Českotřebovský deník 248/2022 (5/9) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Tartas - společenství šermu a ohně

Nové video Českotřebovského deníku zachycuje veřejný trénink skupiny Tartas, který se uskutečnil v závěru srpna v Javorce.  Za krásného odpoledne nemohl kameraman Libor Vašina natočit záběry typu "ohňové" show, ale  i tak je video zajímavé.
Členové skupiny, která vznikla v roce 1995  zde převádí jednotlivé náčiní které se v historickém šermu používá, jeho účinnost a použitelnost. Skupiny je v současné době sedmičlenná a potřebuje doplnit o nové členy, Snad tomu natočené video napomůže. Historický šerm je zajímavý a činnost skupiny je spojena s působením na různých hradech v Česku (Sovinec, Křivoklát ... atd. ).


Jak to bylo (opravdu) se změnou jízdních řádů v autobusové dopravě od 1. září 2022 v našem městě?

Chtěl bych čtenáře v tomto článku stručně informovat, jak to bylo ve skutečnosti s úpravou jízdních řádů v autobusové dopravě od 1. září 2022 v našem městě. Dne 24.8.2022 zaslal Pardubický kraj místostarostovi našeho města D. Zelenému email s rušenými spoji od 1. září 2022. Hned druhý den 25. 8. 2022 vydal Pardubický kraj tiskovou zprávu, kde si část dovolím citovat:
Podle hejtmana Martina Netolického byly všechny spoje procházeny velmi detailně i na úrovni samosprávy. „Detailně jsme procházeli každý jeden dílčí spoj, u kterého disponujeme sčítáním dopravy. Takto bylo identifikováno až 203 spojů, které nemají podle dopravce a technologů dopravy velký dopravní význam, protože je využívá naprosté minimum cestujících nebo mají alternativu v autobusové nebo železniční dopravě. Vzhledem k místní znalosti jsme debatovali o jednotlivých spojích, u kterých jsme dopravci sdělili, že součástí nového jízdního řádu musí být.U dalších jsme řešili změnu časových poloh tak, aby byla změna pro cestující co nejmenší. Pokud by se ukázalo, že je po určitých spojích přeci jen velká poptávka, budeme se ji snažit zohlednit v rámci další, tedy prosincové změny jízdního řádu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Celý článek najdete zde https://www.pardubickykraj.cz/aktuality/117687/jizdni-rady-v-autobusove-doprave-doznaji-od-zari-minimalnich-zmen?pg=1)
Následně 26.8.2022 kontaktoval místostarosta Dalibor Zelený odbor dopravy na Pardubickém kraji, aby vyřešili problém s ranním spojem do Kozlova a zpět, který sváží mimo jiné, děti do školy. V pondělí 29.8.2022 proběhlo na radnici v České Třebové jednání se starostou Semanína s tématem zrušeného spoje o informací z Pardubického kraje, že spoj nezajistí (Pardubický kraj nabízel prodloužení spoje z Vysokého Mýta do Semanína, ale ne Kozlova, což bylo nedostatečné řešení, protože by neproběhl svoz dětí z Kozlova), a tak začalo vedení Města Č. Třebová prostřednictvím Dalibora Zeleného zajišťovat autobus vlastní na náklady města. Autobus se podařilo zajistit u pana Bohumíra Nejedlého a jeho firmy Drumel.
Vzhledem k tomu, že informace o zrušeném spoji přišla cca 1 týden před začátkem nového školního roku 2022 - 2023 a nebylo příliš času na řešení, je vidět, že vedení města Česká Třebová umí rychle jednat. Autobus, a tedy ranní spoj do a z Kozlova byl zajištěn. Tuto informaci vedení města předalo panu hejtmanovi Martinu Netolickému, který byl překvapen, že město samo zajistilo dopravu na vlastní náklady. Ale doba je plná překvapení a turbulencí. A tak následně pan hejtman po jednání na Pardubickém kraji sdělil vedení města, že na jeden měsíc autobus zaplatí Pardubický kraj. Potom spoj zajistí firma BusLine.  Dobré řešení pro všechny, akorát škoda, že neplatí, že „zrušené spoje byly procházeny velmi detailně i na úrovni samosprávy“, neboť opravdu procházeny před vydáním seznamu rušených spojů nebyly. To bychom nemuseli rodiče dětí z Kozlova, Semanína a Borku týden před začátkem školy takto děsit. Spoj by Pardubický kraj stejně zrušil, protože problémy s dopravcem jsou, ale mohlo se to nejprve opravdu diskutovat a informovat samosprávu.  Michal Kadlec, radní.
Poznámka:
Teprve ráno 6 / 9 jsem se dozvěděl, že smlouva o školním autobusu s firmou Drumel a Co byla uzavřena na kratší dobu než na měsíc pouze na dva týdny. Potom má již spoj zajistit společnost Bus Line. V každém případě bych chtěl ještě  k problémům autobusů napsat, že  vyhlášení výběrového řízení  na autobusové dopravce v kraji  muselo být po 10 letech činnosti společnosti ICOM Transport vyhlášeno, nebyla to nějaká  libůstka vedení kraje. Naopak s tím vznikly problémy, jmenujme  třeba to, že výběrové řízení bylo nutné opakovat pro stížnost odmítnutého dopravce na antimonopolní úřad. Nedostatek řidičů je velký i jinde, např. v pardubické MHD  museli zrušit jednu z méně vytížených linek.  V případě našeho regionu je není linková doprava také všude  dost vytížená. Netýká se to však linky 700933 převážející školáky. Byl jsem se dnes ráno osobně přesvědčit, že autobus jezdí opravdu naplněný a spoj je potřebný a chápu, že jeho zrušením vznikla zejména v Semaníně velká nervozita. Věřím, že po skončení smlouvy s n a školní autobus zajistí službu vozidlo BusLine. (mm)

Chválíme úpravy pro chodce u Konzumu Diskont

Pro porovnání uvádíme dvě fotografie aktuálního upraveného vjezdu n parkoviště u Diskontu a k tomu dále snímky, které v zimě poukazovaly na to, že s tím je třeba "něco dělat". Podařilo  se tak všem co se zasloužili udělujeme smajlíka. Foto VV.

Kalkulačka energetických úpor

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo webovou kalkulačku, kde si domácnosti mohou spočítat orientační výši vládního příspěvku na energie https://www.energiezamene.cz/kalkulacka
Letos v říjnu obdrží všechny domácnosti, které mají uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektřiny, pomoc v podobě příspěvku z úsporného tarifu ve výši 2 000 nebo 3 500 korun podle tarifu. Další pomocí, kterou domácnosti od státu obdrží, je odpuštění poplatků za podporované zdroje energie. Od letošního října až do konce příštího roku všechny domácnosti ušetří zhruba 599 korun za každou spotřebovanou MWh elektřiny. Druhou část pomoci z úsporného tarifu dostanou domácnosti na začátku příštího roku.
Ministerstvo společně s kalkulačkou spustilo i nový web www.energiezamene.cz,
kde lidé najdou nejen podrobnosti k tzv. úspornému tarifu, ale například i tipy, jak mohou sami ušetřit energie. Nový web nenabízí jen kalkulačku úspor. Čtenáři tam najdou například informace, jak mohou ušetřit energie před zimou i během zimy. Přináší ale i odpovědi na otázky, proč tolik vzrostly ceny energií, jaké jsou důsledky Putinovy energetické války a jaká opatření Česká republika přijala.

Vzdělávací a rekvalifikační centrum místo staré truhlárny

V areálu Střední školy automobilní Ústí nad Orlicí se otevřelo vzdělávací a rekvalifikační centrum pro dospělé studenty, kteří si na škole doplňují své vzdělání. Nová moderní budova v areálu nahradila bývalou truhlárnu. Slavnostního otevření se účastnil i radní pro oblast školství Josef Kozel.
„V areálu automobilní školy vzniklo moderní rekvalifikační centrum pro celoživotní vzdělávání dospělých, kde si mohou doplnit své vzdělání. Pro studium tu mají vynikající podmínky, ke zrekonstruované budově bývalé truhlárny přibyla přístavba s moderním technickým vybavením a novými učebnami teorie a praxe pro výuku svářečů a mechaniků autotroniků. Celkově stavba vyšla na 25 milionů korun, 18 milionů se podařilo pro projekt získat z evropských fondů,“ uvedl radní Kozel.
Do ústecké automobilky jezdí lidé z celé České republiky, kteří pracují v různých oborech. Škola nyní navázala spolupráci s Pardubickým podnikatelským inkubátorem (P-PINK), který pomůže studentům nastartovat jejich podnikatelskou činnost. „Hledáme cestu, jak podpořit podnikání v kraji právě v oblasti, ve které naše škola vzdělává. Řada lidí si u nás dělá například svářečské průkazy. Rádi bychom jim i našim studentům poskytli ještě více, chceme jim proto pomoci otevřít dveře k vlastnímu podnikání,“ řekl ředitel školy Petr Vojtěch.
V ústecké automobilní škole vychovávají odborníky pro servisy motorových vozidel a automobilový průmysl již přes 70 let. Jednou z nejdůležitějších školních akcí, kterou pravidelně navštěvují lidé z celého regionu, je Ústecký Autosalon, jehož se každoročně účastní až pět tisíc návštěvníků.


Přijďte se informovat o pěstounství 

Na padesát dětí mladších deseti let by v našem kraji mohlo jít do pěstounských rodin, spolu s těmi staršími je v krajských dětských domovech dohromady na 140 dětí. Většina z nich ale na příležitost vyrůstat v rodinném kruhu čeká marně. Pardubický kraj se snaží pěstouny aktivně hledat a možným budoucím pěstounům poskytnout co nejvíc informací. I letos proto spolupořádá od 12. do 18. září osvětový Týden (pro) pěstounství.
Je to právě rodina, která pomáhá dětem vytvářet vztahy, které jsou důležité pro celý život,“ říká krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. „Děti, které vyrůstaly mimo rodinné prostředí, často selhávají v dospělém životě právě proto, že nezažily, jaké to je mít svého blízkého člověka.
Počet pěstounů nestačí
V pěstounských rodinách žije aktuálně v kraji 635 dětí, o které pečuje 647 pěstounů. A nacházet další, kteří jsou potřeba, se daří jen těžko. Za loňský rok dorazilo sedmatřicet žádostí o zprostředkování dlouhodobé pěstounské péče, do konce letošního července podalo žádost sedmnáct zájemců.
Den (pro) pěstounství
Společné pořádání akcí na podporu pěstounství začalo v roce 2017 uspořádáním prvního ročníku tzv. Dne (pro) pěstounství v prostorech Pardubického zámku. Den (pro) pěstounství je oslavou pěstounství a poděkováním stávajícím pěstounům za pomoc dětem, které nemohou vyrůstat ve svých rodinách. Tento den plný aktivit pro děti i dospělé putuje po jednotlivých městech Pardubického kraje, každého ročníku se ujímá některá z neziskových organizací za finanční podpory Pardubického kraje. „V posledních dvou letech jsme sice museli pořádání takto velké akce zrušit z důvodu covidu, ale Týden pro pěstounství běží dál. Na mnoha místech regionu se konají besedy, dny otevřených dveří či promítání filmů s tématikou života v náhradní rodině. Například v Ústí nad Orlicí, Lanškrouně nebo Chrudimi budou v rámci Týdne pro pěstounství mimo jiné promítat filmy s tematikou náhradní rodinné péče, projekce budou spojené i s besedou. Ve Svitavách bude zase možné zajít si s pěstouny „na kávu“ a povídat si s nimi o tom, jaké to je, být pěstoun,“ informuje Pavel Šotola.
Běh propaguje pěstounství na sítích
V průběhu týdne se také uskuteční již druhý ročník akce Rozběhněme pěstounství v Pardubickém kraji. „Je to další forma jeho propagace,“ vysvětluje Šotola. „Na šesti trasách v různých lokalitách kraje jsou připraveny drobné úkoly, ale také třeba informace o tom, jak se stát pěstounem. Cílem této akce je hlavně propagace a osvěta tématu pěstounské péče. Proto se také týmy i jednotlivci zároveň na trase vyfotí a snímky budou sdílet na sociálních sítích s hashtagem #rozbehnemepestounstvi. Nejlepší běžci dostanou odměnu.“ Během celého týdne budeme uběhané kilometry na podporu pěstounství v Pardubickém kraji sčítat a výsledný počet kilometrů oznámíme společně s vítězi běhů v jednotlivých kategoriích.  Více informací na www.rozbehnemepestounstvi.blogspot.com
Informace pro nové zájemce
Novinkou v Pardubickém kraji pro ty, kteří zvažují stát se pěstouny, je možnost promluvit si v rámci rozvažování se současnými pěstouny. Stát se pěstounem je velké rozhodnutí. Cesta k němu bývá pro každého různá a také různě dlouhá. V jednom je ale stejná. Všichni se shodují, že setkat se s reálným pěstounem je na této cestě to nejpřínosnější. Proto je nyní možnost zavolat dlouhodobým pěstounům a povídat si s nimi o jejich zkušenostech v rámci propagační kampaně s názvem Pěstoun na drátě. Více informací najdete na www.krajprorodinu.cz.