Českotřebovský deník 235/2022 (22/8)
Nové video Českotřebovského deníku:
Jak Koalice  pro Českou Třebovou trénuje na cyklojízdu

  
V neděli 21. srpna  odpoledne využila Koalice pro Českou Třebovou pár hodin bez deště k tomu, aby připravila domluvila společnou cyklojízdu, na kterou si dovoluje pozvat také veřejnost.
Cyklojízda městem se uskuteční ve čtvrtek 25. srpna. Odstartujeme v 16 hodin z parkoviště na začátku cyklostezky, přejedeme na odpočívadlo, kde  se seznámíme se s možnostmi lokality Podhorka. 
Další zastávka pelotonu bude v Bezděkově, kde si budeme moci prohlédnout zakoupený bývalý areál firmy Böhm plast technik.  Budou podány informace o záměrech a možnostech využití.
Podél Třebovky se  přesuneme do Benátek, další zastávka bude u hokejbalového areálu. V Benátkách se počítá s postupným dovybavením sportovního areálu a na urovnané ploše před bikrosem také s  vybudováním dopravního hřiště. Již na jaře jsme zde zlikvidovali  doupě bezdomovců se vším co k němu patřilo. Další a důležitou zastávkou (asi kolem 17 hodiny)  bude krytý plavecký bazén, kde bude právě v dalších letech zapotřebí investovat mnoho peněz jen proto, abychom zajistili jeho bezpečný a ekonomický provoz. Budeme mít možnost  prohlédnout i technologickou část pod vanou bazénu, kam veřejnost běžně nemá přístup.
Cíl cyklojízdy  bude v areálu pod Peklákem, kde dostraneme informaci o připravované dostavbě jak u dětské sjezdovky, tzk dole u parkoviště. Při občerstvení můžeme diskutovat nad současnými aktuálními problémy města. Nejde nám tedy o prezentaci slibů, ale o  vysvětlení a pojmenování všeho, co je třeba řešit v nejbližším období.  Obdobnou cyklojízdu - zase s jinými zastávkami plánujeme i  v příštím roce, třeba se stane tradicí.  Má význam v tom, že se přímo na místě může veřejnost  přesvědčit  o potřebnosti chystaných nebo rozpracovaných změn a úprav.
Koalice pro Českou Třebovou věří, že veřejnost bude mít o připravovanou akci zájem.  Děkujeme za vaši důvěru a pointy k další práci.  Informace pro účastníky - trasa měří 4200 metrů a nemá velké převýšení.

Jak jde do komunálních voleb město Ústí nad Orlicí 

V Ústí nad Orlicí dochází na volební scéně k poměrně velkým změnám. Je třeba si nejdříve připomenout, jak do vypadá v orlickoústeckém zastupitelstvu v současném dobíhajícím volebním období.  Kandidovalo celkem 10 volebních seskupení, nyní jich bude méně - osm ale s jinými názvy a lídry. Nejsilnějším subjektem bylo sdružení Oušťáci, které má dosud "teoreticky" stále10 mandátů. Odtud je i starosta Ústí Petr Hájek a (neuvolněný) místostarosta Pavel Svatoš. Toto sdružení kandiduje i letos se stejnými lídry, ale během uplynulého období se rozštěpilo -  nespokojení Jiří Holubář a Petr Strákoš založili pro letošní volby nové sdružení  Ústecké fórum.
V dobíhajícím období bylo druhým nejsilnějším subjektem sdružení Ústí žije, které získalo 5 mandátů a post místostarosty Jiřího Preclíka. Kandiduje i v letošních volbách se stejným lídrem podporovaným z druhého místa MUDr. J. Řezníčkem. Tři mandáty a post dalšího neuvolněného místostarosty získala ODS  (místostarosta Matouš Pořický). ODS tvoří kandidátku i do letošních voleb a M. Pořický je i jejím letošním lídrem. Další sdružení Ústí n.O. - Patrioti má nyní tři mandáty (J. Čepelka, MUDr. T. Adámek a Vlad. Chudý) , ale do nových voleb kandidátku pod tímto názvem nepřihlásilo.  Jména těchto zastupitelů najdeme jinde, např. Tomáš Adámek na kandidátce ústeckého fóra Petra Strákoše). Tradičním volebním subjektem je v Ústí samostatně kandidující KDU-ČSL, která měla dva mandáty ( Ing. Michal Kokula, Mgr. Jan Pokorný), i letos podala kandidátní listinu se stejným lídrem. Mgr. Jan Pokorný ale z kandidátky zmizel.  Dále je třeba zmínit ještě kandidátku KSČM, která má dosud dva mandáty (Jana Severová a  RSDr. Jaroslav Fišer). Letos jde však do voleb velmi oslabená jen s devíti kandidáty a tak je těžké říci, zda vůbec na mandát v zastupitelstvu dosáhne a zda nejde do voleb jen z propagačních důvodů.
Pak už zbývají nováčci.  Mimo zmíněného Ústeckého fóra jde ještě o kandidátku hnutí ANO, které do voleb vede  jako lídr Ing. Jaroslav Řeháček, známý dříve z kandidátky ČSSD, kterou se mu podařilo zcela rozklížit, až v Ústí  zřejmě definitivně vymizela. ČSSD nebyla v Ústí proto ani v současném dobíhajícím volebním období, změnila se s Ing. Řeháčkem v čele na sdružení Změna pro Ústí.  Ta se tedy letos dále proměnila na ANO 2011. Někteří říkají, že tonoucí se stébla chytá, tak nevím, zda to platí  právě zde. Pro ANO je zřízení kandidátky v Ústí jistě dobrým počinem, nevím, zda si to lidé na této kandidátce uvědomují komu vlastně zprostředkovaně slouží. Uvidíme, co na to voliči. Poslední osmá kandidátka patří sdružení SPD a nezávislých, které do voleb povede jako lídr Ing. Pavel Maixner.
Porovnání s Českou Třebovou: 
V České Třebové i v Ústí došlo k úbytku volebních subjektů, v Ústí je to spojeno s určitým přeskupením sil a přestupem kandidátů, v obou městech není kandidátka ČSSD, ke které se nyní nechce nikdo hlásit, považuji to za škodu. V Ústí se však vyskytují navíc extrémní subjekty - KSČM a SPD, které by u nás zřejmě neměly žádnou šanci na úspěch. Obecně pokračuje přesun od stranických kandidátek k nezávislým kandidátům, ukazuje se, že skutečné osobnosti ve městě zpravidla netíhnou k žádné politické straně. A protože je přece správné tyto osobnosti zapojit do městské samosprávy, tak je logické, že velká část vážných kandidátů na posty v radě města bude právě odtud. Tak trochu zvláštní je pak vytvoření nového subjektu ANO. Důvody jsou zřejmě osobní, jak to v komunální politice bývá.  (mm)

Česká Třebová evropské město sportu (své kategorie)

Zatím uvede jen fotografii z dnešního večerního programu v českotřebovském hotelu Bravo, zítra ve středu  24.8. bude dopoledne přijetí hodnotící  komise u starostky města Česká Třebová a tisková konference. Fotografie mnohé napovídá. Můžeme porovnat  fikci a skutečnost. Nějak jsem se spletl jen v letopočtu...


V pardubické sokolovně se bude tento týden opět očkovat

I v tomto týdnu bude možné se nechat bez předchozí registrace přeočkovat 3. či 4. dávkou vakcíny proti covidu-19,  a to v pátek 26. srpna od 9 do 17 hodin a v sobotu 27. srpna od 9 do 14 hodin. Namísto očkovacího kamionu se již očkuje přímo v budově pardubické sokolovny v Jiráskově ulici. Zájemci musí být starší 18 let.
„Snažíme se vyjít maximálně vstříc zájemcům o přeočkování třetí a čtvrtou dávkou, a proto jsme se opět domluvili se společností Podané ruce na organizaci očkování v režimu walk-in, tedy bez předchozí registrace. V tomto týdnu se bude jednat o pátek 26. srpna od 9 do 17 hodin a sobotu 27. srpna od 9 do 14 hodin. Chtěla bych zdůraznit, že očkování probíhá přímo v budově Sokola Pardubice, nikoli v očkovacím kamionu, jako tomu bylo dříve,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.  Očkování bude určeno pouze pro osoby starší 18 let. Zájemcům o očkování budou nabídnuty mRNA vakcíny Pfizer (Commirnaty) a Moderna (Spikevax).