Českotřebovský deník 244/2022 (2/9) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Imatrikulace nových studentů českotřebovského gymnázia

Tradiční akce - slavnostní imatrikulace nových studentů českotřebovského gymnázia se konala ve čtvrtek v 1. září 2022 na školní zahradě. Do imatrikulační knihy se nejdříve postupně zapsali žáci primy - třídy 1. A, Potom o hodinu později noví studenti čtyřletého studia - třídy 1.C. Vstup do nové sledovali tako početní hosté - rodiče a prarodiče, zejména u třídy osmiletého studia, kdy byla zahrada doslova zaplněna. Počasí se vydařilo, stejně jako první školní den nových studentů na nové škole.
Odkaz na video Českotřebovského deníku  najdete ZDE:https://youtu.be/esNBQwmzwTY
Na školní zahradě se konala imatrikulace  již v loňském roce a také zde natočil Českotřebovský deník videozáznam. Svá videa si pečlivě uschováváme, jsou nakonec celoročně přístupná v sekci Videoarchiv, kde je k dispozici před 440 natočených videí. A tak si nyní můžeme připomenout znovu po roce i loňskou imatrikulaci a posoudit, jak nám ti lonští primáni za rok vyrostli. Nyní z nich už jsou  otřelí sekundáni, kteří se na gymnáziu už dobře zabydleli.
To stejné přejeme i těm letošním novým studentům.
Nyní je čeká také adaptační kurz.

Pozvánka na atletické závody na městský stadion na Skalce

Zvu Vás na první oficiální atletické závody na našem městském stadionu v České Třebové, které se budou konat 10. září 2022. Závody jsou navržené tak, aby během sobotního dopoledne mohla sportovat celá rodina. Pro děti máme nachystané tratě 150 m, skok do dálky a hod kriketovým míčkem. S věkem roste i běžecká vzdálenost přes 600 m až na 5 000 m. Pevně doufám, že k nám přijedou výkonnostní běžci pro dobré časy a jako motivace pro mladé sportovat a pak dospělí nadšenci, kteří většinou nemají možnost si závody na dráze vyzkoušet.  Filip Záveský a AK Iscarex

Po pěti letech bude kraj rozhodovat o ředitelích knihovny a muzea v Litomyšli

Pravidelně po pěti letech vypisuje Pardubický kraj konkurzy na místa ředitelů svých příspěvkových organizací. Nyní jsou na řadě Krajská knihovna a Regionální muzeum v Litomyšli.
„Stávající ředitelé se samozřejmě mohou přihlásit, ale výběrová řízení jsou otevřena i všem dalším uchazečům, kteří splní kvalifikační požadavky,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.
Přihlášky je možné podávat do 30. září. Podrobnosti najdou zájemci na webu Pardubického kraje, v oddělení kultury a památkové péče. 

Krajská pomoc památkám a kultuře

Radní Pardubického kraje jednali o dotacích v oblasti památek a kultury. Odsouhlasili pomoc s opravou devíti církevních památek v částkách od 50 do 200 tisíc korun. Dotaci získalo také Volné sdružení východočeských divadelníků na streamované pořady Antré.
Nejvyšší dotace půjdou na restaurování hlavního oltáře v kostele Narození sv. Jana Křtitele v Žichlínku a výmalba interiéru kostela a oprava vnitřních omítek v kostele sv. Vavřince v Opatovicích nad Labem,“ informoval náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.
Další návrhy dotací musí projednat zastupitelé na zářijovém zasedání. Například město Luže žádá o pomoc s výrobou historických oken v sále purkrabství na hradu Košumberk, Jevíčko chce stabilizovat krov městské věže a Chrudim bude opravovat v Markovicích ohradní zeď u kostela sv. Marka. „Deset dotací v kompetenci Rady Pardubického kraje je v celkové hodnotě jeden a čtvrt milionu korun, zastupitelé budou rozhodovat o pěti dotacích za tři čtvrtě milionu korun,“
dodal Línek. 

Turistická a informační centra získala krajské dotace

Celkem jeden a půl milionu korun rozdělil Pardubický kraj mezi 31 turistických a informačních center v kraji.
„V tomto programu poskytujeme na základě hodnotících kritérií tři typy podpory, které motivují centra například k návštěvnicky přátelské otevírací době nebo k aktivnímu podílu na tvorbě databanky turistického portálu www.vychodnicechy.info,“ uvedl radní pro cestovní ruch Alexandr Krejčíř. Podpořená centra musí být členem Asociace turistických informačních center ČR.

Poděkování za obnovené přechody ve městě 

 Ještě v úterý 30. srpna ráno jsem chodil po městě a přemýšlel, zda mám napsat kritiku toho, že bude zase nový školní roky a opět nebudou nalajnované přechody.  "Vydrž, zeptej se jak to vlastně je," říkal jsem si, ale ani to nebylo potřeba. Už druhý den na to bylo všechno v pořádku, přesně tak jak jsem si přál. Aby děti po prázdninách trochu roztěkané mohli opět chodit do školy bezpečně. Všechno se stalo dle mého přání "samo" a má z výsledku radost, Uděluji pochvalu.  (mm) 


Základní a mateřská škola Na rovině Česká Třebová stihla všechno co potřebovala
Základní a mateřská škola Na rovině Česká Třebová byla před začátkem školního roku zapsána do sítě škol jak samostatná škola se sídlem v České Třebové Lhotce. Zde se také podařilo díky spolupráci školy, města i vybraného dodavatele do konce prázdnin realizovat poměrně časově ale  i technicky náročnou  přestavbu interiéru a tak bude škola  moci fungovat v nových školních prostorách.  Také město má z akce velký užitek v tom, že tato školní budova získala smysluplné využití a vzdělávací systém ve městě může nabídnout také  vzdělávání v alternativním školním programu pomocí metodiky Motessori.  Škola Na rovině dosud fungovala jako pobočka stejnojmenné školy se sídlem v Chrudimi. Českotřebovský deník  přestavbu školní budovy o prázdninách sledoval s velkou pozorností a během příštího týdne, kdy se  vše chystá k zahájení skutečné školní práce a k přestěhování z dosavadních prostor  Pod Jelení  celý materiál dokončíme a budeme publikovat v Českotřebovském deníku. Je to  důležitý počin  nejen pro město, ale i celý region, protože  školu navštěvuje také  řada dětí z okolního regionu.  (mm)