Českotřebovský  deník 259/2022 (16/9)
Nové video Českotřebovského deníku:
Vernisáž výstavy Krajina a lidé v obrazech Oldřicha Hlavsy v Městském muzeu

  Vernisáž velmi zajímavé a kvalitní výstavy Krajina a lidé na obrazech Oldřicha Hlavsy zahájila podzimní sezónu v Městském muzeu. Oldřich Hlavsa není ani českotřebovský rodák, ani zde přímo nebydlel a nezasahoval do života našeho města. Narodil se v dnešní Rybné nad Zdobnicí v roce 1889 a zemřel poměrně mlád ve svých 47 letech v roce1936. Jak se ukázalo, tak přece jen udržoval kontakty s některými významnými Třebováky. Obšírný výklad jeho životního osudu a uměleckého  zaměření  na vernisáži přednesli Stanislav Vosyka, litomyšlský galerista a spoluautor výstavy, kurátorka výstavy PhDr. Ludmila Kesselgruberová a obraz  dotvořil vnuk autora obrazů Aleš Hlavsa.  Velkou část projevů přinášíme na videu, na kterém jen letmo nahlédneme také na výstavu a představíme zejména pražské motivy.  Oldřich Hlavsa byl úspěšný autor a  stovky jeho prací jsou dodnes vystaveny v soukromých sbírkách nebo i bytech sběratelů. Hudební stránku vernisáže zajistil saxofonovým sólem Ondřej Mikolecký.
Českotřebovský deník připravuje ještě další video z výstavy, kde si bude naopak všímat vystavených obrazů a motivů. Významné je ještě upozornit na to, že 1. října se bude v muzeu konat komentovaná prohlídka výstavy. Výstava je otevřena do neděle 6. listopadu 2022. Uvádím také několik fotografií z včerejší vernisáže:

Pozvánka - kurz ALFA  

Cyklus neformálních setkání o základech křesťanství. - 19/9 Pondělí v 18:30
JDE V ŽIVOTĚ O NĚCO VÍC? 
18:30 / Římskokatolická farnost Česká Třebová – Klácelova 1

Silnice na Hrádek opět v péči stavbařů

Ve čtvrtek 15. září byla znovuzahájena modernizace silnice II/315 z Ústí nad Orlicí směrem na Hrádek. Stavba musela být na podzim roku 2020 přerušena z důvodu sesuvu půdy svahu v blízkosti Tiché Orlice. Následně bylo nutné vypracovat nová nezbytná opatření pro modernizaci silnice týkající se sanace území a vypracování opatření proti erozi břehů koryta řeky. Po vyřešení všech nezbytných opatření mohla být stavba znovuzahájena s předpokládaným termínem dokončení na konci léta příštího roku.
„Pokračování modernizace silnice II/315 z Ústí nad Orlicí směrem na Hrádek je jednoznačně dobrou zprávou pro všechny řidiče a obyvatele celé oblasti, ale také pro nás jako kraj, protože nikdo z nás nečekal, že se bude jednat o takto komplikovanou stavbu, která si vyžádá nepředpokládaná řešení a časové posuny,“ uvedl hejtman Martin Netolický s odkazem na sesuv půdy, který nastal v létě 2020, tedy nedlouho po uzavření výběrového řízení na zhotovitele stavby. Na situaci bylo potřeba urychleně reagovat, protože v havárií zasaženém území nebylo možné pokračovat v modernizaci silice. „Jednalo se o vypracování nových nezbytných opatření pro modernizaci silnice, týkajících se sanace sesuvného území, a dále vypracování opatření proti erozi nárazových břehů koryta Tiché Orlice. V mezičase probíhala modernizace na zbývající části komunikace od zasaženého úseku až po Hrádek, na čemž jsme se domluvili i s původním zhotovitelem stavby. Zároveň jsme chtěli minimalizovat komplikace pro řidiče,“ řekl hejtman Netolický s tím, že celkové náklady na modernizaci silnice, a to včetně již dokončených prací a nutných sanačních opatření dosáhnou necelých 71 milionů korun.
Dokončení stavby již však realizuje jiný zhotovitel, jelikož s tím původním nebylo možné vzhledem k nárůstu realizační ceny uzavřít dodatek a zbývající část stavby musela být znovu vysoutěžena. V rámci výběrového řízení na zhotovitele stavby zbývajícího více jak kilometrového úseku byla jako nejvýhodnější vybrána nabídka společnosti EUROVIA CS, a.s. „Po dohodě se zhotovitelem a na základě odborného doporučení jsme ještě před zahájením samotné stavby přistoupili k provedení hloubkových vrtů s instalací inklinometrů pro přesné měření případných pohybů svahu. Následně byla provedena tři měření, v rámci kterých nebyl zaznamenán žádný posun,“ doplnil hejtman Martin Netolický.

Kraj představil evropským kolegům spolupráci s Ukrajinou i probouzející se brownfield v Pardubicích

V rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie se v České republice konají různá výjezdní jednání představitelů evropských zemí. Schází se tu například předsednictvo Evropského výboru regionů, který hájí na evropské úrovni zájmy měst, obcí a regionů. Jeho zástupci se ještě před pražským vrcholným jednáním vydali na krátkou poznávací návštěvu do sídla Pardubického kraje.
„Představitelům místních a regionálních samospráv většiny zemí Evropské unie jsme chtěli představit naši téměř desetiletou pomoc zakarpatské Ukrajině a vzít je osobně do areálu Automatických mlýnů, kde vznikají za pomocí fondů EU čtyři zajímavé projekty v bývalém brownfieldu,“ informoval předseda české delegace ve Výboru regionů a náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
V nouzi poznáš přítele
Spolupráci Pardubického kraje se Zakarpatím představili účastníkům hejtman Martin Netolický a předseda Oblastní rady Zakarpatské oblasti Volodymir Čubirko.  „Poprvé jsme byli na Zakarpatí v roce 2013 a od té doby jsme společně uskutečnili mnoho projektů v oblasti památek, školství, zdravotnictví a integrovaného záchranného systému. Po napadení Ukrajiny se soustřeďujeme hlavně na humanitární pomoc, která se postupně konkretizuje do vytipovaných projektů. Tím nejnovějším by měla být pomoc se stavbou výtahu v nemocnici pro veterány,“ řekl hejtman Netolický.
„Během války se Zakarpatí stalo útočištěm více než půl milionů lidí z východních částí Ukrajiny. Naše Oblastní rada spolu s Oblastní vojenskou správou se jim snažila aktuálně poskytnout přístřeší a jídlo. Jsme rádi, že v těchto těžkých časech nám naši partneři podali pomocnou ruku. Říká se, že v nouzi poznáš přítele a musím říci, že Pardubický kraj nám poskytl největší pomoc ze všech našich partnerských zemí. A nebyly to jen potřebné potraviny a hygienické potřeby, ale také benzínové generátory pro naše vojenské jednotky, zdravotnické vybavení pro jednotky územní obrany, speciální zdravotnická lůžka a nábytek a další potřebné věci. Velmi si toho vážíme a jsme rádi, že můžeme v projektech pokračovat,“ sdělil v krátkém filmu a následné prezentaci Volodymir Čubirko.
Už za rok brownfield ožije
Představitelé samospráv z jednotlivých evropských zemí se vypravili společně s Romanem Línkem do Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině a následně do areálu Automatických mlýnů. „Myslím, že tady jsme jim mohli představit ukázkový příklad spolupráce více vlastníků na velmi cenném brownfieldu. Rekonstruované či nové budovy se v něm už klubou do výsledné podoby. Celkem tu jsou čtyři evropské projekty za 800 milionů korun, na které Evropská unie přispívá polovinou této částky. Pardubický kraj tu bude mít Gočárovu galerii, město Pardubice má dva projekty – Centrální polytechnické dílny a Galerii města Pardubic a Nadace Automatické mlýny manželů Smetanových rekonstruuje bývalé silo a všechny veřejné plochy. To vše doplní i soukromé investice bez veřejné podpory,“ konstatoval Línek s tím, že nejen v republikovém, ale i evropském srovnání se jedná o výjimečný projekt. S otevřením areálu se počítá v roce 2023.