Městská knihovna Česká Třebová v říjnu 2022   


 Swap hrníčků

Máte doma nějaké hrníčky, které nepoužíváte, ale dalším lidem by udělaly radost?  Přineste jeden, dva, tři i více do knihovny, a odneste si nějaký jiný. Výměna malých hrníčků na kávu, velkých šálků na čaj... Všechny rozměry a designy jsou vítány.
S knihou z knihovny si můžete odnést i nový hrníček.
Akce probíhá celý říjen v knihovně.
 
PROMÍTÁNÍ DOKUMENTU

Severní proud
10. 10. 2022 od 18:30
Jak se láhev od piva vyrobeného v Německu ocitla v panenské přírodě za polárním kruhem? Režisér Steffen Krones se rozhodne sledovat trasu plastového odpadu z kontinentální Evropy až k útesům norského souostroví Lofoty.
Filmař z Drážďan spolu s přáteli sestrojí unikátní bóje vybavené GPS lokátorem a sleduje, jak je evropská říční síť propojená s oceánem. Z původně sólové akce vzešlé ze zděšení nad tím, že evropský odpad zanáší i nejvzdálenější kouty planety, se Steffenovi podaří vytvořit vědecký projekt, na kterém se podílejí inženýři, oceánografové i veřejnost. Úchvatné záběry z monumentální norské přírody a scény týmového nadšení ze sledování trasy speciálních bójí střídají šokující obrazy kolonií plastů, které okupují civilizací dříve nedotčené přírodní scenérie. Německo, 2022, české titulky, 92 min. Zdarma.
 
CESTOVATELSKÁ PŘEDNÁŠKA

4300 km pěšky přes Ameriku, sama, v divočině. Z Mexika do Kanady.
Na Pacifickou hřebenovku se ročně vydá několik tisíc lidí, ale dokončí ji jen desetina z nich. Monika Benešová patří mezi ně! A to byla ještě před nedávnem pacientkou s vážnými zdravotními problémy, která se bála jít po ulici. Přesto se rozhodla změnit život a splnit si sen - projít pěšky celou Ameriku. Postavila se nemoci, poušti, omrzlinám, medvědům i pumám, které potkávala. Pacifická hřebenovka ji tvrdě zkoušela. Naučila ji nevzdávat se.
Přijďte si poslechnout autorku knihy Moje Pacifická hřebenovka v úterý 25. října od 18:30 hodin. Vstupné: 50 Kč.
 
Jógování v knihovně

Pojďte se pozitivně nastartovat do nového dne s Andreou Peterovou a její jógou a zároveň se setkávat v příjemném prostředí knihovny 1× týdně ve středu 8:00–9:00. Vstupné 50 KČ/1 lekce. Jóga a meditace určená pro věkovou skupinu 60+. Cílem každé lekce je ukázat možnosti, jak zlepšit kvalitu života a získat pohybové, dechové a meditační návyky, které pomohou posílit imunitní systém, zpomalí proces stárnutí, sníží možnosti úzkosti a deprese, zvýší vitalitu a podpoří zdravý životní styl. Cvičení se bude konat na oddělení Teenspace v přízemí, deku a podložku s sebou. Začínáme 5. 10. 2022.
 
AKCE PRO DĚTI

Matyldino pohádkohraní
4. 10. 2022 (úterý), 16:00, oddělení pro děti
Čtení příběhů a hraní her. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Účastníci obdrží samolepku do pracovního sešitu Knížkohraní. Vstupné dobrovolné.
 
Knižní klubíčko
26. 10. 2022 (středa), 10:00, oddělení pro děti
Knižní klubíčko je tu pro rodiče, které zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let.
Kromě tipů na leporela a knížky nechybí nápady na hry a říkanky. Je to také místo pro seznámení se s novými lidmi.
Vstupné dobrovolné. Na dětském oddělení je k dispozici přebalovací pult.
 
AKCE TEENSPACE

Výroba slizu
24. a 26. října, 12:30–18:00
 
Halloweenský speciál
31. října, od 14:30
Akce jsou vhodné pro děti od 10 let.
 
NOVÝ KROUŽEK DIGIKLUB

Objevte svět robotů a technologií
Nový kroužek Digiklub je vhodný pro děti ze 3. a 4. tříd ZŠ. Budeme se scházet jednou za 14 dní ve čtvrtek od 16 do 17:30 hodin na oddělení Teenspace. Začínáme 13. října.
Cena 500 Kč, garance minimálně 10 lekcí od října 2022 do května 2023. Seznámení s různými druhy robotických hraček (ozoboti, mBoti, blue-boti, bee-boti, micro:bit), s 3D tiskem, laserem, řezacím plotrem a základy programování… Kapacita omezena, max. 10 dětí. Přihlášení na e-mailu blanka.vomackova@moderniknihovna.cz, tel. 608 371 568.
 
Provozní doba Městské knihovny Česká Třebová

 
Omezení provozu knihovny

Z důvodu plánovaného přerušení dodávky elektřiny bude knihovna 6. října 2022 uzavřena.
Ve dnech 28. a 29. října knihovna uzavřena.
Pro aktuální informace sledujte knihovnu na Facebooku, stránky www.moderniknihovna.cz, psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827, 605 125 323 (pobočka Parník).

Naučná stezka Znalec přírody byla k dispozici osm týdnů


Letní naučnou stezku Znalec přírody, která vedla údolím Křivolického potoka, jsme kvůli těžbě dřeva v blízkosti trasy předčasně ukončili. Do té doby se na příjemnou procházku ale vydalo velké množství rodin, odhadem na 250 osob, které si mohli vyzkoušet, jak znají přírodu. Kdo správně vyluštil šifru, za odměnu si mohl odnést něco na památku z truhly s pokladem.
Vyplněný kvíz, bonusovou poznávačku, odevzdalo do knihovny 53 účastníků stezky.