Českotřebovský deník 249/2022 (6/9) 

Nové video Českotřebovského deníku:
Podhorka a její možnosti (s využitím dronu)

  Mezi pozemky u cyklostezky lze vyčlenit souvislý pás parcel, který má celkovou výměru asi 1,4 hektaru. Pozemky jsou ve vlastnictví Řimskokatolické farnosti, státu, neboli úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a jeden menší pozemek zde vlastní město Česká Třebová . Další pozemky směrem k Bezděkovu vlastní soukromé osoby.
Využití lokality  je ovšem běh na dlouhou vzdálenost. Prvním předpokladem je majetková příprava záměru.  Ta by se neobešla bez ankety mezi občany města, aby bylo zřejmé, zda si veřejné využití tohoto prostoru občané přejí či nikoliv. Podobně město před lety zakoupilo od rodiny Křížkovy např tzv. sportovní louku na Horách, bylo to důležité pro rozvoj lokality a zabránilo spekulacím s pozemky
Jde třeba si uvědomit,  že na Podhorce jde o nezastavitelný prostor v zátopové oblasti.  Mimo přírodního koupání si zde lze také představit např. minigolf a další hřiště pro letní sporty. Jde o dostatečně velký prostor naproti odpočívadlu cyklostezky , na kterém  by pak mohlo vzniknout např. např. občerstvení se zázemím.  Zatím se Koalice pro Českou Třebovou shoduje v tom, že by byla velká škoda tuto lokalitu nevyužít. Obdobné jiné pozemky v České Třebové nemáme.

Přehlídka škol

Čtyřicet středních škol představí v České Třebové své vzdělávací programy žákům 8. a 9. tříd na „Přehlídce středních škol“. Žáci a jejich rodiče zde získají aktuální informace o nabídce oborů vzdělání, přijímacím řízení a stipendijních programech škol. Současně se školami se zde budou prezentovat i významní zaměstnavatelé regionu a návštěvníci tak dostanou kompletní informace o provázanosti požadovaných profesí a nabídky studia.
Přehlídka proběhne 12. 10. 2022 od 8:00 do 17:00 hod. v prostorách Střední školy technické a dopravní G. Habrmana v České Třebové, Na Skalce.
Informační a poradenské středisko pro volbu povolání nabízí žákům a jejich rodičům poradenství k volbě povolání s využitím testů, které mohou usnadnit Vaše rozhodování.  
Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání
Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394   T: 950 172 445, 950 172 213
E: iva.tomsova@uradprace.cz, jitka.hanackova@uradprace.cz 

Titul na MČR masters a tři medaile ze světového poháru v Rakousku

Monika  Veitová Simonová získala titul na MČR masters v silničním závodě, které se konalo v Bystrém u Poličky. 19km dlouhý okruh, který vedl  přes nepříjemné stoupání na Hlásnici, museli závodníci absolvovat  4x.  Tímto vítězstvím potvrdila Monika kvalifikační limit, který už měla splněný díky úspěšným výsledkům na světových pohárech,  pro účast na Mistrovství světa masters závodníků, které se bude konat v září v italském Trentu.
Na konci srpna se českotřebovské závodnici  také dařilo na světovém poháru  v rakouském St.Johann in Tirol. V silničním závodě se Monice povedlo poprvé vybojovat stupně vítězů, když v hromadném spurtu dokončila závod na třetím  místě. Druhý den se konal sprint na kilometr. I tady  vybojovala stupně vítězů a za velmi nepříznivého počasí skončila Monika na druhém místě. Posledním závodem světového poháru byla časovka jednotlivců.  Monika opět zajela výborně. V časovce na 20km dlouhé trati bojovala do poslední chvíle o pořadí na stupních vítězů, a nakonec si dojela pro stříbrnou medaili.
Z výsledků v Rakousku mám velkou radost. Konečně se mi podařilo bojovat o medaili v silničním závodě a v časovce jsem si zajela nejlepší čas. Snad se podaří udržet formu i na mistrovství světa, řekla k závodům českotřebovská závodnice.
Nyní směřuje příprava na závěr sezóny ke zmíněnému MS masters v Itálii. Monika také v letošním roce ovládla celoroční soutěž Moravského poháru a obhájila vítězství z posledních 3 let. Světový pohár – St. Johan in Tirol

Svět netopýrů v pátek !

V pátek nás čeká v ekocentru vernisáž výstavy Svět netopýrů. Instalace výstavy proběhne zítra tj. ve středu 7.9. od 11,00. Děkuji všem, kteří přislíbili účast, za pomoc. Část výstavy už byla dopravena z Nového Města pod Smrkem díky pomoci Alči, Kyrdy a H. Duškové ze ZO ČSOP Zlatá Studánka.  Zbytek výstavy dorazí zítra ze Svitav asi v 11,00.  Po instalaci budeme vymýšlet kvíz a dolaďovat výukový program a taky průběh vernisáže. Budou děti v maskách  a s křídly netopýrů!
Vernisáž je v pátek 9.9. od 18,00. Uvítala bych pomoc s přípravou pohoštění od 17,00. A také s naladěním hudby z našeho přehrávače. Ozvěte se mi prosím, kdož jste schopni pomoci.
Po vernisáži cca v 19,30 začne vycházka s mapováním netopýrů pomocí detektorů na trase Zámostí - Starý hřbitov. Prošla jsem to včera večer. Potkala jsem zajímavé lidi ( cyklisty s píchlou gumou, bezdomovkyni, strážkyni hřbitova) ale netopýra jsem neviděla ani jednoho. O to bude zajímavější jejich vyvolávání pomocí zvukového detektoru. Pokud máte nějakého netopýra na půdě nebo pod střechou paneláku, či ve stromě, dejte mi vědět

Regionem Orlických hor a Podorlicka projela rallye veteránů

Od čtvrtku až do nedělního rána se do Podorlicka sjely čtyři desítky historických veteránů především českých značek Aero, Tatra či Praga. Jejich cílem byla účast na dvacátém ročníku Královéhradecké veterán rallye.
Majitelé automobilů, jejichž datum výroby muselo být do roku 1960, si hlavní dostaveníčko dali v letovisku Studánka u Rychnova nad Kněžnou. Odtud v pátek ráno vyrazili do Orlických hor směr Pastvinská přehrada a muzeum řemesel v Letohradu. Poté pokračovala 100 kilometrová projížďka veteránů krásnou krajinou Orlických hor.
V sobotu následovala výletní pohodová jízda do krajské metropole. Na Masarykově náměstí v centru Hradce Králové pak proběhla výstava všech veteránů. Pro účastníky akce vedle "závodní" jízdy městem pořadatelů také připravili návštěvu zajímavých kulturních památek a později také návštěvu zámku v Kostelci nad Orlicí.

Děti zpívaly pro Zdeňka Svěráka

Včera, 5. září. První zkouška Carminy v novém školním roce, ve dnech, kdy sbor začíná slavit 30 let od první zkoušky. Děti zpívají Vivaldiho a Carminky se začínají dívat čím dál častěji z oken a cosi si špitat.
Říkám si - první zkouška po prázdninách, nebudu je hned napomínat. Jenže ona už nezpívá tak půlka sboru, tak se ptám, co tam vidí... A ony šeptem: "Svěrák, je tam pan Svěrák!" "Cožeeeee?" Ještě si ze mě utahují... Jdu k oknu. A opravdu, dole pod okny sedí PAN Svěrák.
"Dobrý den!" voláme na něj. "Nechcete k nám nahoru?" "Nene, tady to zní hezky, zpíváte krásně!". A tak zní po chvíli z našich oken Krávy, krávy, Když se zamiluje kůň nebo Není nutno. A to už pan Svěrák vstává a Carmina volá "Jde nahoru, jde za námi!". A tak jsme měli tu jedinečnou čest zahájit 30. koncertní sezónu koncertem pro jediného posluchače. S velikou pokorou, úctou a vzrušením jsme zazpívali tři skladby, začervenali jsme se při slovech chvály, zasmáli se vtipu, který pana Svěráka naučil jeho pravnuk, a poděkovali za milou návštěvu.

Dny evropského dědictví s blíží

Dny evropského dědictví (European Heritage Days, dále EHD) budou zahájeny 10. září a trvat budou do 18. září. Letošní téma je Sustainable Heritage - Udržitelné památky. Již tradičně se k EHD připojují také objekty ve správě Národního památkového ústavu – níže je výčet objektů a jejich nabídky v kraji Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém. Pro návštěvníky jsou připraveny kastelánské a stavebně-historické prohlídky, ale také prohlídky se zaměřením na portrétní umění, oživené prohlídky pro rodiny s dětmi i prohlídky noční.
Historie EHD spadá do roku 1984 do Francie, odkud se tato myšlenka – posílení kulturního  a historického povědomí v kontextu evropském i celosvětovém, šířila dále a získávala si četné příznivce. Do zemí, které se k pořádání a hlavně myšlence EHD připojily, patří i Česká republika a to od roku 1991. EHD se snaží o propojení kultury, posílení informovanosti o historii a tradicích své země, Evropy, světa, o ochranu památek, respektování kultur a ochrany kulturního dědictví v nejširším smyslu slova. V září se proto návštěvníkům otevírají i prostory běžně nepřístupné, prohlídky jsou obohacovány o výklad zaměřený např. na architekturu či technické zázemí. Ve snaze oslovit nejširší veřejnost jsou pořádány i akce doprovodné, jako jsou koncerty a divadelní vystoupení.
Pardubický kraj:
11. 9.: státní zámek Slatiňany – Hrané prohlídky pro rodiny s dětmi. Zažijete vstřícnou atmosféru knížecí rodiny Auerspergů s pěti dětmi, která Vás nejen ráda obeznámí s rodovou tradicí, ale rovněž vás nechá nahlédnout do svého soukromí, do svých životních příběhů, do každodenních radostí i starostí svého pobytu na slatiňanském letním sídle, a to v provedení slatiňanského divadelního spolku Acord, z.s.
 
18. 9.: státní zámek Slatiňany – Speciální prohlídky zámku Pokrok nezastavíš. Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku aneb Od renesance do 21. století. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, do anglického dvorku se zachovalými renesančními sgrafity z konce 16. století. Navštívíte pracovnu architekta Schmoranze, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy s 250 let starým krovem, pokoj komorníka ve věži, čistírnu oděvů, šatnu s posuvnými prosklenými dveřmi, velkou knížecí koupelnu. Na závěr se projdete po obnoveném padesátimetrovém balkonu. Prohlídky nejsou vhodné pro malé děti z důvodu časové náročnosti (min. 75 minut). Průvodcem Vám bude kastelán zámku Ing. Jaroslav Bušta. Začátek prohlídky v 11:10 a 13:10. Vstupenky lze zakoupit online.
 
17. 9.: státní hrad Kunětická hora – Vinobraní pod hradem Kunětická hora. Celodenní pochůzková degustace vybraných vín a bohatý doprovodný program pro celou rodinu v amfiteátru pod hradem. Pořadatelem vinobraní je agentura Festing ve spolupráci s Přáteli dobrého vína Čech a Moravy. Praktické informace o vinobraní (program, vstupné, kyvadlová doprava, aktuality) najdete na webu pořadatele. Pro návštěvníky, kteří se nechtějí účastnit vinobraní, budou připraveny prohlídky v běžném režimu a vstupenky na prohlídkový okruh zakoupí klasicky na pokladně hradu.

Podpora podnikání je jednou z dlouhodobých priorit krajské politiky

Kvůli tomu vznikly mimo jiné programy startovací a kreativní voucher, kterými může rada kraje přímo podpořit také začínající podnikatele či menší a střední podniky. Po úspěšném loňském roku se i letos přes léto sešla řada žádostí a Pardubický kraj podpoří celkem 18 žadatelů částkou přesahující 1,2 milionu korun.
Rostoucí zájem začínajících podnikatelů a menších společností je velmi potěšující, podpořili jsme všechny žadatele, kteří splnili stanovená pravidla. Podpora podnikání je totiž důležitým faktorem rozvoje celého regionu, každá koruna, kterou takto investujeme, se časem v území výrazně zúročí. Proto jsme vypsali takzvané startovací vouchery určené pro začínající podnikatele a také kreativní vouchery, kterými chceme pomoci již zavedeným podnikatelům zlepšit kvalitu poskytovaných služeb či zefektivnit propagaci,“ vysvětluje cíle dotačního programu krajský radní pro regionální rozvoj a inovace Ladislav Valtr.
Pardubický kraj kreativními vouchery, určenými pro zlepšení kvality služeb a komunikace se zákazníky, podpoří celkem čtyři žadatele částkou 200 tisíc korun. Startovacími vouchery, které mají pomoci podnikatelům působícím na trhu maximálně tři roky, pak kraj poskytne 14 zájemcům milion korun.

Setkání starostů z okresů UO a SY v České Třebové

Na závěr volebního období 2018 * 2022 se konala dvě setkání rady kraje se starosty měst a obcí. Včera v Domě hudby v Pardubicích pro okresy Pardubice + Chrudim a východní polovina kraje měla setkání dnes v českotřebovském sále na Skalce. Obdobné setkání se zde konalo v ladnu 2020 před vypuknutím coronavirové epidemie. Oba sály jou ve vlastnictví Pardubického kraje a kraj nemusí tedy pro takové platit žádny nájem . Sál Domu hudby prošel proměnou a rekonstrukcí a obdobně se chystá poměrně nákladná rekonstrukce taky u nás na Skalce, Proběhnout by mohla jiř v příští roce 2023.