Českotřebovský deník 222/2022 (10/8)  
Nové video Českotřebovského deníku:
Losování číslek kandidátek pro komunální volby v obcích ORP Č. Třebová

Záznam z losování čísel kandidátek pro komunální volby pro obce které jsou součástí ORP Česká Třebová.
Komunální volby se uskuteční ve dnech 23. a 24. září a podle volebního kalendáře nastal čas na určení čísel kandidátek . Už proto, že se musí připravovat propagační materiály, kde by toto číslo logicky mělo být uvedeno.
Tak např. v pátek již bude uzávěrka Českotřebovského zpravodaje, který umožňuje každé z šesti volebních stran, které podaly kandidátky zdarma uvést  předvolební informace  v rozsahu poloviny strany . Dnes 10.8. byla vylosována čísla pro kandidátky v České Třebové a dalších obcích našeho ORP: v Přívratu , Rybníku, Semaníně a Třebovici. Obce byly zařazeny podle abecedy, kandidátky se pak losovaly v pořadí podle času, v jakém byly na úřadě registrovány Českotřebovský deník z losování uvádí videozáznam bez úprava bez přerušení.  Vylosovaná čísla: 1 - Koalice pro Českou Třebovou, 2 - 3PK pro prosperující Českou Třebovou, 3. Česká pirátská strana, 4. - ODS, 5. 27 statečných a 6 - Nestraníci s podporou Třebováků pro sport a zdraví.
Protokoly o losování a výsledky v ostatních obcích najdete také na odkazu ZDE
 
Očkovací kamion bude v Pardubicích u sokolovny 15. - 19.8. 

Před budovu Sokola Pardubice v Jiráskově ulici v Pardubicích bude příští týden opět přistaven očkovací kamion. Ten bude v režimu walk-in, tedy bez nutnosti předchozí registrace, určen pro očkování 3. a 4. dávky pouze pro osoby starší 18 let.
„Snažíme se vyjít maximálně vstříc zájemcům o přeočkování třetí a čtvrtou dávkou, a proto jsme se opět domluvili s organizací Podané ruce na přistavení očkovacího kamionu, který jsme v minulosti využívali velmi intenzivně na území celého kraje. V tuto chvíli jsme domluveni na pondělí 15. a pátku 19. srpna od 9 do 17 hodin a na sobotě 20. srpna od 9 do 14 hodin. Kamion bude opět přistaven před budovu Sokola Pardubice v Jiráskově ulici v centru Pardubic,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
Očkování bude určeno pouze pro osoby starší 18 let, a to bez nutnosti předchozí registrace. Zájemcům o očkování budou nabídnuty mRNA vakcíny Pfizer (Commirnaty) a Moderna (Spikevax).

Kraj věnuje oceněným v soutěži Vesnice roku statisíce korun

V Biskupicích, krajské Vesnici roku 2022, se v sobotu 6. srpna předávaly stuhy a další ocenění všem úspěšným obcím, které se do soutěže přihlásily. Kromě zlaté stuhy, kterou získaly Biskupice, byla modrou stuhou za společenský život oceněna obec Studnice na Chrudimsku a bílou stuhou za činnost mládeže městys Choltice. Mezi tyto tři obce kraj rozdělí 830 tisíc korun jako odměnu za výsledky v soutěži.
„Finanční odměnou chceme obce motivovat, aby se dále rozvíjely a pokračovaly ve zvelebování a zlepšování života na venkově. Shodujeme se v názoru, že když se daří venkovu a obcím, daří se celému kraji. V letošním roce se do soutěže Vesnice roku přihlásilo v Pardubickém kraji deset obcí. K nižší účasti mohla přispět dvouletá přestávka, kdy se soutěž z důvodu covidové pandemie nekonala. Do příštího roku bychom chtěli odměnu ještě navýšit, a podnítit tak i další obce k přihlášení se do soutěže,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Vítězná obec Biskupice získá od kraje 500 tisíc korun, zbylých 330 tisíc korun si pak rozdělí Studnice a Choltice rovným dílem, dary však ještě musí schválit zastupitelstvo. „Kromě obcí oceněných stuhami jsme odměnili i další přihlášené obce, které získaly diplomy například za vzorné vedení kroniky, za příkladnou péči o místní flóru a faunu nebo za podporu obnovy stavebního a bytového fondu. Těmto obcím jsme věnovali od 10 do 35 tisíc korun, celkově 265 tisíc korun,“ dodal radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.

Českotřebovský kostel sv. Jakuba potřebuje velkou úpravu interiéru

Úpravy interiéru kostela sv. Jakuba Většího v České Třebové byla hlavním tématem jednání hejtmana Martina Netolického s děkanem farnosti Milošem Kolovratníkem. Českotřebovská farnost nyní připravuje úpravy a zmenšení lavic, což následně umožní výměnu elektroinstalace a další práce v sakristii. Odhad celé investice se pohybuje okolo tří milionů korun. Pardubický kraj by podle hejtmana mohl v příštím roce pomoci individuální dotací.
„Prostřednictvím našich krajských dotačních titulů podporujeme dílčí úpravy a opravy sakrálních staveb dlouhodobě. V případě kostela sv. Jakuba Většího v České Třebové se v loňském roce jednalo o obnovu soklu a vnější fasády sakristie, předtím jsme přispěli na obnovu vnější fasády a restaurování kamenných prvků, zaměření a stavebně historický průzkum či výměnu oken. Nyní je připraven projekt na práce v interiéru kostela, které by měly začít úpravami a zmenšením lavic, což by umožnilo následně úpravu elektroinstalace, ozvučení a další práce. Stávající umístění lavic není podle zástupců farnosti původní, a proto by změna neměla být v rozporu se stanoviskem památkářů,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Celý prostor by se stal vzdušnějším a umožnil by lepší pohyb například matkám s kočárky, seniorům či vozíčkářům. Farnost chce na příští rok podat žádost o dotaci na Ministerstvo kultury ČR v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Také my jsme v rámci rozpočtu Pardubického kraje připraveni dílčím způsobem pomoci, což je v souladu s naší domluvou a velmi dobrými vztahy s Biskupstvím královéhradeckým,“ nastínil další postup hejtman Martin Netolický.
O potřebě úpravy interiéru se hovoří již několik roků a veškeré návrhy vždy nebyly památkáři akceptovány, zejména zkrácení navic v kostele tak, aby se daly jako v dalších městech také obcházet.  Kostel je v České Třebové určen nejen pro konání bohoslužeb a  prostor pro liturgii, ale také prostor pro významné koncerty. Ty se uskutečňují díky tradičně dobré spolupráci Řimskokatolické farnosti, města Česká Třebová a Kulturního centra. Podzim zde patří tradičně Mezinárodnímu varhannímu festivalu Zdeňka Pololáníka. Už v minulosti na začátku století se pro kostel sv.- Jakub podařilo díky iniciativě doc. Františka Preislera podařilo  zajistit velmi potřebou rekonstrukci a rozšíření chrámových varhan (také pomocí sbírky) tak, aby kostel sv. Jakuba měl kvalitním koncertní varhanní nástroj.  Konaly se zde také dva externí koncerty Smetanovy Litomyšle. Proto je třeba novou úpravu interiéru kostela přivítat, neboť tím unikátní koncertní prostor získá na kvalitě. Kostel byl po požárů nově vystavěn v roce 1801, je nemovitou kulturní památkou, kterých v našem městě mnoho nemáme.

Slavnostní odhalení Památníku budovatelů a obránců čs.opevnění, se uskuteční v pátek 19. srpna od 10 hodin na tvrzi Bouda

Komunální volby v Ústí n.O. budou mít 8 kandidátek
V Ústí nad Olicí podalo kandidátní listinu celkem osm volebních uskupení. I zde proběhlo losování čísel, které byly určeny takto_
č. 1 Občanská demokratická strana
č. 2 ÚSTÍ ŽIJE - Sdružení nezávislých kandidátů
č. 3 ÚSTECKÉ FÓRUM – sdružení nezávislých kandidátů
č. 4 Komunistická strana Čech a Moravy
č. 5 KDU–ČSL
č. 6 ANO 2011
č. 7 Sdružení nezávislých kandidátů – OUŠŤÁCI
č. 8 SPD a nezávislí
Zastupitelstvo města bude mít i v novém volebním období 2022 - 2026 celkem 27 členů, stejně jako v České Třebové.  Komunální volby se budou konat v září zároveň s prvním kolem senátních voleb. Na Městském úřadu Ústí nad Orlicí, který je určeným registračním úřadem pro volby do Senátu v našem volebním obvodu č. 46, byly podány tři kandidátky. Každé dva roky volíme třetinu senátorů. Volby jsou zpravidla dvoukolové – pokud některý kandidát nezíská již v prvním kole nadpoloviční podíl hlasů, rozhodne druhé kolo. Jeho termín byl stanoven na pátek 30. září a sobotu 1. října.


Tři tůně v lese u Letohradu zadržují vodu v krajině 

Tři tůně, které Lesy ČR vyhloubily v lesích poblíž Letohradu, zmírňují sucho a prospívají lesu i mokřadním organismům. Zároveň vodohospodáři upravili úsek koryta bezejmenného pravostranného přítoku Tiché Orlice. Vše za 780 tisíc korun bez DPH.
Tůně zadržují v lese u Letohradu zvaném Smrčina až 1.150 metrů krychlových vody. Vyhloubily se na půdorysu původního rybníka zakresleného ve vojenských mapách z první poloviny 19. století. Průtočná Machovická tůň se rozkládá na 800 metrech čtverečních, dvě další na 140 a 170 metrech čtverečních. „Do koryta toku jsme umístili kamenný a dřevěný práh, aby voda odtékala pomaleji a zůstávala v krajině,“ doplnil Zbyněk Morkus, náměstek oblastního ředitele pro vodní hospodářství a investice ve východních Čechách.
Lesy ČR investují do obnovy vodních nádrží, revitalizace toků, tůní a mokřadů v rámci programu Vracíme vodu lesu stovky milionů korun ročně.


Průtočné tůně budují také ve Dvoře Králové

Už se to rýsuje. Výstavba dvou průtočných tůní v parku Schulzovy sady úspěšně pokračuje. Momentálně jsou obě tůně vyhloubeny a probíhá stavba přivaděče vody z Hartského potoka. Další práce, jako např. drobné terénní úpravy, výsadba zeleně a další, budou ještě následovat. Vše by mělo být hotovo do konce prázdnin, záměrem je oživit park o vodní plochu.
tavba byla zahájena před 6 týdny. Oválné tůně, které nenarušují stávající prostředí, se nachází v přirozeném místě ve spodní části parku a bude do nich svedeno stávající odvodnění parkových ploch. Každá ze vzájemně propojených tůní by měla být o velikosti cca 300 m2 s hloubkou maximálně 150 cm a s pozvolnými svahy. Jedna z tůní vznikne v místě bývalého mokřadu, který byl odvodněním parku zrušen. Při stavbě se využije stále zachovalý přepad zpátky do Hartského potoka a součástí je přivaděč a revizní šachta, kde se bude regulovat a usměrňovat nátok. Do tůní tak bude možné přivést vodu z potoka a zároveň ji tam svézt zpět.
Jedna z tůní by měla plnit spíše ekologické funkce, bude tedy klidovější a vhodná spíše pro vodní rostliny nebo živočichy, druhá by měla být pro návštěvníky parku atraktivnější a plnit i rekreační funkci. Doplněna bude přírodním posezením, pěší stezkou, zčásti otevřeným korytem s můstky a přístupným molem. Přírodní charakter obou tůní podpoří i vhodná výsadba zeleně a vodních rostlin.