Josef Menšík je ředitelem gymnázia právě deset let


Od 1. srpna 2012  nastoupil do funkce ředitele českotřebovského gymnázia Mgr. Josef Menšík. Svou pozici obhájil jednoznačně v konkurzním  řízení, jeho výsledek pak potvrdila Rada Pardubického kraje. Do funkce jej v závěru školního roku již v červnu 2012 uvedla radní Pardubického kraje pověřená oblastí školství Ing. Jana Pernicová. Faktické předání školy do rukou nového ředitele se pak uskutečnilo na přelomu července a srpna 2012. 
Střídání po 22 letech. Předchozí  ředitel školy PhDr. Petr Poldauf odešel do důchodu, i když si na škole ještě několik let ponechal částečný úvazek - výuku německého jazyka. Ve funkci ředitele byl více než 22 let, v roce 1990 vystřídal náhle zemřelého Josefa Čebiše. Připomeňme si, ještě co v souvislosti s předáním funkce napsal nový ředitel před deseti lety:  "Chtěl bych odcházejícímu řediteli upřímně poděkovat  nejen za vedení školy v uplynulém poměrně dlouhém období, ale také za tvůrčí a kamarádskou atmosféru v pedagogickém sboru, za náročnost  a důslednost při pedagogické práci. To jistě říkám nejen za sebe, ale i další členy pedagogického kolektivu školy. Za sebe bych pak chtěl navíc zdůraznit, že Petr Poldauf věnoval neuvěřitelnou spoustu času také mně osobně při předávání dokumentů a celé školní agendy, mohu říci, že jsme společně prošli veškeré materiály pedagogické, ekonomické, stavebně technické a i všechny další oblasti, které jsem musel převzít. V mnoha případech bylo třeba tlusté fascikly doplnit zasvěceným výkladem. Jsem přesvědčen, že mi bude rádcem i dalších měsících mé práce na nové pozici ve vedení gymnázia".
Kdo je Josef Menšík: Na českotřebovském gymnáziu působí letos v roce 2022 právě třicet let, spolupůsobil  na přípravě více než tisícovky absolventů našeho gymnázia. Na školu nastoupil v roce 1992 s aprobací Český jazyk - hudební výchova. Zájem o školu projevil např. svým aktivním působením ve výboru Spolku gymnázia.  Mimo svou pedagogickou práci na gymnázium také vyučoval na českotřebovské pobočce hudební školy Yamaha a velkou zásluhu má na znovuobnovení činnosti  českotřebovského smíšeného sboru Bendl, který se během let stal jedním z nejlepších sborů v našem kraji. Bydlí v České Třebové, je ženatý a má dvě děti, . Zajímá se o práci pro město, m.j. např. jako dříve člen a také i předseda kulturní komise města  a od roku 2010 dodnes  pracuje jako zastupitel města Česká Třebová za Koalici pro Českou Třebovou, v posledním volebním období jako člen rady města.
Nově koncipované vedení školy. Po nástupu nového ředitele se změnila i situace na škole, tedy českotřebovském gymnáziu. Zástupkyní ředitele je Mgr. Dana Řehořová. Škola má plně aprobovaný pedagogický sbor, dosahuje výborných výsledků ve studijní činnosti, na středoškolských soutěžích . I dnes platí, že českotřebovské gymnázium má nejbohatší jazykovou  výuku v regionu.  Jazykovému vzdělávání se na gymnáziu věnuje velká pozornost již tradičně, dobrá jazyková výbava je potřebná ke studiu všech oborů na vysoké škole i v praxi. Vyučuje se zde samozřejmě angličtina, vynikající výsledky dosáhli studenti při výuce španělštiny, vyučuje se i němčina, franština, ruština a latina. Škola však nezanedbává ani výuku přírodovědných předmětů zvlášť při vědomí toho, že praxe dnes vyžaduje především studenty technických oborů. Proto škola využívá všech možností k obohacení studia prostřednictvím evropských programů. Škola velmi dobře spolupracovala s firmou Contipro Dolní Dobrouč na programu FYBICH žáci měli spoustu úspěchu v mimoškolních aktivitách, olympiádách a dalších soutěžích.  Před nedávnem (v r. 2019) jsme si  připomněli  již 110. výročí od založení gymnázia. Bylo velmi potěšující, že prakticky všichni absolventi školy na sjezdu absolventů děkovali současnému vedení za to, jakým směrem se škola ubírá.  
Vynikající výsledky ve studiu i v úspěšnosti absolventů na vysoké školy.  Dosažené studijní výsledky svědčí o tom, že studenti jsou na našem gymnáziu vedeni kvalitními učiteli a na náročnosti studia se nic neubírá. Je to vidět i u letos jinde problémových státních maturit, na českotřebovském gymnáziu byla úspěšnost  maturantů u testů státních maturit 100%, tedy bezproblémová. To jasně ukazuje, že nejrozumnější cestou k získání státní maturity, uceleného vzdělání a studiu na VŠ vede přes gymnázium.
Hodnotíme-li  uplynulých deset let, nemůžeme vynechat stavební rozvoj budovy českotřebovského gymnázia.  To je spojeno s předáním budovy školy do majetku Pardubického kraje, který má daleko více možností s realizovat úpravy a využít pro to dotační programy. Začalo to postupnou výměnou oken rekonstrukcí kotelny. To ještě v době, kdy byla budova v majetku města. Po předání vzniklo logické spojení provozovatele a majitele budovy a umožnilo řešit modernizaci školy v rozsahu, kterou by město zajistit samo nedokázalo. Proměna byla v řádu nižších desítek milionů korun. Stavební úpravy tím nabraly na tempu a ty nejhlavnější byly dokončeny právě do oslav 110 let existence školy. Ale ani potom se proměna školy nezastavila. Loni proběhla např. rekonstrukce tělocvičny. Letos dochází k předání sportovního areálu školy na Pardubický kraj. Podle vyjádření hejtmana Martina Netolického to umožní dalším modernizaci, současný stav sportoviště byl naposledy upraven v devadesátých letech. První studie na to, jak bude sportovní areál po modernizaci vypadat, je již připravena. Úpravy budou zahájeny  možná již v dalším roce.
A co považuji za nejdůležitější?
Během působení ředitele Josefa Menšíka se podařilo podstatně změnit situaci v počtu uchazečů o studium na zdejší škole, škola je naplněna prakticky na 100%.  To lze považovat pro školu za nejlepší vysvědčení její odborné pedagogické způsobilosti. To současně přináší určité problémy např. pro uchazeče o studium z českotřebovských základních škol, kteří jsou vystaveni velké konkurenci uchazečů z širšího regionu. Zvyšuje se tlak tlak na úroveň vzdělávání na základních školách. Zde zřejmě existují určité rezervy, neboť řada žáků z České Třebové není podle výsledků přijímacích testů zatím mezi nejlepšími uchazeči. Situace se však ve spolupráci se základními školami začala řešit.  Je to jistě i tím, že postupem času se díky zvýšenému zájmu studentů stalo českotřebovské gymnázium jednou z prestižních škol v našem regionu. Svůj podíl na tom má jistě i ředitel školy Mgr. Josef Menšík, který si může nyní spolu s námi připomenout  právě deset let práce v pozici ředitele.  Myslím, že za jeho působení nejen v této funkci je třeba Josefu Menšíkovi vyslovit poděkování.
21.7.2022                                                                                                                                                         Milan Mikolecký
Fotografie:
1. Ředitel Josef Menšík (foto Luboš Kozel 2014)
2. Budova školy ve 20. lstech, to zde sídlila sedmiletá  reálka
3. Z oslav 90. let gymnázia v roce 1999 (ředitel PhDr. Petr Poldauf. zástupkyně ředitele Mgr. Jana Sedláčková, ředitel Školského úřadu Mgr. Vl. Kučík, místostarosta Ing. Jiří Kubínek, starosta města Jiří Pásek, MUDr. Ivan Týče, přednosta Okresního úřadu, prof. Hana Habrmanová, předsedkyně spolku gymnázia
4. Jarní gymnázium