Českotřebovský deník 272/2022 (29.9.)
Taneční škola otevřela podzimní ligu ziskem 19 medailí.

V sobotu 24.9. se konala první podzimní ligová soutěž v Táboře. Celkem 36 tanečníků z Taneční školy Česká Třebová se v tento den utkalo ve stylech Hip Hop a Disco dance s ostatními tanečníky z celých Čech.  Na programu byl odjezd v 5 hodin ráno, přemístění se do nové sportovní haly v Táboře a pak už celkem 49 startů. Koloběh postupů ze základního kola do semifinále a finále, kolektivní fandění, převlékání, psychické a fyzické přípravy na start, to vše dává soutěžnímu dnu tu pravou atmosféru. 
Poctivá příprava, která probíhala celé letní prázdniny a měsíc září se vyplatila. Při vyhlašování postupů a finálních výsledků byla Taneční škola Česká Třebová v hale opravdu velmi často slyšet.  Z celkových 49 startů se 30 z nich probojovalo až do finále. Konečným ziskem 19 medailí a ziskem důležitých bodů do žebříčku jsme tuto první soutěž  úspěšně zakončili.
Děkujeme všem trenérům za neuvěřitelnou práci s tanečníky o prázdninách a ve  volných chvílích. Tanečníkům děkujeme za jejich poctivý přístup k tréninkům, nasazení a vzájemnou podporu.  Poslední poděkování patří rodičům, bez kterých by tato výprava nemohla být uskutečněna.  Více v samostatném článku ZDE

Sociální služby obdrží další finance 

Zastupitelé Pardubického kraje schválili rozdělení dalších dotací na sociální služby ze státního rozpočtu. Tím by se situace v službách měla konečně zklidnit. Poskytovatelé těchto služeb to letos měli o to složitější, že na začátku roku bylo rozpočtové provizorium, a poté byla sociálním službám rozdělena menší částka, než bylo potřeba.
  „Od Ministerstva práce a sociálních věcí obdržel Pardubický kraj v rámci dofinancování částku ve výši 152 milionů korun, dohromady s předchozími státními dotacemi je to letos pro sociální služby 1,182 miliardy korun. Díky navýšení státních dotací jsme mohli zároveň podpořit rozvoj kapacit pečovatelské služby a osobní asistenci, aby byla alespoň částečně pokryta vyšší poptávka po těchto službách,“ uvedl Pavel Šotola, radní pro sociální péči a neziskový sektor Pardubického kraje.
Letos situaci v sociálních službách významně ovlivňuje řada mimořádných skutečností, jako například situace na Ukrajině, zvýšení cen energií a celková inflace. Náklady s tím spojené a nepředvídatelnost financování nepřispívají ke stabilitě sociálních služeb. Právě pro zvýšení stability ve službách Pardubický kraj již před čtyřmi lety zavedl víceleté financování služeb, kdy poskytovatelé vědí, kolik peněz z rozpočtu kraje získají v každém roce, a to po dobu tří let.
Mimo peněz na provoz bude třeba vynaložit nemalé prostředky na údržbu a opravy dvacet let staré budovy A, která byla postavena v roce 2003. Již po deseti letech vykazovala závady, které ale nebyly řešeny. Horní fotka je z roku 2008, kdy bylo vše ještě v pořádku  pod ní jsou dvě fotky, jedna z roku 2003 a druhá z roku 2013. Tyto prostředky na opravy je třeba vynaložit z městského rozpočtu. A dále to odkládat nejde.  Nejhůř je na tom "stará" budova B, kde letos v červenci opadla omítka ze stropu.... 


Zimní údržba krajských silnic obslouží 3000 km  vozovek 

Zima se pomalu, ale jistě blíží. Krajští radní proto v pondělí 26. září schválili plán zimní údržby silnic, který platí od listopadu do konce března. Pardubický kraj bude i letos zajišťovat údržbu na silnicích II. a III. tříd, sjízdnost hlavních komunikací I. třídy má od roku 2017 na starost stát, respektive Ředitelství silnic a dálnic.
Celkem je v plánu udržovat přes 3000 kilometrů silnic, což je 96 % z celkové sítě komunikací. Zbývajících 132 kilometrů přes zimu udržovat nebudeme, ale zde se jedná pouze o silnice s malým dopravním významem bez hromadné linkové dopravy. Dopravní obslužnost do všech obcí a trvale osídlených osad v Pardubickém kraji zůstane zachována,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš a dodává: „Udržovat průjezdných všech 100 % komunikací by bylo finančně neefektivní, protože některé z nich vedou, když to řeknu lidově, odnikud nikam a jsou minimálně využívané. Naší prioritou jsou frekventované dopravní tepny, takže silnice II. třídy a vybrané komunikace o třídu níže. Pokud by byla hlubší a dlouhotrvající ekonomická krize, připravujeme se i na tu možnost, že by mohlo být kvůli úsporám nutné z těch 3000 kilometrů ještě trochu ubrat. Až začne sněžit, uděláme maximum pro to, aby byly všechny silnice zahrnuté do plánu údržby sjízdné co možná nejdříve. Záležet bude samozřejmě i na počasí, ale věřím, že to díky obětavé práci chlapů ze středisek Správy a údržby silnic Pardubického (SÚS PK) kraje zvládneme. Jejich práce není lehká ani vděčná, ale vím, že vždy dělají maximum pro to, aby komunikace byly průjezdné.“
Dle plánu zimní údržby je dopravní silniční síť rozdělena do 69 okruhů, drtivou většinu z nich bude SÚS PK obstarávat sama, na zhruba 15 % má najaté subdodavatele. „Vlastními silami zvládneme zhruba 2500 kilometrů krajských komunikací. Dodavatelské výpomoci při pluhování silnic jsou s ohledem na malý rozsah prací potřebné pouze v situaci, kdy naše vlastní kapacity budou na hraně nebo v případě kalamit. Naši subdodavatelé budou stejně jako v minulých letech hlavně místní zemědělci, malé stavební firmy a dopravci, kteří mají potřebnou techniku. V některých lokalitách dojde k drobným úpravám plánu údržby, jedná se zejména o zařazení nově vybudovaných kruhových objezdů a silnic,“ uvedl k plánu zimní údržby ředitel SÚS PK Miroslav Němec. Novinkou je také zvýšení kvality, protože se podařilo dojednat, že místo štěrku a písku budou silničáři moci na vybraných 120 kilometrech komunikací nově používat schválené chemické prostředky. Jedná se o oblasti, které spravují cestmistrovství Litomyšl, Holice, Běstovice a Lanškroun. Největší podíl chemické údržby bude v obvodu Lanškroun, kde přesahuje 30 kilometrů. Do zimní údržby zasáhnou i nová těžká vozidla a mechanizmy, konkrétně dva nové nakladače, traktorový nosič a šest nákladních automobilů. Tuto techniku SÚS PK pořídila z dotace Pardubického kraje.
Kromě počasí může rychlost a kvalitu zimní údržby ovlivnit i případný návrat covid-19, který loni výrazně zkomplikoval personální situaci. Kvůli onemocnění nemohla do práce nastoupit řada zaměstnanců, kteří pak chyběli v terénu.
V krajském rozpočtu je na zimní údržbu komunikací vyčleněno celkem 125 milionů korun. Minulý rok celkové náklady kvůli zdražování materiálů, energií, pohonných hmot, služeb, zvýšených nákladů související s covidem a plošnému navýšení tabulkových platů dosáhly výše 160 milionů.

Rozvoj tvrze bouda bude pokračovat

Nedlouho poté, co byla dokončena obnova vstupního objektu tvrze Bouda, připravuje Pardubický kraj jako její vlastník další rozvoj této technické památky. V rámci programu INTERREG Česko-Polsko 2021-2027 by mělo dojít k úpravám vnitřního prostoru vchodového objektu. Celkové předpokládané náklady přesahují částku 33 milionů korun. Evropská dotace by měla pokrýt 80 procent způsobilých výdajů.
„Postupnými kroky pokračujeme v naplňování plánu rozvoje, který jsme připravili s dnes již bohužel zesnulým Martinem Ráboněm. V rámci programu INTERREG Česko-Polsko 2021-2027 chceme žádat o dotaci na rekonstrukci vnitřního prostoru vchodového objektu. Součástí investice za 33 milionů korun bude komplexní úprava do podoby z roku 1938, a to včetně repliky elektro a vodoinstalace, repliky dobových padacích vrat do vjezdu pro nákladní automobily, osazení replik periskopů a zaměřovací optiky přístrojů či výstroje pancéřových zvonů. Vše bude doplněno o nábytek, lafetace, zbraně a vybavení usnadňující život tehdejšího vojáka,“ představil připravovaný projekt hejtman Martin Netolický. Partnerským projektem na polské straně je Podziemne miasto Osówka nedaleko města Gluszyca.
Projekt je připravován pro podání žádosti o evropskou dotaci. „V rámci programu INTERREG Česko-Polsko 2021-2027 bychom na tento projekt mohli získat až 80 procent způsobilých výdajů projektu, což je pro nás velká příležitost, a proto přistupujeme k projektu, stejně jako v ostatních případech, s maximální zodpovědností stejně jako polská strana,“ řekl radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.
Není to však jediný projekt, který Pardubický kraj ve svém objektu připravuje. Radní schválili investiční záměr na zvýšení bezpečnosti návštěvníků. „Připravujeme demontáž starého, výrobu a montáž nového zábradlí, včetně souvisejících stavebních úprav a zprovoznění odvodnění výtahových šachet v rámci objektů K-Ba-S21, K-Ba-S-23 a K-Ba-S24. Předpokládané stavební náklady byly projektantem stanoveny na 5,4 milionu korun včetně daně,“ řekl hejtman Martin Netolický.


Výsledky žní zní v kraji uspokojivé, avšak obavy do budoucna tu jsou

U příležitosti krajských dožínek se uskutečnila tradiční konference, kterou i letos zorganizovali společně zástupci Regionální agrární komory Pardubického kraje (RAKPA) a Zemědělského svazu ČR. Zemědělci spolu se zástupci krajské samosprávy a dalšími hosty zhodnotili výsledky letošní sklizně a diskutovali o tématech, které momentálně české zemědělce nejvíce trápí.
„Letošní sklizeň je velmi dobrá, a to jak po stránce kvantity, tak i kvality. Ve většině plodin byl Pardubický kraj dokonce nad průměrným výnosem v rámci celé České republiky. Kromě úrody jsme na setkání hovořili také o aktuálních tématech, které zemědělce pálí. Ať už je to otázka dotací, které by měly zvýhodňovat menší zemědělce na úkor středních či větších podniků, nebo nedostatečná podpora ze strany vlády, která zemědělcům nijak nekompenzuje například vysoké ceny hnojiv. Nelze pak s cenami konkurovat třeba sousednímu Polsku, kde tamní vláda zemědělcům na hnojiva dává až 22 miliard korun,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Setkání se zúčastnil i krajský radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil. „Každý zemědělec, za kterým je vidět nějaká produkce, má mít naši podporu. A vůbec nezáleží na tom, kolik hektarů půdy obhospodařuje. Nenechává mě klidným, jak se z růstu cen potravin nepravdivě a nezaslouženě obviňují právě čeští zemědělci a potravináři, přitom to jsou oni, kteří naši zemi živí,“ prohlásil při jednání radní Krčil. „Podstatné je to, jak jsou teď navrženy podmínky a pravidla společné zemědělské politiky nejenom na evropské, ale i na národní úrovni. A ty jsou podle mého názoru navrženy špatně, protože jsou většinově v přímém rozporu právě s produkčním zemědělstvím. My bychom ale měli produkční zemědělství a skutečně aktivní zemědělce podporovat a nikoliv platit za nicnedělání a útlum výroby. Podmínky podpory je proto nutné změnit. A v této souvislosti si myslím, že jedinou cestou je pozastavení a přehodnocení Green Dealu a podpory spojit se zemědělskou produkcí. Ostatně stejně jako to dělají mnohé okolní státy. Máme tady ukrajinskou krizi, obrovské problémy s energiemi. Už kvůli tomu potřebujeme najít realistická a rozumná řešení nikoliv ideologicko-fanatická. Vždyť vyvážené hospodaření na půdě je základem potravinové bezpečnosti, základem pro udržení pestré krajiny,“ dodal radní Krčil a poděkoval všem zemědělcům za jejich práci.
Průměrný celkový výnos z obilovin činí v Pardubickém kraji 6,32 tun z hektaru, v rámci České republiky je to 6,02 tun. Nejlepší výsledky byly zaznamenány u pšenice ozimé (6,67 t/ha PK, 6,33 t/ha ČR) nebo ječmene ozimého (6,57 t/ha PK, 6,31 t/ha ČR). Až na tritikale jsou výnosy u všech obilovin v Pardubickém kraji vyšší než v minulém roce.

Výzkumníci z Contipra představili středoškolákům unikátní Týden vědy 


Celý minulý týden byl v Dolní Dobrouči, kde sídlí biotechnologická společnost Contipro, zasvěcen mladé energii, zvídavosti a touze po dalším vědění. Do firmy, která je po celém světě známá díky kyselině hyaluronové, přijeli gymnazisté z celého kraje. Studenti měli jedinečnou příležitost nahlédnout do laboratoří výzkumu a vývoje, které se běžně pro veřejnost neotevírají.

Od brzkého rána do pozdních odpoledních hodin přijížděli každý den v termínu od 19. do 23. září 2022 do Contipra žáci z různých gymnázií Královéhradeckého a Pardubického kraje. „Akci jsme chystali několik měsíců dopředu. Chtěli jsme, aby si studenti Den vědy u nás opravdu užili. To se myslím podařilo, získáváme veskrze pozitivní ohlasy od studentů, ale i pedagogů, kteří je doprovázeli,“ přiblížila manažerka vzdělávacích projektů ze společnosti Contipro Petra Šejblová.

Studenti se seznamovali především s lidskou kůží

Týden vědy nesl podtitul „Pojďme s kůží na trh“, jelikož kůže se stala spojovacím článkem všeho zajímavého, co studenti slyšeli, viděli a prakticky zkoušeli na pěti různých pracovištích. Vědci z laboratoří fyziologie buňky, fyzikální chemie, kosmetiky, forem a fermentace připravili pro studenty interaktivní program, kde nechali žáky zábavnou formou otestovat vědecké poznatky a teorie. „Líbí se mi zdejší profesionální přístup všech vědců. Spojili praktickou a vědomostní část, a oceňuji především to, že nás do programu zapojovali. Když mohu vidět, co se děje, mám z toho silnější zážitek a určitě si to budu pamatovat,“ pochválila program Nikol Drábíková, studentka ze svitavského gymnázia.

Organizátoři akce si dlouhodobě kladou za cíl podporu vzdělanosti v regionu a obecnou popularizaci české vědy, která se v Contipru dělá na světové úrovni. Program návštěv vědeckých pracovišť byl proto vymyšlen tak, aby studenti nejen zábavnou formou načerpali nové poznatky, ale zároveň mohli navštívit plně vybavené laboratoře s ukázkou techniky, kterou zde odborníci ke své práci využívají. Technickým vybavením byl nadšen i student Daniel Toppisch z gymnázia v Ústí nad Orlicí: „Nejvíce mne zaujala laboratoř, ve které se nacházely elektronové mikroskopy. Mohli jsme přímo vidět jednotlivé vrstvy kůže pod mikroskopem, to mi přišlo velmi zajímavé.“

Týden vědy v Contipru ocenili nejen žáci, ale i jejich učitelé

Učitelé z gymnázií si pochvalovali strukturu přednáškových bloků.
„Studenti v Contipru vidí propojení teorie s praxí. Velice inspirativní je sekce biologie, protože fyzikální chemie je studentům mimo vysokoškolský systém zatím velmi vzdálená. Přínosem je také možnost vidět výsledky experimentů, které jsou doprovázeny výkladem zdejších odborníků. Studenti se v Contipru podívají do velmi moderních laboratoří, které jsou pro ně tak trošku sci-fi. Zároveň mohou nasávat atmosféru v prostředí, kde by se mohli jednou sami uplatnit,“ říká učitelka gymnázia Ústí nad Orlicí Lenka Janyšová.

Týden vědy v Contipru by měl pro středoškolské studenty sloužit jako inspirace a povzbuzení k dalšímu studiu přírodních věd. V příštím roce plánuje Contipro Týden vědy zorganizovat opět v druhé polovině září.