Jak to bylo (opravdu) se změnou jízdních řádů v autobusové dopravě od 1. září 2022 v našem městě?
Chtěl bych čtenáře v tomto článku stručně informovat, jak to bylo ve skutečnosti s úpravou jízdních řádů v autobusové dopravě od 1. září 2022 v našem městě. Dne 24.8.2022 zaslal Pardubický kraj místostarostovi našeho města Daliboru Zelenému email s rušenými spoji od 1. září 2022. Hned druhý den 25. 8. 2022 vydal Pardubický kraj tiskovou zprávu, kde si část dovolím citovat:
Podle hejtmana Martina Netolického byly všechny spoje procházeny velmi detailně i na úrovni samosprávy. „Detailně jsme procházeli každý jeden dílčí spoj, u kterého disponujeme sčítáním dopravy. Takto bylo identifikováno až 203 spojů, které nemají podle dopravce a technologů dopravy velký dopravní význam, protože je využívá naprosté minimum cestujících nebo mají alternativu v autobusové nebo železniční dopravě. Vzhledem k místní znalosti jsme debatovali o jednotlivých spojích, u kterých jsme dopravci sdělili, že součástí nového jízdního řádu musí být.U dalších jsme řešili změnu časových poloh tak, aby byla změna pro cestující co nejmenší. Pokud by se ukázalo, že je po určitých spojích přeci jen velká poptávka, budeme se ji snažit zohlednit v rámci další, tedy prosincové změny jízdního řádu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Celý článek najdete zde https://www.pardubickykraj.cz/aktuality/117687/jizdni-rady-v-autobusove-doprave-doznaji-od-zari-minimalnich-zmen?pg=1)
Následně 26.8.2022 kontaktoval místostarosta D. Zelený odbor dopravy na Pardubickém kraji, aby vyřešili problém s ranním spojem do Kozlova a zpět, který sváží mimo jiné, děti do školy. V pondělí 29.8.2022 proběhlo na Městě Č. Třebová jednání se starostou Semanína s tématem zrušeného spoje a informací z PCE kraje, že spoj nezajistí (PCE kraj nabízel prodloužení spoje z V. Mýta do Semanína, ale ne Kozlova, což bylo nedostatečné řešení, protože by neproběhl svoz dětí z Kozlova), a tak začalo vedení Města Č. Třebová prostřednictvím D. Zeleného zajišťovat autobus vlastní na náklady města. Autobus se podařilo zajistit u p. Nejedlého a jeho firmy Drumel. Vzhledem k tomu, že informace o zrušeném spoji přišla cca 1 týden před začátkem nového školního roku 2022-2023, a nebylo příliš času na řešení, je vidět, že vedení Města ČT umí rychle jednat. Autobus, a tedy ranní spoj do a z Kozlova byl zajištěn. Tuto informaci vedení města předalo p. hejtmanovi M. Netolickému, který byl překvapen, že město samo zajistilo dopravu na vlastní náklady. Ale doba je plná překvapení a turbulencí. A tak následně pan hejtman po jednání na Pardubickém kraji sdělil vedení města, že na jeden měsíc autobus zaplatí Pardubický kraj.  Dobré řešení pro všechny, akorát škoda, že „procházeny velmi detailně i na úrovni samosprávy“ opravdu nebyly procházeny před vydáním seznamu rušených spojů, protože jsme nemuseli rodiče dětí z Kozlova a Semanína týden před začátkem školy takto děsit. Spoj by Pardubuický kraj stejně zrušil, protože problémy s dopravcem jsou, ale mohlo se to nejprve opravdu diskutovat a informovat samosprávu.  Michal Kadlec, radní.

Poznámka:

Teprve ráno 6 / 9 jsem se dozvěděl, že smlouva o školním autobusu s firmou Drumel a Co byla ve skutečnosti  uzavřena na kratší dobu než na měsíc pouze na dva týdny. Potom má již spoj zajistit společnost Bus Line. V každém případě bych chtěl ještě  k problémům autobusů napsat, že  vyhlášení výběrového řízení  na autobusové dopravce v kraji  muselo být po 10 letech činnosti společnosti ICOM Transport vyhlášeno, nebyla to nějaká  libůstka vedení kraje. Naopak s tím vznikly problémy, jmenujme  třeba to, že výběrové řízení bylo nutné opakovat pro stížnost odmítnutého dopravce na antimonopolní úřad. Nedostatek řidičů je velký i jinde, např. v pardubické MHD  museli zrušit jednu z méně vytížených linek.  V případě našeho regionu je není linková doprava také všude  dost vytížená. Netýká se to však linky 700933 převážející školáky. Byl jsem se dnes ráno osobně přesvědčit, že autobus jezdí opravdu naplněný a spoj je potřebný a chápu, že jeho zrušením vznikla zejména v Semaníně velká nervozita. Věřím, že po skončení smlouvy s n a školní autobus zajistí službu vozidlo BusLine. (mm)