Českotřebovský deník 242/2022 (30/8)
U kotlíkových dotací byl velký zájem o tepelná čerpadla 

Poslední srpnový den ukončil Pardubický kraj stejně jako ostatní kraje ČR příjem žádostí o kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti.
"Náš kraj přijal 832 žádostí s požadovanou částkou 122,9 mil. Kč, přičemž připraveno bylo 171 mil. Kč.  Největší zájem měli žadatelé ukončené výzvy v našem kraji o pořízení tepelného čerpadla (46 %), dále o kotel na biomasu (41 %) a nejmenší zájem byl o kondenzovaný plynový kotel (13 %),“ informoval radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Přijaté žádosti budou nyní kontrolovány a v případě nedostatků budou žadatelé telefonicky kontaktováni s požadavkem na doplnění údajů příp. na doložení chybějících dokumentů. Ve 4. čtvrtletí 2022 rozhodnou orgány kraje o poskytnutí/neposkytnutí dotace a následně bude všem žadatelům zasláno písemné vyrozumění. S úspěšnými žadateli budou počátkem roku 2023 uzavírány smlouvy o poskytnutí dotace.
"Žadatelé z nízkopříjmových domácností, kteří nestihli podat žádost do 31. 8. 2022, nemusí zoufat, budou mít další šanci. Podle nejnovější informace u ministerstva životního prostředí obdrží kraje v nejbližších měsících další prostředky na vyhlášení nové výzvy pro nízkopříjmové domácnosti," doplnil radní Ladislav Valtr.
Bližší informace viz https://www.mzp.cz/cz/news_20210901-Kotlikove-dotace-pro-nizkoprijmove-domacnosti-konci-ale-MZP-uz-chysta-pokracovani.     
Žadatelé, kteří nesplňují nízkopříjmost, mají stále možnost podávat žádosti o kotlíkovou dotaci do programu Nová zelená úsporám u Státního fondu životního prostředí.

Dilema: Koupit dětem obědy nebo zaplatit hudební školu?

Kde se tato otázka vzala a zda je vůbec správně položená, se pokusím dále vysvětlit. Je to jakási nadsázka, jejíž podstatou je to, že si v oblasti stravování nejsou všichni žáci rovni.
Příklad: Jsou dva spolužáci z 5. třídy ze ZŠ Habrmanova. Jeden byl úspěšný na přijali ho na gymnázium, druhý pokračuje v šesté třídě základní školy. Na gymnáziu mu vznikla jediná možnost odebírat obědy v jídelně na SŠTD na Skalce, jeho kamarád může dále chodit do jídelny ZŠ Habrmanova. Zde má oběd o 16 korun levnější ! Na Skalce platí 41 korun, na ZŠ Habrmanova 25 (bez polévky) a 29 s polévkou. Kuchyň na Skalce je dražší, byla i dříve, ale rozdíl nebyl nikdy tak markantní jako letos. Vaří zde opravdu dobře a stížnosti na kvalitu jídla žádné nejsou. Jenže podobně také na ZŠ Habrmanova, také bez připomínek, navíc s možností rychlého výběru jídla. A o tolik laciněji!  Celý článek ZDE nebo na facebooku

KONAL SE ČTVRTÝ ATLETICKÝ RIETER MÍTINK

V Ústí nad Orlicí se poslední srpnové úterý konal již 4. ročník mezinárodního atletického mítinku Rieter, na kterém v uplynulých třech letech startovala řada skvělých českých a zahraničních závodníků, medailistů z olympijských her a ze světových a evropských šampionátů.
Slavnostní zahájení se uskutečnilo za přítomnosti zástupců pořadatele, organizátorů a generálních partnerů. V čele s generálním ředitelem společnosti RIETER CZ Janem Lustykem. Nechyběl ani hejtmanem Pardubického kraje Martin Netolický a starosta našeho města Petr Hájek, který ocenil přínos této sportovní akce pro město.
Závodů se účastnilo 127 závodníků z 38 oddílů ze Slovinska, Polska, Maďarska, Slovenska, Ukrajiny a České republiky. Ve startovním poli bylo celkem 18 českých atletů a atletek, kteří startovali na nedávném mistrovství Evropy v Mnichově. V uplynulých třech letech pravidelně závodily na mítinku hvězdy české i světové atletiky. Do programu letošního mítinku byl nově zařazen mužský disk, ve kterém se představila mladá světová superhvězda, teprve 23letý Slovinec Kristjan Čeh, který vyhrál čtyři závody Diamantové ligy, stal se mistrem světa a na mistrovství Evropy získal stříbro.
Z českých reprezentantů, kteří se mítinku účastnili, byl na letošním šampionátu starého kontinentu nejúspěšnější bronzový koulař Tomáš Staněk. Těsně za stupni vítězů skončil v Německu oštěpař Vítězslav Veselý. Oba bodovali také na našem mítinku.
Nechyběla řada dalších sportovců jako například sprinter Zdeněk Stromšík, čtvrtkaři Pavel Maslák, Patrik Šorm, Michal Desenský, skokan do dálky Radek Juška, oštěpař Martin Konečný, diskař Marek Bárta, čtvrtkařky Lada Vondrová a Martina Hofmanová, vícebojařka Dorota Skřivanová nebo oštěpařka Nikol Tabačková.
Počasí závodům na atletickém stadionu přálo a úterní mítink si v hledišti nenechalo ujít mnoho sportovních fanoušků.