Českotřebovský deník 216/2022 (4/8) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Studie na úpravu plochy nad krytem u Nového náměstí

  V České Třebové byly v sedmdesátých letech postaveny celkem 4 protiatomové kryty vyšší odolnosti, které měly chránit obyvatele města s železničním uzlem celostátního významu. Po změně režimu pak postupně přes Hasičský záchranný sbor přešly do majetku města . Postupně se podařilo zajistit, nebo v současné době ještě ještě zajišťuje smysluplné využití vnitřních prostor krytů, v případě úkrytu u Nového náměstí jde také o využití plochy nad krytem. Jde totiž o veřejný prostor na prestižním místě v centru města.
Od loňského roku se připravuje ve spolupráci se základními školami Nádražní a Habrmanova záměr na využití plochy nad krytek tak aby bylo multifunkční, mohlo sloužit v dopoledních hodinách ke zpestření výuky jako venkovní učebna a odpoledne např, pro zájmové útvary DDM, pro akce městské knihovny a také pro veřejnost. Tento prostor bude i nadále uzavíratelný, bude mít pevná provozní řád. správce jej bude každý den prohlížet a večer uzavírat. Záměr byl představen veřejnosti zatím na schůzce se sousedy a majiteli sousedních nemovitostí.
Prezentace proběhla v konstruktivní atmosféře a připomínky sousedů byly zaznamenány. V další etapě bude studie, kterou zpracovala Ing. arch. Lucie Kubínková ( viz některé vybrané vizualizace)  upravena zapracováním připomínek sousedů a znovu konzultována se školami. Pro realizaci předpokládáme využití některého grantového programu z nabídky - tedy MAS Orlicko, Pardubický kraj nebo také Nadační fond ČEZu ze systému tzv. "Oranžových dotací". Jde o dlouhodobě nevyužitý veřejný prostor v centru města, který by byl smysluplně využit pro školy i veřejnost. Výklad k problematice na videu podává radní Ing. Michal Kadlec, který se touto problematikou v uplynulém roce zabýval. Jistě uznáte, že jde o lepší záměr řešení než před časem zamýšlené parkovací věže... (mm)


Skupina Madam rozdávala pohodu v Javorce

Další z letošních úspěšných koncertů  v areálu hudebního pavilonu v Javorce byla českotřebovská skupina MADAM. Počet jejich přízniců je velký a tak bal areál u pavilonu dobře zaplněn spokojenými posluchači. Aby bylo možné atmosféru koncertu uchovat, pořídil Českotřebovský deník z koncertu video, které bude zpravováno v nejbližších dnech. Zatím jen pár fotografií....

Opuštěné hřiště v Komenského ulici  - dříve si zde hrály děti

Je léto, děti mají spoustu volného času a všechny nemohou být najednou někde na dovolené s rodiči nebo u babičky na prázdninách  A  nemohou být doma zavřené ani nemohou jít sami nějak daleko do přírody. K tomu účelu vždy pro děti sloužily volná prostranství a plácky, kde se mohly vydovádět. Už je konec této doby všechno někomu patří  a volných otevřených sportovišť je nedostatek.  Zatím to je např. sportovní areál gymnáztia. Převádí se od města na Pardubický kraj, ale to by nemělo znamenat, že nebude odpoledne veřejně přístupný. Za to tedy palec nahoru. Jinde tomu tak není. Dostal jsem upozornění na o prázdninách nevyužité sportoviště u školy v Komenského ulici, které dříve bylo pro veřejnost otevřeno, byl zde vyvěšen provozní řád a byl zde člověk, který to kontroloval a bránu večer uzavřel. Škoda, vždyť mnoho dalších možností není a tak si děti často hrají na ulici.  Snad ještě zbývají prostory v Benátkách, kde lez na vlastní nebezpečí  sportovat v bývalém a bikrosovém areálu, který už nemá pána, (ale jde o městský pozemek) jak se zdá, tak nedávno oplocený areál hokejbalu bude možné za určitých podmínek dle provozního navštěvovat. Někde se tedy snaží vycházet mládeži vstříc, jinde brány zamykají. (mm)

Festival F. L. Věka začíná v Deštném 

Prolog Festivalu F. L. Věka 2022 se uskuteční v sobotu 6. srpna v 17 hodin v kostele sv. Máří Magdalény v Deštném v Orlických horách. Koncert nazvaný Lesk trubky sopránu a historických varhan tak poprvé prolne oblíbenou hudební přehlídku se Svátky skla – Tavení skla dřevem.
Prolog 
Propojení dvou projektů, které patří mezi nejvýznamnější kulturní akce Královéhradeckého kraje, tak nabídne nevšední zážitek z umění českých sklářů, velmi starého řemesla s bohatou historií v Orlických horách, a špičkových umělců z oblasti hudby, kteří stejně jako skláři skvěle reprezentují naši zem ve světě. Prestiž Festivalu F. L. Věka i Svátků skla – Tavení skla dřevem dokládá trvalá záštita Rady Královéhradeckého kraje na období 2022-2025.
Interpreti
Posluchačům se představí sopranistka Marie Fajtová, sólistka Opery Národního divadla v Praze, trumpetista Marek Zvolánek, člen uskupení deseti nejlepších trumpetistů světa Ten of the Best a varhaník Petr Čech, nositel mnoha cen z mezinárodních soutěží a současný ředitel Pražské  konzervatoře.
Program
Koncert zahájí známá skladba Fanfares, která je oblíbenou hudební volbou pro mnoho svatebčanů a pochází z pera jednoho z předních představitelů barokní hudby ve Francii Jeana-Josepha Moureta.  Dále zazní skladby barokních mistrů J. S. Bacha nebo Vivaldiho, chybět nebudou díla P. J.  Vejvanovského, Josepha Haydna a dalších. Bohatý program uzavře árie Let the bright Seraphim
z oratoria Samson od Georga Friedricha Händela.
Vstupenky
Vstupenky jsou k dispozici v celostátní prodejní síti Ticketportal nebo on-line na www.ticketportal.cz. Pro usnadnění lze najít odkaz k nákupu on-line také na www.mhf-vek.cz v záložce Program. Zakoupit je bude možné i přímo na místě. Od počátku projekt významně podporuje město Dobruška a dlouhodobě také úspěšná společnost Servisbal Obaly. Poděkování patří všem městům i obcím, kam letošní festival zavítá.


Společnost Megatech Industries se má stěhovat z Hlinska do Brna 

Společnost Megatech Industries má v České republice čtyři výrobní závody v Hlinsku, Jablonci nad Nisou, Brně, Plzni a technologické centrum pro vývoj nástrojů a forem. Firma vyrábí plastové díly pro automobilový průmysl a jejím největším zákazníkem jsou Volkswagen, skupina BMW, skupina PSA, ale také automobilka Tesla.
Plánovaný přesun výroby společnosti Megatech z Hlinska byl hlavním tématem setkání hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou, předsedkyní krajské regionální rady ČMKOS Alenou Šírovou, místopředsedou OS KOVO Liborem Dvořákem a vedoucím Regionálního pracoviště OS KOVO Rudolfem Procházkou. Společnost Megatech byla ještě před několika lety největším zaměstnavatelem ve městě s tisícovkou zaměstnanců. Na konci příštího roku však plánuje výrobu v Hlinsku zcela ukončit, což by se dotklo přibližně 180 lidí, kteří zde stále pracují.
„Megatech stále patří v Hlinsku mezi významné zaměstnavatele, a proto nás informace o přesunu výroby do areálu v Brně zarazila. I přesto, že se podle pana předsedy Středuly a kolegyně Šírové jedná o finální rozhodnutí, budu chtít jednat s vedením firmy, ale také německým velvyslancem v České republice, protože se jedná o závažný krok, který má přímý dopad na náš region. Firma na svém počátku zaměstnávala až 1000 lidí a v prosinci příštího roku by měla výrobu zcela ukončit. To je i v kontextu nízké průměrné mzdy, která zde je dlouhodobě nastavena, velmi nešťastné, protože v obdobných závodech stejný zaměstnavatel platí výrazně více,“ řekl hejtman Martin Netolický.  „Takové chování zahraniční firmy v České republice, jakého jsme svědky v případě Megatechu v Hlinsku, považujeme za hrubé a závažné porušení sociálního smíru, které nemůže zůstat bez odezvy. Není možné, aby se průměrná hrubá mzda v takovém provozu pohybovala na hranici 900 euro. Proto jsme se sešli s panem hejtmanem, který je naším dlouholetým a stabilním partnerem a rozumí potřebám svého regionu,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „Po dohodě s panem hejtmanem také oslovíme CzechInvest s požadavkem na spolupráci při hledání nového, slušného a seriózního zaměstnavatele pro tento region,“ dodal Středula.
Podle hejtmana se kraj dlouhodobě snaží celý region rozvíjet a utvářet z něj atraktivní místo k životu i podnikání. „Samozřejmě si uvědomujeme jisté limity regionu, a proto se z pozice kraje se snažíme Hlinecku pomáhat, a to především v rámci modernizace silniční sítě. Podařilo se nám také po letech oživovat učňovské školství, které bohužel z Hlinska zmizelo, a tím pomoci právě zaměstnavatelům s potenciálními novými zaměstnanci,“ sdělil hejtman Netolický.


Covid mezi námi - nepodceňuje hygienu

Čísla o nákaze lze sledovat v rámci celé republiky a také dle statistik jednotlivých měst a obcí. Letní vlna už měla být za vrcholem a klesat, ale čísla hovoří jinak. K dnešnímu dni je např. v České Třebové považováno za pozitivně nemocné  v posledních 14 dnech 46  osob, v posledním týdnu 23. za včerejšek přibyli 3 pozitivně testovaní.. Patříme mezi silněji napadená města než průměr.  Mysleme na to, řže je covid mezi námi a snažme se jeho dožný další rozvoj eliminivat zvýšenou hygienou ve všech směrech.. Je vedro, a tak chodit v roušce nikdo nechce. Byl jsem např. v úterý v ústecké nemocnici a doporučený respirátor jsem měl snad jen já sám. Prostě se už nebojíme? Nelíbí se mi, že nebezpečí podceňujeme.... Mikdo přece nechce být nemocný dobrovolně...

e