Českotřebovský deník 230/2022 (18/8)
Malba na štítě chaloupky Maxe Švabinského obnovena

Akademický malíř Jiří Látal z Litomyšle, který prováděl restaurátorské práce na malovaném štítu Chaloupky Maxe Švabinského v Kozlově, dokončil své dílo více než měsíc a půl, před nejzazším možným termínem. K předání restaurované malby došlo na začátku tohoto týdne. Jde o malbu s. Václava, kterou na štítě Chaloupky čp. 50 v Kozlově zhotovili za jediný den Max Švabinský, Rudolf Vejrych a Josef Vaňáček. Byla již mnohokrát restaurována, největší zásah byl před otevřením chaloupky pro veřejnost v roce 2006. Úkolem Jiřího látala bylo provést restaurátorskou revizi malby, poslední zásah na štítě chaloupky byl v roce 2011. Celková cena restaurátorských prací byla 207 000 Kč. Akce probíhala s finančním příspěvkem Pardubického kraje, který činní 100 000 Kč. Na dalších obrázcích  představujeme,m v jakém stavu byla tato malba v letech 21. století po převzetí chaloupky městem
1. foto z roku 2003. další z roku 2005 dokazují, že malba byla v podstatě obnovena na nový podklad
Levá fotografie je z otevření chaloupky po rekonstrukci 22. září 2006, pravá fotografie z otevření nové lení sezóny 2007. 

Připomeňme si otevření chaloupky pro veřejnost:

Pátek 22. září byl v Kozlově slavnostním dnem. K nově restaurované chaloupce čp. 50, proslavené dlouhodobým pobytem mladého Maxe Švabinského se sjížděli početní hosté. Přijeli i z daleka. Jednak historikové, památkáři, odborníci, členové rodiny bývalých majitelů chaloupky, přijel radní Pardubického kraje Miroslav Brýdl, zastupitelé města, členové spolku Maxmi- lián a spousta dalších hostů. Po krátkých projevech starosty Jaroslava Zedníka, a Miroslava Brýdla vystoupila ještě ředitelka Městského muzea Mgr. Jana Voleská, která se zabývala historií místa a chaloupky, vysvětlila zdejší genius loci. Po slavnostním přestřižení pásky, na kterém se aktivně podílela i dcera paní Švabinské Zuzana Nováková, si všichni přítomní prohlédli také interiér chaloupky, ve kterém pracovnice muzea připravily zajímavou výstavu. Přijela regionální i Česká televize, která vysílala o slavnostním dění v Kozlově krátký šot ještě týž večer ve zpravodajství z regionů.
V sobotu 23/9 pak přišlo 154 lidí, v neděli 210. Přišli lidé všech věkových kategorií, mnozí s dětmi, pěší turisté, hodně bylo cyklistů, obtížně se na úzké cestě v kopci vyhýbalo a otáčelo množství aut. Řidiči, kteří znali příchod k chaloupce, věděli, že je rozumné zaparkovat na dolní návsi a zbývajících cca 100 m dojít pěšky. Někteří návštěvníci se po sobotní návštěvě chaloupky vraceli znovu v neděli se svými příbuznými či přáteli. Myslím, že nepřeháním, když řeknu, že návštěvníci projevovali obdiv a nadšení, občané České Třebové a zejména pak Kozlova hrdost nad tím, jak pěkná památka zdobí jejich obec. 

Návštěvníci procházeli starou "sekníčku" s kamennou síňkou i přistavěnou novou část s kuchyní a tzv. bílým pokojem, kde na velkém panelu bylo množství fotografií s popiskami, dokumentujících historii objektu a jeho obyvatel. Na protějším panelu pak viděli reprodukce některých prací obou malířů, kteří proslavili Kozlov - Maxe Švabinského a Rudolfa Vejrycha. Nikdo si nenechal ujít pohled do "kufru", Švabinského půdní pracovny, k níž vedou příkré dřevěné schody. Návštěvníci obcházeli i zahradu, zatím neupravenou, a kladli bezpočtu otázek nejen o Vejrychově rodině a obou malířích, ale i o mnohých věcech, týkajících se rekonstrukce, včetně některých technologických postupů. 

Brožury s názvem Kozlov a Kozlovský kopec byly rychle rozprodány. Lidé žádali pohlednice s obrázkem chaloupky, Švabinského sgrafita na sousedním Vejrychově statku, s obrázkem Dolíku aj.  Zajímali se o to, kdy bude dodán nábytek a ostatní vybavení, kdo provádí jeho restaurování, jak bude zajištěno větrání v zimním období a zda budou místnosti temperovány, aby ta spousta práce nepřicházela nazmar. Ptali se, zda obraz na štítu je původní, na další možnost návštěvy a na otvírací dobu v příštím letním období. Dokonce padl dotaz na to, jakou barvou byla natírána okna a dveře, čím je natřena šindelová střecha a jak často se bude muset nátěr v budoucnu obnovovat. Chtěli vědět, zda bude chaloupka opět porostlá zeleným vitisem, zda bude zrušen lesík, který brání pohledu na Dolík, a kdy je v plánu dokončení úprav zahrady. Některé otázky zatím zůstaly bez odpovědi.  Byl to vodopád zájmu, nápadů a připomínek. Tento první zkušební provoz přinesl i některé praktické poznatky, především potřebu zajistit značení cesty od silnice až k Vejrychově chaloupce. Mnozí z těch, kteří navštívili Kozlov poprvé, bloudili vesnicí a obtížně hledali cestu. Nesčetněkrát se opakovalo přání zprovoznit bývalou krásnou travnatou cestu pro pěší a cyklisty, která vedla mimo ves od autobusové zastávky přímo k chaloupce, a která byla mnohem kratší, než současná cesta vesnicí. Je třeba zajistit Knihu návštěv a umožnit lidem sdělit své nápady a dojmy, které tentokrát byly rozhodně velkolepé a obdivné. Ke všeobecné spokojenosti přispívalo i perfektní počasí - modrá obloha, zářící slunce a příjemná teplota.

Dík patří především představitelům města, kteří se nezalekli obtíží s opravami zchátralé památky a s jejím provozováním, a dokázali zajistit dostatek potřebných prostředků, stejně jako MK ČR a Pardubickému kraji, kteří finančně k tomuto řešení přispěli. Dík patří i dalším zaměstnancům  Městského úřadu v České Třebové, zejména panu Ing. Karlu Šverclovi a neúnavné a starostlivé paní Márii Turayové. Zásluhu má i Mgr. Milan Mikolecký, který od počátku všemožně podporoval začlenění památky do majetku města a její opravu a zprovoznění. Obdiv patří pracovníkům firmy Drup, kteří objekt krásně zrekonstruovali a opravili.

Ať duch Vejrychovy chaloupky ještě dlouho žije a ať se z ní těší co nejvíce návštěvníků.  Jana Vejdovská září 2006


Prohlídky interiéru chaloupky probíhají až do konce prázdnin standardně každý den mimo pondělí. V září a říjnu bude průvodcovská služba zajištěna o víkendech a svátcích.

MEZINÁRODNÍ VARHANNÍ FESTIVAL ZDEŇKA POLOLÁNÍKA 2022

Festival se koná v České Třebovo od instalace nových restaurovaných varhan v roce 2004. Je spojen se jméněm hudebního skladatele Zdeňka Pololáníka, rodáka z Ivančic, který je jedním nejhranějších autorů varhanníí a zvláště pak sakrální hudba u nás. V prvních letech úzce spolupracoval s tehdejším ředitele Kulturního centra doc. Františkem Preislerem. Koncerty festivalu se dříve také konaly v románské rotzundě sv. Kateřiny.  Spolupracoval  také již na  restaurování vahran spolupracoval a zúčastňuje se  nejvýznamnějších koncertů festivalu.  Festival je mezinárodní od svého vzniku, letos přivítáme  na druhém festivalovém koncertu 1. října 2022  ze zahraničí polského interpreta  Andzeje Chorosinského. 
Martin Moudrý a Schola cantus gregoriani (CZ) „Barvy harmonií“ 24. září / Sobota / Kostel sv. Jakuba Většího Česká Třebová / 100,- Kč předplatitelé KPH 50,- Kč / 19:00 Varhanní hudba a zpěv.
Marcel Dupré, Maurice Duruflé, Martin Moudrý, Zdeněk Pololáník. Andrzej Chorosiński (PL) „Romantické varhany“ 1. říjen / Sobota / Kostel sv. Jakuba Většího Česká Třebová / 100,- Kč předplatitelé KPH 50,- Kč / 19:00
Varhanní recitál. Michal Novenko (CZ) „Historické varhany“ 8. říjen / Sobota / Jdew o externí koncert v Kostele sv. Marie Magdaleny Řetová / dobrovolné / 19:00
Varhanní recitál. Přemysl Kšica (CZ) 15. říjen / Sobota / Kostel sv. Jakuba Většího Česká Třebová / 100,- Kč předplatitelé KPH 50,- Kč / 19:00 Varhanní recitál. Česká i světová varhanní hudba.
Strany mají čísla - předvolební prezentace osobností  začala

Nová fotbalová sezóna zahájena: Fotbalisté vyhráli v Litomyšli

Sestava: Truhlář – Langer, Deml M., Bohunek, Deml J. – Flídr (84. Rybka), MüllerSejkora, Vaňous, Krása (79. Fric) – Novotný (89. Grepl Branka:  24. –  0 : 1 Vaňous
Minulého krajského vicemistra jsme položili na lopatky po dobrém výkonu. Předzápasová motivace byla daná. Zaprvé odčinit jarní litomyšlský debakl. Zadruhé korigovat nepodařený start do sezóny s vazbou na nepříznivý los příštího kola (doma Libišany). A to se podařilo. Po herní stránce si domácí žádný souvislý tlak během devadesáti minut nevytvořili. Pozitivní změnu přineslo zařazení M. Demla do stoperské dvojice. Obrana nám, na rozdíl od předcházejících zápasů, fungovala spolehlivě a prakticky za celý zápas nepustila Litomyšl do vyložené šance. V útoku jsme si počínali skvěle, pouze chybělo finále – produktivita. Krása zmařil tutovku, Novotný šel sám, po změně stran zahodil Flídr tisíciprocentní šanci a Vaňous z trestňáku napálil břevno. Nakonec byl jediným střelcem zápasu. Suma sumárum: naprosto zasloužené překvapení kola.     (Z webu FK Česká Třebová)
Jednalo se o zápas v druhém soutěžním kole. V prvním kole hrál FK Česká Třebová doma s týmem Holic a prohrál 1 : 2. Ve třetím kole v sobotu 20. 8: hrají u nás Pod Jelenicí Libišany. Ppozor na ně, zatím v obou kolech vyhráli....

K problematice úsekové měření v obcích na Rychnovsku - aneb - není to tak jednoduché (může zajímat i nás)...

Zápis z jednání zastupitelstva Rychnova nad Kněžnou z 13. prosince 2021, kde proběhla diskuze:  
Jan Horníček /KDU-ČSL/, zastupitel. Při volbách do Poslanecké sněmovny jsem byl členem komise v Synkově. Tamní starosta se na mě obrátil s žádostí o podporu pro jejich projekt úsekového měření rychlosti v obci. Neznám podrobnosti, ale pořízení vlastního měření by měla hradit obec Synkov-Slemeno, potřebují, ale součinnost Rychnova n. Kn. jakožto obce s rozšířenou působností, protože ta by měla administrovat vybírání pokut. Pro nás by to znamenalo samozřejmě určité náklady personální a na hardware a software. Ty jsou však díky předpokládaným pokutám rychle návratné.
• Jan Skořepa /Nezávislí za Rychnov/, starosta:  Je to daleko větší problém, než si možná myslíte, protože zase naši poslanci odsouhlasili, že pracovník správního oddělení, který řeší přestupky, musí mít určité vzdělání a za tabulkové platy my ty lidi prostě tady díky expanzi průmyslové zóny nemáme šanci sehnat. Pro p. starostu je to relativně jednoduché v Synkově, ale my v zásadě na rovinu nejsme schopni to personálně zvládnout. A to je konstatování. Samozřejmě, že ten systém funguje tak jako ve Dvoře Králové nad Labem, že když tam se měří, tak pak ta obec – obec s rozšířenou působností vybírá. Znamená to dokoupení nějakého softwaru to je pravda, ale u nás, to Vám může říct nejlíp p. tajemník, pokud má chuť. Po personální stránce je to zoufalství....
• Mgr. Klátil, tajemník MěÚ: Jedna věc je ta personální, to je opravdu problém. Druhá věc je, že v podstatě, když jsme svého času o tom s p. starostou ze Synkova-Slemene mluvili, tak to byl on, kdo se odmlčel, takže považuju to tím pádem, že prostě ten zájem se ztratil, protože opravdu se odmlčel v té komunikaci. A třetí věc, kterou jsme nebyli zatím schopni dořešit ani teoreticky, je přenos signálu ze Synkova do Rychnova n. Kn., protože nejsme propojení kabelem a je to přes kopec, tudíž to nejde přes wifi. A nepřišli jsme zatím na rozumný způsob, jak vlastně ten signál z toho měřícího zařízení dostat on-line do Rychnova n. Kn.
• Jan Skořepa /Nezávislí za Rychnov/, starosta: Je to pravda, my jsme s nimi jednali a najednou p. tajemník jim posílal nějaký návrh nebo něco k vyjádření a mám za to, že se tak, řekněme rok, neozvali. Takže se asi znovu probudily ty myšlenky. Ten personální problém je díky expanzi Škodovky a subdodavatelů tady zoufalý. Na rovinu. Město vypíše na jakoukoliv pozici výběrové řízení a nepřihlásí se prakticky nikdo. Na žádnou pozici. A naši osvícení poslanci schválili, že ten člověk by měl mít nejlépe právní vzdělání alespoň na úrovni bakaláře a nějakou praxi a nastupuje asi tak za 20 tis. Kč hrubého. Takže ty požadavky, které v Poslanecké sněmovně schválili, v podstatě na tenhle region opravdu nefungují. Je mně líto, je to tak. Jestli Vám stačí odpověď na tu otázku. Jednalo se s nimi a je to možná nejméně rok..... 

Hradozámecká noc v Liticích a v Litomyšli

25. 8.: státní zámek Litomyšl – Divadelní představení Strašidlo cantervillské.
Atraktivní letní divadelní tour pod širým nebem. "Známý příběh, se známými herci a opravdovým strašidlem"..., je motto známé a v českých zemích oblíbené divadelní hry, která se dočkala mnoha nastudování. Více informací a vstupenky zde: https://www.strasidlonazamku.cz/
 
27. 8.: státní hrad Litice – Hradozámecká noc – Nebojte se tmy aneb s baterkou na hrad
Noční komentované prohlídky hradu s baterkou.
Časy prohlídek budou stanoveny podle počtu návštěvníků.
Od 20 do 22 hodin.
BATERKA NUTNÁ!
Vstupné: Dospělí 260 Kč, snížené 200 Kč, děti 6-17 let 100 Kč, děti 0-5 let zdarma.
 (www.hrad-litice.cz; www.facebook.com/statni.hrad.litice; www.instagram.com/hradlitice)
 
27. 8.: státní zámek Litomyšl – Hradozámecká noc – Vdavky továrníkovic dcerky II.
Nové pokračování komediálních hraných prohlídek interiérů zámku s tanci na téma prvorepublikových filmů se šťastným příběhem v podání tanečního souboru Villanella. Začátky prohlídek v 18:30, 19:30, 20:30, 21:30 hodin.
Jednotné vstupné: 230 Kč.
 (www.zamek-litomysl.cz; www.facebook.com/szlitomysl; www.instagram.com/zamek.litomysl)

Národní divadlo zdražuje vstupné

Národní divadlo od září zvýší ceny vstupného, ceny činoherních představení se s novou sezonou plošně zdraží asi o patnáct procent, u baletu se o stejnou sumu navýší ceny vybraných představení. Operní představení pak plošně podraží od ledna 2023 o přibližně patnáct procent. Navyšuje se také počet cenových pásem pro exkluzivní představení. Divadlo odhaduje, že letos zaplatí za energie o 285 procent více než loni. Cena za energie je významným zásahem do rozpočtu první české scény, která proto zvýší ceny vstupného.
Za loňský rok ND zaplatilo za energie v součtu přibližně 30 milionů korun. Letos počítáme s částkou o přibližně 50 milionů korun vyšší,“ řekl mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Díky tomu, že se divadlo snaží šetřit energie třeba omezením provozu vzduchotechniky nebo chladicích jednotek, a díky příznivějším klimatickým podmínkám dosáhlo ND úspor proti odhadu z ledna o přibližně čtrnáct procent.
Mluvčí dodal, že ND po covidové pandemii ceny vstupenek nezvedalo. „Naopak jsme pomáhali návratu českých diváků zpět do divadla například formou vstřícných seniorských a juniorských slev. Zahraniční diváky, kteří navštěvují zejména operní a baletní představení, se z důvodu dosud neobnoveného světového turismu, ekonomické krize a válečného konfliktu na Ukrajině, stále nepodařilo do hledišť divadel vrátit v původním množství,“ uvedl.

Výstava pamětních stromů na ústecké radnici 

V prostorách ústecké radnice je umístěna putovní výstava fotografií stromů nominovaných ve finále soutěže Strom roku 2022. Ve dnech 16. - 23. 8. 2022 ji můžete zhlédnout ve vstupní chodbě a podél schodiště do prvního patra Městského úřadu v Ústí nad Orlicí, Sychrově 16.Jedním ze stromů na výstavě je i náš mohutný a krásný finalista, javor babyka z Ústí nad Orlicí. Rádi bychom, aby vyhrál a proto prosíme, podpořte jeho umístění hlasem s dárcovskou DMS ve tvaru DMS STROM2 30 na telefonním čísle 87 777. Hlasovat je možné do 11. 9. 2022, cena DMS je 30 Kč. 

Lokoman
Pořadatel nového triatlonového závodu v České Třebové vás zve:

V České Třebové se v neděli 4. 9. 2022 uskuteční triatlonový závod pro širokou veřejnost. Tratě provedou závodníky na horských kolech po rozmanitých lesních cestách a cestičkách v okolí Kozlova a Hor, zaběhají si pak po Javorce a okolo Robova kopce. Pro úplné hobbíky a ty, co si chtějí triatlon vyzkoušet, je připravena krátká trať skládající se z 300 m plavání, 13 km na kole a 4 km běhu. Pro ostřílenější pak přibližně dvojnásobná 700/25/8. Od 9:45 proběhnou dětské závody v běhu a duatlonu (kolo + běh) v Javorce, v 11:11 pak startuje hlavní závod. Propozice a registrace online za zvýhodněné startovné na www.lokoman.cz nebo na místě v Javorce v den závodu do 10:30 (děti do 9:45).

 


Účet za klimatizaci sníží úsporné modely i správné používání

Dobrá péče o klimatizaci se vyplatí nejen s ohledem na její životnost, ale také spotřebu. Klimatizace přece jen patří mezi značné „žrouty“ energie v domácnostech, což dnes při rekordních cenách energií rozhodně není pozitivní zpráva. Pokud se tedy teprve pro investici do klimatizace rozhodujete, vyplatí se sáhnout po energeticky úspornějším modelu, byť může mít na cenovce o něco vyšší cifru. Spotřebu energie klimatizace však ovlivňuje i to, jak ji používáte. Předně je důležité nenechat ventilátor klimatizace pracovat na nízké otáčky, což je energeticky neefektivní. Ideální je nastavit naopak otáčky maximální, aby se ochlazený vzduch dobře a rychle distribuoval po celé místnosti. Jakmile dosáhnete požadované teploty – která by se mimochodem neměla od té venkovní lišit o více než 7 °C –, přepněte klimatizaci z režimu chlazení na režim cirkulace nebo ventilátoru. Proudící vzduch se lépe udrží ochlazený, přístroj má však bez režimu chlazení mnohem menší spotřebu.
Jde to i bez chladicí techniky! Využijte mokré závěsy a vypněte počítače
Pokud však na energiích potřebujete ušetřit co nejvíce, ale zároveň si chcete doma udržet tepelný komfort, můžete svoji domácnost ochladit i bez použití elektroniky. Základem je větrat jen brzy ráno a v noci, kdy je venku ještě chladný vzduch, a nepouštět si dovnitř teplo okny či dveřmi. Klíčové je proto okna dobře zastínit, a to nejlépe zvenku. Poslouží vám k tomu odrazové fólie připevněné na skla oken, výborně se osvědčují i venkovní rolety nebo žaluzie. Nevadí-li vám doma větší přítmí, ideálně venkovní zastínění zkombinujte i s vnitřními závěsy. Šikovným trikem je pak tyto závěsy rozprašovačem s vodou zvlhčit. Případně můžete použít prostěradla, která jste předtím namočili ve studené vodě. Ledovou vodu můžete rozprašovačem rozprášit i přímo do vzduchu v místnosti.
Pozor také na to, že teplo vám do domu či bytu nejde jen zvenčí, ale generuje se vám i přímo uvnitř. Pokud je to tedy možné, co nejvíce omezte používání spotřebičů – televize, počítačů, žehličky, vysavače a podobně. V opravdu horkých dnech pak raději ani nezapínejte sporák a připravte si na oběd lehké „studené“ pokrmy.