Českotřebovský deník 243/2022 (31.8.)
Nové video Českotřebovského deníku:
Cestovatel Honza Šimůnek a jeho cesty na Šalamounovy ostrovy

Českotřebovský deník dokončuje dokument o  opakovaných návštěvách cestovatele  Honzy Šimůnka  do exotické destinace Šalamounovy ostrovy, kterou dobře zná ze svých pěti dlouhodobých pobytů uskutečněných v letech 2013 až  2018.  Během cesty natočil spoustu videí a pořídil tisíce fotek. Tím vším jsme se spolu s Honzou nyní o prázdninách postupně probirali, abychom  zajistili pro film nějaký ucelený pohled na život  v tomto souostroví. Film je hotov  a připraven k uvedení, má asi 45 minut a bude publikován na youtube kanálu Českotřebovského deníku. Zatím jej můžeme uvést krátkou upoutávkou, řekněme tedy "trailerem", který je doplněným rozhovorem redaktorky Víty Balcarové s cestovatelem Honzou Šimůnkem. Celý film uvedeme  za týden ve středu 7 září. To už bude těsně před odjezdem Honzy Šimůnka na další výpravu.  Chystá se také opět na Šalamounovy ostrovy, v plánu je odjezd v lednu 2023. Zatím si můžete pustit krátkou tříminutovou upoutávku.....  Odkaz na video je https://youtu.be/qIXRFJicRaA

  Agentura CAM s.r.o. Ústí nad Orlicí,
M.R. Štefánika 234
telefon: 606 748 616   www.agenturacam.cz
 
Zveme vás na autobusový zájezd s odjezdem z ÚO a ČT do termálních lázní do Maďarska, město Mosonmagiáróvár (40 km od Bratislavy) do hotelu Aqua Termal 4*, hotel je propojen chodbou s lázněmi.
Termín 20.10. - 23.10.2022. Cena Kč 6 990/osoba. Cena zahrnuje 3x ubytování s polopenzí, neomezený vstup do termálních lázní, užívání sauny, zapůjčení županu, pobytovou taxu a dopravu autobusem

20. ročník nohejbalového turnaje ve Svinné 

V sobotu 27.8.2022 se na hřišti ve Svinné konal 20.ročník nohejbalového turnaje o pohár obce Svinná. Turnaje se letos opět zúčastnila i početná delegace z partnerského Svitu . V letošním roce nám opět navzdory předpovědi vyšlo počasí a turnaj tak proběhl bez komplikací. Na jednom hřišti hrálo systémem každý s každým 5 družstev a do závěrečného pavouka postoupila 4 nejlepší. Ve finále zvítězila domácí Svinná nad družstvem Svit 1. Obhájce loňského vítězství Hasr podlehl v boji o 3.místo Svitu 2.Po turnaji následovalo přátelské posezení na hřišti.
Konečné pořadí:  1. Svinná  2. Svit 1 3. Svit 2  4. Hasr  5. Garda UO  Děkuji všem za účast, sportovní výkony a věřím, že ve Svinné strávili příjemnou sobotu.  Milan Dvořák

VEŘEJNÝ PINGPONGOVÝ STŮL, KTERÝ USPĚL V PARTICIPATIVNÍM ROZPOČTU, BYL INSTALOVÁN

V minulém týdnu byla veřejnost informována o úspěšné realizaci vratných kelímků pro Českou Třebovou, které zvítězily v kategorii pro velké projekty a tento pátek je na festivalu Dozvuky léta čeká premiéra. Nyní dospěl do finálního stavu první z menších projektů. Konkrétně se jedná o veřejně přístupný stůl na stolní tenis, který byl instalován v areálu mezi budovou gymnázia a ZŠ Habrmanova. Zahrát si můžete přijít každý den o rána až do 21:00, kdy se prostranství uzamyká.
V kategorii pro malé projekty čeká na realizaci ještě osazení laviček a košů v parku u krematoria a na Zámostí. Z velkých projektů již zbývá pouze revitalizace Jiráskovy cesty, na kterou byla dnes městské společnosti Eko Bi odeslána objednávka na odstranění náletové zeleně s termínem dokončení do konce září. Po dokončení těchto prací bude operativně stanoven další postup a rozsah prací na úpravu povrchu cesty.  (www.ceska-trebova.cz)

Den železnice v České Třebové            

Přijeďte oslavit den železnice do České Třebové! Kdy? V sobotu 3. září. V depu, kam je zajištěna bezplatná kyvadlová doprava, se koná bohatý program pro příznivce světa na kolejích a svézt se také můžete parním vlakem nebo třeba dnes už historickým pantografem. Na akci nebude chybět občerstvení ani dětský koutek.

Všichni příznivci světa na kolejích by v sobotu 3. září neměli chybět v České Třebové. V areálu železničního depa se od 8 do 16 hodin koná Regionální den železnice s pestrým programem. Na co se můžete těšit? 

Program v areálu depa:

  • výstava historických i moderních kolejových vozidel
  • provoz vláčku taženého lokomotivou Prasátko (ř. 701)
  • možnost svezení na stanovišti strojvedoucího
  • občerstvení, stánky, dětský koutek

Program v uzlu Česká Třebová a okolí:

  • zvláštní vlaky vedené pantografem (Žabotlamem) a parní lokomotivou (viz jízdní řád)
  • souběžná jízda pantografu a parního vlaku z České Třebové do Opatova
  • kyvadlová doprava mezi nádražím a depem
  • jízdy pantografem po různých kolejích v uzlu Česká Třebová
  • možnost návštěvy dopravního sálu a simulátoru řízení lokomotivy ve SŠ technické a dopravní v Habrmanově ulici od 9 do 14 hod.
  • zpřístupnění prostor hasičů Správy železnic v Semanínské ulici
  • možnost návštěvy ústředního stavědla 019 (přístup podchodem od firmy Korado)

 

Mezi nádražím a depem se můžete svézt zdarma kyvadlovou dopravou. Vlak odjíždí z 5. nástupiště českotřebovského nádraží v 8:10, 8:40, 9:10, 9:40, 10:10, 10:40, 11:20, 12:10, 12:40, 13:10, 13:30, 15:10 a 15:40 hod.

Zpět z depa směr nádraží odjíždí vlak v 8:20, 9:30, 9:50, 10:25, 10:50, 11:10, 11:45, 12:00, 12:20, 12:50, 13:20, 13:50, 14:20, 14:55, 15:20 a 15:50 hod.

Parní vlak uskuteční nejprve jízdu z České Třebové do Moravské Třebové a zpět a odpoledne pak mezi Českou Třebovou a Svitavy (v úseku Česká Třebová – Opatov souběžná jízda s pantografem). 

Z České Třebové odjíždí parní vlak v 8:37 hod. a do Moravské Třebové s ním dorazíte v 9:30 hod. Na zpáteční jízdu po stejné trase se vydá parní vlak z Moravské Třebové v 10:18 hod.

Pak parní vlak pojede z českotřebovského nádraží ve 13:15 hod. do Svitav (příj. 13:38 hod.). Zpět ze Svitav odjíždí ve 14:15 hod. a na nádraží v České Třebové z něj vystoupíte ve 14:33 hod. 

Jízdné v parním vlaku stojí podle délky trasy: základní 80 až 100 Kč, za děti 6–15 let zaplatíte 60 až 80 Kč a mladší děti cestují v parním vlaku zdarma.


Den železnice se v letošním roce organizuje v České Třebové tradičně, dále v Olomouci, Trutnově, Karlových Varech, Jindřichově Hradci, v Praze a Ostravě. V České Třebové slavíme Den železnice jako první v sobotu 3. září, o den později v Trutnově.....   Více ZDE
Europoslanec Zdechovský zahájil v Bruselu unikátní výstavu fotografií prezidenta Václava Havla

"Fotografie Jiřího Jírů demonstrují, že Havel byl skutečně prezidentem lidských srdcí. Otevřel politiku lidem a provedl český a slovenský národ krizí a komunismem k demokracii a sjednocené Evropě. Dnes jsme na tom podobně. Ceny energií rostou a válka může mít pro naše občany těžké následky. Máme sílu věci zlepšit. Nebojme se, stejně jako se nebál Havel," uvedl během projevu Zdechovský, který také poděkoval Jiřímu Jírů za poskytnutí nádherných fotografií ze života bývalé hlavy státu.
Z fotografií má Zdechovský nejraději tu s Rolling Stones. Vyvolává ve mně silné pocity. Rodiče měli desku Stounů a jako děti jsme si ji tajně pouštěly. V té době nikdo z nás nečekal, že je někdy uvidí v České republice. Pro mě je to ohromný symbol svobody a demokracie,“ uvedl europoslanec Zdechovský s tím, že věří, že by Havel ocenil současnou pomoc České republiky Ukrajině a jejím občanům.
Předsedkyně Evropského parlamentu Metsola připomněla motto českého předsednictví Evropa jako úkol, které pochází ze slavného projevu Václava Havla z roku 1996. Uvedla, že Evropa čelí v současnosti mnoha výzvám, mezi které patří klimatická krize či nárůst dezinformací. „Musíme pracovat a bojovat za budoucnost Evropy, to je náš úkol,“ řekla na zahájení výstavy.
„Chtěl bych poděkovat panu Zdechovskému, že vám tuto historickou výstavu přinesl sem do Bruselu, mého adoptivního města, kde jsem po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 získal politický azyl,“ uvedl na zahájení Jírů, který fotografoval českého prezidenta v letech 1993 až 2000.