DLE SDĚLENÍ HODNOTÍCÍ KOMISE SPLŇUJE NAŠE MĚSTO VŠECHNY PŘEDPOKLADY PRO UDĚLENÍ TITULU EVROPSKÉ MĚSTO SPORTU

Hodnotící komise, kterou tvořil český zástupce ACES Lukáš Vorel a jeho kolega Andrea Joe Scandola z Itálie, během své návštěvy viděla městská sportoviště, jako je areál Peklák, fotbalový stadion, krytý plavecký bazén, atletický stadion, zimní stadion, hala SŠ technické a dopravní Guvstava Habrmana a tenisová hala. Kromě toho komisaři navštívili trénink brazilského jiu-jitsu místního oddílu DSC Gym.
Hodnotící komise, kterou tvořil český zástupce ACES Lukáš Vorel a jeho kolega Andrea Joe Scandola z Itálie, během své návštěvy viděla městská sportoviště, jako je areál Peklák, fotbalový stadion, krytý plavecký bazén, atletický stadion, zimní stadion, hala SŠ technické a dopravní Guvstava Habrmana a tenisová hala. Kromě toho komisaři navštívili trénink brazilského jiu-jitsu místního oddílu DSC Gym.
„Viděli jsme mnoho sportovních zařízení dobré kvality. Překvapilo nás především množství sportující mládeže na jednotlivých stanovištích. Pochválit musím také dobře zpracovaný přihlašovací materiál. Česká Třebová splnila všechny základní podmínky a udělení titulu Evropské město sportu tak již nic nebrání,“ uvedl na závěrečné tiskové konferenci Lukáš Vorel. Konečné rozhodnutí o udělení titulu tak lze předpokládat na začátku září.
„Je vidět, že o údržbu a rozvoj sportovních zařízení ve městě, se Česká Třebová stará dlouhodobě. Je to dobře. S oblibou říkám, že každé euro investované do sportu se městu vrátí dvojnásobně na zdraví jeho obyvatel.“ doplnil svého kolegu Andrea Joe Scandola.
Evropské město sportu je titul udělovaný ACES (European Capital of Sport Association) pro každý rok ve třech kategoriích, které jsou odvislé od počtu obyvatel daného města. Naše město se uchází o toto ocenění v kategorii do 25 000 obyvatel, ve které mezi sebou jednotlivá města navzájem nesoutěží, ale kvalita sportovního vyžití ve městě je hodnocena na bodové škále. Samosprávy, které v hodnocení obstojí a přesáhnou určenou hranici úspěšnosti, pak obdrží titul. Ten slouží především jako certifikát kvality.
„Osobně si myslím, že pokud se Česká Třebová stane po Svitavách druhým městem Pardubického kraje, kterému bude titul udělen, budete přínosem nejenom pro naše město, ale také pro obyvatele regionu, protože žádný jiný kraj se touto skutečností prozatím chlubit nemůže,“ říká v souvislosti s kladným hodnocením komise místostarosta Josef Kopecký.
„Jsem rád, že jsme se setkali s pochopením od zástupců sportovní komunity našeho města. Během návštěv na sportovištích bylo cítit, že zástupci jednotlivých oddílů vnímají naši kandidaturu jako příležitost," uvedl z pohledu předsedy sportovní komise Jaroslav Badzik.
Tisková zpráva Města Česká Třebová

Získání titulu Evropské město sportu by naše město posunulo dopředu  

Měl jsem možnost diskutovat se členy hodnotící komise, jejich vyjádření bylo jednoznačné. Myslím proto, že je třeba při této příležitosti uvést, že zásluhu na dobrém hodnocení našeho města v oblasti sportovní vybavenosti nemá jen současá samospráva města, ale také několik předchozích městských zastupitelstev. Jde o výsledky práce, které nelze dosáhnout za jediné volební období.
Kandidatura  na udělení titulu Evropské město sportu je také velkou motivací. V případě, že vše dobře dopadne, bude mít město současně odpovědnost v podpoře sportu pokračovat. A to není  málo, protože nás nečekají zlaté časy. Rostoucí ceny energií vypovídají mnoho a týkajíce samozřejmě i provozních nákladů sportovišť a potřeby zvyšovat podporu. Připomínám také snahu předchozího vedení města se prezentovat např. na veletrzích cestovního ruchu jako město sportu již před lety.
Nyní máme předpoklady být městem sportu dokonce evropským. I když se nejedná o titul udělený přímo Evropskou unií, ale asociací ACES (European Capital of Sport Association), která k tomu získala oprávnění, tak se jedná o titul prestižní, ohodnocený komisí, která své práci rozumí a dnes dávala srozumitelnou zprávu, že u nás v České Třebové problémy nenašla. Je třeba připomenout výčet měst, které se takovým titulem honosí. A pokud jej získáme, je to jistě vstupenka do dobré společnosti.
Je třeba nastartovat pozitivní hodnocení našeho města. V poslední době bylo naše město propíráno ve sdělovacích prostředcích v tom smyslu, že je až na chvostu měst např. v hodnocení  dle projektu  "Místo pro život" , jsme také špatně hodnocení v "výzkumu" týdeníku Ekonom Město pro byznys, přestože u nás řadě kritérií vůbec nehodnotí a tím nám naskakují nuly). A tak myslím, že získání titulu "Evropské město sportu" by dobře vystihlo naši silnou stránku a mohlo by být posunem v nyní mnoho let běžných nevalných hodnoceních města.  Milan Mikolecký

K problematice hodnocení města pro kandidaturu na udělení titulu Evropské město sportu  natočil Českotřebovský deník video, které uvedeme v nejbližším možném termínu. Veřejnost se tak bude moci hodnocení komise přímo slyšet.