Krytý plavecký bazén končí odstávku 

Od soboty 1. října opět v provozu ! 


V měsíci září byla i letos v českotřebovském bazénu odstávka, která byla spojena s řadou úprav, které lze realizovat pouze během odstávky bazénu.  Podobné odstávky jsou také v bazénech v okolních městech, ovšem zpravidla o prázdninách, protože během léta je koupání např. v Litomyšli nebo v Ústí nad Orlicí ve venkovních plovárnách. U nás v České Třebové bazén o prázdninách plně slouží a je vyhledávaným cílem.
Hlavní prací, kterou se podařilo realizovat během zářijové odstávky byla zejména výměna kotlů v kotelně bazénu.  Dosavadní kotle byly v provozu v podstatě nepřetržitě od roku 1997. Nyní zde byl instalován kondenzační kotel, vlastně "dvojče", které bude ještě letos do konce roku doplněno o novou kogenerační jednotku o elektrickém výkonu 127 kW a tepelném výkonu cca 170 kW s akumulační nádrží, která bude umístěna mimo budovu bazénu. Pro nový kotel byl postaven nový nerezový komín (fotografie), postavený vedle plastového modrého komínu odvětrání místnosti, kde je řešeno chlórování bazénové vody.
Na práce v kotelně bylo vydáno "dvojíté" stavební povolení, jedno na instalaci kondenzačního kotle, druhé na stavbu a montáž kogenerační jednotky. Aby bylo možné  staré kotle z kotelny vystěhovat a nový kotel nastěhovat, bylo nutné vybourat ve stěně kotelny odpovídající otvor. Nyní je zatím opět provizorně utěsněn tak, aby vše vyhovovalo požárním předpisům. Stejným otvorem se ještě do zatím volného prostoru nastěhuje kogenerační jednotka a teprve potom se prostor kotelny definitivně upraví.
Dnes 30. září byl oficiálně zahájen zkušební provoz nového kotle. Pracuje bez poruchově, má stabilizovaný výkon.  K tohoto tepelného zdroje se pomocí výměníků ohřívá voda do radiátorů, voda do velkého a dětského bazénu  a také teplejší voda do vířivky. Během odstávky byla také provedena oprava tobogánu, který je již na hraně své životnosti a vykazuje prasklinky, které byly opraveny a zabroušeny. Voda v  dětském bazénu byla vypuštěna, bazén vyčištěn a dezinfikován, velký bazén vypustit nelze, vypuštěním by došlo k deformaci bazénové vany. Během měsíční odstávky klesla teplota vody o sedm stupňů. Nyní je již opět vyhřátá na solidních 27,5°C . Během odstávky došlo také k vyčištění a vyfoukání vzduchotechniky ve stropě bazénové haly, což bylo možné udělat jen s pomocí pojízdného lešení, postaveného v bazénu.(viz fotografie) Během provozu takovou práce nelze řešit.
Další prací bylo pořízení nového pískového filtru pro vířivku. Místo jednoho velkého, který se musel na místě rozřezat (aby jej bylo možné vystěhovat) byly pořízené dva menší s velikostí, kterou umožňuje stavební otvor do prostoru technologie vířivky.  Současný stav je již definitivní a funkční (viz fotografie)
Letošní rok lze v českotřebovském bazénu považovat za úspěšný. Byla provedena řada prací, které se dlouho odkládaly. Jako důležitá byla opravu střechy lepenkovými pásy, která byla řešena jako havárie po červnových  prudkých deštích s kroupami, které stav střechy velmi poznamenaly. Oprava za cca půl milionu korun byla zaplacena  z pojištění. Není to rozhodně definitivní oprava, životnost lepenkových pásů může být jen několik roků. Bazén tak stále čeká na definitivní střešní plášť a zateplení a také na rekonstrukci technologické části bazénu.  To však bude jednak stát hodně peněz a bude zapotřebí zajistit dlouhodobou odstávku bazénu.
Změny v českotřebovském bazénu sleduji kontinuálně a těším se až bude v kotelně plně funkční kogenerační jednotka a vše provedeno v definitivním stavu. Pak bude nově namontovaný kotel vlastně rezervou
Děkuji za dnešní možnost prohlídky kotelny. Ještě zde pracovalo několik montérů kteří ještě dokončují potřebné činnosti. Nový tepelný zdroj je plně funkční a spolehlivý, bazén je od 1. října opět připraven přijmout nové návštěvníky.
(mm) 

Fotografie opravené střechy lepenkovými pásy   foto P. Baláž


Fotografie lešení ve vodě bazénu během odstávky - nutné pro čištění vzduchotechniky