Českotřebovský deník 270/2022 (26/9)
Českotřebovský deník si vybírá "svatováclavskou dovolenou"

Po celoroční skutečně každodenní práci u počítače a zásobování webu ceskotrebovskydenik.cz" a facebookové stránky  Českotřebovský deník to bude jen pár dnů pro oddechnutí relaxaci a cestu mimo. Nakonec na to máme státní svátky, aby se slavily a připomínal se jejich význam.  Současně informaci spojuji s utvrzením toho, že Českotřebovský deník bude ve své práci pokračovat i v dalším roce, kdy si můžeme napočítat již 20 let od Zahájení každodenní aktualizace webové stránky. Poprvé byl takový deník vyhlášen 3. 5. 2003 a důvodem bylo to, že zprávy, které Českotřebovský zpravodaj jako tištěný měsíčník dostával bylo vhodné využívat aktuálně, aby nemusely čekat na diosku počítače do uzávěrky tištěného čísla.  Aktuálnost internetu je nyní běžná v řadě médií. Před 20 lety byl vzorem "Neviditelný pes" Ondřeje Neffa, kde však z velké části nešlo o aktuality, ale komentáře všeho dění té doby.
Českotřebovský deník v dalším období přidal publikování videí ať již dokumentů nebo aktualit. Také jsou aktuální a lze je sledovat v době kdy má uživatel internet čas. A někdy lze dosáhnout i vysoké sledovanosti, která je v každém čase přesně zjistitelná, což se o televizním vysílání říci nedá. Třeba v měsíci září rak vylo nové video publikováno každý den. Není to vždy jednoduché, proto se bude "malá technická přestávka" hodit. A relaxace taky. (mm)

Českotřebovské gymnázium hledá novou kolegyni či kolegu pro výuku českého jazyka a hudební výchovy jako zástup po dobu nemoci. Bližší informace poskytne ředitel školy na mailové adrese Josef.Mensik@gymnct.cz nebo na telefonním čísle 465 519 501.

Připomeňme si videa natočená loni v září a říjnu 2021      


Kohouti mají první mistrovské body

Českotřebovští Kohouti zahájili novou sezonu přesvědčivým domácím vítězstvím nad Lanškrounem. Favorit se třikrát gólově prosadil při hře ve vlastním oslabení, na hattrick dosáhl útočník Vojtěch Augustin.
Česká Třebová – Lanškroun 8:2 (4:1, 2:1, 2:0)
Branky: 5. Semorád (Fúzik, Jemelka), 9. Augustin (Pavlovský), 9. Pavlovský (Ostřanský), 17. Plášek (Hradil, T. Prachař), 34. Pavlovský (Sedlák, Augustin), 40. Augustin (Pavlovský, Ostřanský), 53. Stolín (Veverka), 54. Augustin (Semorád, Ostřanský) – 18. Švub (Marek), 39. Krč (Drlík, Macháček).
Rozhodčí: Kolář – Kalus, Kopecký. Vyloučení: 5:8. Využití: 1:1. Oslabení: 3:0. Diváků: 303. Střely na branku: 53:24. Nejlepší hráči: Augustin, Pavlovský.
Kohouti: Ament – Sedlák, Daněk, Hradil, Jemelka, Král, Pažourek – Pavlovský, Ostřanský, Augustin – Semorád, Fúzik, Plášek – Vaňo, T. Prachař, Veverka - Čada, Stolín.
Lanškroun: Nimmerrichter – Pražák, Kužílek, Moučka, Macháček, Janík, Zedníček – Drlík, Řehák, Pejcha – Krč, Kačerovský, Šembera – Švub, Dvořák, Pirkl – Marek.

Vstupné se zdražilo všude, jinde je ale hokej podstatně lacinější!

Na hokej v České Třebové za 120 korun! "To budete mít těžko rekordní návštěvy", říkali fanoušci z Lanškrouna. Tam chodí na hokej nyní po zdražení za 70 a permanentka vyjde ještě podstatně méně! I tam píší: K vůli prudce zvýšeným nákladům bylo vedení klubu nuceno upravit cenu vstupného. Při utkáních mládeže se vstupné nevybírá. Nově bude na základní část ligy mužů pro všechny jednotné vstupné 70,- Kč. Abychom ochránili před zdražením ty diváky, kteří chodí pravidelně podporovat Orly, připravili jsme pro ně na základní část ligy mužů (14 utkání) velmi výhodnou permanentní vstupenku s názvem FANDA. Stojí 600,- Kč. Při 14 domácích utkáních v základní části ušetří její majitel 380,- Kč a za jedno utkání zaplatí jen 43,- Kč!

Krajský fotbalový přebor: odehráno 9 kol, Česká Třebová osmá

  • Zatímco hokejisté vyprovodili lanškrounské Orly v výsledkem 8 : 2, tak odpolední fotbalový zápas dopadl obráceně, vítězstvím Lanškrouna (v Lanškrouně) v poměru 1 : 0. Pořadí týmů po 8. kolech je v tabulce. Příští týden bude hrát  FK Č. Třebová doma s týmem Lázní Bohdaneč. Je to sousední tým v tabulce - bude to tedy boj o 7. místo v tabulce...

    Celkem

    # KLUB Z V R P S B P+ P-
    1. Libišany 8 6 1 1 26:15 19 0 0
    2. Horní Ředice 8 6 0 2 21:8 18 0 0
    3. Lanškroun 7 4 2 1 10:7 14 0 0
    4. Heřmanův Městec 8 4 1 3 14:13 13 0 0
    5. Moravská Třebová 8 4 0 4 8:11 12 0 0
    6. Vysoké Mýto B 8 3 2 3 21:16 11 0 0
    7. Lázně Bohdaneč 7 3 1 3 12:10 10 0 0
    8. Česká Třebová 8 3 1 4 14:14 10 0 0
    9. Holice 7 3 1 3 13:13 10 0 0
    10. Svitavy 8 3 1 4 14:15 10 0 0
    11. Choceň 7 3 1 3 16:19 10 0 0
    12. Pardubičky 7 3 1 3 10:14 10 0 0
    13. Třemošnice 8 3 1 4 10:16 10 0 0
    14. Litomyšl 7 2 2 3 9:11 8 0 0
    15. Moravany 8 2 1 5 14:16 7 0 0
    16. Přelouč 8 1 0 7 3:17 3 0 0

    Práce na vodovodu v Masarykově ulici se pomalu dokončují...

    Práce trvaly sice 3 měsíce, ale při vhodném omezení by bylo možné problémy na této dopravně zatížené komunikaci jistě podstatně zkrátit. Je to tak, že firma Vakstav pracuje je tak do 15 hodin  a pak je zde klid a mír. Při troše snahy bylo jistě možné práci zorganizovat   lépe a uzavírka a potíže sousedů by byly kratší. Investorem je Vodárenská spůolečnost. Je to přesně tak jak to bylo v této ulici o kousek dál v loňském roce, kdy byla z provozu vyřazena křižovatka Masarykova  x Habrmanova a měsíc se zde nic nedělo a autobusy musely jezdit jinak. Zde se vodovodní řad rekonstruuje již opakovaně. Dosud byl v chodníku na severní straně ulice, nyní je posílený vedený v trase komunikace, kde jsou také uzávěry přípojek pro jednotlivé domy. Také byl vybudován nový hydrant u městské polikliniky.  A tak zatímco jinde jsme se snažili sítě z komunikací vymístit do chodníků, např. na Parníku nebo v Riegrově ulici, tak tady to děláme obráceně. Rozum mě to nebere.  Je to podle projektu, firma to takto má takto jistě i  jednodušší, Na "vstřícnost" pracovníků firmy jsou od sousedů v ulici jen a jen stížnosti. Někde i na provedení práce. Své by k tomu jistě řekl pan Adámek z Eko Bi, který sem chodí práci firmy Vakstav kontrolovat.
    Na fotografii vpravo však ukazuji vyvrácený obrubník zhruba před bývalou trafikou Ester rodiny Špačkovy, který by měla firma VAKSTAV jistě opravit, takto nelze práci převzít! Další problém v chodníku - viz fotografie vlevo - již nemá s rekonstrukcí vodovodu zřejmě souvislost. Jde o propadnutý chodník právě před vchodem z domu 1294. Aby si zde z domu vycházející sousedé nevyvrkli nohu, tak je tam provizorně postavena zábrana, která problém ovšem neřeší. Opravit to asi nelze, i když se všude kolem chodníky vyrovnávají, neboť se ruší staré domovní přípojky? Údajně jde o závadu v systému kanalizace domu s lékárnou BENU, který je v majetku KSČM. Prý budou vyzvání k opravě kanalizace a vyřešení případu. Než se zjistí  skutečný majitel, který se k problému hlásit nebude, mohou uplynout měsíce a roky. Co kdyby někdo zatím ten chodník opravil, zdokumentoval a vyžadoval pak na majiteli úhradu?  Je to taková hloupost, a přitom se kolem toho bude měsíce jednat? (Správcem chodníku je EkoBi, s.r.o.).

    Ústecké weby na jedničku

    Město Ústí nad Orlicí třikrát zabodovalo v soutěžích Zlatý lajk 2022 a Radniční listy 2022 o nejlepší radniční listy a profily na sociálních sítích. V krajském kole získalo 1. místo za Facebook a 1. místo za Ústecké listy, dále 2. místo za Instagram.
    Soutěž pořádá nezisková organizace Kvalikom. V případě obecních a městských periodik hodnotí jejich kvalitu podle deseti kritérií, jako je například grafické zpracování, úroveň textů, fotografií nebo praktičnost informací. V Pardubickém kraji v kategorii pro města nad 10 tisíc obyvatel porota porovnávala 87 zpravodajů.
    Soutěž Zlatý lajk se zaměřuje na obecní a městské sociální sítě. Při hodnocení facebookových a instagramových profilů jsou hlavními kritérii kvalita obsahu, schopnost rychle a vstřícně odpovídat na dotazy, schopnost publikovat čtivé a informačně hodnotné příspěvky, kvalita videí nebo specializované formáty jako Reels či Stories. V Pardubickém kraji bylo hodnoceno celkem 97 profilů na Facebooku a 71 profilů na Instagramu.


  • Týden pro pěstounství se i přes nepřízeň počasí povedl

    Během jednoho zářijového týdne probíhaly v osmi městech Pardubického kraje různé aktivity, které měly jeden společný cíl – šířit informace o pěstounství a oslovit případně ty, kteří zvažují možnost stát se náhradními rodiči. Uskutečnily se besedy, často spojené s promítáním filmů s tématikou náhradní rodinné péče, na městských i krajském úřadu byly dny otevřených dveří, kdy sociální pracovníci odpovídali na dotazy ohledně toho, jak se stát pěstounem, co k tomu je potřeba absolvovat a kdo se takovým pěstounem může stát.
     
    Po celý týden se konala také doprovodná propagační akce Rozběhněme pěstounství, do které se zapojilo více než 250 běžců. „Díky nim se podařilo i přes velmi deštivé počasí nejen splnit, ale i výrazně překonat náš stanovený cíl, kterým bylo oběhnout virtuálně celý Pardubický kraj. Jen registrovaní účastníci v součtu absolvovali 562 kilometrů, což by stačilo na jeden a půl kolečka kolem kraje. Děkujeme všem, kteří se do běhu zapojili a díky tomu pomáhali propagovat pěstounství v Pardubickém kraji také na sociálních sítích,“ řekl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
     
    Akce Rozběhněme pěstounství se letos konala už podruhé a zapojili se do ní nejen jednotlivci, ale i celé rodiny, sportovní a jiné oddíly nebo třeba školní třídy. „Cestou zpátky se rozpršelo pořádně, ale jsme rády, že jsme letos opět běžely. Akce jsme se zúčastnily již druhým rokem a vydaly jsme se na cestu ve válečném malování. Okolní lidi to upoutá, občas se zeptají, co je za akci a snažíme se tak šířit povědomí o pěstounství celkově,“ napsala jedna z účastnic.


    Budoucnost pruhů pro cyklisty na 17. listopadu řeší kraj i město

    Cyklodoprava versus parkování na městské komunikaci v Pardubicích
    Od té doby, co v červnu zastupitelstvo města Pardubic odmítlo vytvoření cyklopruhů na ulici 17. listopadu, jednají zástupci města a kraje o řešení situace na této frekventované komunikaci. Tématem je nyní zejména přechod do ulice Malá.
    O možnosti vytvoření pruhů pro cyklisty na ulici 17. listopadu v Pardubicích se jedná už od přelomu tisíciletí. Silnice prošla v roce 2014 rekonstrukcí, pruhy tehdy ale nebyly součástí projektu.
    Otázka vytvoření cyklopruhů na této silnici se řeší už dlouho. Narážejí na sebe odpůrci i obhájci této varianty,“ řekl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš. Pro vznik cyklopruhů i proti němu vzniklo i několik petic. Pardubické zastupitelstvo před časem rozhodlo o tom, že pruhy pro cyklisty v tomto místě nechce a řešení nechává na Pardubickém kraji. „Silnice prošla opravou v roce 2014 a její stav je v pořádku. Řešit symbiózu cyklistů, chodců, městské dopravy a automobilů na takto vytížené komunikaci není jednoduché. Navíc v situaci, kdy by měla být zrušena celá řada parkovacích míst v oblasti, kde stání chybí,“ sdělil Michal Kortyš.
    V současné době existuje několik řešení, která se s městem Pardubice řeší a budou řešit. Jedním z nich je, že kraj si ponechá ve svém vlastnictví samotnou komunikaci, která se oddělí od parkovacích míst, zálivů a dalších částí. V tom případě město bude moci nakládat s parkovacími místy podle svého uvážení a vznik cykopruhů bude plně v jeho režii. V tom případě by se změnil i režim parkovacích míst, kde se nyní stojí zdarma, ačkoliv všude v okolí jsou placené zóny. To považuje vedení města Pardubice za nesystémové.
    Pardubický kraj je připraven poskytnout městu technické podmínky. Nemá problém s plány města, pokud zůstanou zachovány parametry silnice dle zákona,“ řekl Kortyš. Důležitým tématem pro město i kraj je potom i bezpečnost chodců, kteří přes frekventovanou silnici přecházejí do ulice Malá. Často se přitom jedná o děti, které tudy míří do školy. „Rádi bychom tento přechod osadili semafory. Podle informací z organizace BESIP je přechod nebezpečný. Pro jeho úpravu už vznikly dva projekty, jeden odmítl kraj, druhý město. Budeme tedy hledat třetí možnost,“ uvedl náměstek primátora Pardubic zodpovědný za dopravu Petr Kvaš. Přechod by měl kromě samotného semaforu získat i další bezpečnostní prvky, jako je například ostrůvek či ochranná pásma.