Získáme titul Evropské město sportu 2022 ?
Evropské hlavní město sportu je titul, kterým je každý rok označeno jedno z evropských měst. Po vzoru Evropského hlavního města kultury uděluje ACES (European Capital of Sport Association) tento titul již od roku 2001. Cílem projektu je ocenit důležitost sportu v daném městě a podpořit jeho další sportovní rozvoj.
Každý rok je vybráno jedno Evropské hlavní město sportu (město s více než 499 999 obyvateli). V této kategorii byla v roce 2016 vybrána hlavním evropským městem sportu Praha.  
Dále je každý rok udělován titul Evropských měst sportu (pro města s 25 000 až 499 999 obyvateli)  V této kategorii již dříve uspěla česká města Liberec (2012) a Ostrava (2014) a Most (2015)  
V třetí kategorii  "European Town of Sports" se uděluje v rámci Evropy několik Evropských malých měst sportu do 25 tisíc obyvatel. Právě do této kategorie je vybráno město Česká Třebová.  Připomeňme že v této kategorii již dříve uspělo např. město Náchod (2013) Nymburk (2014) a Svitavy (2015).
Česká Třebová nyní usiluje o titul "Evropské město sportu" a dokonce existuje poměrně velká šance na to, že takový titul získá a bude se moci s tímto označením prezentovat v celém příštím roce.
Asociace ACES Europe, která titul uděluje, tímto způsobem oceňuje především způsob, jakým jednotlivá města podporují sportovní aktivity.
Výzva k podání přihlášky vznikla po vyhodnocení možností pro sportování v našem městě. Vedením města byl tento námět vyhodnocen jako nadějný. Dá se říci, že vedení města udělalo vše co mělo a to ve velmi krátkém čase.  Vše je v rukou hodnotící komise, která přijede do České Třebové až z Bruselu. Podklady pro dosažení tohoto úspěchu máme díky popsanému aktivnímu přístupu vedení města opravdu velmi dobře zpracované v češtině i angličtině a všem, kteří se o to zasloužili, je třeba poděkovat.  Zatímco jinde platí za analýzu a rozbor k přihlášce velké peníze, tady se podařilo vše připravit v dobré kvalitě a v krátkém  čase.
A vzhledem k informacím, že rozhodování bude provedeno prakticky jen mezi dvěma městy v republice (městy Česká Třebová a Poděbrady), máme na získání titulu velkou šanci.
Myslím si také, že titul "Evropské město sportu" si naše město také díky systematické dlouhodobé podpoře sportu ze strany městské samosprávy a budování městských sportovišť zaslouží. Výčet možností pro sportování ve městě naší velikosti je opravdu bohatý a sport je pro rozvoj mladé generace, ale i pro zdraví všech nás dospělých důležitý a je potřeba jej pěstovat v každém věku. A u nás to je možné nejen na sportovištích, ale také v okolní krásné přírodě.
Je to zřejmé na výčtu možností sportovat, které mají např. rodiče dětí, při rozhodování  kam dítě přihlásit. Nábory pro jednotlivé oddíly probíhají téměř celoročně a tak dobře si vybrat je vlastně poměrně těžké. Často pak dítě sportuje ve více oddílech současně. Lze také říci, že ještě těžší to mají funkcionáři sportovních oddílů a také městská samospráva, neboť je třeba spravedlivě podporovat rozvoj všech odvětví. V případě České Třebové se jedná o podporu sportující mládeže.
Ještě jsme nevyhráli. Ale pokud se stane a Česká Třebová bude skutečně  Evropským městem sportu 2022, tak to bude další impulz k zintenzivnění sportovní podpory.  Možná předbíhám, ale sluší se připomenout, že slavnostní předání titulu by se konalo přímo v Bruselu zřejmě v říjnu t.r. za přítomnosti  starostky  města. Pro město by ocenění bylo velkou příležitostí, kromě výměny zkušeností by měla Česká Třebová větší možnosti čerpání evropských dotací – lépe se mu bude komunikovat nejen v rámci republiky, ale především v Bruselu. 

Poznámka: Obrázek vložený do článku je pouze koláží, která připomíná , že jde opravdu o prestižní záležitost.- Třeba se vše podaří a budeme mít pro naše město takovou vlajku opravdovou....