Češi to letos mají k barevným kontejnerům blíže než Usain Bolt do cíle


Jamajský sprinter Usain Bolt posunul hranice lidských možností, když uběhl 100 metrů za necelých deset sekund. Za jak dlouho dojdete k nejbližšímu kontejneru na tříděný odpad, když jeho průměrná vzdálenost je 89 metrů? 
Třídit můžeme opravdu všude 
Na třídění odpadu si Češi již zvykli – mají k tomu ideální podmínky. Po celé republice je rozmístěno téměř 700 tisíc sběrných nádob, a tak průměrná docházková vzdálenost k barevným kontejnerům je pouhých 89 metrů. Tuto sběrnou síť v ČR zajišťuje již více než 20 let systém EKO-KOM ve spolupráci s více než 21 tisíci firem, více než 6 tisíci obcí ČR, ve kterých žije 10,5 milionu obyvatel. Díky tomu má v ČR možnost třídit 99 % celé populace. A Česká republika se během posledních 25 let stala třídícím evropským šampionem, kterému může závidět většina států EU. 
Třídit odpad můžeme nejen v obcích, ale i na méně obvyklých místech, což oceníme zejména při pobytu v přírodě nebo na různých venkovních akcích. 
Je možné třídit na “Čistých festivalech”, hradech, koupalištích, v zimě v lyžařských areálech, ale také třeba na vybraných sportovištích, či hřbitovech.  
Při pobytu v přírodě je možné využívat k odložení odpadu “třikoše”! Co to je? Jedná se o speciální nádoby vyrobené z 97 % z recyklovaného plastového odpadu, do nichž lze odkládat odpad z plastu, papíru a někde také ze skla a kovů.  
Neměli bychom navíc zapomínat, že co si do přírody doneseme, to bychom si měli také vždy odnést. Projekt Čistou přírodou má za cíl přinášet tipy na trasy na krásná místa naší země, ale současně přináší informace o třídění odpadu na jednotlivých vycházkách.  
Kdo by si nebyl jist, kam svůj vytříděný odpad donést, třeba při pobytu mimo domov, může využít novou aplikaci a online mapu kamtridit.cz, která ukáže rozmístění barevných kontejnerů i sběrných dvorů. 
Úspěšné obce se vydaly i cestou komiksu
Každoročně je vyhlašována celorepubliková soutěž obcí v třídění odpadů "O křišťálovou popelnici". A jak to dělají ty, které v soutěži uspěly a jejichž obyvatelé třídí na jedničku?  
,,Snažíme se vytvářet pro naše obyvatele dobré podmínky pro třídění odpadu. Zhruba před pěti lety jsme občanům poskytli k jejich domům zdarma popelnice na třídění odpad, což se nám osvědčilo. Pro drobné podnikatele a návštěvníky Pavlova jsme rozšířili počet sběrných míst na čtyři tak, aby to všichni měli, co nejblíže. Nezvyšujeme poplatky za odvoz směsného odpadu, aby to obyvatele motivovalo k většímu třídění. Zároveň pravidelně informujeme o novinkách v oblasti třídění odpadu, všichni tyto informace pravidelně dostávají do schránek,” říká starosta obce, která se umístila jako první mezi těmi menšími, Zdeněk Duhajský.  
Úspěšným městem je také Uherské Hradiště, které je aktuálním absolutním vítězem Křišťálové popelnice. Tamní starosta Stanislav Blaha říká: „Především se snažíme všem obyvatelům zajistit možnost třídit. U rodinných domů má každá domácnost nádobu na směsný a bio odpad a jednou měsíčně provádíme pytlový svoz plastu a papíru. U bytové zástavby občanům zajišťujeme dostatečnou kapacitu nádob na třídění. Do domácností zdarma poskytujeme tašky na třídění odpadu a pytle na pytlový svoz. Věnujeme se i vzdělávací činnosti, nejnověji formou třídících komiksů, ale také například zábavnou osvětovou akcí Barevný den, kterou pravidelně pořádáme pro děti na náměstí.“ 
Jak v České Třebové?
Třídění bylo zahájeno naplno odstartováním nového systému od 5. dubna letošního roku a je tedy v chodu zatím pouze 4 měsíce. Změna se samozřejmě projevila snížením množství materiálu umístěného na skládce. Bude tedy snadnější se přiblížit k limitům stanoveným v zákoně o odpadech. Ovšem současně se zvýšila  práce spojená s manipulací s tříděným  odpadem, stouply nákladky na odvoz a současně vzrostla cena nafty. To znamená že třídění současně přináší větší náklady na likvidaci odpadu, s čímž musí rozpočet města počítat. Jediná úspora bude v tom,, že nebudeme muset platit tolik skládkovaného materiálu v té stanovené nadlimitní ceně. Vůbec nejlepší by bylo, kdybychom plnili stanovený limit a nemuseli o té ceně za ukládání nadlimitního množství vůbec uvažovat.
Neuvěřitelná recyklace 
Třídění bez recyklace, a tedy dalšího využití získaného materiálu, by nedávalo smysl. I v této oblasti je vývoj velmi rychlý. Recyklovaný plast naleznete dnes již prakticky všude, kromě notoricky známých fleecových bund a dalších textilních materiálů, obsahují recyklované plasty například i designové kabelky, sportovní obuv, výkonná sportovní kola.  
U nás se recyklovaný materiál používá nejen v automobilovém průmyslu, při výrobě nábytku, na různé výrobky pro zahradničení, ale i na městský mobiliář včetně laviček. Navíc řada nových recyklačních technologií je původem z ČR – jsou to na příklad pytle z recyklovaného materiálu, které se používají na oblíbené akci Ukliďme Česko.  
Mimořádné využití mají recyklované materiály ve stavebnictví. Výhledem z moderního okna se díváme okenním rámem z recyklovaného materiálu, na střeše můžeme mít recyklovanou střešní krytinu, izolační omítky, zásypy, po dálnici jezdíme po plastové drti a některé takové materiály jsou dokonce odolnější než beton.  
Vyvinuli jsme systém recyklace nápojových kartónů, ze kterých se vyrábějí stavební materiály. Jejich využití je podobné jako u dřevotřískových desek. Kromě velkých českých výrobců existují i desítky malovýrobců, umělců a designerů, kteří recyklovaný materiál používají při své tvorbě na originální výrobky.  Vývoji nových materiálů za použití recyklátů se věnují i studenti českých vysokých škol. 
Zájem o recyklovaný materiál na trhu stoupá a výrobci tak vytvářejí tlak na další vývoj recyklačního průmyslu, který během několika málo let doplní obecní systémy třídění a dotvoří tak poslední článek k plné cirkularitě, kde se odpad stává žádanou tržní surovinou bez zásahů a dotací státu. 
Bez zajímavosti není ani to, že nedávno čeští poslanci schválili evropskou směrnici, která mimo jiné udává, kolik recyklovaného materiálu musí obsahovat nápojové PET lahve. Pravda je taková, že moderní technologie umožňují dosáhnout až 100% recyklovaného PETu a četní výrobci dnes běžně dosahují desítek procent bez kompromisu v bezpečnosti obalu, a to hlavně díky třídění, které umožní použité lahve vrátit opět do podoby lahví či jiných obalů nebo recyklovaných plastových výrobků. Recyklovaný PET materiál je dnes na trhu velmi žádanou komoditou. 
To vše dokazuje, že třídění má rozhodně smysl! A v současné době, kdy některé suroviny jsou hůře dostupné, se jeho význam ještě zvyšuje.