Českotřebovský deník257/2022 (14/9) 
Nové video Českotřebovského deníku: Kontejnerová stání v nové úpravě

Českotřebovský deník zastihl pracovníky společnosti Asacont při montáži  kontejnerového stání  v ulici V Lukách, které si již firma připravila po stavební stránce na začátku srpna. Kontejnerové stání je nyní mimo vozovku a je vybaveno systémem, který bude v České Třebové stále rozšířenější.
Na další informace jsem se zeptal na odboru investic a rozvoje města, kde jsem se dozvěděl, že ASACONT se sídlem v Jablonci na nad Nisou je firma specializovaná na tuto činnost kterou realizuje prakticky po celém území České republiky, pracuje kvalitně, dodržuje termíny i cenovou nabídku, a zadané práce na úpravě stanovišť pro kontejnery i montáži aretačního systému s modřínovými zábranami nebo zábranami z recyklátu realizuje levněji než jiné firmy např. z okolního regionu. Během dneška 14. září byly nově osazeny tímto novým aretačním systémem dvě kontejnerová stanoviště v Borku, dále na Trávníku, v ulici V Lukách a také na sídlišti Lhotka. Další velké stanoviště kontejnerů u Rodinného centra Rosa bude včetně nového podkladu instalováno ještě do konce září, dalších devět stanovišť ještě do konce listopadu 2022.  https://youtu.be/AqMS-cnthp0

Česká Třebová získá titul Evropské město sportu 2023!

Do České Třebové dorazila z Bruselu radostná zpráva. Tu zaslal prezident asociace ACES, který představitelům města sdělil, že na základě doporučení hodnotící komise bude České Třebové udělen titul Evropské město sportu pro rok 2023.
Gratulujeme k ocenění, protože vaše město je opravdu dobrým příkladem poskytujícím sport pro všechny jako nástroj zdraví, integrace, vzdělávání a respektu,“ uvedl v dopise předseda ACES Europe Gian Francesco Lupattelli. „Mám radost z toho, že se České Třebové podařilo tento certifikát kvality získat. Nejedná se pouze o ocenění místní samosprávy, ale především sportovní komunity, která příkladně pečuje o sportoviště, pracuje s mládeží a reprezentuje naše město. Věřím, že se podaří titul v příštím roce správně využít za účelem šíření dobrého jména České Třebové nejenom v naší republice, ale i na evropské úrovni,“ uvedl po obdržení zprávy místostarosta Josef Kopecký.

Příměstský tábor  Taneční školy v pirátském duchu

Již tradiční příměstský tábor TŠČT se konal začátkem srpna. Téměř třicítka dětí byla celý týden zapojena do mnoha aktivit. Věnovaly se pohybovým aktivitám, jazykovým dovednostem, hrám a zejména celotáborové hře v pirátském duchu. Anežka Kalábová, Zuzana Mazurová, Sofie Horská a Daniela Honlová připravily pro děti fantastický týden, ze kterého si odnášely i upomínkové předměty ve formě fotografií a triček. Tímto bychom děvčatům chtěli poděkovat za program, který pro děti připravily.
Taneční škola Česká Třebová
Více v samostatném příspěvku  ZDE
Zastropování cen energií pro maloodběry a veřejnou správu

Návrh novely energetického zákona a zákona o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, který chce vláda projednat v Parlamentu ve stavu legislativní nouze, má dát vládě zmocnění prostřednictvím nařízení vlády stanovovat mimo jiné ceny elektřiny nebo plynu a v krajním případě ukládat povinnost výroby nebo dodávky elektřiny nebo plynu, ukládat povinnost nabídky elektřiny nebo plynu nebo limitovat obchodování s elektřinou nebo plynem. K tomu má sloužit nový institut mimořádné tržní situace, která nastane například za situace, kdy dojde nebo mohlo by dojít ve velmi krátké době k několikanásobnému růstu ceny u položky, která se zásadním způsobem podílí na nezbytných výdajích jedince, případně domácnosti.
Dnes jsme rozhodli o národním řešení současných vysokých cen energií, které koncem srpna vystoupaly do neakceptovatelných výšek. Proto jsme se rozhodli učinit následující kroky: Zastropujeme cenu silové elektřiny včetně DPH na šesti korunách a cenu plynu na třech korunách včetně DPH za kilowatthodinu. Toto zastropování platí pro domácnosti, živnostníky i pro podnikatele, pro ty, kteří jsou bráni jako maloodběratelé,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala s tím, že pokles záloh všichni odběratelé pocítí už během listopadu.
Za stejnou cenu budou energie nakupovat i poskytovatelé veřejné služby – například samosprávy, školy, nemocnice, ústavy sociální péče. Energie jim bude dodávat státem určený dodavatel. „Připravujeme také řešení pro průmysl. Toto řešení představíme ve středu po jednání se zástupci podnikatelských svazů a s ohledem na souběžně připravované evropské řešení,“ doplnil premiér Fiala.
Důležité je ovšem připomenout, že uvedené ceny jsou bez nákladů na distribuci, takže je třeba počítat s cenami ve skutečnosti dále zvýšenými o tyto náklady, které určuje distributor energie. 


Pozvánky na akce pro přátele přírody                                 

Výstava o houbách
Od pátku 23. 9. do neděle 25. 9. proběhne v zahradě svitavského muzea 5. ročník výstavy Houby Svitavska, která představí živé exempláře nasbírané v našem regionu. Připraveny budou také hry pro děti a přes víkendové odpoledne si můžete nechat určit své nálezy v houbařské poradně Pepy Zedníka. Vstupné je 30 Kč. Muzeum je i přes víkend otevřeno od 9:00 do 17:00 (s polední přestávkou 12:00 - 13:00)
Festival ptactva
V sobotu 1.10. proběhne na rybnících v Opatově tradiční Ptačí festival. Připraveno bude pozorování i kroužkování ptactva a soutěž pro děti. Sraz v 9:00 na hrázi Hvězdy u Třebovic.

Kraj připravuje studii na modernizaci lůžkového fondu Svitavské nemocnice

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání rozhodla o zahájení výběrového řízení na zpracovatele studie na modernizaci lůžkového fondu Svitavské nemocnice. Součástí projektového záměru je zpracování studie na 2. fázi 1. etapy modernizace lůžkového fondu, která zahrnuje bourání lůžkového pavilonu, RTG a výstavbu nového lůžkového pavilonu „D“ s celkem 106 lůžky a předpokládanými náklady na stavební část ve výši 280 milionů korun včetně daně.
„Postupnými kroky začínáme naplňovat náš příslib směrem ke Svitavské nemocnici. Samotný generel rozvoje byl zpracován již v roce 2019 a v několika etapách přeměňuje celý areál nemocnice na moderní pracoviště, které si celý region Svitavska zaslouží. Samozřejmě je naším cílem minimalizovat dopady na provoz nemocnice, což klade velké nároky na harmonogram prací a jednotlivých kroků.  V tomto případě se jedná o zpracování studie na 2. fázi 1. etapy modernizace lůžkového fondu. Investice zahrnuje bourání lůžkového pavilonu, RTG a výstavbu nového lůžkového pavilonu „D“ s celkem 106 lůžky a předpokládanými náklady na stavební část přesahující 280 milionů korun včetně daně,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Předpokládané náklady pro vypracování studie činí 7,9 milionů korun včetně daně. „Studie bude zpracována tak, aby bylo možné provést stavbu ve dvou po sobě následujících, relativně samostatných etapách. Důležité bude, aby následná výstavba měla co nejmenší dopad na provoz nemocnice.  Studii budeme muset důsledně konzultovat se zástupci nemocnice jak na úrovni managementu, tak na úrovni primariátu vzhledem k budoucímu provozu. Studie poslouží jako vodítko pro zpracování projektových dokumentací rozdělených do etap. Jednotlivé projektové dokumentace pak již na základě studie mohou zpracovávat odlišné subjekty, neboť provozní požadavky a vazby budou vyřešeny před projektováním. Navazující projekty se pak budou moci soustředit pouze na technické, případně architektonické aspekty stavby,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
První práce se v areálu nemocnice již rozběhly. „Momentálně řešíme 1. fázi 0. etapy, která spočívá v rozšíření kapacity JIP chirurgických provozů o tři lůžka ve společné hale a jedno lůžko v samostatném boxu ve stávajícím objektu. Dále bude navýšena kapacita JIP pro interní lůžka, a to celkem o tři lůžka. Jedná se o investici, na kterou se nám podařilo získat dotaci z programu ReactEU. Pokud vše půjde podle předpokladů, tak by práce měly být dokončeny v prvním čtvrtletí příštího roku,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.

PODZIMNÍ BLEŠÍ TRHY

Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka
se můžou stát pokladem pro druhého.

18. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“

uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek, ve dnech 30.9-1.10.2022
(v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)  Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.

Přehlídka škol na Skalce 12. října

Čtyřicet středních škol představí v České Třebové své vzdělávací programy žákům 8. a 9. tříd na „Přehlídce středních škol“. Žáci a jejich rodiče zde získají aktuální informace o nabídce oborů vzdělání, přijímacím řízení a stipendijních programech škol. Současně se školami se zde budou prezentovat i významní zaměstnavatelé regionu a návštěvníci tak dostanou kompletní informace o provázanosti požadovaných profesí a nabídky studia.
Přehlídka proběhne 12. 10. 2022 od 8:00 do 17:00 hod. v prostorách Střední školy technické a dopravní G. Habrmana v České Třebové, Na Skalce. Informační a poradenské středisko pro volbu povolání nabízí žákům a jejich rodičům poradenství k volbě povolání s využitím testů, které mohou usnadnit Vaše rozhodování.  
Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394  T: 950 172 445, 950 172 213 E: iva.tomsova@uradprace.cz, jitka.hanackova@uradprace.cz 

Projekt Tatra do škol:
Od automobilní škola Holice získala Správa silnic novou Tatru

Díky unikátnímu projektu Tatra do škol žáci pod vedením svého učitele a specializovaných pracovníků ze společnosti Tatra Trucks zkompletovali vozidlo Tatra Phoenix. Pardubický kraj nakoupil soubor náhradních dílů a hotové vozidlo si převzala do svého vozového parku Správa a údržba silnic Pardubického kraje. K předání došlo v rámci XXI. Silničního veletrhu v Doubravicích.
„Je skvělé, že se nám podařilo domluvit tuto spolupráci, která je sice organizačně náročná, ale má velký smysl. Společně se Správou a údržbou silnic jsme připraveni tento projekt podporovat i nadále, ba co víc, posunout ho na další úroveň. Máme vizi, že každý rok zakoupíme dvě vozidla, kdy každé z nich složí naše automobilní školy v Holicích a Ústí nad Orlicí,“ řekl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.
Ze spolupráce se těší i ředitel Střední školy automobilní v Holicích Michal Šedivka. „Jedná se o ideální propojení odborného vzdělávání s činností v praxi, kdy se žáci se všemi díly seznámí, naučí se je správně používat, a přesvědčí se, jak jimi zkompletované vozidlo může fungovat na silnici. Výhodou tohoto projektu není jen samotná montáž pod dohledem odborníků, ale i doprovodné aktivity jako další vzdělávání ve firmě Tatra Trucks,“ vysvětlil.
Jedná se již o druhou Tatru, která byla na některé z krajských škol sestavena. „První Tatra do škol byla smontována v automobilní škole v Ústí nad Orlicí a v současné době slouží na cestmistrovství v Lanškrouně. Toto vozidlo, které bude brzy uvedeno do provozu, poputuje do Poličky. Vozidla Tatra jsou nasazována do těžkých podmínek během zimní údržby silnic, proto právě tyto oblasti,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.
A jak celý projekt funguje? Zakoupí se soubor náhradních dílů Tatry, žáci z automobilní školy vozidlo sestaví, ve firmě Tatra Trucks se ověří způsobilost vozidla, poté se vůz převeze do fabriky, kde se provedou další nástavby, a nakonec je vozidlo předáno a uvedeno do provozu.


Na broumovské faře slavnostně zpřístupnili vzácnou gotickou fresku ze 14. století. Před 60. lety ji náhodou objevil správce farnosti

Východočeský region má další unikátní památku, na kterou může lákat návštěvníky z celé republiky. Ve čtvrtek večer se za účasti faráře Martina Lanžiho, místostarosty Broumova Kamila Slezáka a zhruba dalších sedmi desítek lidí uskutečnilo na místní faře očekávané celkové zpřístupnění gotické fresky ze 14. století. K deseti barokním kostelům, které od letošního roku patří mezi národní kulturní památky, tak nově přibyla i tato vzácná malba.
Podle broumovského kněze Lanžiho přesahuje freska svým významem hranice regionu a patří k umělecky nejhodnotnějším památkám nástěnné malby 1. poloviny 14. století v Čechách. „Je to bezesporu velký moment nejen pro naši farnost, ale pro celý region. Jsem velice rád, že příchozí ocenili současné animace zrestaurované fresky a také, že si užili koncert v děkanském kostele sv. Petra a Pavla, který se konal k této příležitosti,“ uvedl Lanži, který mimo jiné dohlíží na opravy zdejších kostelů.
„Velmi mě mrzí, že jsem se slavnostního uvedení této nádherné fresky nemohl osobně zúčastnit. Měl jsem však tu čest si malbu prohlédnout během prázdnin, kdy práce na jejím restaurování finišovaly, a můžu prozradit, že se mají návštěvníci na co těšit,“ dodal europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který je dlouholetým podporovatelem obnovy broumovských kostelů.
Objevena v 60. letech, částečné zpřístupněna v roce 2020
Za objevením vzácné malby stojí bývalý správce farnosti P. František Plodek, který v létě 1967 hledal praktické místo pro kryté parkování svého automobilu. Odkrytím nepřístupného prostoru došlo k nečekanému objevu.
Částečné zpřístupnění fresky se uskutečnilo díky finančnímu daru Rady Královehradeckého kraje a lékařského manželského páru Veselých z Broumova během slavnosti Všech svatých v roce 2020. Úplného zpřístupnění se návštěvníci dočkali až včera, tedy v den svátku Narození Panny Marie.