Českotřebovský deník 252/2022 (9/9) 
Nové video Českotřebovského deníku: Jaký byl PIKNIK 2022

 PIKNIK v Javorce je již tradiční akce pořádaná společnými silami několika českotřebovských organizací - Kulturním centrem, městským muzeem,  Domem dětí a mládež a Rodinným centrem ROSA. Jako každý rok pořadatelé s napětím vyhlíží, zda jim vydrží počasí. Stejně tomu bylo i v sobotu 20. srpna. Předpověď nevěstila nic dobrého.   Odpolední program se podařilo absolvovat v pohodě, ale po 17. hodině se předpověď vyplnila a Javorku zkropil silný déšť .
Každý rok je v programu nějaká novinka. Letos to byla vozítka Velorex, která vozila děti po zajímavé trase v okolí Javorky. Zatímco v osobním autě dnes jelo už každé miminko, tak jízda velorexem je  pro každého velkým zážitkem.
Na pikniku tradičně nechyběla ani pohádka, na kterou děti s rodiči přišli do přírodního amfiteátru u pramene Javorka. Pohádka se líbilla, nebyla však jedinou zábavou pro malé děti. O to se postaralo mateřské centrum ROSA a zajímavé soutěžní úkoly připravily pracovnice  Domu dětí a mládeže.  Zájem byl také o malování na obličej.
Piknik nabídl traké retrospektivu v podobě ukázek her,. které patřily k oblíbeným pro mnohé dnes už velmi dávno. Líbilo se tedy i téma "Jak jsme si hráli jako malé děti" 
Ozdobou pikniku pak byla koncert skuipiny Laura a její tygři. Byl předveden "v mokré variantě". Ale věrných posluchačů bylo dost, technika byla na mokro připravena a samotní hudebníci podali opravdui profesionální výkony. Byla to  "mokrá tečka" za letošním Piknikem v Javorce. Odkaz na video je https://youtu.be/TNteZUOeMXc  Fotoreportáž ZDE

Retenční nádrž Pod Březinou se projektuje

Retenční nádrž v sousedství ulice Pod Březinou bude realizována  na městském pozemku mezi železniční tratí a ulicí Pod Březinou, tedy výpadovkou směr Zacharovec a Přívrat. Tato retenční nádrž je důležitá pro budoucí stavbu dešťové kanalizace v ulici Kubelkově, která bude odvádět také srážkovou vodu z kolejiště železničního koridoru. Voda se bude v retenční nádrži akumulovat tak, aby nezahltila kanalizaci směrem do Třebovky. Navíc je tato připravovaná retenční nádrž důležitá jako zdroj vody, která se bude čerpat ke kanalizaci přiloženým potrubím do nádrží na Pekláku a může také sloužit pro zavlažování trávníku na fotbalovém stadionu. Bude to rozhodně lacinější než využívání pitné vody. Po realizaci tohoto systému již nebudeme muset obracet každou korunu , kterou pro nás představuje vodné, neboť v našich nadmořských výškách je skoro každá obleva v zimě spojena s velkými ztrátami sněhu.. Zatím se připravuje projektová dokumentace retenční nádrže, kterou provede firma Šindlar Hradec Králové. Stavba je součástí připravované rekonstrukce Kubelkovy ulice jako silnice III. třídy.

 K historii kaple sv. Barbory na Lhotce 
V současné době probíhá rekonstrukce střechy kaple sv. Barbory na Lhotce. O historii kaple není mnoho známo, ale připomeňme si alespoň to, co je zaznamenáno na stránkách kronik.
V letech 1770 - 1773 postihla obec velká neúroda. Lidé z hladu konzumovali takové potravinové náhražky jako jetel, lebedu, kopřivy a dokonce kůru stromů. V důsledku toho v roce 1773 propukla v obci cholera, které podlehla většina obyvatel. Hroznou nemoc přežilo pouze padesát lidí. Ti se sešli na vyvýšeném místě v obci a pod širým nebem konali pobožnost. V modlitbách prosili sv. Barboru, patronku umírajících, o odvrácení epidemie. Když nemoc pominula, sešli se znovu na stejném místě a na důkaz svých díků se rozhodli postavit  kapli. Ještě toho roku byla postavena dřevěná kaple s malou věžičkou a zasvěcena právě sv. Barboře. V roce 1780 byl dán do vížky zvonek a od té doby lidé kapli říkali zvonička.
V roce 1800 bylo rozhodnuto zbourat starou dřevěnou kapli a postavit novou - zděnou. Lhotecký rychtář Johann Poneš daroval na stavbu krovy, latě a šindel, vápno poskytl Jan Špatenka, rolník z Dlouhé Třebové - Kojovce. Dokončená stavba  měla šindelovou střechu s malou věží se zvonkem, uvnitř byl malovaný trámový strop. Nová kaple byla vysvěcena farářem z České Třebové Josefem Hartmanem za asistence Ignáce Hýbla. Po slavnostním svěcení uspořádal rychtář Poneš pro občany obce ve svém mlýně hostinu, zatímco duchovní měli hostinu v Urbancově statku. Rok svěcení bohužel není uveden.
Lhotecká kaplička sv. Barbory tedy stojí na svém místě již přes dvě století. Velký dík patří všem, kteří se starali  a starají o její údržbu a zachování.
Jana Voleská červen 2009
Poznámka:
Článek uvádím jako ukázku toho, že se město o svoje památky  stará ať již patří městu, soukromníkům nebo církvi. Prostřednictvím oddělení památkové péče jsou zajišťovány dotace i na památky ve vlastnictví soukromých osob. Právě kaple sv. Barbory měla být uvedena jako příklad v připomínce že město na opravy památky na Lhotce nijak dlouhodobě nepamatuje. Základem je oprava střešní krytiny a ta byla podle článku ředitelky městského muzea provedena v roce 2009 a celkový uspokojivý stav je na fotografii. Některé "připomínky" jsou jak vidno založeny na nepravdivém základě. (mm)

Oběhneme kraj? 365 kilometrů pro pěstounství 

V průběhu Týdne (pro) pěstounství od 12. do 18. září se také uskuteční již druhý ročník akce Rozběhněme pěstounství v Pardubickém kraji. Naběhané propagační kilometry, které mají zviditelnit institut pěstounství, se sčítají a cílem je letos oběhnout celý Pardubický kraj. Podle mapových podkladů to dá přibližně 365 kilometrů. Podaří se je dobrovolníkům zdolat?
Je to další forma propagace pěstounství,“ vysvětluje radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. „Na sedmi trasách v různých lokalitách kraje jsou připraveny drobné úkoly, ale také třeba informace o tom, jak se stát pěstounem. Cílem této akce je hlavně osvěta tématu pěstounské péče. Proto prosíme týmy i jednotlivce, aby se na trase vyfotili a snímky sdíleli na sociálních sítích s hashtagem #rozbehnemepestounstvi.
Během celého týdne budou organizátoři uběhané kilometry na podporu pěstounství v Pardubickém kraji sčítat a výsledný počet kilometrů oznámí společně s vítězi běhů v jednotlivých kategoriích.  Podrobnosti najdete na www.rozbehnemepestounstvi.blogspot.com, kde se můžete i registrovat a získat mapky jednotlivých tras. Po obdržení startovního čísla můžete kdykoliv během týdne vyběhnout na vámi vybranou trať. 
„Běh není určen jen pro natrénované sportovce, ale trasu lze i v klidu projít s dětmi. Například okruh v Chrudimi na Podhůře je vhodný i pro maminky s kočárkem nebo děti na odrážedle. Na každém kilometrovníku bude lehký úkol pro děti i všechny kdo budou mít zájem, splněním úkolu získají číselný kód a na konci si budou moci vyzvednout maličkost na památku, že se zúčastnili tohoto běhu neběhu,“ doplňuje Pavel Šotola.
  1. 🛈 Pardubice - Běh za pěstounství(m) v Pardubicích (1,0 km)
  2. 🛈 Přelouč - Přelouč běží pro pěstouny (2,3 km)
  3. 🛈 Ústí nad Orlicí (2,0 km)
  4. 🛈 Ústí nad Orlicí (5,4 km)
  5. 🛈 Podhůra u Chrudimi - Běh pro pěstounství se sovičkou na Podhůře (5,0 km)
  6. 🛈 Svitavy - Rozběhněme pěstounství ve Svitavách (2,5 km)
  7. 🛈 Litomyšl - Rozběhněme pěstounství v Litomyšli (3,0 km)