Českotřebovský deník 231/2022 (19/8)
Kandidátky do komunálních voleb vyvěšeny na webu volby.cz

Zde se můžeme přesvědčit že do podzimních komunálních voleb jde v České Třebové 6 volebních stran, každá má 27 kandidátů. Složení kandidátek a pořadí kandidátů na kandidátkách je tedy k dispozici všem, kteří o to mají zájem. Při jmenovitém prohlížení kandidátek můžeme konstatovat, že ze současných 27 členů zastupitelstva se uchází o místa v budoucím zastupitelstvu 25 zastupitelů, zájem nemá pouze exstarosta Jaroslav Zedník (Nestraníci) a Dalibor Zelený (ČSSD s podporou nestraníků). Zůstalo přitom pravidlem, že současní zastupitelé zůstávají na nových kandidátkách zpravidla na předních pozicích. Každá ze stran se svým způsobem podílela na dosavadní práci zastupitelstva, výborů, komisí, nebo dozorčích rad. V žádné straně tedy nejsou jenom nováčci.
Na webu volby.cz se můžeme současně přesvědčit o tom, že kandidátka ČSSD skutečně vymizela. Je to poprvé od roku 1990.  Není pravda, jak se na diskusních webech někde uvádí, že ČSSD stále zůstává u některých kandidátů navrhující stranou. Spočítal jsem, že od roku 1990 zasedalo v zastupitelstvu města celkem 32 zastupitelů za ČSSD, resp. tato strana získala celkem 32 mandátů. Vliv zastupitelů ČSSD na vývoj města v posledních 30 letech až do současnosti je tedy nezanedbatelný, vždyť po dlouhá léta měla zastoupení v radě města a posledních 20 let na pozici místostarosty. I nyní na kandidátkách najdeme 3 kandidáty s členstvím v ČSSD. Dále jsou mezi kandidáty zastoupeni dva členové TOP 09, 1 člen strany Zelení, 9 členů KDU-ČSL a 8 členů ODS.
Voliče zajímají jména lídrů - tady jsou (podle vylosovaných volebních čísel):
1. Koalice pro Českou Třebovou - Ing. Petr Skopal
2. 3PK pro prosperující Českou Třebovou - Zdeněk Řehák
3. Česká pirátská strana - Jiří Ducháček
4. ODS - MUDr. Martin Formánek
5 27. statečných - Ing. Aleš Spirman
6. Nestraníci s podporou Třebováků pro sport a zdraví - Bc. Zuzana Nejedlá

Dnešek na Habeši - chybí tu kus lesa !

Ještě před týdnem tady les stál a mezi stromy byla zaklíněná připravená lesní technika. Co se asi bude dít, jsem si říkal, když jsem šel kolem obhlédnout další škody, které zde napáchala příroda a fyzika na soukromém majetku. Dřevo je dnes v kurzu. A železo taky - ještě tam přece překáží dostatečně zkorodovaná konstrukce lyžařského můstku, který už nikdy nebude sloužit svému účelu a ani s další rozhlednou se nepočítá. (Konstrukce byla postavena s pomocí patronátního podniku Perla v šedesátých letech minulého století a majitele tak zřejmě mít nebude.) Svah u lyžařského můstku je nyní docela slušně obnažený, to už dlouho nikdo nepamatuje.....

PIKNIK V JAVORCE

PROGRAM:
14.00 – začátek akce
14.30 – Divadlo 100 opic: Dlouhý, Široký a Bystrozraký – Javorka u pramene
15.30 – Notochod v mracích – chůdařský výlet mezi lidi s muzikou
15.00 – 17.00 – RETROHRY – jak si hrály naše babičky…
15.00 – 17.00 hry a dílničky pro děti
17.30 – Laura a její tygři – koncert  v Bennewitzově paviloně
Po celé odpoledne bude k dispozici velorex, s možností jeho prohlídky a posezení za volantem
Malování na obličej.
Občerstvení zajištěno.
Odpolední program se koná po celém parku Javorka s centrem u Bosenského pavilonu, respektive u pramene Javorka.
Odpolední program se koná pouze za příznivého počasí, večerní za každého počasí.


VRBA V HUSOVĚ ULICI SE ROZLOMILA - NAŠTĚSTÍ SE NIKOMU NIC NESTALO
Posílám fotky spadlé větve vrby, Husova ulice za Kauflandem. I když ani nefouklo, bouřky nedorazily, tak stejně nemusí být všude bezpečno. Bylo štěstí, že se nikomu nic nestalo, o štěstí můžou hovořit dvě slečny, který byly v době pádu pod vrbou na druhé straně. Stav jsme hlásili na městskou policii, povodí Labe a hasiče.
Fotky
poslal
Pavel
Renza
 
KOBYLINEC BUDE V NEDĚLI 21. SRPNA


Volební plakáty budou opět max. o velikosti A2

Volební plakáty budou vylepovány bezplatně prostřednictvím společnosti Eko Bi s.r.o. Česká Třebová. Maximální povolený formát je A2. Plocha pro vylepování volebních plakátů bude volebním stranám k dispozici od 26.08.2022.

Ing. Karel Švercl končí k 31. 8. ve funkci vedoucího odboru investic

Na uvolněné místo bylo vypsáno vývěrové řízení, které však bude uzavřeno až v průběhu ,měsíce října 2022.  Nový vedoucí odboru bude vybrán až z úspěšného průběhu výběrového řízení. Do doby ustanovení nového vedoucího odboru investic byla vedením odboru pověřena Ing. Alena  Glaserová

Podpora projektů na Burze filantropie

Rada města schvaluje v rámci Burzy filantropie podporu následujících projektů: CEDR Pardubice, o.p.s. - Obchůdek drobnoradost v Ústí nad Orlicí. Cesta pro rodinu, z.s. - Psycholog v rodinném centru Centrum J.J. Pestalozziho – Neutíkej - dá se to řešit (psychologická péče pro děti a adolescenty potýkající se s intenzivním stresem). Oblastní Charita Ústí nad Orlicí - Osobní automobil pro osobní asistenci. Péče o duševní zdraví – Zdraví nás baví (zapojení klientů do fyzických aktivit). ROSA rodinné centrum, z.s. – Komunitní šatník - (úprava šatny pro umístění komunitního šatníku a botníku).

Na tvrzi Bouda slavnostně odhalen Památník budovatelů a obránců československého opevnění

V pátek 19.8. byl na tvrzi Bouda slavnostně odhalen Památník budovatelů a obránců československého opevnění. Ten společně s dcerou armádního generála Ludvíka Krejčí Marií Žižkovou představil veřejnosti hejtman Martin Netolický.
"Na podzim roku 2018 se Společnosti přátel československého opevnění, podařilo zachránit znak Československé republiky ze zanikajících kasáren v Žamberku a díky sbírce finančních prostředků mezi přáteli se podařilo vrátit tomuto znaku jeho původní podobu a umístit jej na tvrzi Bouda, se kterou je historicky spojen," uvedl ředitel Společnosti přátel československého opevnění Petr Štemberk, který jej jménem dárců symbolicky předal Pardubickému kraji, jemuž Bouda patří.
"Je to symbolický moment, kdy se do vstupního objektu dostává první významný exponát, a to památník, který bude nesporně ozdobou celého prostoru. Pro nás je to další z dílčích kroků, kterými chceme nejen vstupní objekt vylepšovat a činit jej atraktivnější pro návštěvníky. Pro mne osobně je velice silným zážitkem, že se akcí na Boudě účastní také dcera armádního generála Ludvíka Krejčí paní Marie Žižková. Ta tak symbolicky pokračuje v práci svého otce a dohlíží na to, aby nejen jeho odkaz zde na Boudě pokračoval," řekl hejtman Martin Netolický.
ZNAK PRVNÍ REPUBLIKY
Znak republiky, tvořící tento památník, se nacházel od začátku 30. let 20. století nad vchodem do budovy velitelství Orlických kasáren v Žamberku, a zůstal tam až do svého snesení při demolici štítu a horních pater objektu v letech 2017-18, kdy byla budova přestavována pro civilní využití.
V pohnutém roce 1938 se v budově nacházelo sídlo velitelství Hraničářského pluku 19, (velitel plk. František Podhrázský), jehož část (V. prapor) tvořila posádku Tvrze Bouda. Znak byl v období 1. republiky monochromatický (jednobarevný), stejně jako dnes, v barvě původního materiálu – pískovce.  Znak je monolitický, tesaný z pískovcového bloku a má rozměry 180x180x26 cm a hmotnost cca 1650 kg.
DVĚ TOTALITY
Pískovcový znak byl v době německé okupace pravděpodobně ukryt pod štukem nebo bedněním, aby nepřipomínal období 1. (svobodné) republiky. Po 2. světové válce byl sice státní znak na kasárnách obnoven v původní prvorepublikové podobě, ale v období komunistické totality, po změně ústavy a státní symboliky v roce 1960, byl znak zbaven "feudálních prvků“ a doplněn o symboliku zdůrazňující vládu jedné strany. Z hlavy lva tak byla odstraněna česká královská koruna a byla nahrazena komunistickým symbolem – rudou hvězdou. Rovněž z prsního štítku na hrudi lva (symbolizujícího Slovensko) byl odstraněn tzv. patriarší kříž stojící na trojvrší Tatra, Matra, Fatra a ten byl nahrazen komunisty nově vytvořeným, ahistorickým znakem Slovenska – partyzánským ohněm s horou Kriváň v pozadí. Někdy po tomto období byl znak polychromován, tzn. byl opatřen barvami a došlo také k jeho neodborné opravě – chybějící/poškozené část ocasu lva byly domodelovány z cementové směsi. Všechny poválečné úpravy znak výrazně poškodily.
OBNOVA  Znak, na základě sbírky finančních prostředků, restaurovala v letech 2021-22 firma Kámen Ostroměř s.r.o. provozující kamenosochařskou dílnu a lom na známý hořický pískovec.


Litomyšl připravuje pomoc pro ukrajinské město Irpiň

"Nedávno jsem se sešel se zástupci ukrajinského města Irpiň, nechvalně proslulého brutálním bombardováním ze strany ruské armády. Fotografie a příběhy, které nám představili, byly opravdu otřesné a nyní nás požádali o pomoc", říká starosta Litomyšle Daniel Brýdl.
Jsme za Litomyšl připraveni poskytnout 100.000,- Kč, ale na radě města také diskutovali o tom, že nejlepší by bylo, kdybychom neposílali peníze, ale mohli zakoupit společně s dalšími ORP kraje + o příspěvek bychom rádi požádali i Pardubický kraj přímo - jeden mobilní dům v ceně 26.000,- Euro. Jde o dům od českého výrobce, takže naše myšlenka byla, pokud bychom finance sehnali (cca 650 tisíc Kč), rovnou ho objednat v ČR napřímo s dodávkou do Irpině - abychom si byli jistí, že pomoc skutečně dorazí do Irpině potřebným. To předpokládá pomoc od dalších měst kraje a případně od Padubického kraje..... Litomyšl by ráda zorganizovala akci "samosprávy Pardubického kraje pomáhají ve městě Irpiň". Jistě o tom budeme jednat i u nás v České Třebové.