MPO spustilo kalkulačku, kde si každý může spočítat

 výši vládního příspěvku na energie


31.8.2022, Zdroj: Vláda ČR (www.vlada.cz)

Vláda schválila konkrétní podobu tzv. úsporného tarifu, průměrná pomoc bude ve výši 15 000 Kč. Nová nařízení 262/2022 a 263/2022 Sb. vyšla ve sbírce zákonů a upravují také odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje pro domácnosti i firmy. SVJ musí do 30.11. oznámit distributorovi plynu počet vytápěných bytových jednotek.

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo webovou kalkulačku, kde si domácnosti mohou spočítat orientační výši vládního příspěvku na energie

https://www.energiezamene.cz/kalkulacka

Letos v říjnu obdrží všechny domácnosti, které mají uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektřiny, pomoc v podobě příspěvku z úsporného tarifu ve výši 2 000 nebo 3 500 korun podle tarifu. Další pomocí, kterou domácnosti od státu obdrží, je odpuštění poplatků za podporované zdroje energie. Od letošního října až do konce příštího roku všechny domácnosti ušetří zhruba 599 korun za každou spotřebovanou MWh elektřiny. Druhou část pomoci z úsporného tarifu dostanou domácnosti na začátku příštího roku.

Nová nařízení vyšla ve Sbírce zákonů:

Ministerstvo společně s kalkulačkou spustilo i nový web www.energiezamene.cz, kde lidé najdou nejen podrobnosti k tzv. úspornému tarifu, ale například i tipy, jak mohou sami ušetřit energie. Nový web nenabízí jen kalkulačku úspor. Čtenáři tam najdou například informace, jak mohou ušetřit energie před zimou i během zimy. Přináší ale i odpovědi na otázky, proč tolik vzrostly ceny energií, jaké jsou důsledky Putinovy energetické války a jaká opatření Česká republika přijala.

 

A. PŘÍSPĚVEK NA ÚHRADU NÁKLADŮ ZA ELEKTŘINU A ZEMNÍ PLYN ZÁKAZNÍKOVI V DOMÁCNOSTI

 
1. Distribuční sazby sjednané v odběrných místech zákazníků v domácnosti v elektroenergetice, u kterých se zohledňuje příspěvek na úhradu nákladů za elektřinu, a výše příspěvku na úhradu nákladů za elektřinu na odběrné místo:
 
Distribuční sazba
Výše příspěvku
Sazba D01d
400 Kč
Sazba D02d
800 Kč
Sazba D25d
1500 Kč
Sazba D26d
2000 Kč
Sazba D35d
2000 Kč
Sazba D45d
2000 Kč
Sazba D56d
2000 Kč
Sazba D57d
2000 Kč
2. Plánovaná roční spotřeba plynu pro odběrné místo zákazníků v domácnosti v plynárenství, ve kterém se příspěvek na úhradu nákladů za zemní plyn zohledňuje, a výše příspěvku na úhradu nákladů za zemní plyn na odběrné místo:
 
Plánovaná roční spotřeba [MWh/rok]
Výše příspěvku
do 1,89
200 Kč
1,89-7,56
1700 Kč
7,56-15
3700 Kč
15-25
6200 Kč
25-45
7800 Kč
 

B. PŘÍSPĚVEK NA ÚHRADU NÁKLADŮ ZA ELEKTŘINU A ZEMNÍ PLYN ZÁKAZNÍKOVI V DOMĚ S BYTY

 
1. Výše příspěvku na úhradu nákladů za elektřinu a zemní plyn pro vytápění nebo společnou přípravu teplé vody na jeden byt v domě s byty užívanými k bydlení:
 
 
 
6000 Kč
2. Pokud pro odběrné místo, pro které se poskytuje příspěvek na úhradu nákladů za elektřinu podle části druhé, byl zohledněn příspěvek na úhradu nákladů za elektřinu stanovený pro odběrné místo zákazníka v domácnosti podle jiného právního předpisu, je výše příspěvku na úhradu nákladů za elektřinu pro vytápění nebo společnou přípravu teplé vody na jeden byt v domě s byty užívanými k bydlení rovna rozdílu mezi výší příspěvku podle bodu 1 a poměrnou částí již zohledněného příspěvku pro odběrné místo zákazníka v domácnosti odpovídající jednomu bytu v domě s byty užívanými k bydlení (zaokrouhlenou na celé Kč).
C. PŘÍSPĚVEK NA ÚHRADU NÁKLADŮ ZA TEPLO
Výše příspěvku na úhradu nákladů za teplo na odběrné místo zákazníka v domácnosti v rodinném domě a výše příspěvku na úhradu nákladů za teplo na jeden byt v domě s byty užívanými k bydlení:
 
 
 
4500 Kč
Příloha č. 2 k nařízení vlády č. 263/2022 Sb.
ROZSAH ÚDAJŮ PŘEDÁVANÝCH ZÁKAZNÍKEM V DOMĚ S BYTY UŽÍVANÝCH K BYDLENÍ V DOMĚ PRO ÚČEL PŘÍSPĚVKU NA ÚHRADU NÁKLADŮ ZA ELEKTŘINU A ZEMNÍ PLYN
Identifikační údaje zákazníka v domě s byty:
 
Jméno a případný dodatek, obchodní firma nebo název
 
 
Adresa trvalého pobytu nebo sídla
 
 
Datum narození / IČO (bylo-li přiděleno)
 
 
  
Identifikační údaje osoby oprávněné jednat za zákazníka v domě s byty (liší-li se od zákazníka v domě s byty):
 
Jméno
 
 
Adresa trvalého pobytu
 
 
Datum narození
 
 
Funkce zástupce1
 
 
  
Údaje o domu s byty:
 
Ulice a č. p.
 
 
PSČ
 
 
Obec
 
 
Identifikační číselný kód odběrného místa zákazníka v domě s byty (EAN/EIC)
 
 
Počet bytových jednotek (bytů) v domě s byty určených k bydlení
 
 
  
Žadatel prohlašuje, že všechny rozhodné skutečnosti uvedl pravdivě a úplně.
 
Dne:……………………….
………………………………………………………….
 
 
Podpis zákazníka v domě s byty / osoby
oprávněné jednat za zákazníka v domě s byty

1 Uvede se označení statutárního orgánu, pracovního zařazení nebo jiný právní vztah k zákazníkovi v domě s byty nebo právní skutečnost, na jehož základě jedná osoba jako zástupce.
 
Příloha č. 3 k nařízení vlády č. 263/2022 Sb.
 

ŽÁDOST ZÁKAZNÍKA V DOMĚ S BYTY A ZÁKAZNÍKA DOMÁCNOSTI V RODINNÉM DOMĚ O ZOHLEDNĚNÍ PŘÍSPĚVKU NA ÚHRADU NÁKLADŮ ZA TEPLO A ROZSAH PŘEDÁVANÝCH ÚDAJŮ

 
Identifikační údaje žadatele - zákazníka v domě s byty / zákazníka v rodinném domě:
 
Jméno a případný dodatek, obchodní firma nebo název
 
 
Adresa trvalého pobytu nebo sídla
 
 
Datum narození / IČO (bylo-li přiděleno)
 
 
  
Identifikační údaje osoby oprávněné jednat za žadatele (liší-li se od žadatele):
 
Jméno
 
 
Adresa trvalého pobytu
 
 
Datum narození
 
 
Funkce zástupce1
 
 
  
Žadatel podle § 11w odst. 1 energetického zákona žádá o zohlednění příspěvku na úhradu nákladů za teplo pro odběr tepelné energie v
a) rodinném domě2
 
Ulice a č. p.
 
 
PSČ
 
 
Obec
 
 
  
b) domě s byty3
 
Ulice a č. p.
 
 
PSČ
 
 
Obec
 
 
Počet bytových jednotek (bytů) v domě s byty určených k bydlení
 
 
Žadatel prohlašuje, že všechny rozhodné skutečnosti uvedl pravdivě a úplně.
 
Dne:……………………….
………………………………………………………….
 
 
Podpis žadatele / osoby
oprávněné jednat za žadatele

1 Uvede se označení statutárního orgánu, pracovního zařazení nebo jiný právní vztah k zákazníkovi v domě s byty nebo právní skutečnost, na jehož základě jedná osoba jako zástupce.
2 Vyplňuje zákazník v domácnosti v rodinném domě.
3 Vyplňuje zákazník v domě s byty.

 

Vláda schválila konkrétní podobu tzv. úsporného tarifu, průměrná pomoc bude ve výši 15 000 Kč

Úsporný tarif na energie má spolu s odpuštěním poplatků za podporované zdroje energie, které jsou součástí vyúčtování ceny všech odběratelů energií, ve dvou fázích pomoci českým domácnostem s úhradou aktuálních vysokých cen elektřiny, zemního plynu a tepla. Konkrétní výše pomoci se bude odvíjet od způsobu vytápění domácností, a tedy od výše spotřeby energií. Týkat se bude i domácností napojených na centrální dodavatele tepla, ať už domovních kotelen, nebo centrálních výtopen. Na úsporný tarif dosáhne každá domácnost, která má uzavřenu smlouvu s dodavatelem elektrické energie.

Bude vyplacena ve dvou vlnách formou snížení konečné ceny za dodávku energie. První, nižší částky uvidí domácnosti na svých vyúčtováních na začátku topné sezony, druhá, masivnější finanční pomoc bude následovat uprostřed topné sezony od 1. února, přičemž ta zohlední i případné změny ve způsobu vytápění domácností (a tudíž ve spotřebě), k nimž v mezidobí došlo. K odpuštění poplatků za podporované zdroje energií pak dojde od 1. října.

Odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje pro domácnosti i firmy

Pomoc s energiemi přes úsporný tarif se začne zohledňovat ve fakturách za říjen. Od října bude platit také odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Odpuštění poplatků má trvat po celý příští rok. Ročně se na obnovitelné zdroje přispívá asi 45 miliardami korun, zhruba 27 miliard z toho hradil stát. Síkela uvedl, že pomoc se bude odvíjet podle jednotlivých distribučních sazeb, částka pro letošní rok byla navýšena například u distribučních sazeb D01d a D02d (velmi malá a středně velká spotřeba energie), které jsou nejpoužívanější.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) uvedl, že vláda dnes navýšila letošní částku na úsporný tarif, z původně vyčleněných 25 procent se zvýšila na až zhruba 40 procent. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) již dříve uvedlo, že na úsporný tarif mělo jít původně deset miliard korun, dalších 30 miliard se mělo rozdělit příští rok, celkem tak jde o 40 miliard. Dodal, že u nejpoužívanějších sazeb s nižší spotřebou elektřiny vláda navýšila původně uvažovaný příspěvek 2000 Kč na 3500 Kč, kvůli tomu vzrostla letošní celková podpora. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že díky tomu dostanou letos všechny domácnosti přibližně stejnou podporu. Rozdíly v celkové výši podpory se podle vlády projeví až v příštím roce na základě podpory jednotlivých komodit.

Letos se bude příspěvek na energie vyplácet přes smlouvu na elektřinu. V příštím roce již přes jednotlivé komodity, tedy přes elektřinu, plyn a teplo.

Vláda se zabývala také výsledky pilotního projektu financování výstavby části dálnice D4 formou PPP, tedy partnerství soukromého a veřejného sektoru. Z analýzy Ministerstva dopravy vyplynulo, že i přes určitá rizika spojená s touto formou financování výstavby dopravní infrastruktury byl projekt výstavby dálnice D4 v úseku Háje–Mirotice a současného provozování a údržby existujících přiléhajících úseků Skalka–Háje a Mirotice–Krašovice úspěšný. Vláda proto schválila záměr Ministerstva dopravy zafinancovat tímto způsobem i plánovanou výstavbu části dálnice D35 mezi Opatovcem a Mohelnicí v délce téměř 35 km, což je v současné době jeden z nejrozsáhlejších a nejkomplexnějších dálničních projektů v zemi.

Vláda rozhodla také o jmenování generálního komisaře účasti České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2025 v Ósace. Vzala na vědomí, že se Jiří Potužník vzdal funkce generálního komisaře účasti České republiky na EXPO 2020 ke dni 31. července 2022, a na základě výsledků výběrového řízení jmenovala generálním komisařem pro příští EXPO Ondřeje Sošku.

Kabinet projednal také devět žádostí firem o poskytnutí investiční pobídky a všechny zamítla. Zabývala se i dvěma poslaneckými legislativními předlohami. K návrhu novely zákona o platebním styku přijala nesouhlasné stanovisko, k návrhu na změnu Listiny základních práv a svobod se postavila neutrálně. Seznámila se také s výsledky hospodaření územních samosprávných celků za rok 2021. K tomu naleznete podrobnosti v tiskové zprávě Ministerstva financí na https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2022/monitoring-hospodareni-uzemnich-samospra-48589/.

Co to je úsporný tarif?

Jde o univerzální řešení, které vládě umožní poskytnout domácnostem příspěvek na pomoc s energiemi. Vláda bude moci prostřednictvím tohoto mechanismu zaslat peníze opakovaně a v takové podobě, v jaké uzná za vhodné. Tedy do budoucna i více adresně, primárně například sociálně zranitelným zákazníkům.

Tento mechanismus zajistí pomoc milionům domácností. Pracovníci Ministerstva průmyslu a obchodu na jeho přípravě spolupracovali s více než 50 odborníky zastupujícími subjekty z celého energetického trhu, kteří se do tvorby tohoto řešení zapojili. Jde o zaměstnance obchodníků, distributorů i dalších různých organizací.

K tomu, aby vše fungovalo, bude nutná spolupráce více než 400 obchodníků s energiemi, a do zajištění pomoci pro domácnostem se zapojí také přes 200 distributorů energií a více než 600 držitelů licencí na výrobu nebo rozvod tepelné energie. Na všechno dohlédne Energetický regulační úřad a hlavním mozkem celé operace bude OTE, tedy operátor trhu s energiemi, který zajistí výplatu peněz.


Kdo pomoc od státu dostane?

Na pomoc dosáhne každá domácnost, která má uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektřiny. Nezáleží na tom, jestli primárně využívá plyn, elektřinu nebo zda má vytápění zajištěno přes domovní kotelny či centrální teplárny.


Kdy a kolik peněz domácnosti od státu obdrží?

První příspěvek z úsporného tarifu se u domácností začne zohledňovat letos v říjnu. Příspěvky, které vláda poskytne prostřednictvím jednotlivých elektrických tarifů, jsou následující:

Distribuční sazba                                        Výše příspěvku  

Sazba D01d                                                  3 500 Kč

Sazba D02d                                                  3 500 Kč

Sazba D25d                                                  3 500 Kč

Sazba D26d                                                  2 000 Kč

Sazba D35d                                                  2 000 Kč

Sazba D45d                                                  2 000 Kč

Sazba D56d                                                  2 000 Kč

Sazba D57d                                                  2 000 Kč

Podobně v říjnu vláda spustí také další pomoc v podobě odpuštění poplatků za podporované zdroje energie (POZE). Ta poběží od letošního října do konce příštího roku a pomůže jak domácnostem, tak firmám. Domácnosti díky odpuštění poplatků za POZE ušetří 599 korun za každou megawatthodinu spotřebované elektřiny.

Další příspěvek z úsporného tarifu bude u domácností zohledněn příští rok v únoru. Do konce příštího roku bude také pokračovat vládní pomoc v podobě odpouštění poplatků za podporované zdroje.

Příspěvek na úhradu nákladů za energie domácnostem v roce 2023 (bez poplatků za POZE)

Distribuční sazba                                       Výše příspěvku  

Sazba D01d                                                  400 Kč

Sazba D02d                                                  800 Kč

Sazba D25d                                                  1 500 Kč

Sazba D26d                                                  2 000 Kč

Sazba D35d                                                  2 000 Kč

Sazba D45d                                                  2 000 Kč

Sazba D56d                                                  2 000 Kč

Sazba D57d                                                  2 000 Kč

 

Pásma spotřeby plynu (v MWh)            Výše příspěvku  

0 – 1,89                                                       200 Kč

1,89 – 7,56                                                  1 700 Kč

7,56 - 15                                                      3 700 Kč

15 – 25                                                         6 200 Kč

25 – 45                                                         7 800 Kč


Domácnost elektřinu používá jen minimálně a topí plynem. Není pro ni nevýhodné, když peníze letos dostane prostřednictvím elektrického tarifu?

Není to nevýhodné. Bez ohledu na to, zda topí domácnost plynem, nebo jestli má vytápění zajištěno z centrální teplárny či z domovní kotelny, obdrží, pokud má smlouvu s dodavatelem elektřiny, příspěvek 2 nebo 3,5 tisíce korun.


Domácnost využívá více plyn. Má se obávat, že jí stát pomůže méně?

Pomoc prostřednictvím úsporného tarifu je nastavena tak, aby se vhodně doplňovala s pomocí v podobě odpuštění poplatku za podporované zdroje energie. Ty totiž zvýhodňují domácnosti s vyšší spotřebou elektřiny. Proto jsou příspěvky za úsporného tarifu určené na plyn i teplo vyšší než na elektřinu.


Proč je pomoc plošná?

Vychází to z požadavku na rychlost provedení a jednoduchou administraci. Řešení přes tarif vyžaduje spolupráci celého trhu s elektřinou v čele s OTE. Všichni obchodníci podle toho musí přenastavit systémy fakturací, i své IT systémy.

Řešení přes úsporný tarif do budoucna umožňuje ale i více adresný postup, zaměřený primárně na sociálně zranitelné zákazníky.


Co živnostníci, dostanou pomoc pro svou domácnost taky?

Pomoc bude poskytnuta těm, kteří mají uzavřeny klasické tarify pro domácnosti, tedy takzvané „déčkové“ tarify – D01d, D02d a podobně. Nerozlišuje se, jestli má smlouvu s dodavatelem uzavřenu živnostník nebo ne. Dále se rozlišuje, k čemu odběratel daný prostor využívá. Pokud je prostor u distributora veden jako provozovna, tak se na něj pomoc nevztahuje, protože pomoc firmám by musela projít notifikací u Evropské komise.


Obdrží pomoc také lidé, kteří bydlí na chatě?

Sleva se bude odvíjet od druhu tarifu, na základě kterého domácnost elektřinu odebírá. Sleva nebude poskytnuta na víkendový tarif D61d. Na ostatní ano.


Jak se zohlední pomoc u domácností, které bydlí v pronájmu, a nemají na sebe přepsané energie?

Podnájemce by měl po domluvě s pronajímatelem příspěvek zohlednit.


Jak jste stanovovali výše slev pro jednotlivé druhy tarifů u elektřiny a plynu?

Každý odběratel má tarif a pásmo spotřeby plynu stanoveno podle své spotřeby a podle spotřebičů, které používá. Od toho jsme stanovili příspěvky na jednotlivé tarify a jednotlivá pásma.

Státní pomoc domácnostem s vysokými cenami energií je navíc dvojí. Zaprvé jde o odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. To znamená, že vláda namísto domácností uhradí 599 korun za každou MWh spotřebované elektřiny. Tento způsob pomoci však výrazně zvýhodňuje domácnosti s vyšší spotřebou elektřiny. Tedy hlavně ty domácnosti, které elektřinu využívají i k vytápění.

Pomoc formou úsporného tarifu proto umožní tento nepoměr dorovnat tak, aby nebyly znevýhodněny domácnosti, které primárně využívají plyn nebo mají vytápění zajištěno z domovních kotelen či prostřednictvím centrálního vytápění.


Co bude muset pro získání příspěvku udělat zákazník v domě s centrálním vytápěním?

Letos obdrží pomoc všechny domácnosti automaticky. Pro získání příspěvku v příštím roce ale bude muset zákazník, tedy typicky SVJ, předat do 30. listopadu 2022 informaci o počtu bytů distributorovi elektřiny nebo plynu, tj. subjektu, se kterým má uzavřenu smlouvu o připojení. Nikoliv tedy obchodníkovi, se kterým má uzavřenu smlouvu o dodávce. Distributor tento údaj předává operátorovi trhu a ten pak s dalšími informacemi a finančními prostředky obchodníkům. Obchodník je pak povinen zohlednit příspěvek do nejbližší zálohy nebo vyúčtování zákazníkovi.


Co bude muset pro získání příspěvku udělat zákazník v domě s centrálním vytápěním?

Letos obdrží pomoc všechny domácnosti automaticky. Pro získání příspěvku v příštím roce ale bude muset zákazník, tedy typicky SVJ, předat do 30. listopadu 2022 informaci o počtu bytů využívaných k bydlení dodavateli tepelné energie. Dodavatel tepelné energie předá tento údaj operátorovi trhu a ten pak s dalšími informacemi a finančními prostředky zpátky dodavatelům. Dodavatel tepelné energie je pak povinen zohlednit příspěvek do nejbližší zálohy nebo vyúčtování zákazníkovi.


Domácnost nemá vše jen na elektřinu, ale také má vaření nebo i vytápění a ohřev vody zajištěn pomocí plynu, domovní kotelny či centrálního vytápění. Je možné kombinovat jednotlivé druhy příspěvků?

Ano, jednotlivé příspěvky se kombinují. Pokud má například domácnost svícení a vaření zajištěno na elektřinu a zbytek na plyn, může typicky mít například elektrický tarif D02d. Prostřednictvím něj jí stát letos poskytne příspěvek 3 500 korun, v příštím roce 800 korun. Modelová spotřeba plynu takové domácnosti může být přibližně 17 MWh, což by znamenalo, že by takové domácnosti stát příští rok ještě navíc přispěl na její účet částkou 6 200 korun. K tomu by stát této domácnosti za každou MWh elektřiny, kterou by spotřebovala v období od letošního října do konce příštího roku, přispěl částkou 599 korun v rámci odpuštění poplatku za POZE.

Deštník proti drahotě: vládní program plošné i cílené pomoci

Vláda dokončila systém základních a cílených opatření proti drahotě, tzv. Deštník proti drahotě tak dostal finální podobu. Vláda na tuto pomoc občanům vyčlenila celkově 177 miliard Kč. Podle statistik Evropské komise je tak Česká republika v míře pomoci občanům k HDP na 4. místě v rámci celé EU.

 

Deštník proti drahotě: kombinace plošné a cílené pomoci

Vláda pro občany připravila tzv. deštník proti drahotě, který pomůže lidem i firmám v současné složité situaci. Podpora se zaměřuje na různé oblasti.

  • Energetická podpora je základní pomoc, která snižuje cenu energií a pomůže všem, domácnostem i firmám.
  • Příspěvek na dítě pomůže rodinám s dětmi do 18 let. Jedná se o částku 5000 korun pro rodiny s průměrnými příjmy.
  • Valorizace důchodů pomůže všem důchodcům tím, že zvýšení důchodů plně pokrývá růst inflace.
  • Příspěvek na bydlení pomůže zvládnout náklady na bydlení, které se zvyšují nad únosnou mez.
  • Mezi další dávky patří například příspěvek na živobytí nebo mimořádná okamžitá pomoc. Tyto dávky jsou určeny pro ty nejzranitelnější, kterým nebudou stačit zavedená opatření.

Deštník proti drahotě: kombinace plošné a cílené pomoci

Energetická podpora: pomáhá šetřit energie i náklady

Díky vládním opatřením ušetří domácnosti cca 15 000 korun.

  • O tuto pomoc nemusí občané žádat, obdrží ji automaticky.
    Stát od začátku topné sezóny domácnostem i firmám odpustí poplatky za obnovitelné zdroje, což se automaticky promítne do cen.
    Domácnosti v rámci říjnové faktury obdrží i příspěvek na úsporný tarif.
  • Pomoc bude transparentní, každý uvidí pomoc na faktuře za elektřinu. Každý si bude moci výši pomoci od státu zkontrolovat. Konkrétní částky budou uvedeny ve vyúčtování za energie.
  • Bude se týkat všech druhů energií, tedy elektřiny, plynu i tepla.
    Stát letos i příští rok pomůže se všemi druhy energií všem domácnostem, které mají smlouvu s dodavatelem elektřiny. A to bez ohledu na to, zda primárně využívají plyn, elektřinu, nebo zda mají vytápění zajištěno přes domovní kotelny či centrální teplárny.

Příspěvek na dítě: pomáháme rodinám

Další vládní pomoc směřuje k rodinám s dětmi. Na každé dítě získá rodina s průměrnými příjmy 5 000 korun.

  • Pomáhá okamžitě. Příspěvek všem rodinám se středními a nižšími příjmy pomůže překlenout zvyšující se náklady.
    O příspěvek je možné si požádat už nyní na stránkách MPSV.
  • Dosud bylo podáno již 348 000 žádostí.
    Za poslední týdny jsou evidovány žádosti na 806 tisíc dětí a část už je vyplacena.
    Až 1,1 milionu domácností má na příspěvek nárok.
    Peníze přijdou do 30 dnů od podání žádosti.
  • Čerpání příspěvku je snadné.
    Příjmy domácnosti nemusí dokládat, jen potvrdí, že v roce 2021 nepřesáhly milion. Tuto informaci si úřady ověří samy.
    Na vyřízení stačí elektronická identita občana (bank ID, NIA ID, moje ID apod.).
    Pokud žadatelé v červenci pobírali přídavek na dítě, které nedosáhlo před 2. srpnem dospělosti, tento jednorázový příspěvek dostanou automaticky.

Příspěvek na bydlení: ochrání váš domov

Bude zaveden 30% strop na náklady na bydlení.

  • Cílem je zajistit, že nikdo nebude vydávat více než 30, respektive 35 % (v Praze) svých příjmů na přiměřené bydlení.
  • Příspěvek bude snadno dostupný pro více lidí. V červnu došlo k úpravám příspěvku na bydlení, aby byl jednodušeji přístupný a také aby reagoval na zvyšující se ceny energií.
    Vláda na jednání 24. srpna schválila novou aktualizaci normativů, aby opět odpovídaly současným cenám a umožnily tak příspěvku plnit svou úlohu.
  • Průměrná výše příspěvku na bydlení nyní činí 4,1 tis Kč/měsíc.
    V červnu bylo vyplaceno přes 177 tisíc dávek příspěvku na bydlení v objemu přes 726 milionů Kč.
    Od začátku letošního roku do června bylo vyplaceno na příspěvek na bydlení celkem přes 3,8 miliardy Kč.
    Ve srovnání s minulým rokem je to o cca 355 milionů více.

Valorizace důchodů

Důchody se letos navýšily o rekordní částku 2 500 korun.

  • Letos se důchody valorizovaly již potřetí.
  • Dobrou zprávou pro důchodce je, že valorizace zcela pokrývá inflaci
  • Důchody za rok průměrně vzrostou o 2 500 korun.

Ostatní dávky: Máme robustní sociální systém. Nenecháme nikoho padnout

Pomoc nejzranitelnějším nabízí několik dalších dávek, které mohou lidé využít.

  • Příspěvek na živobytí. Ten je základní dávkou pomoci v hmotné nouzi, která pomáhá osobě či rodině při nedostatečném příjmu.
  • Doplatek na bydlení. Druhá dávka pomoci v hmotné nouzi řeší nedostatek příjmů k uhrazení nákladů na bydlení tam, kde nestačí vlastní příjmy osoby či rodiny včetně příspěvku na bydlení.
  • Mimořádná okamžitá pomoc. Je poskytována lidem, kteří se ocitnou v situacích, které je nutno bezodkladně řešit.

Na nikoho nezapomínáme

Vláda na pomoc občanům na roky 2022 a 2023 uvolnila celkem 177 miliard korun.

Na nikoho nezapomínáme. Celkem pomoc můžeme rozdělit do čtyř oblastí. První je základní pomoc, kam patří energetická podpora. Dále pomoc rodinám díky příspěvkům na dítě. Následně pomoc s bydlením a nakonec pomoc seniorům a nejohroženějším skupinám obyvatel.

Deštník proti drahotě: Na nikoho nezapomínáme. Přinášíme pomoc v celkové výši 177 miliard korun.