Českotřebovský deník 273/2022 (30/9)
Přání seniorům 

Dnešní den patří seniorům a já jim - nám všem přeji hodně zdraví, štěstí, hodně síly fyzické i psychické, pozitivní mysl, milující rodinu a samé dobré lidi kolem sebe. Krásný den seniorů.
S úctou  Magda Peterková
 
Investiční akce na Základní škole v Nádražní ulici 

Chtěl bych touto cestou poděkovat současnému vedení města za realizaci nebo přípravu několika investičních akcí, které proběhly nebo jsou ve fázi přípravy ve druhé polovině kalendářního roku 2022.
Především jsme se po dlouhém čekání dočkali opravy střechy na naší tělocvičně, šatnách  a nad jídelnou. Cítíme se téměř nesví, že za deště nemusíme ve škole kličkovat mezi kbelíky, jak jsme už byli po několik let zvyklí. Podařila se renovace dívčích toalet v budově 1. stupně i zřízení nové učebny výpočetní techniky v ulici Komenského.
Do konce roku bychom se ještě měli dočkat nového LED osvětlení v tělocvičně, což by mělo výrazně napomoci k úspoře elektrické energie a ještě se těšíme na klimatizaci v pěti učebnách a sborovně 1. stupně.  
Za vedení školy, pedagogy i naše žáky děkujeme.  Radim Kolář

Dohoda vítězů voleb: Převaha 3PK bude všem, také ovšem i odpovědnost 

Po volebním víkendu se v pondělí navečer sešli na prvním oficiálním jednání partneři nově vznikající koaliční spolupráce na českotřebovské radnici. Výstupem se stal podpis memoranda mezi 3PK - Pro prosperující Českou Třebovou, Nestraníky s podporou Třebováků PRO Zdraví a Sport a ODS. Ten obsahuje vymezení základních principů spolupráce a parametrů přípravy koaliční smlouvy, dále pak mimo jiné předpokládané zastoupení jednotlivých uskupení v radě města.
Vítězné sdružení nezávislých kandidátů 3PK by mělo nominovat celkem pět členů rady města včetně pozice starosty a místostarosty, politické hnutí Nestraníci tři radní včetně prvního místostarosty a ODS jednoho člena rady města. Personální nominace budou součástí připravované koaliční smlouvy, která by měla být podle memoranda podepsána do 16. října 2022. Do té doby budou partneři projednávat nejprve ve svých uskupeních, následně pak na společném jednání programové záležitosti. Výchozím dokumentem bude program vítězného uskupení "Plán 3PK pro prosperující Českou Třebovou 2030", který bude upraven a doplněn na základě shody partnerů. 
Přestože memorandum neobsahuje jména, 3PK bude nominovat do funkce starosty města svého lídra, stávajícího jednatele společnosti Eko Bi Zdeňka Řeháka. Kandidát, který v našem městě obdržel nejvíce preferenčních hlasů, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický již před volbami avizoval, že nebude aspirovat z logických důvodů na funkci ve vedení města. I tak bude po dohodě s kolegy z uskupení 3PK zapojen do koaliční spolupráce.


Výhra Kohoutů na Chocní s odřenými zády

Pokud si někdo při pohledu na okleštěnou sestavu soupeře myslel, že Kohouti půjdou snadnou cestou za dalšími třemi body, tak se velice mýlil. Ano, hokejisté České Třebové zvítězili, ale tentokrát to bylo s odřenými zády...
Česká Třebová – Choceň 5:4 (0:1, 3:0, 2:3)
Branky: 23. Stolín (Král), 28. T. Prachař, 36. Pavlovský (Augustin), 52. Augustin (Pavlovský), 59. Augustin (Daněk) – 17. P. Prachař (Novotný, Polák), 41. Šeda (Polák, Novotný), 55. P. Prachař (Půlpán, Krejza), 60. Krejza (Lichtag, Půlpán).
Rozhodčí: Čížek – Voltner, Kalus. Vyloučení: 11:11. Využití: 0:2. Oslabení: 2:0. Diváků: 308. Střely na branku: 45:37. Nejlepší hráči: Ament – Koutský.
Kohouti: Ament – Sedlák, Daněk, Hradil, Jemelka, Král, Pažourek – Pavlovský, Ostřanský, Augustin – Semorád, Fúzik, Plášek – Vaňo, T. Prachař, Veverka - Čada, Stolín.
Choceň: Koutský – Šeda, Novák, Knytl, Pazdera, Novotný – Procházka, Půlpán, Krejza – Novotný, Polák, P. Prachař – M. Pilař.
 
HLAS PO UTKÁNÍ: Vladimír Vaněk, manažer Kohoutů:
„Pravdou je, že spokojeni můžeme být především se ziskem tří bodů. Klobouk dolů před soupeřem, který v oslabené sestavě předvedl kvalitní a statečný výkon.“ Další zápasy: Hlinsko - Litomyšl 2:4, Lanškroun - Moravská Třebová 3:4, Polička - Chrudim 3:6.
PŘÍŠTÍ ZÁPAS:  Litomyšl - Česká Třebová, neděle 2. října, od 17.00 hodin.

Závady na tělovičně na Skále se řeší

Jde především o netěsnosti oken a dveří, které nelze opravit obyčejným seřízením a bylo by nejlepší, kdyby (alespoň u dveří) byla provedena výměna za nové, plastové. Ve věci se dobře angažuje Ing. Alena Glaserová, která byla nyní pověřena vedením odboru rozvoje města a investic po odchodu Ing. Karla Švercla do důchodu.  Je komunikativní, a snaží se řešit problém. Popsané problémy prozkoumala společně p. Hlaváčkem (ORMI)  a p. Novákem, školníkem na ZŠ Habrmanova. Tělocvičnu spravuje právě ZŠ Habrmanova. Na opravu oken okna pošlou odbornou firmu a vnější dveře že se zatím jen opraví těsněním a dalším materiálem na utěsnění, které poskytne město a práci provede školník s kolegou.  Uvádí se, že tělocvična se bude rekonstruovat, Padla informace, že to stačí, že se bude tělocvična rekonstruovat, pak by byly nové dveře zbytečné  Je ovšem snaha alespoň zjistit podmínky, za kterých by bylo možné nové dveře nyní pořídit. Šlo to velmi rychle a již proběhlo měření otvorů pro všechny netěsnící dveře v budově. Jistě je možné, že se akce pro nedostatek peněz zastaví, ovšem nyní v době, kdy byl do tělocvičny instalován nový kondenzační kotel a v době drahých energií se zabrání úniku tepla opravdu hrubě netěsnícími dveřmi .

 

Technické muzeum ve Vysokém Mýtě

V areálu odloučeného pracoviště Vyšší odborné školy stavební a Střední školy stavební Vysoké Mýto na ulici Kpt. Poplera má v příštích letech vzniknout Technické muzeum Pardubického kraje jako kulturně-kreativní centrum. Stavba je rozdělena do dvou etap a projekt by měl stát dle zpracované studie a stávajících cen přes 210 milionů korun. Kraj by při financování chtěl využít 150milionové dotace z Národního plánu obnovy. Radní na svém posledním jednání schválili zadávací podmínky pro veřejnou zakázku na dodavatele.
Vybudování Technického muzea Pardubického kraje jako kulturně-kreativního centra je jedním z našich dlouhodobých plánů, protože se v něm skloubí hned dva důležité cíle, a to praktická podpora školství i péče o historické dědictví. Cílem první etapy rekonstrukce za více než 32 milionů korun je přestavba budovy číslo 6 a její přístavby pro využití stavební školou a Regionálním muzeem ve Vysokém Mýtě. Díky navrženým úpravám vzniknou také prostory pro zednické, topenářské a vodoinstalační dílny, kde se budou moci studenti zdokonalovat v dnes tolik nedostatkových řemeslech,“ vysvětluje Roman Línek, náměstek hejtmana Pardubického kraje pro investice a kulturu.
Ve druhé etapě výstavby Technického muzea Pardubického kraje za více než 170 milionů korun se primárně počítá s obnovou historické budovy a úpravou prostorů pro potřeby Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě. „Plánujeme tam vybudování stálých výstav vztažených k technice a průmyslu v Pardubickém kraji a také depozitářů. V expozicích by k vidění měly být například být exponáty z automobilové a letecké výroby, abychom připomínali historický odkaz, úspěchy a přínos těchto odvětví našemu regionu. Myslím si, že máme být na co hrdí a díky investicím do škol a naší snaze o propagaci technického vzdělávání snad za pár let v muzeu budou i soudobé výrobky s imaginární značkou Made in Pardubický kraj. Díky projektu na vybudování technického muzea můžeme opravit starou historickou budovu a dát jí hned dvě nové funkce, obě důležité a smysluplné. Proto jsme se s kolegy rozhodli, že ho podpoříme,“ dodává k záměru kraje hejtman Martin Netolický.
Technické muzeum Pardubického kraje by mělo být dokončené do konce léta roku 2025, pokud se podaří v plánovaném termínu vysoutěžit dodavatele a získat dotaci. První etapa prací by se však dle navrhované smlouvy měla stihnout za osm měsíců. „Plánuje se mimo jiné zateplení budovy, výměna dveří, oken, výměna rozvodů vytápění a další práce. Vzhledem k tomu, že mají obě etapy včetně vybavení expozicí stát přes 210 milionů korun, podali jsme žádost o dotaci do Národního plánu obnovy. Ta by měla dosáhnout výše 150 milionů korun a spolufinancování z evropských fondů je pro projekt naprosto zásadní. O tom, zda budeme s žádostí úspěšní, budeme vědět v prvních měsících příštího roku,“ informuje radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.
Lhůta pro podání nabídek na vybudování první etapy Technického muzea Pardubického kraje – kulturně-kreativního centra je do 3. listopadu letošního roku.

Krytý plavecký bazén končí odstávku - od 1. října opět v provozu ! 

V měsíci září byla i letos v českotřebovském bazénu odstávka, která byla spojena s řadou úprav, které lze realizovat pouze během odstávky bazénu.  Podobné odstávky jsou také v bazénech v okolních městech, ovšem zpravidla o prázdninách, protože během léta je koupání např. v Litomyšli nebo v Ústí nad Orlicí ve venkovních plovárnách. U nás v České Třebové bazén o prázdninách plně slouží a je vyhledávaným cílem.
Hlavní prací, kterou se podařilo realizovat během zářijové odstávky byla zejména výměna kotlů v kotelně bazénu.  Dosavadní kotle byly v provozu v podstatě nepřetržitě od roku 1997. Nyní zde byl instalován kondenzační kotel, vlastně "dvojče", které bude ještě letos do konce roku doplněno o novou kogenerační jednotku o elektrickém výkonu 127 kW a tepelném výkonu cca 170 kW s akumulační nádrží, která bude umístěna mimo budovu bazénu. Pro nový kotel byl postaven nový nerezový komín (fotografie), postavený vedle plastového modrého komínu odvětrání místnosti, kde je řešeno chlórování bazénové vody.  Více v článku ZDE