Českotřebovský deník 233/2022 (21/8)
Nové video Českotřebovského deníku - po velkém sobotním dešti

   V tomto místě na Litomyšlské ulici se pravidelně dělá kaluž dlouhá léta. Při poslední rekonstrukce se zde dokonce na náklady města předělávala kanalizace, ale jak je vidět, mnoho to nepomohlo. Situace se po prudkém dešti dne 20. srpna 2022 znovu opakovala. Snad přece jen v menším provedení, dříve zde bývalo víc než půl metru vody. To zde ale byl vyšší průjezdný profil 420 cm. Nyní je pouze 390 cm a to jistě i proto, aby zde byly zlepšeny výškové a sklonové poměry. Snad s tímto problémem ještě něco (pozitivního) udělá rekonstrukce železničního koridoru.  Odkaz ZDE

V Třebovce po delší době opět teče voda  

Na povodňové stupně to jistě není a nebylo, ale koryto už potřebovalo trochu propláchnout. Voda nad jez do regulované části koryta přivedla dřevěnou paletu a zdejší fauna to rychle využila jako moc dobrý nápad....
 

Ve Skuhrově budují na dolním hřišti nové zázemí

Ve Skuhrově mají pro volnočasové aktivity tzv. dolní a horní hřiště.  Horní je v Lomu a je to tadičně využíváné zdejším hasičským sborem a pronajímá se i pro jiné akce. Dříve zde blahé paměti měl přes léto občerstvení zdejší hospodaký pan Bílek.  Dolní hřiště je využívanější, jsou zde sportovní plochy, dětské herní prvky a nyní zde vzniká potřebné zázemí. Pokud se zde třeba pořádaly turnaje (nejznámější je nohejbalový turnaj. bylo třeba jako zázemí stavět velký stan . To už nyní potřeba nebude, neboť zde v letošním roce díky spolupráci osadního výboru, SDH a města vzniká stavba, kterou si ve Skuhrově zasluhují.  Na fotografiích můžeme vidět, v jakém stádiu stavb a je. To nejhorší už bude hotovo a nyní již poroste stavba, která tu byla už dávno zapotřebí.

Kobylinec 2022 se nevydařil - počasí zklamalo.

Kobylinec byl už čtyřikrát a kupodivu to vždy s počasím dobře dopadlo. Asi to měla zajištění jeho pořadatelka Alice Formánková. Byl to její nápad, snad také s účastní její maminky MUDr. Evy Formánkové. Letos rychle odešla o českotřebovského výtvarného nebe a Kulturní centrum chtělo její památku uctít pořádáním  letošního pátého ročníku právě dnes v neděli 21. srpna. Nápad to byl dobrý, datum ovšem kolidoval s mimořádně špatným počasím, za kterého rozhodně nebylo možné výtvarné práce vystavovat. A dělat to narychlo jinde než v Kobylím dole - to by nebyl už ten řádný Kobylinec, ale hloupost.
A tak Českotřebovský deník může nabídnout jako připomínku minulých ročníků video, které zaznamenává Kobylinec  2021 a také Kobylinec 2020. Obojí s účastí Alice Formánkové, která se tam tak vlastně vrací zase zpátky ke svému projektu..... (mm)

CYKLOJÍZDA MĚSTEM S KOALICÍ PRO ČESKOU TŘEBOVOU 

Koalice pro Českou Třebovou pořádá VE ČTVRTEK 25. SRPNA OD 16 HODIN cyklojízdu městem, na které rádi přivítáme širokou veřejnost.

START cyklojízdy je na parkovišti na začátku cyklostezky na Podhorce, cíl je u občerstvení pod Peklákem.
Bude možnost podávat otázky, konzultovat problémy. Pokud se to nestihne na trase, tak určitě v cíli na Pekláku. Cyklojízda bude mít několik zastávek, kde představíme některé významné a potřebné projekty, jejichž řešení bude v dalších letech před námi. Bude poskytnut výklad k lokalitě, jejím změnám a úpravám či rekonstrukcím.
1. ZASTAVKA odpočívadlo na cyklostezce - výklad dalšího možného rozvoje lokality Ing. Petr Skopal, lídr Koalice pro Českou Třebovou
2. ZASTAVKA areál zakoupeného areálu v Bezděkově, dříve patřící firmě Böhm plast-technik. Výklad Mgr. Magdaléna Peterková, starostka města.
3. ZASTAVKA: sportovní areál Benátky - Hokejbal a sousední pozemky včetně řešení dopravního hřiště. Výklad Jaroslav Badzik, zastupitel, předseda sportovní komise, Bc. Martin Voleský, jednatel Tezy a zastupitel
4. ZASTAVKA: Krytý plavecký bazén Česká Třebová jeho plánovaná rekonstrukce a úpravy. Výklad Ing. Vlastimil Šplíchal, předseda dozorčí rady městské společnosti Eko Bi, která bazén vlastní
5. ZASTAVKA = CÍL cyklojízdy pod Peklákem. I zde bude o čem povídat, Peklák má před sebou další rozvoj a je stále pro lokalitu velmi potřebný: První investice je připravena a realizuje se ještě letos.... Výklad Ing. Petr Skopal, lídr Koalice pro Českou Třebovou
V CÍLI CYKLOJÍZDY: diskuze, beseda pod střechou venku nebo uvnitř, budeme se snažit zodpovědět všechny dotazy.....
VAŠE KOALICE PRO ČESKOU TŘEBOVOU 2022

Covid situace v České Třebové - malinko to polevuje

Za sobotu 0 nových případů (v pátek 2) dle aktualizací dat ÚZIS z nedělního rána. V rizikové věkové skupině 65+ nepřibyl žádný nově nakažený.  V celkovém počtu nově potvrzených případů za posledních 14 dní evidujeme pokles z 41 případů ke včerejšku na 40 případů za 14 dní k dnešnímu dni. Počet nově potvrzených případů za posledních 7 dní je 16; v porovnání se čtrnáctidenní historií se tedy situace zlepšila. Naše samospráva má k dnešnímu dni míru pozitivity 0.26 %. Jde o celkový počet nově potvrzených případů za posledních 14 dní vztažený k počtu obyvatel v naší samosprávě.
V celostátním žebříčku obcí s největší mírou nových případů za 14 dní nám aktuálně patří 1820. místo z 6280 obcí v ČR. Oproti včerejšku (1793.) jsme se posunutím o 27 příček zlepšili. Patříme mezi 29 % obcí v ČR s nejvyšší mírou nakažených obyvatel za posledních 14 dní.

Svět netopýrů v Ekocentru Podorlicko  

Dovolujeme si Vás pozvat do ekocentra Podorlicko v České Třebové  na výstavu „Svět netopýrů“. Výstava  je připravena ve spolupráci  s Městským muzeem a galerií ve Svitavách .  Vernisáž 9.9. od 18.00 bude pokračovat v terénu Netopýří noc – vyhledáváním netopýrů pomocí detektorů a výkladem zoologa Jakuba Vrány.  V dalších dnech bude výstava dostupná od soboty 10.9. do pondělí 19.9.  dopoledne od 9 do 11,30 a odpoledne od 12,30 do 17,00.
Vstupné pro dospělé je 20 Kč. Pro školní děti je vstupné 10 Kč a je připraven kvíz. Učitelé mají vstup zdarma.
Školy si mohou  objednat telefonicky na 702292352  dvouhodinový výukový program. Zde je vstupné 50Kč na žáka.
Prosíme o propagaci akce a těšíme se na setkání na vernisáži a Netopýří noci 9.9. nebo ve dnech následujících.
Za ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová Hana Grundová