Poslední zastupitelstvo města uzavřelo volební období 2018 - 2022

V pondělí 12. září se konalo nejen slavnostní loučení zastupitelů, ale také poslední pracovní jednání podle stanoveného programu předloženého radou města. Na programu byla rozpočtová změna č. 2, která zahrnovala v převážné míře pouze změny v poskytnutých dotacích a úpravy vynucené změnami v investiční oblasti města, např. zvýšení rozsahu stavebních úprav na ZŠ Ústecká si vyžádalo posílení  rozpočtu o 650 tis. Kč. 
Uvedený návrh v u daňových příjmů obsahuje pouze změnu ve výši 147,0 tis. Kč, což představuje  zapojení doposud inkasovaných příjmů z poplatků za odnětí pozemků ze ZPF a odnětí pozemků dle lesního zákona . V prvních osmi měsících roku 2022 meziročně výše ostatních daňových příjmů svým trendem odpovídá minimálně schválenému rozpočtu a v 2. rozpočtové změně není navrhována jejich  změna. Do rozpočtu jsou v příjmech zapojeny dosud inkasované příjmy z přijatých náhrad a pojistných plnění a finanční prostředky ze zpoplatněných věcných břemen a ostatních nahodilých  příjmů. Návrh dále obsahuje i úpravu výše předpokládaných dotací a zapojení těchto dotací do  rozpočtu města. Zvýšení výdajů města na výkup movitého a nemovitého majetku se týká již schválených výkupů pozemků od ČD na Trubech (796,0 tis. Kč), od SŽ v ul. Semanínská (85,5 tis. Kč), od Korada a.s. v ul. Moravská (0,2 tis. Kč), od Faltusových v ul. U Koupaliště (52,5 tis. Kč),  očekává se doplatek směny pozemků s ŘSD (65,4 tis. Kč) a majetkové narovnání komunikací s p. Páclem. Dalším bodem, jednání bylo projednání finančního výhledu hospodaření města v letech 2023 - 2027. Oba dokumenty finančního odboru zastupitelé schválili bez diskuze.
Dále bylo projednání 21 majetkových záležitostí. Z nich je např. správné uvést majetkové narovnání mezi městem Česká Třebová a společností Böhm plast-technik, který odkupuje pozemek pod  letos nově vystavěnou halou.  Zastupitelé pak projednaly dvě záruky, které však bude plnit již nově zvolené zastupitelstvo. Jsou důležité pro to, aby se mohla rozběhnout příprava uvedených investic bez zdržení. První z nich se týká pokračování investice v ZŠ Ústecká, kde se plánu je další etapa stavebních prací - konkrétně rekonstrukce tzv. školičky. Byla schválena všemi hlasy přítomných zastupitelů. Druhá záruka se týká statického zajištění Malé scény, jde o rozsáhlý stavební záměr, při kterém bude část budovy ve svahu odbourána a nově postavena na nových základech a současně bude dostavěna spojovací chodba mezi předsálím a jevištnim prostorem mimo sál. Celý uvedený záměr představím v samostatném textu. Tento záměr při hlasování podpořilo jen 21 zastupitelů.  (mm)
 
Bilance čtyřletého volebního období

Končí čtyřleté období a je možné bilancovat. Ze zápisů  lze vyčíst že v období 2018 - 2023 se konalo celkem 23 zasedání městského zastupitelstva. Dal by se také spočítat počet jednání rady města a komisí. Jednání bylo vždy usnášeníschopné, došlo sice ke změnám v termínech jednání, ale počet schůzí byl dodržen. nebylo zapotřebí svolávat žádné mimořádné jednání. Byl schválen nový jednací řád, který umožňuje také on-line schůzování v případě potřeby a bylo zavedeno a realizováno elektronické hlasování. Vždy nemohlo být využito, neboť opatření proti covidu "zahnala" zastupitele z badatelny muzea k jednání nejdříve do ne příliš vyhovujícího velkého sálu Kulturního centra a potom do lepšího prostředí sálu na Skalce. V těchto sálech se však hlasovalo  bez elektroniky.
Vyskytly se i případy vysokých absencí. I když účast na zasedání byla dostatečná, např. z 27 zastupitelů jich 12 nemělo vůbec žádnou absenci, přesto se vyskytlo několik případů častých absencí. 9x chyběli na jednání dva zastupitelé (39% absence !) 6x chyběl jeden zastupitel (26% absence) a 5x další dva zastupitelé. Jména uvádět nebudu, abych nedělal před volbami negativní kampaň, někteří "absentéři" znovu kandidují . Domnívám se však, že pokud takový zastupitel s velkou absencí znovu kandiduje, tak by to měli voliči vědět. Bohužel se třeba opět vyskytuje i na předních místech kandidátek. Absence se také netýkaly všech volebních subjektů rovnoměrně. Při různých počtech mandátů jednotlivých seskupení by bylo lepší celkovou absenci volebních  subjektů vyjadřovat v %. Mohu však prohlásit, že absence Koalice pro Českou Třebovou byly minimální  u jiných sdružení mnohem vyšší. Piráti a 27 statečných byli bez absence. Napočítal jsem za 4 roky poměr 36 absencí u opozice a 24 absencí u zastupitelů radniční koalice. í Vliv měl i covid a jiné zdravotní důvody, ale prostě i to, že před prací v zastupitelstvu někteří upřednostňují své zaměstnání a další aktivity.  Je třeba zvážit, zda pak za takových okolností má význam do zastupitelstva znovu kandidovat. Jak je vidět z nových kandidátek, tak to možné bohužel je.
Čtyřleté období bylo ve srovnání s předchozími léty poznamenáno mimořádným počtem odstoupení z kandidátky, z velké části právě po volbách a v prvním roce práce nové samosprávy. Reakce voličů na tato odstoupení příliš příznivé nebyly, některé reakce byly také v regionálním tisku.  Postupně odstoupili z různých důvodů tito zvolení členové zastupitelstva města: Prof. Ing. Václav Cempírek, Bohumír Nejedlý, Dobromil Keprt, JUDr. Martin Netolický,  Martin Fišer a po dvou letech pak PhDr. Petr Poldauf. Postupně se tak obměnila  více než pětina zastupitelstva. Změny proběhly i ve složení rady města. Zde  bylo nejzásadnější změnou odstoupení zástupce 27 statečných z rady města  a odchodem tohoto seskupení do opozice. Radniční koaliční většina se tímto krokem zmenšila ze 17 na 15 mandátů (pro schválení návrhů usnesení v zastupitelstvu je zapotřebí nadpoloviční většina členů zastupitelstva, t.j. 14 hlasů). V radě města nahradil nejdříve Martina Fišera (který abdikoval) Ing. Aleš Spirman, po odstoupení 27 statečných pak Ing. Michal Kadlec. Po jmenování Bc. Martina Voleského jednatelem Tezy  nastoupil na jeho místo v radě města Mgr. Milan Mikolecký.
Připomeňme i mimořádné problémy města v uplynulém čtyřletém období:
2019 - požár bytového domu na sídlišti Lhotka, který vyvolal mimořádné úsilí o zajištění náhradního bydlení obyvatelům domu, který byl po požáru a následném zásahu hasičů neobyvatelný pro mnoho rodin, město zajistilo sbírku a poskytlo mimořádnou finanční pomoc, řešilo řadu problému vlastně za majitele domu SBD Česká Třebová
2020 - od března vypukla pandemie koronaviru, omezení škol, veřejného života, kulturního života, zajišťování ochranných pomůcek
2021 - pandemie pokračuje, navíc začíná nárůst cen energií
2022 - válka na Ukrajině  a s ní spojený růst cen energií a stavebních materiálů. Zajištění náhradního ubytování pro ukrajinské uprchlíky v nevyužitých  bytech města, náklady na ubytování platí stát. Příprava ubytovny v administrativní budově  bývalého Böhmplastu  se ukázala jako nadbytečná, projekt však má město k dispozici a lze podle něho postupovat při dalším možném využití objektu v případě potřeby pro ubytování, ale jsou zde řešeny také byty. O využití objektu rozhodne příští zastupitelstvo.  (mm)