Českotřebovský deník  227/2022 (15/8)
Rekonstrukce ulice Kubelkova:
letos jen rekonstrukce vodovodu, vše ostatní až v příštím roce !

Podle konečné dohody, která se zrodila dnes v pondělí 15. srpna začne v září přeložkou vodovodu, rozsáhlejší dopravní omezení čekají motoristy až v příštím roce. Možná se to dalo očekávat, protože v souvislosti s rekonstrukcí komunikace zatím nebyla dopředu stanovena  žádná dopravní omezení.
Přeložkou vodovodu začne na podzim dlouhodobě avizovaná rekonstrukce ulice Kubelkova a Pod Březinou. Zadavatelem stavby je jakožto vlastník komunikace Pardubický kraj, který za tímto účelem vynaloží přes 33 milionů korun. Stavební práce budou zahájeny v pondělí 19. září přeložkou vodovodu v 75 metrů dlouhém úseku od křižovatky s ulicí Pod Jelenicí po křižovatku s ulicí U Stadionu. Práce na přeložce budou probíhat po dobu jednoho až dvou měsíců za částečného provozu. K úplnému uzavření silnice pod stadionem bude nutné přistoupit pouze na dobu nezbytně nutnou při překopu komunikace.
„V posledních letech se nám v České Třebové a okolí podařilo opravit hned několik silnic II. a III. třídy, které jsou ve vlastnictví Pardubického kraje. Patří mezi ně samozřejmě silnice II/358 směrem na Litomyšl, dále také Podbranská ulice a zcela nový most na Zámostí. Logicky další prioritou je oprava Kubelkovy ulice od křižovatky s II/358 až po již upravený úsek silnice na Zacharovec. Podařilo se nám vybrat zhotovitele stavby, avšak bylo nutné najít soulad s investicemi města. To se nyní podařilo a v pondělí 19. září zahájíme práce přeložkou vodovodu, což bude vyžadovat jen částečná omezení v provozu. Na jaře příštího roku budou ihned, jakmile to klimatické podmínky dovolí, pokračovat práce na samotném povrchu vozovky, které budou probíhat při úplné uzavírce komunikace,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že celkem se bude pracovat na 1,3 kilometru dlouhém úseku od křižovatky s ulicí U Stadionu až po výjezd z města směrem na Přívrat. V rámci rekonstrukce bude rovněž nově zbudováno 700 metrů kanalizace pro odvod dešťových vod.  „Souběžně s opravou krajské vozovky v příštím roce bude probíhat také budování chodníků a veřejného osvětlení, které jsou ve vlastnictví města. Za tímto účelem je aktuálně zpracovávána projektová dokumentace,“ uvedl místostarosta města Česká Třebová Dalibor Zelený. Na výše uvedené práce dle předpokladu v budoucnu naváže další etapa rekonstrukce, která bude řešit úsek zbytek ulice Kubelkova od stadionu po křížení se silnicí II/358.

Základní informace k 15. ročníku CHL

Na základě provedené ankety k hracímu systému jsme dospěli ke změně a letošní ročník bude organizován na základě návrhu týmu HC ZD Dolní Újezd.  Soutěžní řády platí v nezměněné podobě, seznam pokut je taky nezměněn. Dle našich soutěžních řádů, bude hra probíhat na základě pravidel platných pro soutěže organizované ČSLH samozřejmě stále platí, že bezkontaktně, jen pro upřesnění hra brankářů bude posuzována dle nových pravidel, jedinou výjimkou nebude posuzován tzv. 3D ofsajd. Počet hráčů na soupiskách je 30 hráčů, brankáři se do tohoto počtu nepočítají. Hráči se mohou dopisovat stejně jako v předchozích sezónách,
Los soutěže bude do konce srpna 2022. Pro nadcházející sezonu je přihlášeno zatím 24 týmů což je o jeden tým méně než v loňské sezoně. Tým HC TEPI tepelná čerpadla se rozhodl nepřihlásit, problémy ještě hlásí tým HC CZLOKO. 

Nový herní systém městské hokejové ligy CHL

1.část-základní část
1-12 každý s každým 1x celkem 11 zápasů/tým celkem 66 zápasů
13-24 každý s každým 1x celkem 11 zápasů/tým celkem 66 zápasů
 
2.část-semifinále
1-8 každý s každým 1x celkem 7 zápasů/tým celkem 28 zápasů
9-16 každý s každým 1x celkem 7 zápasů/tým celkem 28 zápasů
17-24 každý s každým 1x celkem 7 zápasů/tým celkem 28 zápasů
 
3.část-finále
1-4 každý s každým 1x celkem 3 zápasy/tým celkem 6 zápasů
5-8 každý s každým 1x celkem 3 zápasy/tým celkem 6 zápasů
9-12 každý s každým 1x celkem 3 zápasy/tým celkem 6 zápasů
13-16 každý s každým 1x celkem 3 zápasy/tým celkem 6 zápasů
17-20 každý s každým 1x celkem 3 zápasy/tým celkem 6 zápasů
21-24 každý s každým 1x celkem 3 zápasy/tým celkem 6 zápasů
Celkem 21 zápasů/tým celkem 252 zápasů

1. ČÁST se bude hrát o umístění a na základě výsledků bude provedeno nasazení do 2.části.
2. ČÁST se opět bude hrát o umístění a na základě výsledků bude provedeno nasazení do závěrečné 3. finálové části
3. ČÁST jde o finále, kdy nebude liga dělena na jednotlivé ligy, ale bude se hrát o konečné pořadí a samozřejmě nasazení do dalšího ročníku. Předpoklad je, pokud se nový systém hry osvědčí, tak se nebude měnit.
Kraj vybral zhotovitele úprav domovů mládeže v Rybitví. Zatím slouží ukrajinským uprchlíkům

Z důvodu nedostatku a zkvalitnění ubytovacích kapacit krajští radní již dříve rozhodli o úpravách objektů domova mládeže v Rybitví při Střední průmyslové škole stavební Pardubice. Nyní rada vybrala zhotovitele rekonstrukce, která by dle nabídkové ceny měla vyjít na 5,4 milionu korun včetně daně. Část nákladů pokryje dotace z Ministerstva pro místní rozvoj.
„V současné době je v doposud nevyužívaných objektech bývalého internátu v Rybitví ubytováno přes padesát uprchlíků z Ukrajiny. Vážím si toho, že se vedení školy v čele s paní ředitelkou postavilo čelem k takové výzvě, a společně jsme dokázali relativně snadno a rychle zařídit ubytování pro uprchlíky před válkou. Většina z nich se chce dle slov paní ředitelky na Ukrajinu vrátit, po jejich opuštění pak budou zrekonstruované objekty opět sloužit škole a potřebám žáků,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Že škola další ubytovací kapacity potřebuje, potvrdil i radní pro oblast školství Josef Kozel: „Stavební škola v Rybitví se dokázala v minulosti vypořádat s úbytkem žáků a dnes počty nově příchozích stoupají. Vzhledem k tomu, že sem žáci částečně dojíždějí, pociťujeme tlak na ubytovací kapacity, a to nejen v Pardubicích. Po rekonstrukci tak budou mít oba dva objekty domovů mládeže maximální využití.“
Projekt se zaměřuje na rekonstrukci budov domova mládeže číslo 2 a 3. „V obou budovách budou nahrazena původní dřevěná okna za nová plastová včetně parapetů, a to v pokojích, kuchyňkách, jídelně a sociálních zařízeních. Otvorové výplně budou vyměněny také v prostorách schodiště, společných chodeb a vstupu, které přímo souvisí s ubytováním uprchlíků. Součástí je i pořízení nového vybavení,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.
Podle radního pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislava Valtra se jedná o mimořádnou dotační příležitost. „Z celého projektu budeme mít dvojí užitek, kdy pomůžeme lidem v nouzi a posléze i žákům místní stavební školy, kteří tak budou bydlet v nově zařízených domovech mládeže. S uvedeným záměrem jsme uspěli u Ministerstva pro místní rozvoj, díky této synergii lze tedy předpokládat, že se na financování obnovy části krajského areálu bude přímo podílet také stát, a to částkou 3,6 milionu korun,“ upřesnil Ladislav Valtr. 


V Ústí byla další staročeská pouť
Fotografie Václava Poláka ale staročeskou tradici moc nepřipomínají.... Možná se už neví aní proč ústecká pouť vznikla a jaký měla účel.  Bylo zapotřebí postavit ve městě divadelní budovu.....    V Ústí se to podařilo, mají Roškotovo divadlo. V České Třebovíé jsme měli také Spolek pro postavení městského divadla.  Nakonec byl rozpuštěn. Všechny sály patřily různým spolkům a jejich prostřednictvím pak politickým stranám. A tak vlastně  funkci městského divadla, byť v malé podě měla v šedesátých letech tzv. "Loutkárna" Byla dokončena v roce 1966 hrou Past na myši....