ZŠ a MŠ Na rovině učí v nově rekonstruované školní budově na Lhotce
Dne 7. září dopoledne jsem měl možnost navštívit společně se starostkou města a pracovnicemi odboru školství nově zřízenou "ZŠ a MŠ Na rovině Česká Třebová", která sídlí v gruntu rekonstruované budově lhotecké školy.  Byl jsem zde již také během prázdnin, kdy byly práce v plném proudu a tak nyní, o měsíc později jsem byl příjemně překvapen nejen uklizenými dokončenými prostory,, ale také vybavené učebny a v nich  se učí a ti malí i hrají děti. Natočil jsem zde video, na kterém bude možné  najít ty velké rozdíly , které se podařilo v rekordně krátké době realizovat. Největším oříškem bylo např. odstranění klenby ze starého vstupního prostoru (od ulice, což vyžadovala nová dispozice širokého vstupu do prostor mateřské školy. Ta sídlí v přízemí,. kde jsou i šatny a jídelna pro celou školu, nahoře jsou  už vybavené učebny pro základní školu, mladší i starší děti. Co je pro mne největším překvapením je ticho, které neruší okolo jedoucí kamiony. Nelze otevírat okna, větrání zajistí bohatě dimenzovaná vzduchotechnika. Moderně zařízené prostory ocenila jak starostka Magdaléna Peterková, tak i výkonná ředitelka nově zřízené samostatné školy Na rovině ředitelka Ing. Yvona Rachidová.  (viz foto)
Jako člen rady města jsem byl přítomen mnoha jednáním, na kterých se letos řešila přestavba  lhotecké školní budovy a mám také velkou radost, že se tato snaha celé rady města dokázala proměnit v úspěšný závěr.  Město má plně využitou  lhoteckou školu, se kterou si mnoho let předtím pořádně nevědělo rady a navíc může nabídnout Třebovákům a také celému okolnímu regionu vzdělávání alternativními metodou, konkrétně prostřednictvím pedagogiky Montessori, což je v mnoha okolních městech jenom snem. U nás jsme ho dokázali zhmotnit a získat pro město, pro vzdělávání našich dětí  dnes již samostatnou školu, která již není pobočkou obdobné školy v městě Chrudim. Škola zahrnuje mateřskou školu, jejíž děti byly v době návštěvy na sousední upravené školní zahradě a základní školu zahrnující 1. i 2. stupeň. Práci zahájila již od začátku září, nekonalo se tedy žádné stříhání pásky, ani jiná obdobná slavnost. Pro školu to byl normální klidný pracovní den. Chtěl bych popřát nové škole aby měla dostatek žáků, hodné a vnímavé pedagogy, vstřícné rodiče a také úřady, bez kterých si nelze dnes činnost školy představit. 
Českotřebovský deník natočil na škole další díl videa, budeme tedy moci porovnat, jak vypadala škola uprostřed prázdnin a na začátku měsíce září.... Zatím několik fotografií z dneška. (mm)