V hlavní roli krytý plavecký bazén       

V současné době se ve veřejnosti "z ničeho nic" mluví o nutnosti  rychle vyřešit velkou opravu českotřebovského bazénu. A hned se ví jak. Docela se tomu divím, neboť dosavadní postup majitele  bazénu o nějakém spěchu nesvědčil. Náš bazén patří mezi ty starší v našem regionu (nejstarší byl bazén ve Vysokém Mýtě). Prošel generálkou cca na přelomu století, ne zcela podařenou, bylo třeba následně vyřešit náhradu mozaiky a nerezovým oplechováním. Právě v těchto letech  město bazén vložilo do základního jmění společnosti Eko Bi. Je to technologicky namáhaný objekt, má svá nejlepší léta za sebou  a čeká nás proto další nutná rekonstrukce.  Na rozšíření atrakcí, o kterém se mluvilo tak před pěti lety, můžeme zatím zapomenout.

Velkou příležitost k možnému dalšímu rozšíření byl rok 2017, kdy vznikla možnost zakoupit tehdejší sousední restauraci SAUNA jsme "propásli."  Místo toho, aby tehdy  město a spolu s ní i společnost Eko Bi na koupi kývlo, začalo taktizovat, a tak byl tento prestižní prostor rychle prodán  jinému subjektu a město "utřelo nos". (V sousedství vzniklo "ZOO"). Možnost dalšího rozšíření atrakcí (plánovala se tehdy sauna, nebo řeka) je ve hvězdách. Další možnost zakoupit za 18 milionů sousední nevyužitou diskotéku a pak ji celou zbourat, se pak řešila v roce 2018, nemá smysl to snad ani uvádět. Už v té době byla rekonstrukce bazénu "na spadnutí" a stávající rada města přece rozhodla, že rekonstrukce bazénu bude mít prioritu a naopak nemá smysl draze budovat letní koupaliště v Křivolíku a pak se o něho celoročně starat.

V dalších letech covid uzavřel provoz bazénu, v r. 2020 se podařilo provést některé opravy (např.investici do měření a regulace) právě v době jarní  covidové odstávky. Na řadě měla být výměna kotlů, pak se odkládala. Nakonec se zvolilo nové řešení pomocí kogenerace  zajištěné extermím dodavatelem, od kterého se zavážeme kupovat teplo a elektřinu. Byl tu také problém "střecha" , loni na jaře 2021 byl již označen jako "havárie" a hned na to byl zadán projekt na realizaci. Letos se "střecha" dostala mezi plánované priority, v plánu investic Eko Bi je na to připravena částka 5400 tis. korun. Zatím ale oprava střechy provedena nebyla a to červnové krupobití zajistilo, že už je opravdu nadranc. Fotografie byly publikovány.

Tak jsem zvědav jak to se střechou dopadne. Je to v rukou společnosti Eko Bi.

Další opravy musí pokračovat,  může se stát, technologie může selhat třeba ze dne na sen. Tak třeba letos je nutné vyřešit opravu filtračního okruhu vířivé vany. I tato oprava (za 280 tis. Kč) je v plánu investic Eko Bi jako priorita. Jednatel společnosti Zdeněk Řehák však hovoří o tom, že provoz bazénu je zajišťován s vypětím všech sil. Jenže takto lamentovat je jedna věc, druhá věc je  s tím něco udělat. Taková situace se musí změnit. Škoda, že takto nelamentuje např. na valné hromadě společnosti. Iniciativa k nápravě by měla opět vyjít od majitele, tedy ze společnosti Eko Bi. Je třeba si uvědomit, že celková rekonstrukce technologie včetně nutného zateplení objektu  představuje částku v řádu vyšších desítek milionů korun.  Společnost Eko Bi na takovou modernizaci nemá a tak přichází v úvahu převedení bazénu zpět do majetku města. To je potřeba připravit.

Město bude mít po podzimních volbách novou politickou reprezentaci, která musí hledat shodu v tom,  jak bude zajištěno financování městských sportovišť. Ten dosavadní model, kdy sportoviště financoval přebytek divize skládka, selhává a lepší to nebude. Tento způsob financování vznikl před 20 lety a udržel se dodnes. Jenže doba se změnila, skládkování klesá až zanikne a zisky z něho nebudou. Současný způsob se však udržel dodnes, o možné změně se mluvilo ale zatím jen mluvilo. Na poslední valné hromadě byl již zřejmý koncensus: doba na změnu  právě přišla. 

Současné vedení města se na takovou situaci již připravilo, od roku 2020 máme k dispozici studii porovnávající financování sportu u nás v České Třebové a také v sousedních městech, např. ve Svitavách, Litomyšli, Lanškrouně nebo v Ústí.  Protože dokument obsahuje citlivá data např. soukromých společností, nelze jej publikovat. Nové ceny energie ovšem dnes jistě znamenají, že mnohé tabulky a grafy ztrácí původní vypovídací schopnost. Pomocí něho však lze předpokládat, jaké to bude, až ten současný systém padne. Bazén bude mít opět "na krku" přímo město a Eko Bi bude zajišťovat jeho provoz. Rekonstrukce a opravy půjdou z městského rozpočtu. Pokud možno s využitím dotací, samozřejmě, jenže technický stav velí připravit se a nečekat.

Také odpadové hospodářství bude pak nutné řešit samostatně. Bude to daleko transparentnější, je to tedy velmi potřebný krok. Naopak současná situace, kdy je vše řešeno v rámci hospodaření společnosti Eko Bi, vyvolává mnohá podezření a rozpaky.

Milan Mikolecký, člen rady města