Českotřebovský deník 269/2022 (25/9)
Nové video Českotřebovského deníku:
Z výstavy Krajina a lidé v díle Oldřicha Hlavsy 

Vernisáž velmi zajímavé a kvalitní výstavy Krajina a lidé na obrazech Oldřicha Hlavsy zahájila podzimní sezónu v Městském muzeu. Oldřich Hlavsa není ani českotřebovský rodák, ani zde přímo nebydlel a nezasahoval do života našeho města. Narodil se v dnešní Rybné nad Zdobnicí v roce 1889 a zemřel poměrně mlád ve svých 47 letech v roce1936. Jak se ukázalo, tak přece jen udržoval kontakty s některými významnými Třebováky. Obšírný výklad jeho životního osudu a uměleckého  zaměření  na vernisáži přednesli Stanislav Vosyka, litomyšlský galerista a spoluautor výstavy, kurátorka výstavy PhDr. Ludmila Kesselgruberová a obraz  dotvořil vnuk autora obrazů Aleš Hlavsa.  Velkou část projevů přinášíme na videu, na kterém jen letmo nahlédneme také na výstavu a představíme zejména pražské motivy.  Oldřich Hlavsa byl úspěšný autor a  stovky jeho prací jsou dodnes vystaveny v soukromých sbírkách nebo i bytech sběratelů. Hudební stránku vernisáže zajistil saxofonovým sólem Ondřej Mikolecký.

Škola trochu jinak oživila gymnázium

Projekt byl zčásti zaměřen na podporu budování zdravých vztahů, na prevenci šikany a dalších rizikových jevů, včetně skrytých nebezpečí internetu. Sdílení životních příběhů dvou vozíčkářů, kteří si těžký úraz přivodili svou neopatrností, patřilo mezi silné okamžiky projektu.
Jsme rádi, že jsme se po dvou letech, kdy nebylo možné Školu trochu jinak kvůli covidovým opatřením realizovat, mohli k této tradici vrátit. Navázali jsme tak na odkaz kolegyně Ivany Pecháčkové, která stála u zrodu myšlenky „učit trochu jinak“ a připravit pro děti dva dny plné zážitkových aktivit i poučení.
Děkujeme za úzkou spolupráci městské knihovně a městskému muzeu. Naše poděkování patří také městu Česká Třebová za finanční podporu, díky níž bylo možné projektový den uskutečnit. Více  ve zvláštním textu ZDE

Na Pekláku byl pěkný bikrosový víkend

Fotografie ze soboty 24. září 2022.

Sociální služby byly pro mnohé klienty v době pandemie druhou rodinou

Předání ocenění DUHOVÉ KŘÍDLO
Duhové křídlo, tedy ocenění organizací a jednotlivců pracujících v sociálních službách a ve prospěch osob se zdravotním postižením, oslavilo letos 10 let v kongresovém sále Paláce Pardubice. Poděkování a ocenění převzali jednotlivci i organizace, u kterých porota ocenila podíl na mimořádně prospěšných aktivitách v této oblasti.  O příjemnou atmosféru na vyhlášení se postaralo trio Chanson CouCou.
Duhové křídlo organizují Pardubický kraj a Národní rada osob se zdravotním postižením Pardubického kraje. Porotci každoročně vybírají z mnoha zaslaných nominací z celého Pardubického kraje. „Duhové křídlo je především poděkováním lidem, kteří dobře a obětavě dělají svou práci v sociálních službách a pro osoby se zdravotním postižením. Sice porota vybere v každé kategorii vždy jednoho vítěze, ale poděkování patří všem. Lidé, kteří působí v sociálních službách ať už jako profesionálové nebo dobrovolníci, mají za sebou další perný rok a v mnoha případech byli v mimořádných podmínkách pro své klienty druhou rodinou,“ uvedl předseda poroty, radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Mezi profesionály zvítězila Hana Janiková, ředitelka Rodinného Integračního Centra v Pardubicích. Tam se starají nejen o děti s diagnózou poruchy autistického spektra, ale i o jejich soužití s rodinou a dalším okolím. Za zmínku stojí například komunitní služba Homesharing, za kterou tento rok získalo Rodinné integrační centrum cenu Inovace v sociálních službách.
Dalšími finalistkami v této kategorii byly Pavlína Břeňová, která pracuje jako vedoucí pobočky Naděje v sociálně vyloučené lokalitě v České Třebové, kde obětavě pomáhá všem potřebným obyvatelům, a Jitka Kratochvílová z pardubické poradny Národní rady osob se zdravotním postižením.
Mezi dobrovolníky byla oceněna Olga Radimecká, která se ve svém volném čase věnuje skupinám dospělých a malých dětí, s cílem naučit je společně běhat, sportovat a užívat si pohybu. Realizuje také přednášky na téma zdravý životní styl, a cvičení ve fitness. Olga nechybí nikde, kde se potkává pohyb s pomocí potřebným a významně se zapojila také do pomoci uprchlíkům z Ukrajiny.
Dalšími oceněnými finalistkami byly Zdena Brandejsová, vedoucí  aliance pro ženy s rakovinou prsu ve Svitavách a Libuše Bombačová ze Svazu tělesně postižených v Heřmanově Městci.
V Kategorii Poskytovatel sociálních služeb bylo letos oceněno Duhovým křídlem Centrum J. J. Pestalozziho, které po 30 letech činnosti patří k největším neziskovkám v Pardubickém kraji a na Vysočině. Organizace poskytuje 10 sociálních služeb a zaměstnává 72 odborníků z řad psychologů, psychoterapeutů, speciálních pedagogů a sociálních pracovníků. Má pověření k výkonu sociálně právní ochrany dětí, pomáhá obětem trestných činů a v posledních pěti letech poskytuje také služby v oblasti oddlužení. Každoročně jím projde na 2 200 lidí.
Další ceny získaly také Sociálně aktivizační služby organizace Tamtam v Pardubicích za pomoc osobám neslyšícím či nedoslýchavým a Domov Na cestě, který je poskytovatelem komunitních služeb pro osoby s duševním onemocněním.
Cenu Michala Hašta za celoživotní práci ve prospěch osob se zdravotním postižením převzala Danuše Fomiczewová. Ta byla až do roku 2020 ředitelkou Domova u fontány, kde se za jejího vedení významně zvýšila kvalita poskytovaných služeb. Paní Fomiczewová se i nadále věnuje školení, vzdělávání, a lektorské činnosti týkající se péče o klienty s demencemi a paliativní péče.
Cenu radního Pardubického kraje Pavla Šotoly letos získal Petr Kvapil. Tohoto sedmdesátníka sice v mládí připoutal úraz na vozíček, ale ani to ho neodradilo od vlastního podnikání v opravách kol. Dnes provozuje vlastní cykloservis a zároveň je úspěšným šachistou. „Pan Petr Kvapil je vzorem člověka, pro kterého vozík není překážkou a který i přes své těžké zdravotní postižení dokáže žít život plnohodnotně, jeho přístup k životu je inspirací pro ostatní,“ uvedl Pavel Šotola.

Kraj pomůže s úpravou nemocnice pro raněné ukrajinské vojáky

Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém úterním jednání schválilo podporu ve výši 1,5 milionu korun pro Zakarpatskou oblast na Ukrajině na úpravu nemocnice pro válečné veterány v Užhorodě. Z prostředků kraje bude zajištěno vybudování výtahu a tím zajištění bezbariérového vstupu. 
„V rámci naší dlouhodobě spolupráce se Zakarpatskou oblastí na Ukrajině každoročně identifikujeme několik projektů, které finančně podpoříme. V letošním roce s ohledem na válečný konflikt se struktura naší pomoci výrazně proměnila. Kromě dodávek humanitární pomoci a zdravotnického materiálu jsme se domluvili, že nebudeme podporovat standardní projekty v oblasti školství či sociálních službách, ale zaměříme jedním velkým projektem na oblast zdravotnictví. Předseda Zakarpatské oblastní rady Volodymyr Chubirko nás následně v rámci své návštěvy v našem kraji požádal o pomoc při zbudování výtahu v nemocnici pro válečné veterány v Užhorodě. Tato nemocnice poskytuje pomoc velkému počtu pacientů, kteří se často potýkají s omezením hybnosti. Současný stav budovy tak značně znesnadňuje poskytování potřebné péče a zbudování venkovního výtahu by významným způsobem zlepšilo situaci jak pro pacienty, tak pro zdravotníky,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Stejně jako v předchozích případech bude projekt spolufinancován oblastní radou. Z našeho rozpočtu poskytneme částku 1,5 milionu korun. Celkové předpokládané náklady se pohybují na částce okolo čtyř milionů ukrajinských hřiven,“ sdělil hejtman s tím, že prostředky určené na tento projekty budou poskytnuty Zakarpatské oblasti prostřednictvím dobročinného fondu ViZa.