace zámku Pardubice jako pernštejnské rezidence, zpracovaný architektem Petrem Všetečkou ve spolupráci s architekty Josefem Pleskotem a Ladislavem Lábusem, uplynulo už téměř pět let. Nyní radní kraje aktualizovali postup prací podle současných potřeb a také podle možností využít dotace z evropských fondů.
     
    Část plánů z generelu je hotová, další se dokončují
    Stavební část evropského projektu za více než 110 milionů korun, která souvisela se vznikem pernštejnské expozice, je hotová, nový dodavatel dokončuje vybavení tak, aby se mohla na podzim otevřít. Mezitím vznikly v dalších prostorách na zámku dvě nové stálé expozice Východočeského muzea, které se věnují autorskému sklu a numismatice. Obě byly oceněny v letech 2021 a 2022 shodně druhým místem v celostátní soutěži Gloria musaealis, takže jsme na ně mimořádně hrdí. Podařilo se také otevřít nový velký výstavní prostor v hospodářských budovách, v místech, kde byla mnoho let pouze venkovní terasa,“ shrnul hlavní investice minulých let na Zámku Pardubice náměstek hejtmana Roman Línek.
     
    Zámek, muzeum a společenský sál se zázemím
    Cílem generelu od začátku bylo nechat vyniknout úžasným zámeckým prostorám z dob vlády Pernštejnů, včetně unikátního opevnění zámku, zajistit dobré podmínky pro práci Východočeského muzea a dostatečný komfort pro návštěvníky. Neméně důležité je také vyřešit společenský provoz na zámku.
     
    „Do finiše jdou projekční práce na reprezentativním společenském sálu a foyer podle návrhu architektky Evy Jiřičné a také na návštěvnickém centru podle návrhu Petra Všetečky. Vlastní realizací těchto investic chceme zahájit v roce 2023 tak, abychom mohli efektivně využít zdroje Evropské unie. Jenom z krajského rozpočtu bychom na ně nebyli schopni dosáhnout,“ okomentoval situaci Línek.
     
    Z rytířských sálů, kde společenským provozem trpěly vzácné renesanční malby, se veřejné akce přesunuly do 3. patra paláce. To je zatím provizorně upravené a slouží třeba koncertům, nebo společenským setkáním. Tak to bude až do zahájení definitivních úprav podle nového projektu.
     
    Muzeum získá prostory po Východočeské galerii
    V roce 2023 se do areálu Automatických mlýnů přestěhuje celý provoz současné Východočeské galerie, který dosud sídlí na zámku. To umožní v první etapě začít s budováním moderního návštěvnického centra a v dalších letech upravit postupně nové výstavní prostory v patře nad návštěvnickým centrem v čp. 3 pro expozice vymístěné ze zámeckého paláce.
     
    Konzervátoři mají nové dílny v Ohrazenicích
    V depozitárním areálu v Ohrazenicích vzniklo v loňském roce nové pracoviště pro konzervátory Východočeského muzea. Jeho vybudování navázalo na zateplení budov a konzervátoři se tam mohli přestěhovat poté, co museli uvolnit historické prostory na zámku.
    Do budoucna se stále počítá i s vybudováním centrálního depozitáře pro archeologické nálezy z Pardubického kraje. „Vzhledem k tomu, že evropské dotace, se kterými jsme počítali, jsou nyní už vyčerpány, budeme muset tento projekt přesunout do dalšího programovacího období,“ dodal Línek.

    Čapí mládě nezvládlo jeden ze svých prvních letů a zranilo se o kabely internetového rozvodu
    Jedno ze čtyř čápat na hnízdě ve Střední škole automobilní na Dukla v Ústí nad Orlicí se zranilo, nyní je v péči Záchranné stanice a ekocentra Pasíčka. Podle pracovníků záchranné stanice naštěstí nemá žádné vážnější poranění. Je velká pravděpodobnost, že se po úspěšné rehabilitaci brzy vrátí zpět do přírody. "Toto čapí mládě mělo při vylétnutí z hnízda pěknou smůlu. Zachytilo se křídlem za téměř neviditelný drát linky od internetu, natažený mezi budovami v Ústí nad Orlicí. Mládě bylo odchyceno a převezeno do stanice. Vyšetření ukázalo silně pohmožděné křídlo, rentgen však naštěstí neodhalil žádné vážnější poranění. Je tedy velká pravděpodobnost, že by se mohl po úspěšné rehabilitaci brzy navrátit zpět do přírody. Po domluvě s pracovníky firmy bude nebezpečná linka odstraněna, aby nedošlo k zbytečnému poranění dalších zvířat," uvedli pracovníci záchranné stanice.


  •