K problému krytý plavecký bazén:

slovo jednatele Eko Bi Zdeňka Řeháka


V zájmu získat přesnější informace ke stávajícímu technickému stavu městského krytého bazénu jsem oslovil jednatele Eko BI Zdeňka Řeháka.

Stávající technický stav plaveckého bazénu rozhodně není takový, aby vyvolával obavy po stránce bezpečnosti provozu nebo obavy z možnosti havárie. Zásluhou zaměstnanců provozovatele společnosti Eko Bi běžný návštěvník nepozná, že technologie je zastaralá, znovu chci všechny návštěvníky ujistit, že technický stav nemá vliv na kvalitu vody, která podléhá pravidelným kontrolám i ze strany krajské hygienické stanice. Při poslední rekonstrukci před téměř 22 lety se oprava střechy provedla prostřednictvím instalace krycí folie, která bohužel časem značně zdegradovala a ztratila svoje vlastnosti, proto byla nyní střecha mezi stavebními opravami na prvním místě. Její rekonstrukce se připravovala na letošní rok. Cena rychle narostla tak, že původní připravená částka 5,4 mil. korun akci nepokryje, v květnu již cena dosáhla 9,6 mil. Kč a nyní v červenci, když je k dispozici projektová dokumentace se přepokládaná cena vyšplhala 13,7 mil. korun. Na to prostředky Eko Bi nestačí.  Červnové krupobití situaci zdramatizovalo, ale vlastně i částečně vyřešilo.  Nutná oprava střechy asfaltovými pásy byla rychle provedena a potřebnou částku 450 tisíc Kč uhradila pojišťovna. Tím jsme získali čas a bude třeba se rozhodnout, zda řešit rekonstrukci buď po částech (při např. krátkodobém přerušení provozu) nebo zda nepřipravíme komplexní rekonstrukci, kdy by bazén byl např. rok mimo provoz a došlo přitom také k zásadní rekonstrukci bazénové technologie a stavebním úpravám, tedy nejen střechy, ale i zateplení objektu, rozšíření prostoru pro welness, šatnových prostor apod. To může vyžádat částku i přes 100 milionů korun. To je samozřejmě mimo možnosti společnosti Eko Bi.   I přes značné náklady určitě jako zástupce provozovatele preferuji variantu celkové rekonstrukce.

To lze řešit buď převedením budovy bazénu na město nebo finančním vkladem města, tak, jak byly řešeny předcházející rekonstrukce bazénu, provedené ovšem bez dotací. Opravu tehdy řešilo Eko Bi především proto, že bylo plátcem DPH. Nyní je plátcem DPH také město, takže tato výhoda padá.

Tato otázka se musí řešit ve spolupráci s městem. Pokud jde o provoz je z výroční zprávy Eko Bi zřejmé, kolik činí provozní ztráty sportovišť. Z toho lze zjistit, kolik by město muselo pro jejich provoz zaplatit ze svého rozpočtu. Odmítám tvrzení, že je současný model je netransparentní, společnost Eko Bi každoročně provádí účetní audit, který je vždy zveřejněn ve výroční zprávě. Považuji za důležité, aby došlo k dohodě mezi městem a společností Eko Bi, jaký bude budoucí model provozování sportovišť: zda to bude jako doposud kdy v případě zimního stadionu a sjezdovky je majetek města a plavecký bazén (kdy zůstane bazén dále v základním jmění Eko Bi, pozn. red.), nebo zda budou všechny sportoviště převedeny do majetku města.  Úplně si nemyslím, že současný stav je správný, protože přece jen má město větší možnosti pro získání dotací než městská společnost zejména pro velkou rekonstrukci, která nás bude čekat. Zařízení bazénu stárne a může s větší pravděpodobností nastat situace, která bude vyžadovat větší zásah, a tedy odstávku v provozu. Bazén má prostě svá nejlepší léta za sebou.

Dosud se uvažovalo, že některé stavební rekonstrukce budou provedeny po částech tak, že se provozu dotknou jen minimálně, např. velká oprava střechy nebo výměna kotlů. Zatím se nerealizovaly.

Za mě se nyní skutečně kloním k názoru realizovat rekonstrukci bazénu najednou v celém rozsahu. Je třeba rozhodnout o tom, jak se při rekonstrukci „rozmáchneme“, zda půjde pouze o stavební obnovu a modernizaci bazénu ve stávajícím rozsahu (zateplení, modernizace technologie, sprchy, šatny, ochoz kolem bazénů) a zda také investovat do rozšíření wellnes (větší vířivka, sauna…) což se projeví v ceně rekonstrukce, ale nemusí prodloužit dobu uzavření bazénu. Záleží také na finančních možnostech města, dotacích a dotačních podmínkách. Některá opatření jsou již v přípravě a budou provedena – jde o výměnu plynových kotlů a instalaci kogenerační jednotky, zatím probíhá stavebním řízení, v září při pravidelné odstávce dojde k avizované výměně kotle a následné instalaci kogenerační jednotky (plynový kotel je součástí energetického uzlu kde bude primárně využívána kogenerační jednotka a kotel bude sloužit jako nutná záloha, nebo ve špičkách).  Cena rekonstrukce se těžko odhaduje, nyní ceny rostou závratným tempem, vše se určí až na základě rozsahu a vypracované projektové dokumentaci.

Byl bych rád, kdyby tento text napomohl ke zlepšení informovanosti o současném stavu bazénu a současně upozornil na to, že další odkládání investice do rekonstrukce už nebude možné. Rozhodnutí o způsobu dalšího postupu bude jedním z významných rozhodnutí nového zastupitelstva města.

Fotografie z technologické části bazénu Milan Mikolecký z května 2020