Českotřebovský deník 220/2022 (8/8) 
Nové video Českotřebovského deníku: 
Koncert KPH, na kterém hráli pouze Českotřebováci  (stream z 8. dubna)

Připomeňme si: Zcela zaplněná Malá scéna, tedy návštěva, kterou by se pyšnil přední český houslový virtuóz. Ozdoba celé koncertní sezóny. Kultura hodně pošramocená covidovými zákazy a stálými přesuny termínů koncertů se vzpamatovává a důkazem toho byl páteční koncert 8. dubna 2022. Opět se potvrdilo, že Třebováci chodí na představení Třebováků s nadšením a v případě zmíněného koncertu to byl navíc koncert vysoké úrovně. Video obsahuje jak sólová vystoupení z první části koncertu, tak i vystoupení Orchestru bývalých žáků ZUŠ vedeného Jitkou Novákovou.   Sólový program: H. Wieniawski - Houslový koncert č.2 d-moll Martina Mikulecká
B. Martinů - Sonáta pro flétnu a klavír (1. a 2. věta) Magdaléna Špičáková
V. Novák - Balada e-moll op. 2 (Manfréd) Martina Plocková
C. Chaminadeová - Concertino pro flétnu a klavír Magdaléna Špičáková
M. Bruch - Houslový koncert č.1 h-moll (1.věta) Martina Mikulecká
F. Chopin - Cherzo cos moll, op. 39 Martina Plocková Klavírní doprovod Radim Pančocha
V druhé části hudebního večera vystoupil Orchestr bývalých žáků ZUŠ Česká Třebová s tímto programem:
1. A. Vivaldi - Alegro in G
2. J. Hormer - The Ludlows
3. G. Verdi - La donna e mobile
4. A. Dvořák - Humoreska
5. J. Haydn - Finále ze symfonie č. 83
6. J. Strauss ml. Na krásném modrém Dunaji
7. F. Mercury - Bohemian Rhapsody
8. H. Mancini - Inspector Clouseau
9. H. Peretti, L. Creatoire, G.D. Weiss - Can´t I Help Falling in Love
10. K. Christopher - Fiesta pro smyčce
11. J. Hudák - Sushi nebo halušky
12. E. Morricone: Tenkrát na západě
Koncert se konal v Malé scéně Česká Třebová v pátek 8. dubna 2022 v rámci cyklu abonomá Kruhu přátel hudby.

Připravujeme se na realizaci  systémů komunitní energetiky

Letos i u nás padne část bariér pro sdílení elektřiny mezi samozásobiteli. Chystají se nové dotace i legislativa.
„Do začátku roku 2023 by měly být schválené dvě změny,“ říká Patrícia Čekanová, prezidentka Asociace komunální energetiky. „Novela energetického zákona zakotví slevu na distribuovaném množství elektřiny pro energetická společenství a zvýší hranici instalovaného výkonu solárů, které je možno budovat bez licence, na 40 až 50 kilowattů. Dále se chystá vyhláška ERÚ o trhu s elektřinou, která umožní sdílení energie v bytových domech bez nutnosti sjednotit odběrné místo.“
Právě sdružování výkonu, takzvaná agregace, je cestou k poskytování dalších služeb.které mohou být vítaným přivýdělkem. Je to spíš pro větší městské celky než pro jednotlivé malé zdroje
V Česku zákon neumožňuje sdílet vyrobenou elektřinu z vlastní elektrárny mezi více odběrných míst. Jinak to funguje v Německu, kde mohou lidé sdílet elektřinu z obnovitelných zdrojů jak v rámci bytového domu, tak mezi budovami. Od roku 2017 německá legislativa umožňuje, aby mohly byty čerpat energii z vlastní fotovoltaiky bez nutnosti sloučení odběrných míst a bez ohledu na souhlas všech bytových vlastníků. Z fotovoltaiky tak může těžit jen ten, kdo chce.
Na komunitní systém využívání energetických zdrojů se připravuje  např. i městská společnost TEZA a bude to významné např. o městské příspěvkové organizace, základní a mateřské školy. Jednatel TEZY Martin Voleský od května nevynechal žádnou možnost konzultací s odborníky a snaží se o zprostředkování zkušeností z jiných instalací. Když nyní pomůže legislativa, bude možné   připravenost využít. Bude to i nutnost, protože náklady na energie ksou opravdu ohromné. 

Město podpoří vybrané projekty v burze filantropie
Město Česká Třebová se i v letošním roce hodlá zapojit do Burzy filantropie, jejímž cílem je podpořit finančně některé z předložených projektů. V rámci kap. 28 – Sociální věci bylo za tímto účelem vyčleněno 50.000,- Kč. Navrhujeme podpořit tyto projekty: CEDR Pardubice, o.p.s. - Obchůdek drobnoradost v Ústí nad Orlicí. Cesta pro rodinu, z.s. - Psycholog v rodinném centru Centrum J.J. Pestalozziho – Neutíkej - dá se to řešit (psychologická péče pro děti a adolescenty potýkající se s intenzivním stresem). Oblastní Charita Ústí nad Orlicí - Osobní automobil pro osobní asistenci. Péče o duševní zdraví – Zdraví nás baví (zapojení klientů do fyzických aktivit.) ROSA rodinné centrum, z.s. – Komunitní šatník - (úprava šatny pro umístění komunitního šatníku a botníku).
Pozemek

Losování čísel volebních stran ve středu

Ve středu dopoledne se losují čísla volebních stran do zářijových komunálních voleb. V České Třebové jde do voleb šest volebních subjektů, o dva méně než v minulých volbách. Chybí samostatná kandidátka Třebováků pro sport a zdraví, očekávala se absence kandidátky KSČM, která minule v roce 2018 nezískala žádný mandát a pro některé voliče může být překvapením chybějící kandidátka dříve u nás úspěšné ČSSD.  Navíc (a tedy "nováčkem") je kandidátka 3PK pro prosperující Českou Třebovou, která je sdružením nezávislých kandidátů vzniklým na základě petice s potřebným počtem podpisů. Ostatních pět volebních stran odpovídá nabídce v roce 2018 a pro voliče tedy může jít o známé subjekty. Čísla volebních stran zveřejníme ve středu v poledne. (mm)

Na Novém náměstí vyroste nový plot

Bude mezi domem čp. 1749 a Rezidencí Rozmarýn čp. 1906.  Oplocení směrem k Novému náměstí bude z části gabionové a z části pletivové, další plot, který ohraničí pozemek rezidence s pozemku ppč. 183/2 (směrem k Mlýnské ulici) pletivový.

Kočárkiáda v Javorce 

Akce  pro maminky s kočárky se uskuteční 24. srpna 2022 odpoledne od 14 do 20 hodin Maminky s kočárky budou běhat kolem rybníčka. v cíli budou odměněni. Žádné startovné se vybírat nebude. pořadatelem akce je Jan Dostál

Získáme titul Evropské město sportu ?

Česká Třebová nyní usiluje o titul "Evropské město sportu" a dokonce existuje poměrně velká šance na to, že takový titul získá a bude se moci s tímto označením prezentovat v celém příštím roce. Vše je v rukou hodnotící komise, která přijede až z Bruselu. Podklady pro dosažení tohoto úspěchu máme díky aktivnímu přístupu vedení města opravdu velmi dobře zpracované v češtině i angličtině a všem, kteří se o to zasloužili je třeba poděkovat. Věřím, že bude příležitost se tímto zabývat podrobněji.
Myslím si také, že takový titul  by si naše město také díky systematické dlouhodobé podpoře sportu a budování městských sportovišť  zasluhovalo, protože výčet možností pro sportování v městě naší velikosti je opravdu bohatý a sport je pro rozvoj mladé generace, ale i pro zdraví všech nás dospělých potřeba pěstovat v každém věku. A u nás to je možné nejen na sportovištích, ale také v okolí krásné přírodě.
Přesto mně osobně tak trochu mrzí, když je sportovní upravené hřiště dětem a mládeži nepřístupné, zavřené,  jako to školní hřiště u budovy základní školy v Komenského ulici (na fotografii), kde do dálky svítí nápis VSTUP ZAKÁZÁN. To že to je letní hřiště a je vlastně po celé léto bez užitku, štve nejen mne, ale řadu dalších občanů, kteří se právem ptají, zda je možné to nějak změnit a vrátit vše v čase do doby, kdy to možné bylo. Jde přece o sportování v denní době a hluk  ze sportoviště nemusí být neřešitelný. Býval zde správce i provozní řád, už dnes není. A tak uvažuji "nahlas" v tom smyslu, na co nám bude platný titul "Evropské město sportu", budou-li se sportoviště před dětmi na prázdniny a volné víkendové chvíle zavírat.  Abych jen nezoufal, zkusím ještě věc řešit ve sportovní komisi rady města..... (mm)

Výlukový jízdní řád autobusové linky Česká Třebová - Vysoké Mýto od 8.8.

Na webu Pardubického kraje a také kupodivu např. města Litomyšl najdete nov stanovený výlukový jízdní řád pro autobusovou linku 700932 z České Třebové přes Sloupnici do Vysokého Mýta. V České Třebové jsem takový jízdní řád nenašel. Není nikde ani žádné zdůvodnění, proč byla změna provedena. Tento výlukový jízdní řád zveřejňuji na tomto odkaze.
Na trase této linky zřejmě dojde v blízké době k úpravám komunikace na úseku  v Kubelkově ulici od fotbalového stadionu až na konec zástavby v ul. Pod Březinou, kde má společnost Eurovia realizovat rekonstrukci komunikace a také dešťové kanalizace. Pro tuto realizaci zatím nebyla žádná změna dopravního značení vydána a je tedy předpoklad, že se v blízké době budou ještě na trase této linky další úpravy.  Jistě budou řádně ohlášeny. (mm)

Od nového grafikonu se na brněnskou trať vlaky vyšší kvality hned nevrátí

Je teprve léto, ale již byly uzavřeny připomínky k návrhu nového grafikonu železniční dopravy, který začne platit v polovině prosince. Pro nás v České Třebové je důležité, že se "zdánlivě" vrátí železniční doprava v plném rozsahu také na trať 260 do Brna. Opět  zde budou jezdit také expresy Metropolitan, Vindobona (se soupravami Railjetr a  spoje Regiojetu, také Hungaria. V České Třebové budou jako předtím zastavovat pouze  expresy Vindobona v dvouhodinovém taktu vždy ve dvacáté minutě každé sudé hodiny, zastaví u nás také několik spojů  Metropolitan a také Brněnský drak.
Ovšem má to jeden velký háček.  Tyto vlaky zde začnou jezdit až od 1. července 2023!!!  Trať do Brna sice bude průjezdná, ale vlaky vyšší kvality sem zatím nepustí. Všechny návrhy se týkají tedy až období od 1.čevence 2023. Rychlíky linky R19 Svitava však budou jezdit již od prosince 2022 na celé trase tak jako dosud ve dvouhodinovém taktu . Osobním vlakem do Brna musíte jen s přestupem v Letovicích, v celé trase pojede však několik spěšných vlaků a to i na prodloužené trase Brno - Choceň.

V Lanškrouně otevřeli městskou polikliniku

Událost roku pro Lanškroun je nová poliklinika, která přináší společné umístění většiny zdravotnických služeb do jednoho místa v centru města. Od slavnostního zahájení stavby dne 4. května 2020 uplynulo do otevření dva a čtvrt roku. Čekání se vyplatilo. Dnes v pondělí 8. 8. 2022 se konalo slavnostní otevření za účasti hostů. Více bude zřejmé z fotografií Luboše Kozla ve zvláštním souboru, kde je také zachycena historie období, které předcházela dnešnímu slavnostnímu přestřižení pásky Více najdete v příspěvku ZDE

Ústí si připomíná 30. výročí úmrtí bývalého starosty Ing. Bohuslava Langa

Každoročně si začátkem srpna připomínáme osobnost prvního porevolučního starosty města Ústí nad Orlicí Ing. Bohuslava Langa. V den výročí jeho úmrtí, položil kytici na hrob rodiny Langových na hřbitově v České Třebové orlickoústecký místostarosta Jiří Preclík. Bohuslav Lang, který se také celý život věnoval sportu a to hlavně basketbalu, zemřel před 30 lety 4. srpna 1992.
Bohuslav Lang se narodil 5. prosince 1932 v České Třebové. Společně se svým bratrem - dvojčetem Zdeňkem absolvoval Fakultu strojního inženýrství na VUT v Brně. Pracoval v Agroprojektu v Pardubicích, od roku 1960 v Ústí nad Orlicí v přípravně zemědělských investic a nakonec v n.p. Perla, jako vedoucí projekčního střediska. V listopadu 1990 se stal členem ústeckého městského zastupitelstva a 4. prosince 1990 byl zvolen starostou města Ústí nad Orlicí. Znám je jeho kladný vztah ke sportu, se kterým začal už v České Třebové. V Ústí nad Orlicí začínal v roce 1952 s lehkou atletikou. Byl velmi dobrý v desetiboji. Jeho největší láskou však byl basketbal. Od roku 1959 do roku 1989 sehrál v dresu TJ Jiskra Ústí nad Orlicí 792 mistrovských utkání a bezpočet utkání přátelských. Od roku 1964 byl nepřetržitě předsedou ústeckého basketbalového oddílu. Později se stal i předsedou okresního svazu basketbalu. Od roku 1976 by rozhodčím a do roku 1992 odřídil více jak 1.200 převážně mládežnických utkání. Stál u zrodu turnaje v basketbalu mužů a žen, který od 16. ročníku nese jméno Memoriál ing. Bohuslava Langa. Zemřel náhle 4. srpna 1992 ve Svinné a je pochován na českotřebovském městském hřbitově.

Velká výstava výtvarného umění v ústeckém Kulturním domě zahájena

24. ročník výstavy výtvarného umění byl ve čtvrtek 4. srpna zahájen v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí. Letos zde svá díla vystavuje rekordní počet 55 umělců nejen z Ústí nad Orlicí, ale také různých koutů celé republiky. K vidění je několik stovek maleb, kreseb, grafik, plastik, šperků a dalších technik. Výstava je částečně prodejní a je otevřena ve všední dny od 10 do 13 hodin a od 14 do 17 hodin a o víkendu od 14 - 17 hodin a to do 30. srpna. Otevřeno bude také v průběhu oustecké pouti ve dnech 12. – 14. srpna. Vstupné je dobrovolné.

Chcete vyhrát kolo? Zapojte se do Cyklopecek 2022

Prázdniny jsou ve druhé polovině a s nimi pokračuje i oblíbená letní cestovatelská soutěž Cyklopecky Východní Čechy 2022.  Stejně jako v minulých letech nabízí 15 tras různé náročnosti a délky.  Mezi méně náročné patří trasa Po dně křídového moře (18,7 km) a také trasa Po stopách koňských kopyt, která je ovšem delší (82,4 km), protože vede přes oba kraje. Milovníci horské cykloturistiky se mohou vydat Za zážitky do Orlických hor (29,7 km) nebo Z Dolní Moravy do Stříbrnic (29,6 km).
„Podmínkou zapojení do soutěže je získání alespoň 5 razítek z různých tras do hrací karty. Na každé trase jsou minimálně 2 razítkovací místa. Výherce losujeme z těch, kteří odeslali správně vyplněné karty. Hlavní cenou je horské kolo Kross v hodnotě 20 tisíc korun, dále jsou to hodnotné poukazy na pobyty ve východních Čechách, dárkové předměty a vouchery,“ uvedl Alexandr Krejčíř, radní pro cestovní ruch Pardubického kraje.
Všechny informace o soutěži, hrací karta a popis tras včetně zajímavostí jsou na webových stránkách www.cyklopecky.info. Soutěž má také svůj FB facebook.com/cyklopecky .
Soutěž organizuje Destinační společnost Východní Čechy ve spolupráci s Královéhradeckou krajskou centrálou cestovního ruchu, Pardubickým a Královéhradeckým krajem a oblastními destinačními managementy obou krajů.
Hlavními partnery soutěže jsou Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism a BIKEMAX , s.r.o.


Obchvat Dašic napojí silnici II/322 na D35 

Mezi Dašicemi a Kostěnicemi byla v pondělí slavnostně zahájena stavba obchvatu Dašic, který napojí silnici II/322 na dálnici D35. Investorem zcela nové tříkilometrové silnice za 477 milionů korun je Pardubický kraj. Zhotovitelem je sdružení společností Metrostav Infrastructure, Chládek a Tintěra Pardubice a PORR. Stavba by měla být dokončena ke konci roku 2023.
„Zahájení stavby obchvatu Dašic je nejen pro město jednoznačně významným krokem a pro nás završením velmi náročných příprav, a to především po majetkoprávní stránce. Finančně se jedná o prozatím největší dopravní stavbu, kterou jako kraj stavíme, protože samotná stavba vychází na 477 milionů korun včetně daně a k tomu 83 milionů archeologický průzkum, což byla částka, která nás všechny nemile překvapila. Vzhledem k tomu, že máme na tuto stavbu přislíbených 300 milionů korun od Státního fondu dopravní infrastruktury, tak budeme jednat o navýšení této částky. Kraj na sebe v roce 2017 převzal zodpovědnost za stát, ale nemůžeme z krajského rozpočtu krýt zvýšené ceny stavebních prací a materiálů. Navíc jsme začínali před pěti lety jen čárou na mapě, a to, že nyní zahajujeme stavbu v nové trase, je opravdu velký úspěch, protože zahajujeme de facto totožně s výstavbou přeložky silnice I/36 mezi Časy a Holicemi, kde je investorem Ředitelství silnic a dálnic," řekl hejtman Martin Netolický.
Obchvat Dašic, vzhledem k tomu, že se jedná o zcela novou stavbu, se nerodil vůbec snadno. „Příprava této stavby nebyla vůbec jednoduchá a chtěl bych poděkovat samosprávě Dašic za pomoc při jednáních s občany, kterým jsme se snažili vyjít maximálně vstříc, a proto došlo i k posunu trasování silnice. Bohužel delší dobu trvala jednání se soukromým vlastníkem pozemků, který prioritně bránil zemědělskou půdu, a jeho představy nešlo v zákonném rámci splnit. Nakonec jsme našli shodu, za což jsem rád," řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš. „Pevně věřím, že to nejsložitější máme za sebou a v průběhu stavby nenastanou žádné větší komplikace a stavba bude dokončena v termínu,“ doplnil Kortyš.
Samotný tříkilometrový úsek silnice je i z technického hlediska velice zajímavý. „Ačkoliv se jedná jen o tříkilometrový úsek, tak i pro nás jako stavbaře se jedná o velmi zajímavou stavbu s celou řadou prvků. Jedním z nich je most přes řeku Loučnou, ale také tři okružní křižovatky či podchod pro pěší. Společně s kolegy uděláme maximum proto, abychom nejen občanům Dašic, ale i řidičům co nejdříve usnadnili život a obchvat města, kterým dnes projede přibližně 3 500 aut denně, vybudovali kvalitně a včas,“ uvedl Ing. Richard Rakouš za společnost Metrostav Infrastructure, která je ve sdružení s Ch&T Pardubice a POOR zhotovitelem stavby.