Českotřebovský deník 232/2022 (20/8)
Představujeme osobnosti Koalice pro Českou Třebovou 

Předvolební propagace postupně také vstupuje do ulic, za měsíc bude již těsně před volbami. Na tom samozřejmě předvolební informace nestojí, ani na plakátnicích zaplněných předvolebními plakáty "jednotného formátu a podobného střihu". Důležité je, že  budou následovat konkrétní akce, kde bude možné s kandidáty do komunálních voleb diskutovat navrhovat další témata. Bude to prospěšné pro veřejnost, ale také pro samotné kandidáty. Tak alespoň uvažuje Koalice pro Českou Třebovou.
Klub kandidátů se scházel prakticky po celé volební období, jen covid udělal nějakou přestávku. Proto je připravený nejen program a také náměty pro diskuzi s veřejností. Další roky totiž nebudou žádnou procházkou růžovým sadem a bude třeba více než jindy zvažovat to, co je skutečně potřeba. Tak nějak to musí dnes dělat i mnohé domácnosti.
Akce, kterou již delší dobu propagujeme bude tradiční :
Loučení s létem,
které se uskuteční v Javorce
v pátek 26. srpna v hudebním
 pavilonu Antonína Bennewitze. 
První pozvánka na tuto akci akce již byla zveřejněna v červenci. Pozvánky v tištěné podobě dojdou do všech domácností v České Třebové včetně integrovaných obcí Kozlov, Skuhrov, Lhotka a Svinná v následujících dnech poštou.
Na této rozeslané pozvánce se současně představuje naše kompletní kandidátka a navíc kandidáti z čela kandidátky zde oznámují i své priority.
Budou však i další akce. Zítra v neděli 21. srpna večer bude oznámena další akce, která se uskuteční během  příštího týdne a bude jistě zajímavá......

Piknik v Javorce zápasil s počasím

Sobota 20/8 patřila  Pikniku v Javorce - tradiční srpnové akci. Po obědě bylo jasné, že program bude možné uskutečnit a deštík může přijít až pozdě odpoledne.  A tak všechno začalo vlastně obdobně jako v předchozích letech. Pořadatelé byli připraveni, Javorka byla připravena. Deštík nakonec přišel. Ze začátku takový zahradnický,  ale tmavé nebe nad jižním obzorem dalo tušit, že to bude horší a horší. A také bylo.  To se už v hudebním pavilonu chystala očekávaná produkce  skupiny Laura a její tygři. Koncert zrušen nebyl a ke spokojenosti zmoklých posluchačů se hrálo o stošest.- Skupina Laura a spol.  se ukázala jako profíci, kteří dokážou odvést profesionální výkon i v horších  nebo špatných podmínkách, v dobrém světle se ukázali pořadatelé i zvukaři a samozřejmě i posluchači, které byli "suchou" hudební skupinou z pódia obdivováno za svoji přízeň a výdrž pod deštníky nebo i bez nich. Ze sobotního pikniku  v Javorce připravuje Českotřebovský deník videoreportáž, vzhledem k podmínkám, které byly bude jistě zajímavá. takových klidných koncertů už bylo moc,.ale v takovém lijáku a před tak nadšeným publikem se zde asi ještě nehrálo!  Video uvedeme v nejbližším možném termínu. zatím uvádíme alespoň fotoreportáž v samostatném odkazu ZDE.

Třebovka stoupla v měřící stanici za hodinu o 60 cm !

Měřící stanice, která funguje je na Třebovce v Hylvátech a zde podle měření Povodí Labe stoupla od 18 do 18 hodin Třebovka z 35cm na 94. Slušný výkon. U nás měření nemáme, jen v Třebovici, ale zde nějak moc nefunguje.  A trak můžeme posloužit je uvedením fotografií z našeho města. Jednak ze Zámostí, kde odpoledne v řece prakticky žádná voda netekla, a můžeme posloužit také krásným vodopádem v Benátkách, který je sice jen sezónní, tedy občasný, ale za to velmi působivý a rozhodně největší na katastru našeho města.  Dnes podvečer to stálo za fotku a kraťoučké video!

Železniční akademie
první zkoušky všeobecné odborné způsobilosti úspěšně splněny!

Zkoušky se na Střední škole technické a dopravní Česká Třebová konaly téměř rok poté, co jsme od Drážního úřadu získali akreditaci pro vzdělávání na licenci strojvedoucího. Přihlásilo se šest našich absolventů oboru Elektrotechnika - trakční a výkonové systémy, kteří prošli v rámci povinných i nepovinných předmětů předepsaným vzděláváním. Byl to náš pilotní kurz a jsme moc rádi, že zkušební komise byla s výkony uchazečů spokojena a pět z nich zkoušky úspěšně dokončilo.
Po dosažení dvaceti let věku a splnění zdravotní a psychické způsobilosti mohou naši absolventi - skuteční fandové železnice požádat o vydání licence strojvedoucího a vstoupit do služeb železničních dopravců.
Úspěšným absolventům gratulujeme a velké poděkování patří i našim učitelům a spolupracujícím profesním partnerům. Tento první úspěšný krok je velkým povzbuzením pro pokračování naší Železniční akademie, která se věnuje vzdělávání strojvedoucích a dalších železničních profesí.  Mgr. Jan Kovář, ředitel školy (podle webu  SŠTD Česká Třebová