Českotřebovský deník 228/2022 (16/8)
ZHODNOCENÍ A VIZE

Milí spoluobčané,
Chtěl bych se Vám krátce představit jako volební lídr Koalice pro Českou Třebovou.
Již současné volební období bylo výrazně odlišné od minulých, bylo poznamenané covidem a teď v závěru rekordním růstem cen energií. Tyto globální vlivy se výrazně promítnou do rozpočtu města, škol i dalších příspěvkových organizací. O to důsledněji bude potřeba postupovat při investování do nových projektů. Prioritou budou investice a financování provozu stávajících městských zařízení a sportovišť, aby mohly vůbec i nadále poskytovat své služby občanům. Jako elektroinženýr se úsporami v oblasti energetiky dlouhodobě zabývám a o to více se chci zaměřit na efektivitu financování.
Aby bylo možné realizovat tyto priority, chci po volbách zodpovídat za odbor finanční, investiční a za technické služby města (Ekobi). Po minulých volbách jsme tyto obory přenechali koaličním partnerům a zpětně to vidím jako chybu.
Chtěl bych do fungování městského úřadu přenést své zkušenosti z podnikatelského prostředí, kde jsem se snažil zlepšovat služby své firmy tak, aby byl spokojený zákazník i zaměstnanec. Občan by měl být v pozici zákazníka a měl z úřadu odcházet spokojený jak s výsledky jednání tak i jeho průběhem. Proto má být vzájemná komunikace mezi jednotlivými odbory městského úřadu samozřejmostí nejen při realizaci městských investic, ale i při vyřizovaní např. stavebního povolení pro občany města.
V Koalici pro Českou Třebovou jsou houževnatí lidé, za kterými je vidět dobře vykonaná práce v různých oborech a na které se mohu vždy spolehnout.  Ing. Petr Skopal, člen rady města

Rezidentní parkování předmětem diskuzí

Zatímco rezidentní parkování v zóně zákazu stání kolem nádraží již funguje dva roky a dostatečně se vžilo, tak se ukazuje, že  rozšířit jeho platnost na sousední území sídliště Trávník je zřejmě nadlidský úkol, protože k návrhům jsou stále další a další připomínky.
Přitom je jasné, že bez zřízení takového systému se nehneme z místa, že to je základ k regulaci parkování v této oblasti, kde se parkovacích míst nedostává.
Problémem je především umožnění parkování pro návštěvy, kde se diskutuje o výši parkovacího poplatku a způsobu jeho úhrady, Proti základnímu parkovnému ve výši 300 kč/rok pro rezidenta prakticky námitky nejsou, ale již se liší návrhy na výši parkovného pro druhé auto v rodině, kde se v diskuzi. navrhuje třeba až 5000 Kč/rok.  Dále stále není jasné zda trvat na požadavku vodorovného značení pro parkování nebo nikoliv. jsou i dalůší otázky, nechci je rozvádět ani na ně odpovídat. Jen připomínám, že názory mnohých lidí jsou proti sobě a že rozřešení tohoto úkolu bude velmi těžké.

Má město přispívat na energie v domech na sídlištích s dálkovým topením?

Jsou i takovéto dotazy. Podstatou věci je to, že vláda obyvatelům paneláků na dopady zdražené tepelné energie nic nepřispěje a na podle některých údajů má druhé straně město přebytek v čerpání letošního rozpočtu ve výši více 50 milionů. (Příspěvek by měl být poskytnut prostřednictvím městské společnosti TEZA). Je těžké o takovém dotazu jednat, kdo přijde další a proč právě město má hradit teplo pro paneláky, které mu nepatří. Slovo "přebytek" hospodaření je rozhodně zavádějící, neboť město současně eviduje úvěr ve výši 138 milionů korun, ve kterém je ještě částka 38 milionů z úvěru za dopravní terminál  dokončený před 12 lety.  Pokud tyto peníze letos skutečně nebudou využity, je do konce roku čas na mimořádnou splátku úvěru tak, abychom nemuseli platit současné vysoké úroky. To by bylo hospodárně opatření výhodné pro všechny občany města ať bydlí v rodinných domcích nebo panelácích. Pokud bychom skutečně využili celý plánovaný úvěr, budeme každý rok po dalších 20 let platit v rámci naší dluhové služby částku 17 milionů korun. (tedy úvěr ve výši 1°38 milionů bychom splatili ve výší 340 milionů! Pokud část úvěru letos splatíme  (nebo celý předjednaný úvěrový ráme nevyužijeme), můžeme tím hodnotu splátky v dalších letech významně snížit. Je to problém závažný a je třeba se mu se vší odpovědností dále věnovat.
JEŠTĚ JEDNU POZNÁMKU:
Město Česká Třebová již aspoň deset let nezvyšovalo daně z nemovitostí, zatímco převážná většina měst (i v okolí) ano a citelně. I letos se vedla na toto téma diskuze. Zvýšení daňové zátěže bylo zamítnuto jednohlasně. Nemůžeme si dovolit přenést na občany další daňovou zátěž právě při vědomí vysokých cen za energie a teplo. Nezvýšením daní tedy přispíváme všem. (mm)

Jakou mají jinde aplikaci "Územní plán".

Během pár kliknutí myší najdete konkrétní pozemek, adresu nebo místo podle zeměpisných souřadnic. A dalším kliknutím na barevně rozlišené plochy územního plánu rychle zjistíte jejich rozdílné způsoby využití. Zároveň mapa nabízí i otevření textové části územního plánu, ve které je vždy popsáno hlavní, přípustné a nepřípustné využití jednotlivých ploch – takzvané regulativy.  Přesně tak to mají nyní zavedeno ve zcela srovnatelném městě s Českou Třebovou - ve Dvoře Králové. Mrkněte se sami: https://bit.ly/3C9piFt.  Protože dnes je svět hodně propojený a stále se modernizující, tak věřím, že jistě nebude dlouho trvat a taková aplikace bude i u nás v České Třebové. Ajťáky máme šikovné a pracovité.

Dříve město vydávalo samostatný volební zpravodaj....  

Stalo se tak před komunálními volbami v roce 1994 i 1998.  Bylo to zvláštní vydání Českotřebovského zpravodaje, které bylo distribuováno do všech rodin ve městě. Tak např. držím v roce  takový volební zpravodaj z listopadu 1998. měl 64 stran A5. . Obsahoval jak vyhlášku o komunálních volbách a potom prezentace jednotlivých volebních stran  seřazených posle vylosovaných čísle. Každá strana měla určený maximální počet stran (8) , některé strany to využily, jiné nikoliv, např. republikánská strana SPR_RSČ.
Na těchto stranách byly zpravidla seznam kandidátů s fotografiemi a také volební program. Protože toho roku také probíhaly senátní volby, byla zde také jednostránková prezentace kandidátů do Senátu, mezi kterými byl tehdy také tehdejší úřadující starosta. města Lubomír Hýbl. Toho roku kandidovalo do komunálních voleb šest volebních stran a 4 kandidáti do Senátu Parlamentu ČR
Tehdy se vycházelo z myšlenky že pro město a jeho občany jsou nejdůležitější právě komunální volby a jejich přípravě je třeba věnovat velkou pozornost. Nyní byla tato metoda vydávat volební zpravodaj změněna. Českotřebovský zpravodaj je nyní barevný na křídovém papíře a je distribuován do každé rodiny a to jeho vydávání zdražuje. Zvláště nyní v době zdražování všeho by takové mimořádné číslo na této úrovní stálo opravdu velké peníze.  Proto  má nyní každá z volebních stran od města zdarma v zářijovém vydání vymezenou plochu "poloviny strany A4", což ovšem v praxi znamená  obdélník o rozměrech 194 x 132 milimetrů. Prosím o porovnání s možností 8 stran A5 v roce 1998. Na této svěřené ploše se toho občané o programu volební strany a složení její kandidátky opravdu moc nedozvědí.  Zato  budou na dalších stranách např. hodně "důležité" výsledky některých hodně starých sportovních zápasů, které už dávno ztratili  platnost. Bohužel to je tak, jak se dokázali volební strany navzájem domluvit. Podle mne by se nic nestalo, kdyby byla třeba půlka zářijového zpravodaje věnována právě komunálním volbám ve městě.
Už se na tom nic změnit nedá. Tak je o uvedeno ve schváleném statutu periodika. Znamená to současně, že všechny volební strany jsou nuceny věnovat další energii a finanční prostředky k tomu, aby sdělili občanům a veřejnosti svoje záměry a priority. Je naštěstí doba elektronických medií a ve virtuálním prostoru je místa dost. Ale i tak si myslím, že bychom pro příště měli možnosti volebních stran alespoň v předvolební  kampani zdvojnásobit. Čtenáři by tak dostali na jednom místě společně prezentaci všech subjektů, kteří se uchází o hlasy voličů. Nyní se zdá, že o to ve skutečnosti spíš nejde. A tak se strany navzájem trumfují velkými billboardy a reklamami typu hypercube. Ono to vlastně možná teprve přijde.
Ještě jedna poznámka, která vymezuje možnosti prezentace názorů zastupitelů. Podle výše uvedeného statusu má zastupitel možnost v každém čísle publikovat svoje sdělení o velikosti 1500 znaků. Budiž. Toto mezení je rozumné, mohlo by docházet ke zneužívání dlouhými texty. Jenomže ne každý zastupitel má tuto možnost!  Je tam bohužel dovětek, určující, že celkový součet znaků za jednu volební stranu nesmí těchto 1500 znaků přesáhnout.  Jde o jasně nespravedlivé ustanovení, které ukazuje, že zastupitelé si nejsou rovni, i když základní "jednotka" městského zastupitelstva  je zastupitel, nikoliv nějaká volební strana. Každý hlasuje sám za sebe podle svého svědomí. Je to možná prkotina, ale je zajímavé, že takováto "drobnost" při návrhu statutu periodika právnímu odboru města unikla a že byl vůbec někdo, kdo to mohl navrhnout. Není třeba dlouho  hledat: Návrh přišel z redakce, aby měla možnost včas vymezit místo pro příspěvky zastupitelů. Jenže je to přece obráceně. Názory zastupitelů se nemohou ani svým počtem podřizovat přání redakce, která by chtěla mít klid na práci a všechno mít jasně vymezené.  Naopak  právě redakce se musí přizpůsobit dění ve městě a v zastupitelstvu zvláště. Tady se to podařilo zcela otočit. A pak při projednávání předloženého materiálu, které se koná obvykle ve spěchu na poslední chvíli,  již není čas takovými "prkotinami" zabývat....  Přesto si myslím, že by se v dalším období měly uvedené problémy ve statutu městského periodika odstranit. (mm)

VELKÝ SWINGOVÝ ORCHESTR HRAJE V JAVORCE OD ROKU 2017    

Velmi zajímavý a očekávaný letní koncert v Javorce byl ve čtvrtek 24. srpna 2017 , kdy na pódiu hudebního pavilonu Antonína Bennewitze vystoupil se svým koncertním programem velký swingový orchestr Kulturního centra Česká Třebová pod vedením Milana Špičáka. Bylo to jeho první vystoupení v našem hudebním pavilonu. Po vydařeném koncertu skupiny Madam to byl další letní vrchol sezóny v parku Javorka.
Pořadatelé museli přivézt další lavičky od fotbalistů, měli přivézt více.... V celé Javorce se nedalo pořádně zaparkovat. Bylo vynikající počasí a také vynikající zvuková pohoda, při koncertu neduněly jen basy, ale vznikl plný zvukový dojem. Instrumentální skladby střídala pěvecká vystoupení Ivy Kolářové a Petra Skalického. Pohlazením na duši bylo také skvěle připravené průvodní slovo Zuzany Kupkové. Publikum oceňovalo potleskem také jednotlivé sólové výstupy hráčů, bylo to jako na sálovém koncertu.

 

Od té doby Velký swingový orchestr vystoupil v Javorce opakovaně právě v letošním roce, vystoupení máme zaznamenáno také na videozáznamu, který si můžeme s tímto textem  připomenout...

Nová podvozkárna a zkušebna v CZ LOKO již pětiletá

Nejvýznamnější investice roku  2017 v CZ LOKO  jbyla rekonstrukce staré budovy motorárny za zhruba 48 milionů korun. V ní vznikl zcela nový provoz na výrobu a opravy podvozků, zatímco původní hala na opravy motorů provenience ČKD se podstatně zmenšila. Cílem tohoto projektu byla modernizace starších, která přispěje především ke zvýšení produktivity práce.  Nové prostory motorárny mají výrobní plochu 850 metrů čtverečných
1200 m2 pro podvozky
V průběhu jara 2017 pak byla zahájena další etapa rekonstrukce. Na začátku září vzniklo na výrobní ploše 1200 metrů čtverečných vzniklo nové pracoviště, obsahující nové provětrávané montážní kanály, kolejiště s rozchody 1435 a 1520 mm. Jeho součástí je rovněž nové pracoviště s indukčním ohřevem vahadel na předem stanovenou teplotu, nové mostové jeřáby a jeřábové dráhy se zvýšenou nosností a také vzduchotechnika, elektrorozvody, LED osvětlení, rozvody vzduchu, plynu, technických plynů a vody.
Přibyla i zkušebna V návazosti pak byla dokončena výroba atypického lisu na podvozky a zkušebna dokončených podvozků, která umožňuje provádět různé typy záběhů a zkoušek podle předem stanovených pravidel.ohledem na bezpečnost při provádění zkoušek je celý obestavěný prostor řešen jako kontinuálně litý beton s vysokou pevností do výšky tří metrů.  Vlastní pracoviště je vybaveno kamerovým systémem a množstvím čidel, která budou sledovat teploty, rychlosti, vibrace a podobně. Pro společnost CZ LOKO je výroba a opravy podvozků velmi důležitá, a právě toto  moderní zázemí  rozšířilo Firmě to umožňuje klientům nabízet a poskytovat komplexní řešení.