Českotřebovský deník 266/2022 (23/9)
Volby zahájeny, jakékoliv komentáře a výzvy postrádají smysl 

Volební kampaň končí, resp. měla by končit. Přesto mě ještě dnes přistály ve schránce letáky od 3PK, asi má pošta svoje pravidla a bude je doručovat i po volbách. Už toho přece bylo dost. Komentář si k volební kampani udělá každý za sebe, každý se na problém díváme z jiné strany a tak stejně budeme vidět  chyby u toho druhého, u sebe nikoliv. Takový je život. Nicméně bude stát za to se k tomuto tématu vrátit, ale až po volbách...
Českotřebovské vinobraní 2022 zahájeno ! 


Konečně máme pohodlné lavičky i pro XXL a nejen pro hubené čahouny ! 

Mnohem lepší, než ty u hřbitovní brány, protože konečně nejsou tak vysoko a mají širší sedák. Snad se ještě doladí a srovná prostor pod lavičkami do roviny a zmizí "kopečky". Jestli se povedlo rozmístění, ukáže čas. Stejné je to v parku Na Zámostí. I tam jsme se dočkali a máme 3 nové lavičky! A dva odpadkové koše, přesto jsou stále lidé, pro které je problém ujít 30 metrů a koš použít. Škoda, že stejné, pohodlné lavičky nejsou u starého hřbitova. Nedávno jsem se dala do hovoru na autobusové zastávce s nějakou paní. Sama začala o lavičkách U Kostelíčka a že se na nich velmi špatně sedí. Asi proto taky na nich moc lidí nesedává. K čemu ale pak takové lavičky jsou? Tam se to prostě nepovedlo.  A tak díky alespoň za tyto lavičky, na kterých se již dá sedět. VV

Jak se vypořádat s financováním středisek volného času podle nového systému Ministerstva školství? Kraj nabídl řešení ..

Střediska volného času = Domy dětí a mládeže apod...
Pardubický kraj z vlastní iniciativy zorganizoval schůzku pro zástupce středisek volného času v Pardubickém kraji. Z důvodu novely vyhlášky o financování středisek jsou jejich ředitelé v nejistotě, zda nepřijdou o své finanční prostředky nebo nebudou muset propouštět zaměstnance. Kraj se proto snaží střediskům podat pomocnou ruku.
„Bohužel změny, které s sebou novela přinesla, výrazně mění způsob, jakým se přepočítává finanční příspěvek pro mzdové prostředky. V  současné době evidujeme v rámci Pardubického kraje 84 úvazků pedagogických pracovníků ve střediscích volného času, a našim hlavním cílem je, aby se tyto úvazky zachovaly, a nedošlo k jejich ponížení. Snažili jsme se hledat cestu, jak nastavit nově normativy tak, aby nám umožnily co nejmenší zásah do činnosti a fungování jednotlivých středisek. Myslím si, že jsme společnou cestu našli, a že jsme alespoň částečně utlumili nervozitu vedení středisek, která je však zcela pochopitelná. Máme připravený scénář, jak se aktuální hodnoty na rok 2023 přepočtou do konce tohoto kalendářního roku, a pevně věřím, že jednotlivá střediska nebudou nucena svou činnost pro volný čas mládeže omezovat,“ okomentoval současnou situaci radní pro oblast školství Josef Kozel.
Ministerstvo školství připravilo nový systém financování středisek, který má sjednotit podmínky napříč republikou. Novela vyhlášky ruší minimální personální zabezpečení pro ta nejmenší zařízení. Od příštího roku se mají finanční příspěvky vypočítávat jen podle unikátních účastníků aktivit. To zvýhodňuje především ta střediska volného času, která sídlí ve větších městech a mají hodně dětí. Střediska budou tedy z finančních důvodů muset upřednostňovat děti, které budou navštěvovat pouze jeden kroužek, protože případný další kroužek už středisku ministerstvo neproplatí.

Problém s financováním pedagogů volného času se týká i České Třebové

Pro čtenáře by to chtělo řádné vysvětlení: Dosud to bylo tak, že financování DDM bylo řešeno na základě počtu přihlášek do zájmových kroužků nebo útvarů. Nyní to změněno tak, že každý účastník, přihlášený do kurzu nebo kroužku DDM bude započten pouze jednou a díky tomu se sníží celkový započítatelný počet účastníků přihlášených do mimoškolní práce a má to vliv na počet úvazků zaměstnanců DDM.  V České Třebové se to jistě také projeví, ale ne tak podstatně, prostě proto, že českotřebovský DDM zajišťuje zájmovou činnost také na základních školách v poměrně širokém okolí tak, aby děti nemusely za zájmovou činností jezdit k nám do České Třebové. Náš DDM má pozoruhodný rozsah práce od Řetové a Dlouhé Třebové až po Březovou nad Svitavou! Navíc zajišťuje stále rozsáhlejší a rozmanitější Univerzitu třetího věku. Nakonec pro to dosud neměl DDM ani dostatečně velké prostory. Nyní se prostorová  situace na českotřebovském DDM zlepšila, ale systém z minulých let se nemění. Díky tomu se tedy změna ve financování  pracovníků tolik neprojeví. Horší to budou mít např. na nově vybudovaném DDM v Ústí nad Orlicí, kde jim údajně má díky novému opatření vzniknout přebytek pracovníků až o 1, 5 úvazku.
 Ještě připomínám, že DDM Kamarád Česká Třebová zřizuje sice město Česká Třebová jako tzv. "školské zařízení", ale platy pedagogů jsou financovány ze státního  rozpočtu, resp. rozpočtu kraje podobně jako platy učitelů základních škol a  ZUŠ. Je to významné ve srovnání s ostatnímu příspěvkovými organizacemi města, které např. pracují v kultuře, tedy Městskou knihovnou, Kulturním centrem a Městským muzeem. Na platy v těchto zařízením stát nijak nepřispívá, jsou stoprocentně hrazeny z městského rozpočtu. Považuji za důležité si toto uvědomit, protože nepochopením tohoto rozdílu vznikají zbytečné náklady města. Uvedu to na příkladu:
V Městské knihovně inzerují vznik nového zájmového kroužku - viz tato informace

Objevte svět robotů a technologií
Nový kroužek Digiklub je vhodný pro děti ze 3. a 4. tříd ZŠ. Budeme se scházet jednou za 14 dní ve čtvrtek od 16 do 17:30 hodin na oddělení Teenspace. Začínáme 13. října.
Cena 500 Kč, garance minimálně 10 lekcí od října 2022 do května 2023. Seznámení s různými druhy robotických hraček (ozoboti, mBoti, blue-boti, bee-boti, micro:bit), s 3D tiskem, laserem, řezacím plotrem a základy programování… Kapacita omezena, max. 10 dětí. Přihlášení na e-mailu blanka.vomackova@moderniknihovna.cz, tel. 608 371 568.

Stejný kroužek by ovšem bylo možné otevřít a provozovat na DDM Kamarád a mzda pedagoga by byla hrazena ke státního rozpočtu.  Tato iniciativa městské knihovny je tedy jednak konkurencí, ztěžuje finanční situaci DDM a vlastně i města, protože vedoucí kroužku Blanka Vomáčková by mohla v knihovně řešit jiné úkoly.
Nedávno byl v městské knihovně navýšen počet pracovníků o jednoho a tak jsem doufal, že se to projeví na některém z ukazatelů, konkrétně na době otevření oddělení knihovny pro děti a mládež. Neobjevilo. Myslím totiž, že by školní mládež a děti měly mít možnost navštěvovat knihovnu  v době po vyučování, tedy ve všední dny odpoledne a také v sobotu. Jenže v pátek odpoledne  a stejně v sobotu je oddělení pro děti zavřeno, zato dopoledne, když jsou děti ve škole, je otevřeno každý den!  Domnívám se, že by se to mělo změnit a přizpůsobit se situaci, která je v jiných knihovnách. Na rozšíření půjčovní doby jsou po zvýšení počtu pracovníků i peníze i knihovníci, kteří by to zajistili. Dětské oddělení by mělo být otevřeno  v době, kdy děti a mládež na to mají čas a možnost. Pokud to je jinak, je něco špatně. Otevření nového kroužku v knihovně tedy nepřijímám s nadšením,  pro práci zájmových kroužků máme zřízen DDM Kamarád, jako školské zařízení, které se na tuto činnost specializuje a je navíc dotované ze státního rozpočtu. A právě nyní po novele  financování by zvýšení počtu unikátních přihlášek do kroužků DDM velmi potřeboval.
Možná to je práce kroužku vázána na nějaké vybavení, ale ve skutečnosti jej lze u "příspěvkovek" zřizovaných městem jistě jednoduše převést. Rozumím i snaze dostat do knihovny do nejvíce dětí a nejrůznější nápady ale v rámci města je přece nutné spolupracovat. Právě nyní totiž začínají pro DDM těžké časy a měli bychom to vnímat. DDM nemůže přijít na město s žádostí o zvýšení stavu pracovníků (jako Městská knihovna nebo Kulturní centrum). Dělá co může, jezdí zřizovat kroužky po školách v širokém regionu, ale doma ve městě mu kroužky zřizuje někdo další. Kraj dle výše uvedeného textu údajně pomůže, uvidíme, ale systémové to není.
Milan Mikolecký