Vzpomínka na Jiřího Tölga                  

JIŘÍ TÖLG  15. 12. 1947 – 23. 8. 2022

Smutná zpráva přišla dne 23. srpna 2022, kdy prohrál svůj nerovný zápas s krutou nemocí pan Jiří Tölg.
Jirka se narodil v Olivětíně na Broumovsku jako druhorozený syn. Po ukončení základní školní docházky odchází studovat na průmyslovou školu železniční do Šumperku a po skončení základní vojenské služby působí ve funkci strojvedoucího v lokomotivním depu Česká Třebová.
V České Třebové také zakládá rodinu, staví dům a krom lásky k rodině a práci (jež mu byla velkým koníčkem), se začíná interesovat v hudební oblasti, která mu byla do posledních chvil jeho života také velkou láskou.
Jirka působil po celou dobu v trampské osadě Jitřenka, kde byl vůdčí osobností a tuto svoji vlastnost v poslední dekádě 20. století uplatňuje jako kapelník místní železničářské dechové hudby, což se mu po několik let dařilo, uskutečnil zdařilé koncerty. Na jeden byl pozván i jeho bratr Zdeněk, učitel hudby, trombonista, aranžér a kapelník chomutovského estrádního orchestru.
Další kapitolou jeho života (ne malou) bylo působení v trombonové sekci Velkého swingového orchestru (VSO), kde se stává platným a oblíbeným členem nejen pro svoji muzikálnost, s níž zdolával nástrahy trombonových partů, ale i pro nezaměnitelný zpěv při různých oslavách a akcích členů VSO. Byl do svého ukončení činnosti, kdy mu zhoršené zdraví nedovolovalo již aktivní účast na zkouškách a akcích VSO, vždy přítomen alespoň na generální zkoušce. Tak tomu bylo i v květnu na zkoušce před jarním koncertem, kdy jsme měli upřímnou radost z dobrého zdravotního stavu, ve kterém se Jirka nacházel. Bohužel toto netrvalo dlouho a zastihla nás tato smutná zpráva.
Dne 31. srpna se rodina, spolupracovníci, kamarádi, hudebníci a veřejnost naposledy rozloučili s Jirkou, skvělým manželem, otcem, dědou a muzikantem, který vždy rozdával radost a pohodu. Bude nám všem chybět.
Byť Jirkova pozemská pouť končí, v našich myslích zůstává.
Čest jeho památce:  Členové VSO

Uveďme ještě další fotografie z působení Jiřího Tölga v českotřebovské  dechovce a v Řetůvance