Českotřebovský deník225/2022 (13/8)
Nové video Českotřebovského deníku: loutková pohádka Princ BAJAJA

  V České Třebové a v Litomyšli je letos aktuální projekt "Ta Božena" inspirovaný výročím naší velké spisovatelky a také jejím pobytem v obou zmíněných městech. V rámci projektu se konají v Litomyšli i v České Třebové literární čtení a další akce. V této souvislosti si můžeme připomenout právě 90. výročí osazení pamětní desky Boženy Němcové na Horách, které bylo také společnou českotřebovsko - litomyšlskou akcí dne 10. července 1932. V rámci projektu se v neděli 7. srpna 2022 uspořádalo Kulturní centrum Česká Třebová divadelní představení loutkové pohádky "Princ Bajaja", které přednesl nepřekonatelný Jan Bílek. Podstatnou část z této pohádky uvádíme na videu. Určitě se vám bude líbit, je pro děti i pro dospělé..
Divadelní louitkovou pohádku uvádí Jan Bílek a je to opravdu kouzelný vypravěč. Jan Bílek absolvoval katedru loutkářství na pražské DAMU. V letech 1977 - 1995 působil v hradeckém divadle Drak a to nejen jako člen souboru, ale také jako spolutvůrce řady významných inscenací. Založil Bílkovo kratochvilné divadlo. Jako autor i jako režisér spolupracoval s řadou českých loutkových divadel a společností: Malým divadlem České Budějovice, brněnskou Radostí, Divadlem rozmarností Most, spolkem Komedianti na káře, divadlem Vysmáto, Pimprlovým divadlem P. Abbého Hroše, Pohádkomilným divadlem K. Škvrnové, Divadlem na cestě Liberec či divadlem J. Junga. Je hercem souboru Samohana HK a od léta 2009 je členem Klicperova divadla v Hradci Králové, kde zahájil svou činoherní kariéru jako Muž zasypaný hnojem...

Spojení Hubálkovy a Slovanské ulice dostane nový povrch

Je to další frekventované místo na místních komunikacích ve městě, kudy jezdí i autobusy. Povrch zde dostal zabrat i v minulosti při stanovené objížďce, která byla opravena jen pro menší provoz. Nyní zde proběhlo frézování, které je podmínkou plošné opravy povrchu. Taková oprava povrchu bude mnohem trvanlivější. Jak je vidět z obrázku, byla zde práce i pro hasiče Správy železnic....


ŽÁDOSTI O JEDNORÁZOVÝ PŘÍSPĚVEK NA DÍTĚ

Žádosti o jednorázový příspěvek ve výši 5.000 Kč na dítě narozené od 02.08.2004 do 31.12.2022 bude možné na Městském úřadu podávat osobně na  od pondělí 15.08.2022 do 1 roku ode dne nabytí účinnosti zákona, tj. do 01.08.2023. Je nutné, aby žadatel předložil občanský průkaz a znal identifikační údaje dítěte. Žadatelem může být dle zákona zákonný zástupce dítěte nebo osoba, které bylo dítě svěřeno do péče.

Triarius na Slovensku a v Banátu

Triarius se rozjel na východní turné, které bylo zahájeno v pátek 12. srpna ve Svitu a pokračuje v neděli 14.8. v Levoči. Na obou štacích je na Programu hra Václava Havla Audience. Tím však zájezd na východ nekončí, dalším cílem je Rumunsko, v tomto případě jeho česká enkláva v Banátu, kde bude na pořadu účast na tamějším festivalu v obci Eibenthal.
Na programu bude opět Audience, ale i další hry Ahoj můj miláčku a pohádka O líném Kubovi.
  • Ve Svitu se hrálo včera večer od 19 hodin v areálu Koliba  pod širým nebem.
  • Hra Audience, tragikomiucká jednoaktovka o bezvýchodnosti a absurditě, měla v Triariu premíru 19. dubna 2008. V Svitě se hrála v obsazení Josef Jan Kopecký a Aleš Dvořák.

  • Den Regionu Orlicko-Třebovsko bude 2. září  prezentovat naši cyklostezku

    Svazek obcí Orlicko–Třebovsko zve všechny příznivce, přátele cyklistiky a veřejnost v pátek 2. září 2022 na cyklistický výlet regionem. Úvod letošní cyklojízdy je věnován výročí 25 let od ničivé povodně v roce 1997. Akce končí v obci Jehnědí.
    Sraz účastníků je ve 13 hodin na hrázi rybníka Hvězda na jižním okraji obce Třebovice. Den regionu zahájí starosta obce. Po velké povodni v roce 1997 byly zahájeny práce na protipovodňových projektech, které měly za účel zamezit vysokým škodám v obcích na dolním toku Třebovky (obce Třebovice, Rybník, Česká Třebová, Dlouhá Třebová a Ústí nad Orlicí). K prezentaci budování protipovodňové ochrany je přizván odborník z Povodí Labe, státní podnik a starostové obcí, které byly katastrofální povodní postiženy.
    Cyklisté po zahájení vyjedou podél toku Třebovky přes obec Rybník do České Třebové. Mezi 14. a 14.30 hod. je u odpočívadla v lokalitě Bezděkov prezentace nové cyklostezky mezi Rybníkem a Českou Třebovou (v blízkosti cvičiště pro psy Podhorka) a v této době je možné se k odpolednímu programu připojit.
    Cyklojízda starostů členských obcí regionu bude pokračovat přes Kozlov do Jehnědí a bude ukončena ve sportovním areálu Hliňák. Je zajištěné občerstvení a prohlídka ultralehkých letadel a modelů velkého sletu ultralehkých letadel v Jehnědí, který se za příznivého počasí bude konat následující den. Ve večerním programu se představí místní kapely - talentovaná dětská kapela Betmeni a kapela Beztíže. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem!

    Nabízíme několi videí, které publikoval Českotřebovský deník před dvěma lety v roce 2020


    Ústecká uměleckoprůmyslová škola má mít novou budovu v areálu ústecké Perly za 190 milionů

    V areálu bývalé Perly v Ústí nad Orlicí má vzniknout nová budova pro místní střední uměleckoprůmyslovou školu. Ta by měla získat perfektní zázemí pro výuku studentů. V budově školy totiž budou umístěny učebny, dílny, ateliéry a potřebné zázemí pro výuku uměleckých oborů textilní výtvarnictví, užitná fotografie a média, průmyslový design, modelářství a návrhářství oděvů, grafický design a pro obor obalová technika. Součástí budou i dvě počítačové učebny.
    „Oživení areálu Perly považuji osobně za klíčový projekt v Ústí nad Orlicí. V loňském roce byla v areálu otevřena budova domova dětí a mládeže, kde bylo investorem město. Se starostou jednáme o přípravě projektu nového pavilonu naší uměleckoprůmyslové školy několik let. Dlouho jsme však čekali na vhodné dotační příležitosti, protože investice se všemi součástmi dosahuje částky až 190 milionů korun. Nyní se zdá, že by štěstí mohlo prát připraveným, protože se otevírají nové dotační možnosti, kterých chceme využít,“ řekl hejtman Martin Netolický.
    „Součástí stavby nové budovy školy budou i přípojky na vodovodní, kanalizační a plynový řád, elektrické rozvody a dopravní infrastruktura. V rámci záměru se předpokládá i dodávka nezbytného mobiliáře a vybavení výukových prostor. Výstavba objektu pro praktickou výuku uměleckoprůmyslových oborů školy vyřeší nevyhovující podmínky ve stávajícím objektu Špindlerova 1167,“ uvedl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.
    Projekt chce kraj podat do výzvy na specifické brownfieldy v rámci Národního plánu obnovy. „V současné době jsou připomínkovány dva nejdůležitější dokumenty z návrhu nařízení k brownfieldům, které půjdou na vládu. Toto připomínkování by mělo zajistit přijetí našeho projektu bez výhrad, ale ještě není vyhráno. Připustit potřebujeme zejména již dříve provedenou demolici nadzemních částí. Dále se řeší pozemkové vypořádání, kdy budova musí vzniknout na pozemku ve vlastnictví Pardubického kraje. Další podmínkou je, že se dosáhne snížení spotřeby primární energie z neobnovitelných zdrojů jako hlavního ukazatele energetické náročnosti budovy o 20 procent oproti požadavku na budovu s téměř nulovou spotřebou energie,“ řekl Valtr s tím, že celkové předpokládané náklady projektu činí 190 milionů korun.

    Modernizační fond – První miliardy už Česko čerpá

    Česká republika projde v nejbližších letech zásadní přeměnou. Aby se stala energeticky soběstačnou a dostála svým klimatickým závazkům, bude muset nastoupit cestu výroby čisté energie. Odstřihne se od drahých fosilních paliv, zejména uhlí a ruského plynu, vybuduje nové solární elektrárny, zmodernizuje energetické sítě, zvýší účinnost v energetice, průmyslu, na budovách i v dopravě.
    Klíčovou finanční pomoc Česku a dalším zemím Unie, kterých se energetická transformace dotýká nejsilněji, poskytuje Modernizační fond. Financován je z výnosů prodeje emisních povolenek a do roku 2030 z něj má do Česka přitéct minimálně 300 miliard korun.
    První miliardy z Modernizačního fondu už Česko čerpá
    V rozdělování prostředků z Modernizačního fondu je Česká republika velmi aktivní. Již v loňském roce se podařilo Ministerstvu životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR zajistit desítky miliard korun a nastartovat financování projektů prvních solárních elektráren.
    „Z prostředků rozdělovaných v loňském roce tak vznikne na 200 nových fotovoltaik o výkonu 622,4 MWp, což znamená roční spotřebu energie zhruba 370 tisíc domácností. Dalších 7 miliard korun na podporu solárních zdrojů je výrobcům energie v následných dotačních výzvách k dispozici i na letošní rok,“ uvádí ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman, jehož úřad má na starosti kromě správy a rozdělování prostředků z Modernizačního fondu i přípravu a obhajobu peněz před Evropskou investiční bankou a Evropskou komisí.

    V Litomyšli zbývají ještě dva Toulovcovy prázdninové pátky

    19. srpna to bude právě kulaté výročí. Na 210. pátku přivítáme na Toulovcově náměstí oblíbené Divadélko Mrak s pohádkou O statečném Jankovi. Hvězdný večer bude pokračovat koncertem Jana Hrubého s Ondřejem Fenclem a Seanem Barrym. Jana Hrubého není asi třeba představovat. Tento rockový houslista hrál např. se skupinou Etc, Framus 5 či Kukulín. V akustické sestavě se zpěvákem, klávesistou, kytaristou Ondřejem Fencelm a fenomenálním hráčem na keltskou harfu Seanem Barrym, představí matador českých bigbítových houslí průlet vším, čím je a byl. Přijďte si poslechnout a zazpívat známé písně od proslulých českých interpretů v podání špičkových muzikantů. Chybět nebude ani Variace na renesanční téma, Blues o spolykaných slovech či Špejchar blues.
    Pohádkové prázdniny zakončí Divadlo Koráb představením Karkulka a vlci. O hudební tečku letošních prázdnin se postará skupina Neřež Trio, která volně navazuje na tvorbu skupiny Nerez. Letos již podruhé zazní na Toulovcově náměstí také krásné písně Zuzany Navarové, která byla s Vítem Sázavským a Zdeňkem Vřešťálem zakládající členkou kapely Nerez. Je to přesně 20 let poté, co nám na stejném pódiu zpívala Zuzana Navarová se skupinou KOA.