Českotřebovský deník 238/2022 (27/8) 
Koalici pro Českou Třebovou a Ahasverům v Javorce počasí přálo!

Loučení s létem se konalo v režii Koalice pro Českou Třebovou již po desáté. A vždy u toho byla skupina Ahasver, také letos. Příprava byla dokonala, nezapomněli jsme ani objednat dobré počasí. Zatímco kolem všude pršelo, České Třebové se řádění živlů zcela vyhnulo.  Mraky po 17. hodině hrozily, ale poslušně  pluly kolem České Třebové "po nějaké obchvatu" a naše město nezasáhly a koncert Ahasverů v Javorce  nenarušily.  Byl pěkný teplý večer a posluchačům se z Javorky ani nechtělo odcházet. 
Letos byl koncert současně jednou z předvolebních akcí Koalice pro Českou Třebovou, proto byla příprava provedena tak pečlivě. S podporou Koalice pro Českou Třebovou přijel vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek. Nebyl zde poprvé, pro Koalici je důležitou osobností s velkým rozhledem, který je spjat s existencí Pardubického kraje od samého počátku v roce 2000. 
Posluchače v Javorce pozdravila při zahájení akce Starostka města Magdaléna Peterková, lídr Koalice pro Českou Třebovou pro nadcházející komunální volby Ing. Petr Skopal a předseda MO KDU ČSL Bc. Martin Voleský. Potom se již dostala ke slovu skupina Ahasveři a její tradiční program Z koncertu natočil Českotřebovský deník video, které bude uvedeno v blízkém termínu. Zatím uvádíme některé fotografie.  (mm)
 

Nové video Českotřebovského deníku :
Bude Česká Třebová evropským městem sportu? Komisaři  jsou spokojeni!

 
Evropské  město sportu je titul, který uděluje asociace ACES (European Capital of Sport Association) již od roku 2001.  Vytvořila také speciální kategorii pro města do 25 tisíc obyvatel. Cílem projektu je ocenit důležitost sportu v daném městě a podpořit jeho další sportovní rozvoj.
Předběžně vyhodnocuje možné kandidáty a v této souvislosti oslovila naše město. Po zvážení  našich ambicí bylo rozhodnuto o přijetí kandidatury na tituil Evropské město sportu. V Česku je jen málo měst, které tento titul získaly –Náchod 2013, Nymburk 2014 a Svitavy 2015. 
Na základě naší přihlášky přijela do České Třebové hodnotící komise, kterou tvořil český zástupce ACES Lukáš Vorel a pan Andrea Scandola z Itálie.  Komisaři navštívili městská sportoviště -  areál Peklák, fotbalový stadion, krytý plavecký bazén, atletický stadion, zimní stadion, halu Skalka a také tenisovou halu, navíc shlédli trénink brazilského jiu-jitsu na sportovišti DSC GYM na bývalé poště.
Udělení titulu Evropské město sportu by bylo velkou motivací jak pro sportovce, tak pro městskou samosprávu. V případě, že vše dobře dopadne, bude mít město odpovědnost v podpoře a rozvoji sportu dále pokračovat.
Připomínám již snahu předchozího vedení města se prezentovat Českou Třebovou na veletrzích cestovního ruchu jako město sportu. Nyní máme předpoklady naplnit naše ambice a  stát městem sportu dokonce evropským…. 
Věřím že úspěch spojený se získáním titulu Evropské město sportu  může nastartovat i další pozitivní hodnocení našeho města. Pomůže jistě i v tom, že Česká Třebová bude vnímána jako dobré místo pro život.
Na závěr třídenního pobytu byli komisaři přijati starostkou města na naší radnici a odpověděli také na otázky Českotřebovského deníku… Odkaz na devítiminutové vide ZDE:  https://youtu.be/3Ctly7CWihs

Modernizace zdravotnické školy ve Svitavách

Na Střední zdravotnické škole ve Svitavách byly několik dní před začátkem nového školního roku dokončeny investice do školní kuchyně, jídelny a vestibulu. V součtu s dřívější realizací energeticky úsporných opatření, sanací sklepa a úpravě sociálních zařízení zde bylo v posledních letech investováno přes 43 milionů korun.
„Vzhledem ke stávající situaci na trhu s energiemi je jednoznačně dobře, že jsme ve škole dokončili energeticky úsporná opatření, a to s přispěním dotačních prostředků z evropských fondů. Samozřejmě, že to stávající složitou situaci samo o sobě nevyřeší, ale je to jeden se střípků do mozaiky snižování energetické náročnosti budov, o kterou se dlouhodobě snažíme a dnes již máme na většině našich školních budov alespoň nějaká úsporná opatření dokončena. Nyní se budeme stále více zaměřovat mimo jiné na instalaci fotovoltaických elektráren,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Další investiční akce byla ve škole dokončena teprve nedávno. Jednalo se o úpravy kuchyně, jídelny a vstupního atria školy. „V rámci poměrně rozsáhlých prací nedošlo k dispozičním změnám objektu, tudíž se nezasahovalo do statiky. Měnila se okna, dveře, podlahy a osvětlení, a to tak, aby byl respektován historický charakter budovy. V prostoru výdeje jídel bylo navíc provedeno nové obložení a pořízen mobiliář. Celý prostor je z mého pohledu velmi vkusně zařízen a věřím, že studentky a studenti budou na začátek nového školního roku mile překvapeni,“ řekl radní Pardubického kraje pro oblast školství Josef Kozel. 
Dodatek:
Zdravku ve Svitavách znám ze svých návštěv a také působení jako předseda maturitní komise. Znám také řadu učitelů této školy. Pro region je významné, že se velmi snaží o rozvoj a je tedy dobře, že k tomu postupně bude mít lepší podmínky.  Dobře vím, že dlouhá léta byl rozvoj této školy spíše upozaděn a  tak je dobře, že trend doby investovat do školství  svitavskou zdravotnickou školu neminul. Věřím, že historický ráz budovy zůstane a že se zajistí případná instalace fotovoltaických panelů, taky aby podoba historického objektu nebyla narušena.  Chtěl bych zde ještě také ocenit snahu vedení školy a zejména ředitele Radima Dřímala o nový obor a nový typ studia, protože potřeba zdravotních sester a záchranářů v našem zdravotnictví neubývá. V konkurenci s dalšími obory  řada sester odchází z náročného zaměstnání v nepřetržitých provozech  mimo zdraviotnictví a tak doslova "zdravotních sester není nikdy dost".... 

Účastnicí mezinárodní rady muzeí přijedou i do našeho regionu

Týdenní svátek muzeí a galerií z celého světa, konferenci Mezinárodní rady muzeí (ICOM) hostí letos Česká republika. Kromě Prahy se návštěvníci z celého světa vydají i do regionů a nevynechají ani Pardubice, Litomyšl, Chrudim nebo Muzeum v přírodě Vysočina na Veselém Kopci. V Pardubicích je dnes uvítá náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek.
V hlavním krajském městě jsou ústředním tématem muzeologická dilemata: národní kulturní památka versus muzeum. „V České republice se nachází velké množství zámků, hradů a jiných památkově chráněných objektů v péči státu, krajů nebo měst. Mnoho historických objektů nyní slouží jako sídla nejrůznějších kulturních institucí. Účastníci exkurze do Pardubic přijedou zjistit, jaké jsou klady a zápory takového soužití, například muzea v národní kulturní památce,“ vysvětluje ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.
V Litomyšli se delegace ocitne na křižovatce tradice a modernity: Od renesančního zámku k šílenství Portmonea. Živé tradice představí loutkářství v Chrudimi a masopust na Veselém Kopci. „Jsem přesvědčen, že se tu máme čím pochlubit a dokážeme v tomto směru obstát i v konkurenci s ostatními státy či městy. Návštěvníci si budou moci prohlédnout přeměnu bývalých Automatických mlýnů v nový kulturní a společenský ostrov Pardubic, dále například Zámek Litomyšl, renesanční perlu zapsanou v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, nebo domovy loutkářství a masopustních průvodů v Chrudimi a Hlinsku, které jsou součástí nehmotného kulturního dědictví,“ říká náměstek hejtmana Roman Línek.
Generální konference Mezinárodní rady muzeí se koná v Praze od 20. do 28. srpna 2022. Je to jedna z nejvýznamnějších celosvětových akcí věnovaných muzeím a odborníkům, kteří v nich pracují. Od roku 1948 se setkává stále větší počet účastníků ze všech kontinentů, aby spolu diskutovali a sdíleli myšlenky týkající se aktuálních otázek, se kterými se muzea potýkají. Konference ICOM Praha 2022 nabízí účastníkům rozsáhlý odborný program, který kombinuje přednášky, panelové diskuse, kulaté stoly a debaty Konfereence Mezinárodní rady muzeí  rámci čtyř klíčových témat, která dnes muzea řeší.