Českotřebovský deník 254/2022 (10/9)
Nové video Českotřebovského deníku: Škola na rovině učí v novém naplno    

Prostory v přízemí budovy nyní využívá Mateřská škola kde má k dispozici prostory dřívějšího bytu pana řídícího. Před rekonstrukcí byla mateřská škola nahoře v patře. Právě zde v přízemí byla provedeny ty nejobtížnější  práce z přestavby.   Byl zrušen přední vchod do budovy, mimo zadního hlavního vchodu jsou i další nouzové východy.
V přízemí je také jídelna, která slouží pro mateřskou i základní školu. Obědy se nyní dovážejí  z Řetové a ZŠ Habrmanova. Právě mateřská škola asi nejvíce využívá  sousední školní zahradu, která se bude ještě průběžně doplňovat a vybavovat.
Učebny základní školy jsou umístěny v druhém nadzemním podlaží. Přes krátkost času již byly vy baveny vším potřebným.
Každý kdo přijde, oceňuje dokonalé zvukové odhlučnění. Ve třídách je ticho, i když kolem projíždí stovky auto včetně kamionů a ve třídě to nikdo nepozná. Nová plastová okna se neotevírají a větrání zajišťuje vzduchotechnika. Dalším akustickým prvkem jsou stropní podhledy. Byly drahé, ale investice se vyplatila.
Učebny se od tříd v běžné škole dost odlišují, je to dáno metodami pedagogiky Montessori. Žáci ve třídách pod dohledem učitele aktivně spolupracují , je dbáno na to, aby se každý mohl k probíranému tématu vyjádřit a dává se dostatečný časový prostor pro pochopení problému.
Ve středu 7. září  jsem měl možnost prohlídky školy společně se starostkou města Magdalénou Peterkovou  a delegací odboru školství Městského úřadu vedenou Ing. Alicí Hudečekovou. Průvodcem nám byl nejen Miloš Pražák a jeho manželka Slávka Petrová, ale také radní Ing. Michal Kadlec, který byl během rekonstrukce školy styčným důstojníkem mezi vedením města, školou Na rovině a stavební firmou.   Zná tady proto v rekonstruované budově každý detail.
Současné vybavení školy ještě není definitivní, bude se dále rozvíjet a doplňovat.   Den 1. Září 2022 je vlastně datem vzniku této školy Na rovině jako samostatné školy.  Má nové vedení  - statutární ředitelkou je Mgr. Renáta Halová, výkonnou ředitelkou  ing. Yvona Rachidova.
Jako člen rady města jsem byl přítomen mnoha jednáním, na kterých se letos řešila přestavba  lhotecké školní budovy a mám také velkou radost, že se tato snaha celé rady města dokázala proměnit v úspěšný závěr. 
Město má plně využitou  lhoteckou školu, se kterou si mnoho let předtím pořádně nevědělo rady a navíc může nabídnout Třebovákům a také celému okolnímu regionu vzdělávání alternativními metodou, konkrétně prostřednictvím pedagogiky Montessori, což je v mnoha okolních městech jenom snem. U nás jsme takový sen dokázali zhmotnit a získat pro město, pro vzdělávání našich dětí  dnes již samostatnou plnohodnotnou školu, která již není pobočkou obdobné školy v Chrudimi
Školní práce v nově rekonstruované budově byly zahájeny bez okázalých oslav, projevů  a stříhání pásky, přestože to byla v historii školy opravdu velká událost.   Chtěl bych popřát nové škole aby měla dostatek žáků, hodné a vnímavé pedagogy, vstřícné rodiče….
Milan Mikolecký  Odkaz na video:  https://youtu.be/p2QOcZryvrc


Ve Skuhrově  budují zázemí pro dětský a sportovní areál
Po 14 dnech jsem opět navštívil Skuhrov, abych konstatoval pokrok při výstavbě zázemí pro sportovní areál v obci. Současný stav můžeme posoudit podle fotografií. Investiční akce ve Skuhrově je součástí letošního rozpočtu města, po dokončení usnadní pořádání  všech akcí, které se zde během roku pořádají, ať akcí pro děti nebo sportovní turnaj v nohejbalu, který se stal ve Skuhrově tradicí. Dosud zde museli pořadatelé pro tento účel stavět stan, budou mít nyní všechno snazší. Hybnou silou dění ve Skuhrově je místní sbor dobrovolných hasičů. V současné dob také např. zajišťuje provoz místního hostince  (v pátek od 17 hodin). (mm)

Českotřebovský deník letos publikoval (do dneška) 148 videí ! 
Řadu dalších máme rozpracovaných a  čekají na publicitu. Všechna vudea publikovaní za poslední 3 roky jsou přístupná v sekci VIDEOARCHIV, také na městské webové stzránce.  Snažíme se v podstatě nyní uvést každý den nové video, to se nám od začátku září daří. I tak všechno "nestíháme". Snaha tady ale je. Uvádím např. výběr z 18 videí publikovaných v srpnu:

Připomeňme si ještě jarní asanaci doupěte bezdomovců v Benátkách...

Brigádou členů Koalice pro Českou Třebovou bylo v  Benátkách uklizeno harampádí a odpadky, které se hromadily na městském pozemku nejsou, zmizel i zaparkovaný nepřihlášený automobil a negativní vlivy na okolí jsou minimalizovány (lze se zeptat majitele sousední sběrny kovového odpadu).  Úřední odstranění nebo přemístění zdroje nepořádku  bylo skoro neproveditelné, vyžadovalo stavební řízení. Připomeňme, že sousední bikrosový areál je ve volném čase hodně využíván dětmi a "obydlí"  bezdomovců pro ně jistě nebylo tím nejlepším prostředím, které jim můžeme nabídnout. Rychle zmizelo a do 24 hodin byl pozemek vyklizen a urovnán, také díky vzorné spolupráci se společností Eko Bi.
Zatím nebylo definitivně určeno, jak bude plocha využita. Pozemek v Benátkách od sběrny kovového odpadu až po průmyslový areál patří městu a společnosti TEZA.
Jednou z možností je využití plochy mezi bikrosovým areálem a sběrnou kovů pro dopravní hřiště. Má velikost 50 x 55 metrů a to převyšuje  plochu, kterou má obdobné zařízení např. v Litomyšli nebo v Ústí nad Orlicí (u školy na sídlišti Štěpnice).
Na vedlejším obrázku je ukázka, jak by dalo do této lokality přenést (ve stejném měřítku) již několik let funkční dětské hřiště ze Žamberka. Jistě by mělo být  jiné, navržené tak. aby dobře využilo lokalitu. Obrázek jen ukazuje, že toto místo velikostí odpovídá.
Je škoda, že v sousedství je na soukromém pozemku sběrna kovů, představoval bych si jiné využití. S tím nyní nelze nic dělat, záleží jak se majitelé rozhodnout, zatím to na prodej pozemku nevypadá.
Celá lokalita v Benátkách je o dobře přístupná v možné docházkové vzdálenosti ze města  a ze škol. Jiné místo s obdobnými vlastnostmi ve městě těžko najdete. Není ale správně řešit jen jednu parcelu. Řešme celou lokalitu Benátek jako jeden celek tak, aby byla dobře využita. Uvažuje se např. o přeložení cyklotrasy na druhý břeh Třebovky, doprava přes Benátky je nyní jiná, než před lety, kdy cyklostezka vznikala. (mm)

Nedělní odpoledne s Pirátskou stranou v Javorce

Sympatická kapela, přátelská atmosféra, program nejen pro dospělé, také pro děti.  Bohužel už ne zcela stálé a teplé počasí (léto už bylo) a snad díky tomu  poměrně jen málo lidí ....


Ještě duha nad městem - snad předzvěst lepších časů .... 

Foto Martin Voleský, čtvrtek 8. září podvečer

 Ještě připomínka několika videí z loňska - porovnávejme !


UZAVÍRKA SILNICE II/315  ÚSTÍ NAD ORLICÍ - SKUHROV 

V pondělí 12. září zahajuje I. etapa opravy silnice II/315 v Ústí nad Orlicí do Lanškrouna. Do 23.října bude oprava probíhat v úseku 200 m od křižovatky se silnicí I/14 po křižovatku se silnicí III/31510. II. etapa pak naváže v termínu od 24. října o 20. listopadu v úseku 200 m od křižovatky se silnicí I/14 po křižovatku se silnicí III/31512.
Objízdná trasa pro veškerou dopravu směr Ústí nad Orlicí - Lanškroun pro etapu I. a II. je vedena po silnici I/14 přes obec Dlouhá Třebová, Česká Třebová, Třebovice po křižovatku se silnicí I/43. Dále po silnici I/43 přes obec Rudoltice do Lanškrouna, obousměrně.
Uzavírkou bude ovlivněna autobusová linka č. 700907, 700906 a 700991 dopravce BusLine Pardubicko s.r.o.
Konkrétně linky 700907 a 700991, všechny spoje, pojedou ze zastávky Česká Třebová, Skuhrov,křiž., po objízdné trase sil. lll/31512 do České Třebové – sil. l/14 směr Ústí nad Orlicí. Zastávky Ústí nad Orlicí,Knapovec a Ústí n.Orl.,Hytváty,křiž., se pro tuto linku bez náhrady obsluhovat nebudou.
Linka 700906, všechny spoje, pojedou ze zastávky Ústí n.Orl.,Knapovec, Avena po objízdné trase pro BUS sil. ll/315 směr Skuhrov - po účelové komunikaci do Dlouhé Třebové - sil. l/14 směr Ústí nad Orlicí. Nebudou obsluhovány zastávky Ústí n.Orl.,Hytváty,křiž - bez náhrady a Ústí nad Orlicí,,Knapovec - náhradní zastávka Ústí n.Orl., Knapovec, Avena.