Českotřebovský deník 258/2022 (15/9)
Nové video Českotřebovského deníku :
nové prostory pro DDM zabydleny v budově PALETA

Od října se opět rozběhne roční cyklus práce zájmových kroužků pro děti, mládež i dospělé a útvarů Univerzity třetího věku. Letos bude mít organizátor kurzů, kterým je DDM Kamarád mnohem lehčí práci, neboť pro svou činnost získal nové prostory v nové budově Paleta v ulici Na Strouze, ve které sídlil dříve Úřad práce. Ten se vystěhoval do větších prostor a jeho bývalá budova byla nabídnuta pro mimoškolní činnost DDM Kamarád. Spolu se starostkou města Magdalénou Peterkovou a ředitelkou DDM Janou Endyšovou si ve videu prohlédneme nové prostory připravené pro činnost od října tohoto roku.

Nové video Českotřebovského deníku:
Komentovaná vernisáž výstavy SVĚT NETOPÝRŮ

Video bylo natočení na vernisáži výstavy Svět netopýrů dne 9. září 2022. Jde o zajímavou výstavu, první svého druhu v historii českotřebovské organizace ČSOP a českotřebovského ekocentra. Hlavním aktérem vernisáže byl zoolog městského muzea a galerie města Svitavy Jakub Vrána, který  dokázal o netopýrech a jejich světě poutavě vyprávět. Výstava začala netradičně potmě, protože to je prostředí, pro netopýry to nejvhodnější. Výstava je otevřena do 19. září a nejen pro školy, ale i pro širokou veřejnost. Pro děti jsou připraveny pracovní listy a soutěžní úkoly.

Poslední zastupitelstvo města uzavřelo volební období 2018 - 2022
V pondělí 12. září se konalo nejen slavnostní loučení zastupitelů, ale také poslední pracovní jednání podle stanoveného programu předloženého radou města. Na programu byla rozpočtová změna č. 2, která zahrnovala v převážné míře pouze změny v poskytnutých dotacích a úpravy vynucené změnami v investiční oblasti města, např. zvýšení rozsahu stavebních úprav na ZŠ Ústecká si vyžádalo posílení  rozpočtu o 650 tis. Kč. 
Uvedený návrh v u daňových příjmů obsahuje pouze změnu ve výši 147,0 tis. Kč, což představuje  zapojení doposud inkasovaných příjmů z poplatků za odnětí pozemků ze ZPF a odnětí pozemků dle lesního zákona . V prvních osmi měsících roku 2022 meziročně výše ostatních daňových příjmů svým trendem odpovídá minimálně schválenému rozpočtu a v 2. rozpočtové změně není navrhována jejich  změna. Do rozpočtu jsou v příjmech zapojeny dosud inkasované příjmy z přijatých náhrad a pojistných plnění a finanční prostředky ze zpoplatněných věcných břemen a ostatních nahodilých  příjmů. Návrh dále obsahuje i úpravu výše předpokládaných dotací a zapojení těchto dotací do  rozpočtu města. Zvýšení výdajů města na výkup movitého a nemovitého majetku se týká již schválených výkupů pozemků od ČD na Trubech (796,0 tis. Kč), od SŽ v ul. Semanínská (85,5 tis. Kč), od Korada a.s. v ul. Moravská (0,2 tis. Kč), od Faltusových v ul. U Koupaliště (52,5 tis. Kč),  očekává se doplatek směny pozemků s ŘSD (65,4 tis. Kč) a majetkové narovnání komunikací s p. Páclem. Dalším bodem, jednání bylo projednání finančního výhledu hospodaření města v letech 2023 - 2027. Oba dokumenty finančního odboru zastupitelé schválili bez diskuze.
Dále bylo projednání 21 majetkových záležitostí. Z nich je např. správné uvést majetkové narovnání mezi městem Česká Třebová a společností Böhm plast-technik, který odkupuje pozemek pod  letos nově vystavěnou halou.  Zastupitelé pak projednaly dvě záruky, které však bude plnit již nově zvolené zastupitelstvo. Jsou důležité pro to, aby se mohla rozběhnout příprava uvedených investic bez zdržení. První z nich se týká pokračování investice v ZŠ Ústecká, kde se plánu je další etapa stavebních prací - konkrétně rekonstrukce tzv. školičky. Byla schválena všemi hlasy přítomných zastupitelů. Druhá záruka se týká statického zajištění Malé scény, jde o rozsáhlý stavební záměr, při kterém bude část budovy ve svahu odbourána a nově postavena na nových základech a současně bude dostavěna spojovací chodba mezi předsálím a jevištnim prostorem mimo sál. Celý uvedený záměr představím v samostatném textu. Tento záměr při hlasování podpořilo jen 21 zastupitelů.  (mm)


O značku Automatické mlýny se podělí čtyři majitelé budov v areálu

Nápis Automatické mlýny na historické budově, ve které bude od příštího roku sídlit krajská Gočárova galerie, se stává názvem i novou adresou celého areálu bývalých mlýnů. Rekonstruované či nové budovy v něm nyní vlastní čtyři majitelé – Pardubický kraj, statutární město Pardubice, Nadace Automatické mlýny a manželé Smetanovi. Ti v těchto týdnech projednávají memorandum o společném užívání značky Automatické mlýny a propagaci aktivit v areálu.
„Mám radost, že se nám podařilo zbořit všechny ploty. A to nejen ty, co obklopovaly areál předchozích 100 let. Když jsem Mlýny před šesti lety kupoval, byl tohle můj cíl. Zaplnit je cvrkotem života. Vytvořit nové, smysluplné centrum. Magnet. A to se nám společně s krajskou i městskou galerií, polytechnickými dílnami, infocentrem a naším specifickým multifunkčním prostorem v násypkách daří. Roste to před očima. Takže se těším na společnou práci na značce. My se jí zabýváme už od roku 2016. V té době jsme dospěli k názoru, že název areálu Automatické mlýny je ten správný, a jsem rád, že k tomu dospěl i kraj a obnovil nápis na objektu, i město, které nám schválilo novou adresu našeho nově vznikajícího náměstí. S naším týmem máme plno dalších skvělých nápadů, jak pracovat se značkou, jen se do toho pustit,“ uvedl architekt Lukáš Smetana, který stojí v rámci Nadace AM za rekonstrukcí sila a veřejných prostor areálu a dále pak i za soukromými investicemi na pravé straně areálu.
Pardubický kraj rekonstruuje hlavní budovu národní kulturní památky na Gočárovu galerii, jedinou krajskou sbírkotvornou instituci ve výtvarné oblasti. „Jednání, která jsme vedli v uplynulém roce, nyní dospěla k textu společného memoranda. V něm deklarujeme zájem na společném užívání ochranné známky, a to nejen námi jako zástupci vlastníků, ale také našimi zřizovanými nebo zakládanými organizacemi. Máme zájem na vzájemné informovanosti a koordinaci ve všech oblastech prezentace areálu Automatické mlýny při jeho postupné rekonstrukci a dokončování a také po zahájení provozu. Nemělo by smysl si konkurovat jednotlivými akcemi, mnohem lepší bude spolupracovat, a to i v návaznosti na naše organizace sídlící na nedalekém Příhrádku a Zámku Pardubice,“ řekl náměstek pro investice a kulturu Pardubického kraje Roman Línek. Za kraj na společném jednání slíbil, že v příštím roce doplní příjezdové trasy do Pardubic hnědé cedule upozorňující na společné lákadlo - Automatické mlýny. Po Zámku Pardubice a Městské památkové rezervaci tak Mlýny budou třetí a poslední takto označenou památkou krajského města.
Nové budovy v zadní části Mlýnů rostou v režii statutárního města Pardubice. „V areálu Mlýnů vzniká úplně nová městská čtvrť. Věřím, že mlýny budou pro Pardubice tím, čím jsou Dolní Vítkovice pro Ostravu. Společnými silami chceme toto místo přetvořit v kulturně-vzdělávací centrum, místo pro trávení volného času a pořádání venkovních kulturních akcí. Město v tomto území realizuje projekty Centrálních polytechnických dílen a Galerie města Pardubic a počítáme i s umístěním turistického informačního centra. Právě proto je třeba společná pracovní skupina všech aktérů v území a velmi intenzivní vzájemná komunikace,“ konstatoval náměstek primátora Jakub Rychtecký s tím, že nově vznikající veřejné prostranství dostalo také své pojmenování. Zvolený název Automatické mlýny, který na svém jednání schválilo Zastupitelstvo města Pardubic, odkazuje k historii samotného průmyslového areálu.
 Memorandum řeší také vytvoření pracovní skupiny složené především ze zástupců organizací odpovědných za provoz, propagaci a tvorbu programové náplně realizované v objektech ve společné zájmové lokalitě. Tato pracovní skupina bude pravidelně, tj. alespoň 1x měsíčně řešit aktuální záležitosti spojené s potřebami lokality a koordinovat své postupy s cílem zajištění optimálního souladu uskutečňovaných projektů. Jednou ročně se bude scházet skupina složená ze zástupců vlastníků za účelem hodnocení dosahování společných cílů.
Memorandum už schválily Rada Města Pardubice a Rada Pardubického kraje a na zářijových schůzích je projednají ještě zastupitelé města a kraje.
Povinnost dodavatelů energií zaslat do konce září zákazníkům nové rozpisy záloh na energie se ruší

Od pondělí 5. září začal platit stav předcházení stavu nouze v teplárenství, který umožňuje snížení spotřeby plynu. Ministerstvo průmyslu a obchodu v návaznosti na tento stav bude moci rozhodnout o pokračování provozu uhelných a dalších zdrojů tepla bez ohledu na emisní limity. Vyhlášení stavu předcházení stavu nouze v teplárenství neznamená automatickou aktivaci vyhlášky stanovující nižší teploty v obytných a dalších prostorách.Stav předcházení stavu nouze v teplárenství bude platit maximálně po dobu 12 měsíců a může být prodloužen na dalších 12 měsíců, pokud trvají důvody pro jeho vyhlášení. Jeho vyhlášení umožní vydat MPO opatření, kterým budou upravena nová pravidla pro zdroje tepla. Ty tak tak budou moci využívat jiné druhy paliv než zemní plyn, jako třeba uhlí nebo lehké topné oleje, které by jinak nesplňovaly emisní limity.Vyhlášení předcházení stavu nouze v teplárenství neznamená to, že automaticky v platnost vstoupí také vyhláška o snižování teplot v bytových, administrativních a dalších budovách. Tato vyhláška zatím není dokončená, MPO dokončuje vypořádání připomínek z mezirezortního připomínkového řízení. S tím, že po vyhlášení stavu předcházení stavu nouze v teplárenství vstoupí vyhláška v platnost automaticky, však MPO v návaznosti na připomínky z mezirezortního připomínkového řízení nepočítá a aktivuje se až po dalším rozhodnutí ministerstva.

V případě nouze bude možné v budovách vytápět na nižší teploty, navrhuje MPOMinisterstvo průmyslu a obchodu navrhuje novou vyhlášku stanovující zvláštní pravidla pro vytápění a dodávky teplé vody. Nová pravidla by vstoupila v platnost v případě vyhlášení předcházení stavu nouze nebo stavu nouze v teplárenství.Cílem je zajistit legislativní podmínky, které umožní reagovat na případný výpadek zemního plynu z Ruské federace, a dosáhnout tak potřebných úspor. MPO navrhuje, aby v případě vyhlášení některého z nouzových stavů, platila odlišná pravidla pro vytápění. V současné právní úpravě je nejnižší možná teplota v pobytových místnostech stanovena projektem budovy, který vychází z technické normy a výpočtových hodnot stanovených podle „orientační teploty“.Vyhláška navrhovaná MPO stanovuje hranici, pod kterou by teplota v jednotlivých místnostech neměla klesnout. Směrem nahoru by teplota tuto hranici měla přesáhnout maximálně o jeden stupeň. Tato hranice se dále navyšuje pro jednotlivé místnosti podle toho, kolik mají venkovních stěn. V místnostech s jednou venkovní stěnou tak bude tato hranice vyšší o 1 °C, v prostorách se dvěma venkovními stěnami o 1,5 °C a v prostorách se 3 stěnami o 2 °C.Nová pravidla plynoucí z vyhlášky by měla platit pro odběratele napojené na soustavy zásobování tepelnou energií, výjimkou jsou soustavy využívající alespoň z 80 procent obnovitelné zdroje energie. Vyhláška se tedy vztahuje především na uhelné a plynové zdroje a také na ústřední vytápění využívající fosilní zdroje. Vyhláška nyní projde konzultacemi v rámci mezirezortního připomínkového řízení a následně ji posoudí Legislativní rada vlády. MPO ji při stanovování jednotlivých teplot konzultovalo se zástupci Ministerstva zdravotnictví a částečně vychází také z mezinárodní praxe.
Pardubický kraj dlouhodobě podporuje venkovské a pojízdné prodejny.

Vedle vlastního krajského dotačního programu, nebo nově otevřených hybridních prodejen, na jejichž vznik kraj finančně přispěl, existuje nově od minulého roku dotační program Ministerstva průmyslu a obchodu Obchůdek21+. Oproti minulému roku ministerstvo navýšilo finanční podporu prodejen, a to z tří milionů korun na čtyři.
„Jsem rád, že se nám v této oblasti daří prodejnám pomáhat a finanční alokace se každým rokem zvyšuje. Pro podporu venkova máme tedy dva programy – náš krajský a Obchůdek21+ ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Každý z programů je z hlediska velikosti obce pro jiné žadatele. Náš krajský program je primárně zaměřen na ty nejmenší obce a vesnice do 500 obyvatel, pak je zde i možnost žádat dotace v případě vesnic a obcí do 700 obyvatel, ale v tomto případě už je to podmíněno výší obratu. Navíc je propojen s podporou regionálních potravin. Program ministerstva pak počítá s podporou prodejen v obcích do tisíce obyvatel bez návaznosti na další podmínky, nebo v obcích do tří tisíc obyvatel, jejichž místní části mají do tisíce obyvatel. Vzhledem k tomu, že v Pardubickém kraji máme dva programy, stanovili jsme podmínku, že požádal-li si zájemce o podporu prodejny v jednom programu, nemůže už žádat v programu druhém,“ vysvětlil krajský radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil.
Pro každý kraj byly Ministerstvem průmyslu a obchodu vyčleněny čtyři miliony korun, přičemž maximální výše dotace na jednu prodejnu činí 130 tisíc korun, a to až do 100 % z celkových uznatelných nákladů. Sběr žádostí potrvá od 17. do 31. října letošního roku.