DILEMA: PRO DĚTI ZAPLATIT OBĚDY NEBO HUDEBNÍ ŠKOLU? 

Kde se tato otázka vzala a zda je vůbec správně položená, se pokusím dále vysvětlit. Je to jakási nadsázka, jejíž podstatou je to, že si v oblasti stravování nejsou všichni žáci rovni.

Příklad: Jsou dva spolužáci z 5. třídy ze ZŠ Habrmanova. Jeden byl úspěšný na přijali ho na gymnázium, druhý pokračuje v šesté třídě základní školy. Na gymnáziu mu vznikla jediná možnost odebírat obědy v jídelně na SŠTD na Skalce, jeho kamarád může dále chodit do jídelny ZŠ Habrmanova. Zde má oběd o 16 korun levnější ! Na Skalce platí 41 korun, na ZŠ Habrmanova 25 (bez polévky) a 29 s polévkou. Kuchyň na Skalce je dražší, byla i dříve, ale rozdíl nebyl nikdy tak markantní jako letos. Vaří zde opravdu dobře a stížnosti na kvalitu jídla žádné nejsou. Jenže podobně také na ZŠ Habrmanova, také bez připomínek, navíc s možností rychlého výběru jídla. A o tolik laciněji!

Problém se řešil již v roce 2010, kdy pro gymnázium tehdy povinnost odebírat obědy na Skalce vznikla. Je to přece krajem zřizovaná škola jako gymnázium a tak bude ekonomicky výhodnější, bude-li vyšším počtem strávníků naplňovat kapacitu naplno. Dřívější připomínky rodičů byly především k nutnosti docházet do vzdálenější jídelny a přecházet přitom frekventovanou komunikaci I/14. Dnes by k tomu bylo třeba navíc zdůraznit i výrazně dražší obědy. Na jednom obědu jde o 15 korun, za měsíc při dvaceti obědech o 300 Kč, ta školní rok o 3000 korun. Když zde studují dvě děti z rodiny - ještě hůř. Tím jsme u financí, které by bylo možné zaplatit za volnočasové aktivity, sport, kroužky nebo hudební školu. Gymnazisté to musí dát na obědy.

Rukojmím je především cca 120 studentů nižšího gymnázia, neboť pro ně kuchyň na Skalce, kam musí na obědy, chtějí-li se stravovat, vůbec nevytvořila žádnou zvláštní kategorii. A tak stejně platí 11tiletý primán, stejně jako 19tiletý maturant. V jiných jídelnách jsou strávníci rozděleni do kategorií podle věku, na Skalce nikoliv!

Když jsem tuto otázku konzultoval, bylo odpovědí krčení ramen. "To není městský problém" Ano, je to především problém zřizovatele středních škol, tedy Pardubického kraje, který se z pozice studentů nebo jejich rodičů na vzniklé potíže nedívá.

Ale je to stejně speciální problém českotřebovský, protože to jinde takto stanoveno není. Nemusíte jít daleko, stačí do Ústí nad Orlicí, kde se studenti tamního gymnázia bez problému stravují v městské jídelně "Smetanova 43" za mnohem nižší cenu (jako u nás na Habrmance) a ceník je zde zcela samozřejmě stanoven podle věku. Tam takové dilema řešit nemusí! A ve stejné jídelně se také stravují také studenti zdravotnické školy, také samozřejmě zřizované Pardubickým krajem. A to zde je přece možnost navštěvovat jídelnu na krajem zřizované "Umprumce". Asi nemá dostatečně velkou kapacitu.

Kuchyň a jídelna na Skalce letos extrémně oběd zdražila o 10 korun, není ale nejdražší v regionu. To byste se museli jít stravovat na automobilní průmyslovku v Ústí na Dukle....

NÁVRH ŘEŠENÍ: Jsou vlastně dvě možnosti. Buď zachovat stávající situaci s tím, že gymnazisté budou chodit do dražší jídelny na Skalku, ale kde se nad studenty nižšího gymnázia "smilují" a zavedou pro ně tarif s přijatelnou cenou . Jídlo je kvalitní a byla by spokojenost. Tím by na Skalce aspoň vzali na vědomí, že tam chodí mladší děti, pro který je také stanoven jiný maximální tarif. Zatím se zde tváří, že o tom nic neví.

A DRUHÁ MOŽNOST- PODLE MNE TA LEPŠÍ: Zajistit aby na tom českotřebovské a ústecké gymnázium bylo stejně, tedy dovolit odebírat obědy (alespoň pro nižší gymnázium) v jídelně Habrmanova. Bylo by to levnější, jídelna je vlastně "za rohem" a přechod do jídelny je bezpečnější. Jen by se trochu zhoršila ekonomika jídelny na Skalce.

Myslím, že letos po zdražení obědů právě nazrál čas, aby se tento problém řešil. Míček je na "krajské" straně hřiště, tedy na odboru školství Pardubického kraje a obou českotřebovských středních školách, aby se domluvili. Myslím, že odebírání obědů pro nižší gymnázium v jídelně na ZŠ Habrmanova možné je, kapacita kuchyně to umožňuje. A bývalo to tak i dříve. A na Skalce by ani nemuseli zřizovat nový tarif pro nižší gymnázium. Na tom současném na studentech primy až kvarty určitě vydělávají.

MILAN MIKOLECKÝ

Fotografie
Kuchaň a jídelna Habrmanova prošlo loni rekonstrukcí vzduchotechniky, je moderně zařízená a chválená
Městská Jídelna v Ústí nad Orlicí pod Kulturním domem, kde se bez problému stravují i žáci ústeckých středních škol