Českotřebovský deník 265/2022 (22/9)
Nové video Českotřebovského deníku:
Hokejový turnaj o Pohár starostky města

 Ve 36 minutovém videu přinášíme zpravodajství o úvodním zápase Kohouti vers. Litomyšl (4:2)  a potom zpravodajství z odpoledních zápasů. V boji o 3. místo měli více sil hokejisté Litomyšle a porazili HC Choceň 5:1.  Choceň přijela v neúplné sestavě pouze s 12 hráči, proto v závěru zápasu odpadla. Ve finálovém zápase pak HC Kohouti porazili HC Náchod 3 : 0.
Zápas se ovšem nedohrál, pak by měla platit pravidla běžná pro mistrovské zápasy, tak by to znamenalo kontumační prohru hostujícího Náchoda. Jeho trenér odvolal hráče z ledu po nesouhlas s udělením trestů pro jejich hráče.   Navíc se pak ještě strhla pozápasová bitka a tak se poháry předávaly v nervózní atmosféře. Jde vůbec o to, zda si Náchod pohár za druhé místo vůbec zasloužil.  Zápasy se hrály na 3 x 15 minut proto, aby se dal turnaj odehrát během jediného dne.

Jde o doplněnou verzi videa, do kterého jsou dodatečně vloženy i záběry z dvouminutové bitky na konci zápasu, vlastně už po jeho ukončení. I takto mohou končit přátelské zápasy....

DEN BEZ AUT S KOALICÍ PRO ČESKOU TŘEBOVOU
ANEB KOALICE NA DALŚÍM VÝLETĚ, TENTOKRÁT DO BORKU

  Den bez aut je vyhlášen celoevropsky na den 22. září už od roku 1998. Jde především o propagaci jízdy bez používání automobilů a to je ovšem podmíněno infrastrukturou pro cyklodopravu. Právě takový cíle je také obsažen ve volebním programu Koalice pro Českou Třebovou. Proto také v rámci přípravy na volby pořádá cyklojízdy a bude v této iniciativě pokračovat i v dalších letech. Na cyklotrasách se snaží upozornit na problémy, ale také prozkoumat zajímavá místa. Mezi ně rozhodně patří i Borek, který si však jako cíl své cesty dává málo Třebováků. Z vyjížďky je natočené krátké video, ve kterém se seznámíme s problémy lokality a také s nově instalovanou kogenerační jednotkou která umožňuje úsporné vytápění. V České Třebové máme takové jednotky čtyři, největší na sídlišti Lhotka má výkon 800kW, kogenerační jednotka v Borku, která je převedena na videu má výkon 200kW. Připravuje se také montáž kogenerační jednotky v krytém plaveckém bazénu. Právě nyní v září zde probíhá rekonstrukce kotelny. Provoz této jednotky je hlučný, proto nebude na videu všemu rozumět. Proto se s vysvětlením její činnosti seznámíme znovu v klidnějším prostředí a při dostatku času na přípravu videa. Video bude zveřejněno v co nejkratší době, zatím pár fotek:
V lokalitě na sídlišti Borek na ulici Semanínská disponuje město Česká Třebová 66 sociálními byty. Jedná se o tzv. kachlák, podle kachliček kterými je obložen, kterou ale v současnosti nejsou vidět.   Tento objekt postavila při svém dočasném pobytu sovětská armáda. Aby vyhovoval našim normám musel být v devadesátých letech upraven a zateplen. 
Po povodních v roce 1997 byla v lokalitě postavena ještě další budova tzv. podkova se 14 byty.  Do ní se tehdy nastěhovali obyvatelé vyplavených dřevěných baráků, které hyzdily lokalitu v Benátkách. I díky tomu zde vznikla největší vyloučená lokalita v Pardubickém kraji.  Velmi dobrou práci zde odvádí nezisková organizace Naděje, která na různých úrovních pomáhá sociálně slabším a významně se podílí na tom, že je v této lokalitě klidněji.
Naděje zde má jak terénní pracoviště, tak i nízkoprahové centrum, které bylo vybudováno v zadní části objektu kotelny.
Aktuálně je v rámci kachláku také vyčleněno 6 bytů pro ukrajinské uprchlíky. Ty jsou aktuálně plně obsazeny. 
Městská společnost TEZA, s.r.o., má zde na sídlišti Borek jednu ze svých blokových kotelen, která vytápí téměř celé sídliště. Jedná se o výrobu tepla a teplé vody plynovými kotli. Od roku 2021 byla ve spolupráci se společností ČEZ ENERGO v rámci této kotelny realizována a uvedena do provozu kogenerační jednotka, která vyrábí elektrický proud a její vedlejším produktem je odpadní teplo, které je využíváno k vytápění . Jedná se 4. kogenerační jednotky v České Třebové v kotelnách Tezy.  Další kogenerace se připravuje k montáži v krytém plaveckém bazénu.  Kogenerační jednotky vlastní  a provozuje ČEZ Energo, společnost TEZA jim pak pronajímá prostor a vykupuje od nich cenové výhodné teplo. Využívání kogeneračních jednotek je tedy výhodné pro snížení ceny tepla.

Nominace na ocenění Pardubického kraje nyní jednodušší

Od roku 2014 uděluje Pardubický kraj Cenu za zásluhy o Pardubický kraj a Cenu Michala Rabase za záchranu. Na obě tyto ceny může jednotlivce nebo i kolektivy nominovat také veřejnost. Tyto nominace posuzuje porota složená ze zastupitelů Pardubického kraje a schvaluje celé zastupitelstvo. Nyní se celý proces pro veřejnost zjednodušil.
„Rozhodli jsme se umožnit veřejnost podávat nominace online, na interaktivním formuláři. Letos je poslední ročník, kdy lidé mohou využít jak vytištěný formulář, tak i elektronický, od příštího roku bude vše elektronické, samozřejmě s veškerým zabezpečením osobních údajů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Připravili jsme také nový mikroweb, kde jsou kromě nominačního formuláře zdokumentovány všechny předchozí ročníky včetně medailonků oceněných, fotografií a brožur. Najdete ho na drese: oceneni.pardubickykraj.cz,“ doplnil hejtman.
Jako každoročně je uzávěrka návrhů ocenění do konce listopadu. Před vyplňováním nominačního formuláře je dobré si připravit informace o nominovaném (jméno, telefon, e-mail, adresa, datum narození), zdůvodnění nominace, případně odkazy (např. na webové stránky dokumentující tuto nominaci) a kontaktní údaje navrhovatele. Pak už je vyplnění a odeslání otázkou několika minut.
Kromě dvou hlavních kategorií jsou každoročně udělovány i Cena médií a Medaile hejtmana Pardubického kraje. Ceny za rok 2022 se budou udílet 16. května 2023 v Domě hudby v Pardubicích.