Českotřebovský deník 224/2022 (12.8.)
Po neděli zahajuje I. etapa rekonstrukce Kubelkovy ulice a ul. Pod Březinou

Na pondělí 15. srpna je domluveno předávání staveniště pro I. etapu rekonstrukce Kubelkovy ulice, která je krajskou silnicí III. třídy. Investorem akce je proto Pardubický kraj. Již před dvěma lety byla provedena rekonstrukce úseku této silnice od Zacharovce po křižovatku s komunikací směr Řetová. Rozhodnutí o pokračování rekonstrukce padlo na Správě a údržbě silnic Pardubického kraje až letos v lednu s tím, že investice bude rozdělena na dva úseky. Ten letošní úsek je od křižovatky s ulicí U Stadionu po konec zástavby Pod Březinou. Dodavatelem bude společnost Eurovia a práce mají hodnotu 33 milionů korun. Za tyto peníze bude realizována obnova povrchu komunikace, nový obrubník jednostranného chodníku a dešťová kanalizace. Město Česká Třebová vybuduje v tomto úseku (v příštím roce, tedy až po dokončení nové komunikace) chodník a na části úseku v ulici Pod Březinou také nové veřejné osvětlení s úspornými LED diodami, které nahradí stávající sloupové výbojkové osvětlení. Nyní se připravuje projekt. Dnes se zde svítí méně úsporně a svítidla jsou umístěna někdy i v korunách stromů, které rostou těsně u hranice zahrad u chodníku. V úseku od stadionu po odbočku na parnický hřbitov zatím nové osvětlení budovat nebudeme. Zde se musíme přizpůsobit akci investici ČEZu do kabelizace NN, při které bude sneseno vrchní vedení. Zde zatím není jasné, kdy to bude mít ČEZ v plánu.
Aby mohla být rekonstrukce komunikace zahájena, muselo město vyřešit problém odvedení srážkových vod ze železniční trati. Při stavbě koridoru budou na rekonstruovaném úseku tři místa, do kterých bude svedena srážková voda z kolejiště při rekonstrukci železničního koridoru. To zvýší množství srážkové vody, které má odvést nově zřizovaná kanalizace do vodoteče Pod Březinou. Proto bude nutné zvýšit průměr trubek na 400 mm. Trubky budou dražší a rozdíl v ceně musí dodavateli uhradit město Česká Třebová. Správa železnic zatím stavbu koridoru v ČT nezahájila, tak se nemůže na investici podílet, lze pouze uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí.
Srážkové vody se musí odvádět samostatně a nesmí se míchat se splaškovou kanalizací vedenou do ČOV. Pro napojení dešťové kanalizace do vodoteče Pod Březinou bude třeba vyprojektovat a vybudovat nové řešení. Do výkopu bude ke kanalizaci přikládána další trubka, která umožní přivedení užitkové vody z nově vybudované retenční nádrže Pod Březinou pro Peklák a zavlažování stadionu.
Z uvedeného je zřejmé, že to nebude jednoduchá stavba, ale komplex, na které bude spolupracovat více subjektů. Stávající stav Kubelkovy ulice i celé silnice III. třídy v rekonstruovaném úseku je takový, že rekonstrukci nutně potřebuje. Je proto správné, že akce začíná bez zbytečného odkladu a měla by být ještě v letošním roce dokončena. Definitivní řešení připojení kanalizace na vodoteč pak bude řešeno pak v příštím roce. K rekonstrukci zbývá ještě druhý úsek Kubelkovy ulice od stadionu po Litomyšlskou ulici. To bude další samostatná investice krajské správy a údržby silnic Pardubického kraje. (mm)


V Cakli začal v pátek 12. 8. 37. ročník Janouškova Ústí

 V tábořišti Cakle u Ústí nad Orlicí začal v pátek 12. srpna 37. ročník hudebního festivalu Janouškovo Ústí aneb Muzikanti v Cakli. Oblíbená hudební akce letos již v prvním dnu přilákal velké množství diváků a vyprodala páteční večer. Milovníci a fanoušci nejen folkové hudby a oušťáka Slávka Janouška mají možnost do Cakle zajít také v sobotu 13. srpna, kdy program začíná již ve 13 hodin soutěžemi a dílnami pro děti a chybět nebude ani divadlo s pohádkou.
Sobotní večer pak bude od 17 hodin patřit kapelám KLEKNI, MAREK VOJTĚCH, HŘÍCH, SLÁVEK JANOUŠEK A KAPELA, ŽALMAN A SPOL. nebo TCHEICHAN.
Více informací a podrobný program hledejte na webu https://janouskovousti.cz/

V novém srdci Pardubické nemocnice zbývá už jen poslední patro 

Kontrolního dne na stavbě Centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici se zúčastnil i náměstek hejtmana Roman Línek, zodpovědný v radě Pardubického kraje za investice.  Hrubá stavba se blíží do finále, poslední patro bude postavené asi v polovině září a stavbaři chtějí do příchodu zimy objekt co nejvíc uzavřít, aby se přes zimu dalo pracovat uvnitř.
„Ujistil jsem se, že práce pokračují podle harmonogramu. To je velmi důležité, protože musíme splnit podmínky půlmiliardové evropské dotace, a na konci příštího roku mít hotovo,“ řekl po prohlídce stavby Roman Línek.
Největší investice Pardubického kraje v jeho historii bude stát včetně DPH 1,65 miliardy korun, z toho by půl miliardy měla pokrýt právě evropská dotace. K tomu je ale nutné přičíst i vybavení budovy. „Nyní je prostavěno přibližně 325 milionů korun včetně DPH, ale ty nejdražší práce a materiály teprve přijdou. Bude to například specifické opláštění budovy z nosných hliníkových lamel, do kterých se vsazuje izolace a izolační dvojsklo či hliníkový plech. Lamely už stavbaři začínají na budovu montovat,“ sdělil Línek.
Budova má nyní šest pater a v pravé části jsou už k vidění sloupy závěrečného, sedmého patra, kde bude umístěno oddělení ARO. Nad ním už bude jen střecha s heliportem.
„Zatím to vypadá, že je uvnitř bloku venkovní atrium připravené na bazén s vodotryskem, ale jsou to jen základy pro další technologie. Vše bude zastřešené a uprostřed atria budou jezdící schody,“ popsal současný pohled na stavbu Línek.
Na stavbě pracuje denně kolem 70 dělníků, nárazově i více. V horních patrech montují monolitickou konstrukci a provádějí bednění a betonáž. V nižších patrech už provádějí vnitřní omítky, ve třetím patře vyzdívají příčky a postupně se přesouvají i do čtvrtého patra. Další montují technologické rozvody, fasádní lešení a hliníkovou fasádu. K tomu patří i hydroizolace, uzemnění a další práce.
„Myslím, že touto stavbou se naše krajská nemocnice významně posune na novou úroveň. Doufám, že moderní prostředí naláká i nové posily do jejích týmů,“ dodal Línek.

Vybrali jsme některá loňská prázdninová videa Českotřebovského deníku


Regionální muzeum v Chrudimi prosvítila opravená zdobná fasáda 

Letos v dubnu začala oprava fasády na hlavní budově Regionálního muzea v Chrudimi, kterou má Pardubický kraj v dlouhodobém pronájmu od města Chrudim. Práce byly na jednotlivých stěnách dokončovány postupně od června, nyní je dílo už zkolaudováno celé. Celkem za ni muzeum zaplatilo téměř osm milionů korun, na které se skládaly Pardubický kraj a město Chrudim.
Komplex muzejních budov podle projektu pražského architekta Jana Vejrycha byl postaven v novorenesančním a novobarokním stylu na přelomu 19. a 20. století a zdobí jej plastiky od Antonína Poppa. Na fasádě se před několika lety začaly objevovat praskliny a část omítky začala opadávat. První odhady oprav se pohybovaly kolem 30 milionů korun, poté však byly sníženy na přibližně 7,2 milionů. Nakonec se kromě prasklin ještě restaurovaly kamenné prvky.
Po postavení lešení restaurátoři zjistili větší rozsah nutného restaurování. Jednalo se o všechny hranolové vázy, kamenné sochy alegorií ve výklencích budovy, sgrafitový pás podél celé budovy včetně zlacení ozdobných prvků a opravu vstupního portálu s pískovcovým soklem. Vzhledem k poškození ozdobných prvků holuby musely být nainstalovány hřebíkové koberce na parapety budovy a ochranné sítě na kamenné sochy. To mírně prodloužilo termín dokončení a zvedlo původně nasmlouvanou cenu. Už jsme zvyklí, že když se na památkově chráněných budovách do něčeho zasáhne, většinou se tam objeví další nutné záchranné práce,“ říká náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek. „Konečná cena se zvýšila asi o 10 procent, na 7,95 milionů korun, doufáme, že se na tomto vyvolaném zvýšení bude s krajem podílet i město Chrudim. Navíc jsme ovšem zjistili, že ve velice špatném stavu jsou i okna, takže nás do budoucna bude čekat i jejich postupná oprava, dodává Línek.
Opravy ve velmi dobré kvalitě odvedla firma DBC – AG Pardubice pod dohledem památkářů z Chrudimi a Pardubic.