Českotřebovský deník 246/2022 (3/9) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Představujeme studii nové čtvrti rodinných domků v Křivolíku ....

PRO UDRŽENÍ MLADÝCH RODIN VE MĚSTĚ JE DŮLEŽITÉ NABÍDNOUT BYDLENÍ . SNAHA MĚSTA ODKOUPIT PARCELY  NA STAVBU RODINNÝCH DOMKŮ SE DLOUHODOBNĚ NEDAŘÍ A TADY V KŘIVOLÍKU MÁME DOBROU DOBŘE PŘÍSTUPNOU LOKALITU VHODNOU K BYDLENÍ.
REKREAČNÍ POTENCIÁL TÉTO LOKALITY SE SNAŽÍME VYUŽÍT PŘES 30 LET BEZ ÚSPĚCHU. MŮŽE SE ZDÁT, ŽE NYNÍ PO POSTAVENÍ PROVOZU TECHPLASTU SE PONĚKUD SNÍŽIL. PROBĚHLO HLUKOVÉ MĚŘENÍ, VÝSLEDKY UMOŽŇUJÍ NAPŘ. STAVĚT RODINNÉ DOMKY.
PROTO KOALICE PRO ČESKOU TŘEBOVOU PROSADILA V RADĚ MĚSTA  ZADÁNÍ ZÁSTAVBOVÉ STUDIE LOKALITY, KTEROU ZPRACOVALA ING. ARCH. LUCIE KUBÍNKOVÁ.  STAVEBNÍ PARCELY BUDOU PRODÁNY STAVEBNÍKŮM A ZE ZÍSKANÝCH PENĚZ SE REALIZUJE INFRASTRUKTURA TÉTO NOVÉ ČTVRTI.
ZPRACOVANÁ STUDIE SE ZABÝVÁ ZATÍM POUZE LOKALITOU BÝVALÉHO KOUPALIŠTĚ. V DALŠÍ ETAPĚ SE NABÍZÍ JEJÍ ROZŠÍŘENÍ V PROSTORU ZA RYBNÍČKEM PANAMÁK ČÍMŽ BY SE KOMUNIKAČNĚ PROPOJILA  S LITOMYŠLSKOU ULICÍ . TÍM SOUČASNĚ VZNIKNOU DALŠÍ STAVEBNÍ MÍSTA.

Odkaz na video je  https://youtu.be/m8gJpZpzaoQ  Celou studii představíme později kompletně v samostatném souboru.

Den železnice vydařený, možná menší účast veřejnosti

První zářijová sobota byla plná slunce a tak pořadatelé akcí, naplánovaných na tento den si jistě všechno chválili. Den železnice v České Třebové je tradiční a byl vynechán snad jen jednou v roce 2020.
Železnice má v České Třebové tradici a také zázemí v areálu depa a opravdu je zde co ukazovat. Je samozřejmě rozdíl v zajištění akce, před deseti lety byla jistě mohutnější a finančně lépe podpořena , ten rozdíl prostě musí být vidět. 
Železnici tady stále máme a s ní i dostatek příznivců, ukázky jsou jiné než bývaly, ukazují se také moderní stroje,  nově se v posledních letech uchytily  okružní jízdy po uzlu a okolí, také souběžná jízda na trati Opatova apod. Tradicí je  doprava mezi stanicí a depem, kterou zajistily dvě soupravy Hypernova. Fungovaly po celý den. Na ukázku máme nějaké fotografie z areálu depa, Českotřebovský deník bude mít i video reportáž včetně dopolední jízdy parního vlaku na Moravskou Třebovou a zpět a také odpolední jízdy parního vlaku do Svitav.. O tyto jízdy byl velký zájem....

Guláš festivalu v Přívratu přálo počasí 

Tradiční soutěž ve vaření kotlíkového guláše je současně propagační akcí, soutěží také skládané buchty a značky piv. Hodně lidí, kvalitní gastronomie a především guláš. Taky nové pódium aurčitá obměna soutěžících "gulášových" družstev. Na fotografii Petr Skopal v dobré společnosti Aleše Kobuleje a Petra Čady. Aleš sem do Přívratu přišel zkontrolovat, jak si povede ve zdejší vyhlášené soutěži piv. Alůe nebylo to jen o soutěži, také o setkávání lidí a o dobré náladě.  Další fotografie uvádím ve zvláštním souboru ZDE.

Ústecká Malá scéna zahájila sezónu vernisáží nové výstavy 

Jak jinak než vernisáží výstavy fotografické a grafické tvorby Jiřího Kočího zahájila další sezónu Malá scéna v Ústí nad Orlicí. Jiří Kočí vystavuje na začátku sezóny již 11 rokem a Malá scéna úspěšně vstupuje již do 15. sezóny.
Výstava, která potrvá do konce září letos představuje soubor fotografií oceněných na mezinárodních salonech. Malá scéna pořádá v našem městě v průběhu celého roku řadu filmových, divadelních, hudebních, výtvarných a vzdělávacích akcí.


Týdny pro duševní zdraví v 9 městech našeho kraje 

Hlavním smyslem osvětových akcí je podpora osob, kterým do života vstoupilo duševní onemocnění. Skrze TDZ se zejména neziskové organizace snaží poukázat na předsudky vůči tématu duševního onemocnění a lidem, kteří se s ním potýkají. Připraven je pestrý program.
V Pardubickém kraji odstartuje Týdny pro duševní zdraví vernisáž výstavy Pocity nadějné východočeské autorky Kristýny Všetulové, a to 12. 9. v Klubu 29. Autorka kreslí hlavně myšlenky, které nás brzdí a svoje obrazy chápe jako formu osobní terapie. Vernisáž zahájí ředitel neziskové organizace Péče o duševní zdraví Petr Pavlíček, který k ní řekl: „„V rámci Týdnů pro duševní zdraví se snažíme ukázat, že lidem s duševním onemocněním není nutné se vyhýbat. Spíše je důležité pochopit, co prožívají a podpořit je,“.
Hned v úterý 13. 9. se v Pardubicích bude konat několik akcí, a to: beseda s názvem Moje jméno není diagnóza, workshop Kognitivní funkce a duševní zdraví a své dveře otevřou VIDA centrum nebo Domov pro seniory u Kostelíčka. Středa 14. 9. bude patřit tradiční akci Výměňák u Café Robinson nebo audio procházce Den mě oslepí, večer utiší, noc mě skryje, kterou pořádá GAMPA. Letos poprvé (ve čtvrtek 15. 9.) se bude cvičit i jóga, a to s lektorkou Vlaďkou Polákovou v Centru Kosatec.
Zajímavý program připravily i neziskovky v dalších městech Pardubického kraje. Slatiňany ve čtvrtek 22. 9. rozezní multižánrová hudební akce Rytmy pro uši i duši. Pořádá ji Centrum duševního zdraví Chrudim, které provozuje nezisková organizace Péče o duševní zdraví. V Ústí nad Orlicí pod taktovkou neziskové organizace Péče o duševní zdraví poměří zájemci své síly ve speciálním Kvízu na pohodu (i tu duševní), a to 21. 9. nebo mohou přijít na přednášku Jak podpořit své duševní zdraví (ne)jen v těžkých časech. Akci pořádá Cedr o.p.s. a proběhne 15. 9. Hlinsko čeká již tradiční Festival na vlastní duši, který se uskuteční 16. 9., v Poličce připravila oblastní Charita Dušekvízování a tím výčet akcí nekončí.
Kompletní program naleznete na webových stránkách: www.tdz.cz, www.pdz.cz či facebookovém profilu Tydny.pro.dusevni.zdravi. Hlavním organizátorem akcí je nezisková organizace Péče o duševní zdraví. Program v Pardubickém kraji připravily i tyto organizace: CEDR Pardubice a Ústí nad Orlicí, Česká abilympijská asociace – Centrum Kosatec, DušeProstor, Domov Na cestě, Domov pro seniory U Kostelíčka, Fokus Vysočina – středisko Hlinsko, GAMPA – Galerie města Pardubic, Charita Moravská Třebová, Iniciativa Na rovinu, Laxus – Ambulantní centrum Pardubice, Oblastní Charita Polička – Otevřené dveře, Péče o duševní zdraví – středisko Výměník, Svitavská nemocnice, Vida centrum Pardubice, Základní škola a Praktická škola SVÍTÁNÍ a Zelený dům Chrudim.



V Dobrušce začíná Festival F. L. Věka

 Šest koncertů, šest jistě výjimečných hudebních podvečerů, z toho tři premiérové z pohledu vystupujících interpretů a jeden velký návrat, to bude měsíc září v rámci 12. ročníku Festivalu F. L. Věka. První víkend zahrnuje hned dva koncerty.
V sobotu 3. září zavítá festival do již tradiční destinace – Přepych. Pro posluchače je připraven nevšední zážitek v podobě zajímavé kombinace zvuku akordeonu a houslí. V kostele sv. Prokopa zazní emotivní argentinská tanga Astora Piazzolly v podání známého houslisty Jaroslava Svěceného a jednoho z nejlepších českých akordeonistů Ladislava Horáka. Jejich společné vystoupení jsme mohli sledovat v České Třebové již dříve (pozn. red).
Posluchačsky velice atraktivní program plný temperamentní, lyrické a hlavně krásné hudby uznávaného jihoamerického skladatele, od jehož smrti uplynulo 30 let a který se již během života zařadil k nejhranějším autorům všech dob, přiblíží průvodním slovem rodák z Hradce Králové - Jaroslav Svěcený.
V neděli 4. září rozezní interiér jedné z nejkrásnějších staveb Podorlicka – kostelíka Sv. Ducha v Dobrušce - dvojice vynikajících kytaristů Patrick Vacík a Matěj Freml alias Duo Siempre Nuevo, které letos slaví 15 let od svého vzniku. Siempre Nuevo, jež bude mít na festivalu premiéru, interpretuje jak originální skladby pro kytarová dua, tak i různé transkripce a to vlastní či jiných autorů. Jeho repertoár obsahuje rovněž starou i moderní hudbu od baroka až po soudobé skladatele. V romantickém prostředí se duo představí s programem poklady české a španělské kytary.
Vstupenky jsou k dispozici v celostátní prodejní síti Ticketportal nebo on-line na www.ticketportal.cz. Pro usnadnění lze najít odkaz k nákupu on-line také na www.mhf-vek.cz v záložce Program. V prodeji budou také přímo v místě obou koncertů.
Partneři festivalu 
Festival F. L. Věka 2022 se koná za finanční podpory Ministerstva kultury, Státního fondu kultury a Královéhradeckého kraje. Od počátku projekt významně podporuje město Dobruška a dlouhodobě také úspěšná společnost Servisbal Obaly.
Záštitu nad 12. ročníkem převzal ministr kultury Martin Baxa. Projekt také získal Trvalou záštitu Rady Královéhradeckého kraje na období 2022-2025.