Českotřebovský deník 247/2022 (4/9) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Pro Petra Fialu hrál v Javorce Karel Gott revival

  Nedělní odpoledne 4. září bylo reminiscencí léta, konal se zajímavý koncert skupiny Karel Gott revival Morava a to v rámci předvolebního setkání s Petrem Fialou, kandidátem na senátora v našem obvodu č. 46.
Společně s Petrem Fialou pozdravila přítomné posluchače starostka městka Magdaléna Peterková, Martin Netolický a přijel také poslanec Parlamentu Marek Výborný.
Všichni Petra Fialu chválili a protože Petr Fiala se aktivní dlouholetý veřejný funkcionář, tak lze uvěřit.  Kandidát získal
podporu KDU-ČSL a také Sdružení 3PK pro Pardubický kraj. Protože nám jistě záleží, kdo nás bude zastupovat v Senátu, tak ze setkání natočil Českotřebovský deník video reportáž, ve které najdete jednak vyjádření Petra Fialy i hostů, kteří jej přijeli podpořit a také atmosféru nedělního odpoledne. Bylo skutečně vydařené.... (mm)
Odkaz na video je https://youtu.be/szdsd9N-z9I  Uvádím také fotografie:

20 let od úmrtí Ing. Pavla Borůvky, učitele odborných ekonomických předmětů na zdejší průmyslovce a kapelníka Collegialu

Narodil se v České Třebové. Mládí prožil na Hřbitovní ulici, později se s rodiči přestěhoval na Skalku. Vystudoval českotřebovskou Střední průmyslovou školu železniční a po základní vojenské službě nastoupil do zaměstnání ve Východočeské armaturce. Pracoval zde v různých funkcích, při zaměstnání také vystudoval vysokou ekonomickou školu. Své ekonomické vzdělání pak mohl uplatnit i ve funkci ekonomického náměstka tehdejšího k.p. Sigma, ve který se mezitím Armaturka přeměnila. Po zániku českotřebovské Sigmy v roce 1992 přešel Ing. Borůvka na školu, kde po základní škole studoval – na SPŠŽ. Právě zde začínal první ročník nově se tvořícího vyššího odborného studia oboru logistika. Podílel se na vytváření nového profilu školy, pomohl vybudovat Vyšší dopravní akademii či dnešní VOŠ a SOŠ Gustava Habrmana. Na škole učil ekonomické předměty až do svého nečekaného skonu. Své ekonomické znalosti předával i mimo školu. Byl ekonomickým poradcem některých zdejších firem a také členem dozorčí rady společnosti TEZA s.r.o. Česká Třebová. Ve volném čase se věnoval muzice. Dobře zpíval a hrál na kytaru. Začínal v hudební skupině Miroslava Lehnfelda a pak dlouhá léta vystupoval s tanečním orchestrem Collegiál. Tento orchestr také delší dobu sám vedl. Od roku 2000 působil jako kytarista ve Velkém swingovém orchestru. Zemřel předčasně ve svých 57 letech, kdy měl ještě mnoho plánů ….


Vzpomínka Saši Gregara na Ing. Jiřího Vencla staršího

Vzpomínku publikoval Českotřebovský zpravodaj v srpnu 2001. Tehdy měl Jiří Vencl 65 let
Jednou jsem napsal, jak Jirka Vencl z České Třebové utíkal, sic v handicapu, jednomu známému českotřebovskému atletovi na trati 400 metrů a utekl mu, byť málem vypustil duši, všecko se má totiž dělat pořádně. A nakonec ho, sportovce, přežil. A přes svůj, léta neměnný pyknický vzhled i neuvěřitelný životní apetýt, se letos (v roce 2001) dožívá… (65 let - pozn. red.).
Jirka je v divadle něco jako Jožka Mrázek Hořický, umělec - model, jako Jakub Hron Metánovský, vynálezce buňátu, dokonce jako Jára da Cimrman, pokud by se tento zaměřil pouze na herectví. Jiří Vencl Českotřebovský obdivuje a věnuje se mu i dnes s chlapeckou láskou, ať jde o herectví činoherní nebo loutkové. Jiří Vencl totiž nikdy druhy herecké metody nerozlišoval a zůstal věrný všem (najednou). Jeho gaskonští kadeti budou mi znít ještě v hrobě, Jirka a jeho ochotnické vidění umění totiž všechny přežije. Ty, kteří ho dobře neznají, nechci unavovat výčtem jeho aktivit a zájmů, prostě byl a je vždycky u všeho. Jediný z České Třebové např. platí členské příspěvky VSVD (volného sdružení východočeských divadelníků), jezdí kam ho pozvou, či se o něčem divadelním sám dozví, ovšem legendární jsou jeho pracovní cesty do Hronova - stihl všechny hronovské události, nad ránem se prospal v nejpomalejším vláčku na ministerstvo dopravy do Prahy (protože je inženýr železnic), po pracovním (krátkém) výkonu dospával na cestě zpět do Hronova a pak opět do rána zdobil společnost hronovských nočních podniků svým charakteristickým krátkým ostrým smíchem.
Milý Jirko, mockrát jsem se s Tebou potkal i na jevišti a měl jsem Tě vždycky rád. Nikdy nezapomenu na Tvoje podání velitele stráže v Rollandově Hře o lásce a smrti, kterou jsi se mnou dělal před víc než třiceti lety, v osmašedesátém, a už tenkrát jsme Ti na pleš museli pořídit paruku, protože Tys vždycky chtěl na jevišti představovat “něco” a “někoho”, chtěl jsi být vždycky “někým”, protožes silně věřil v iluzi divadla, v sílu jeho fantazie.  S láskou Saša Gregar.



Před rokem zemřela Miloslava Keprtová

Celý svůj život věnovala sportu a nakonec to nevedlo ke zdraví, přesto že to znamenalo mnoho obětí a odříkání, překonávání vlastní vůle. Sportování jí znamenalo také velké úspěchy na velkých závodech s velkou konkurencí, mistrovstvích republiky, ale také v cizině. Míla Keprtová se nebála přihlásit ani do tak velkých sportovních podniků, jako byly  Světové sportovní hry veteránů (Sydney), Mistrovství světa veteránů (Dolní Morava), běžeckých závodech veteránů v Chicagu,   Mezinárodního běžeckého desetiboje (Německo), běžela maratónský běh a půlmaratony. Pro svoji přípravu měla mimořádně skromné podmínky, byla velmi skromná a na sebe velmi přísná.... Nesportovala pro obdiv  sportovních areálů, ale snažila se využít  všechno co mohla a měla pro překonání  dalších a dalších bariér. Míla Keprtová (*1948) věnovala běhům celý život, jako členka ČTBK Iscarex vytrvale trénovala  za všech podmínek a účastnila se téměř všech závodů českého poháru i Iscarex poháru.  Podle historické statistiky Iscarex poháru se Miloslava Keprtová zúčastnila celkem 409 bodovaných závodů při kterých  absolvovala celkovou trať v délce 2408 km. Po Martinu Vackovi (Isacarex) a Evě Jiráskové (Maratonstav Úpice) je třetí nejaktivnější závodnicí Iscarex poháru. Ještě v roce 2018 absolvovala 15 závodů a obsadila a v celkovém hodnocení Iscarex poháru ve své kategorii 55+ obsadila 5. místo. V roce  2019 jsme ji ještě našli ve startovní listině červnového Běhu na Kozlovský kopec a na letním Pekelném kilometru 2019 již byla klasifikována na konci závodního pole i ve své kategorii a Kros po lyžařských tratích na Horách v září 2019 již nedoběhla.
Opakovaně (pětkrát) vyhrála opět svou kategorii Iscarex poháru, obsadila několikrát první  místo na MR v krosu  a výběhu do kopce, v náročném závodě Cena firmy Iscarex Dolní Morava - Králický Sněžník vybojovala druhé místo. Miloslava Keprtová v kolektivu sportovců působí velmi skromně, nenápadně... Jejich úspěchů v roce 2009 si všimli i na českotřebovské radnici, proto  byla jako úspěšná reprezentantka města a vlastně celé ČR byla přijata starostou města. Mezi vyhodnocenými nejlepšími sportovci našeho města se její jméno objevuje v roce 2010, 2011, 2012, třikrát, v letech 2004, 2010 a 2013.byla také oceněna jako nejlepší sportovec okresu v její kategorii veteráni. (mm)


Marie Terezie trůní v Olomouci před radnicí

Po celý podzim bude na náměstí v Olomouci stát pískovcová socha císařovny Marie Terezie. Vznikla v srpnu přímo na místě v rámci Týdne vojenské historie. Pro veřejnost byly  otevřené forty, Korunní pevnůstka a lidé se také dostali do téměř neznámého podzemí z časů bastionové pevnosti.
"Od pondělí až do soboty na Horním náměstí vyrostla čtyřmetrová písková socha císařovny Marie Terezie, která Olomouc prohlásila v době válek s Pruskem bastionovou pevností," vysvětlila náměstkyně primátora Olomouce Markéta Záleská (ODS).  Týden vojenské historie podle ní ukazuje, že Olomouc je nejen zemskou a církevní metropolí a nejstarším moravským univerzitním centrem, ale i bývalou hlavní říšskou pevností a významným posádkovým městem.
 "Během tohoto týdne se lidé dostali na místa, která zatím viděl jen málokdo," říká náměstkyně. Největším lákadlem tak zřejmě budou komentované prohlídky části spletitého systému podzemních naslouchacích minérských chodeb, které byly vybudovány v 18. století a jejichž velká část dodnes existuje pod Smetanovými sady. Tajemným labyrintem zájemce po registraci na webu akce provází znalec olomouckého podzemí Vladimír Gračka.  
Program zahrnoval řadu dalších akcí, výstav a prohlídek, podrobnosti jsou na webových stránkách akce. Například na letišti v Neředíně byla výstava na téma sto let letiště, připomínka 112 let od prvního letu na Moravě v podání Ing. Kašpara nebo také prohlídky stálé expozice i dočasných výstav z historie olomouckých letců a jejich angažmá ve službách RAF. Byly také Dny otevřených dveří Domu armády Olomouc, kde byla výstava o významné bitvě legionářů u Bachmače, komentovaná výstava o bastionové pevnosti a dobové ležení příslušníků 6. Hanáckého pluku ČSOL a výstava o životě v zahraničních misích Armády ČR. 


Nepropásněte poslední měsíc Cyklostezek i soutěže o horské kolo!

Léto pomalu končí, ale stále máme čas si před nadcházejícím podzimem pořádně „dobít baterky“ díky oblíbeným Cyklopeckám. Kromě výletů po krásách východních Čech se navíc stále můžete zapojit do soutěže a vyhrát třeba horské kolo. Akce trvá do 30. září a trasy si můžete vybírat podle zajímavých míst i fyzické náročnosti.
Cyklopecky Východní Čechy 2022 nabízejí tradičních 15 tras různé náročnosti a délky. Mezi méně náročné patří trasa Pardubickem za zvířectvem (40 km) nebo trasa Za rytířem Toulovcem (37 km). Ke středně náročným patří trasa Kolem východočeského Karlštejna (32 km), k náročným zase trasa Z Dolní Moravy do Stříbrnic (29,6 km). „Smyslem soutěže je představit méně známé, avšak též krásné atraktivity našeho kraje a aktivní pohyb na čerstvém vzduchu,“ uvedl Alexandr Krejčíř, radní pro cestovní ruch Pardubického kraje.
Podmínkou zapojení do soutěže je získání alespoň pěti razítek z různých tras do hrací karty. Na každé trase jsou minimálně dvě razítkovací místa. Výherce losujeme z těch, kteří odeslali správně vyplněné karty. Hlavní cenou je horské kolo Kross v hodnotě 20 tisíc korun, dále jsou to hodnotné poukazy na krásné pobyty ve východních Čechách, dárkové předměty a vouchery.
Všechny informace o soutěži, hrací karta a popis tras včetně zajímavostí jsou na webových stránkách www.cyklopecky.info. Soutěž má také svůj FB facebook.com/cyklopecky.
Soutěž organizuje Destinační společnost Východní Čechy ve spolupráci s Královéhradeckou krajskou centrálou cestovního ruchu, Pardubickým a Královéhradeckým krajem a oblastními destinačními managementy obou krajů.
Hlavními partnery soutěže jsou Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism (www.kudyznudy.cz) a BIKEMAX , s.r.o.