Ohlédnutí za rokem 2002  s odstupem po dvaceti letech    


 

Připomeňte si ....

Silvestrovský ohňostroj  přivítal nový rok 2002  . Přišlo určitě až 1500 občanů včetně dětí. Před vstupem do staré radnice, kde byla "občerstvovací stanice" se tvořily dlouhé fronty, podávalo se svařené víno (zdarma), za velmi přístupné ceny zde byly ke koupi lahve šampaňského, které se zde zase "za los" vykupovaly nazpátek.  Třicet minut po půlnoci přednesl starosta Jiří Pásek pozdravný projev a spolu s místostarostou Františkem Čechem a tajemnicí Bc. Věrou Pirklovou  připili  sklenkou šampaňského 

Zima, jakou už dlouho nepamatujeme    I pamětníci říkají, že takovou zimu dlouho, dlouho nepamatují. A pokud byla, nebyla nikdy v době tak naplněné automobily jako je ta doba dnešní. Proto má sjízdnost ulic ve městě zcela jiný význam, než měla před lety, kdy samozřejmě také chumelilo a také byl i velký vítr, také byly závěje. Oceňuji však řidiče za ohleduplnost navzájem. Přes velké množství rozježděného sněhu nikdo nenadává na silničáře (a další firmy udržující sjízdnost), neboť všichni na vlastní oči vidí, jak je taková práce marná.. 

Regiontour Brno 2001  Ve dnech 10 - 13. 1. na brněnském výstavišti v pavilonu B konal tradiční veletrh Regiontour 2001. Již po druhé se zde představila s vlastní prezentací v samostatném stánku také Česká Třebová. Její stánek na téma "Česká Třebová - město pod rotundou" přilákal  odborníky i návštěvníky. V našem stánku se vystřídala  řada vzácných návštěv, neboť v den zahájení veletrhu 10. ledna se zde uskutečnilo i zasedání rady Pardubického kraje.

Mandragora V pátek 18. ledna se v pro kulturu nyní téměř zapomenutém sále restaurace  Pod Skalkou konala premiéra divadelní inscenace  hry  Niccoló Mchiavelliho  „Mandragora“ v nastudování u.s. Triarius  a v režii J. Kopeckého

Slavnostní křest knihy Toulky Minulosti Českotřebovska 2    Ve čtvrtek 7. února se konal slavnostní křest knihy Toulky minulostí Českotřebovska 2, které vydalo nakladatelství Lorien s.r.o. Česká Třebová a nového videofilmu o České Třebové, který natočil Jiří Flídr. Publikace Toulky minulostí Českotřebovska  vyšla 21. prosince a videofilm o České Třebové byl promítán již v Brně na výstavě Regiontour. Prezentace obou děl - tištěného a audiovizuálního se uskutečnilo v České čajovně. Akce, která se odehrála za přítomnosti autorů, byla událostí měsíce února.  Zúčastnil se také starosta města, neboť obě akce - vydání knihy i nový videofilm by se neobešly bez spolupráce s Městem Česká Třebová

Čtvrtek 28.2. - neděle 3.3. Tyjátr na trati   První divadelní přehlídka netradičního a mladého divadla přilákala do České Třebové především mladé zájemce o divadlo z celého kraje. Sympatická snaha pořadatelů – u.s. Triarius se rozhodně neminula účinkem a připravila do České Třebové zajímavou akci s dobrou divadelní úrovní. Na pódiu Malé scény (a také jeviště v restauraci Pod Skalkou) deset vystoupení.

II. Reprezentační ples města Ples měl výbornou úroveň a atmosféru, uskutečnil se v krásném prostředí sálu Na Skalce a byl vyprodaný.

Bendl zpíval v březnu Ostravě a na podzim v Liberci. V sobotu dopoledne 9.3. odjížděl modrý autobus s 38 členy českotřebovského smíšeného sboru Bendl oplatit návštěvu Pěveckého sdružení Slezská Ostrava.  V říjnu zase koncertovali v Liberci na pozvání manželů Pálkových.

Bouráním tkalcovny Primony začala příprava stavby supermarketu LIDL  Opatrné bourání (demontáž) kterou prováděla firma Agile. 

Českotřebovští zastupitelé bránili lékařskou pohotovost ve městě Během deseti dnů se sešli třebovští zastupitelé dvakrát. Na mimořádném jednání dne 28. 3. byl na programu jednání jediný bod – zajištění lékařské služby první pomoci ve městě.  Bylo rozhodnuto LSPP ve Třebové zachovat alespoň v omezeném rozsahu za cenu využití městského rozpočtu. Město naopak zrušilo příspěvek 100 tis. Kč na okresní nemocnici.

Předáno ocenění města "KOHOUT 2001"  deseti oceněným jednotlivcům a kolektivům: V sobotu 6. 4. předal starosta města Jiří Pásek. na zahajovacím koncertu IV. ročníku hudebního festivalu Antonína Bennewitze deset cen, které udělila rada města těmto osobnostem  a kolektivům:  Jiří Jireš za režii divadelní hry Tři mušketýři, Josef Menšík za úspěšné vedení smíšeného pěveckého sboru BENDL, Jiří Musílek u příležitosti životního jubilea za dlouholetou činnost pro město, Milan Mikolecký u příležitosti vydávání Českotřebovského zpravodaje,  Vladimír Jukl člen Klubu vodních sportů Č.Třebová; mistr ČR ve skoku na vodních lyžích, člen stříbrného družstva na ME, Aleš Stránský člen Běžeckého oddílu ISCAREX Č.Třebová; Mistr ČR v běhu do vrchu a mistr ČR na 1500 m v hale, na MS veteránů v běhu do vrchu obsadil 4.místo, Zdeněk Šebek za reprezentaci města a ČR na vrcholných soutěžích, Volejbalové družstvo VK SOKOL LDM - účastník 1.ligy volejbalu, Stanislav Vosyka - Velký swingový orchestr za kvalitní koncerty a soustavnou činnost, která v nelehkém období přerodu orchestru zaznamenala výrazný posun v kvalitě nastudovaných programů. Týden sportu -  Tato akce byla hodnocena jako nejlepší událost roku.

IV. ročník hudebního festivalu Antonín Bennewitze. Na zahajovacím koncertu IV. ročníku Hudebního festivalu Antonína Bennewitze vystoupila českotřebovská hudební tělesa - dětský pěvecký sbor Kajetánek s sbormistryní Petrou Helebrandovou, Smíšený pěvecký sbor Bendl se sbormistrem Mgr. Josefem Menšíkem a KOJK s dirigentem Mgr. Bohuslavem Mimrou. Významným koncerte, byla LIVE nahrávka: Misa Pastoritia Martina Broulíka a Misa Solemnis Fr. Preislera v kostele sv. Jakuba v sobotu 20. dubna 2002. V sobotu 27.4. festival skončil koncertem Komorního orchestru Jaroslava Kociana , který vystoupil posílen o početnou dechovou sekci a také o další smyčce. Dirigent Bohuslav Mimra si dal i pro letošní ročník HFAB vysokou laťku a ve spolupráci s s (česko-) švédským violoncellistou Mikaelem Ericssonem předvedl Dvořákův violoncellový koncert

Cyril John měl primici u sv. Jakuba Nedělní odpoledne v České Třebové bylo ve znamení ojedinělé události - Primiční mše svaté, kterou v našem chrámu sv. Jakuba sloužil Cyril John, který byl vysvěcen na kněze v sobotu na Hostýně, významném poutním místě. Bohoslužba se konala od 15 hodin, a to neuvěřitelné účasti  věřících z celého města a širokého okolí za účasti mnoha církevních hodnostářů včetně biskupa Dominika. Po mši se uskutečnilo novokněžské požehnání věřícím.  

Stezka smyslového vnímání Srnov – Třebovské stěny otevřena. Tuto událost si nenechalo ujít i za deštivého sobotního dopoledne 20.dubna na dvěstěpadesát vyznavačů přírody. Hl. projev přednesl starosta Rybníku Libor Zajíček,  dále promluvila PaedDr. Hana Grundová za ČSOP,  R. Fibigar za turisty a značkaře a nakonec i starosta Jiří Pásek.  Předáním symbolického dřevěného klíče předal Libor Zajíček starost o provoz nové naučné stezky ZO ČSOP.

Na radnici se již úřaduje v nové půdní vestavbě Práce na úpravách v budově radnice pokročily. Půdní vestavba již byla zkolaudována a postupně se nyní obydluje úředníky.

Česká Třebová vystavovala na veletrhu URBIS  Na letošním veletrhu investičních příležitostí URBIS 2002 v Brně vystavuje v dubnu 2002  město Česká Třebová již potřetí. Expozice města se nachází v pavilonu E stánek č. 51.  Město nabídlo možnost podílet se na výstavní expozici  opět českotřebovským podnikatelům, kteří zde získali další možnost pro svoji prezentaci.  Pro podnikatele, vedoucí odborů MěÚ i pro další občany také uspořádalo na veletrh  ve čtvrtek 25. 4. autobusový zájezd

DEN ZEMĚ na Starém náměstí - pondělí 22. dubna Oslavu uspořádala nezisková organizace Vita společně s Mladými ochránci přírody “Freony” Akci také podpořila rada města a Městské muzeum, které zapůjčilo výstavní panely.

Majales Českotřebovské Gymnázium si zasluhuje pochvalu. Opět se osvědčila se osvědčila dvoudenní akce "Čarodějnice - Majáles". opět přálo počasí a i když byla "Čarodějnická noc" celkem chladná, tak  lidé z areálu Gymnázia neodcházeli a vydrželi dlouho do noci.  Také prvomájový malajesový program byl tradičně úspěšný.

Běh Terryho Foxe Čtvrtek 2. května bylo opět krásné počasí. Třebováci měli do 14 - 17 hodin možnost zaběhat si v  nesoutěžním běhu na trati v délce 1 nebo 2 km. za startové dobrovolné účastníci běhu dostali čelenku nebo i tričko. Účastníků běhu bylo o něco  něco přes tři stovky. Běh zorganizovala sportovní komise městské rady.

Slavnostní položení základních kamenů dvou významných staveb domova důchodců a domu s pečovatelskou službou znamenalo včera oficiální zahájení významné akce letošního a příštího roku. První slavnost se konala v pondělí 6. 5.  a druhá ve čtvrtek 9. 5.  vždy za účasti významných hostů, poslanců  za ODS (Veronika Nedvědová), KDU (Pavel Severa), ČSSD (Radko Martínek), senátora Bohumila Čady, přednosty OKÚ Ivana Týčeho, krajského radního, pověřeného oblastí zdravotnictví a sociálních služeb Ing. Josefa Janečka a dalších .

Dny Regionu Orlicko - Třebovsko byly nenápadné, město o nich vlastně nevědělo Prakticky bez propagace  se  konaly ve dnech 15. - 19. května "Dny regionu Orlicko-Třebovsko. Účastníky této akce ve středu 15. 5. 2002 ve 13.00 hodin však vítalo prakticky liduprázdné Staré náměstí. Řečníci potvrdili užitečnost vytvoření svazku obcí "Region Orlicko Třebovsko", představili jeho některé projekty (především cyklostezky, Geologické a vodní muzeum v přírodě, Opravu kulturních památek, informační systém na internetu

Výstava fotografií účastníků fotosoutěže EVRO 2002 Výstava se uskutečnila v netradičním prostředí bývalého salonku nádražní restaurace ve spolupráci firmy EVRO a železniční stanice Česká Třebová. Na výstavních panelech byly zveřejněny práce 29 autorů ve třech soutěžních kategorích: Portrét, Experiment a Volné téma. Mnohé vystavené fotografie měly vysokou uměleckou úroveň a svědčí o kvalitách  autorů. 

Putování za Třebovským kouhoutem Počasí přálo a tak se pořadatelé - KČT Česká třebová těšil na rekordní účast.  Toto přání se však splnit nepodařilo. Z okolí a často i z velkých dálek přijela spousta turistů, Třebovákům, jako by se do krásné jarní přírody moc nechtělo. A když tak už na kole. První den se tak pořadatelům přihlásilo 150 cykloturistů. Celkem bylo první den 8 stovek účastníků, asi 50 si jich vybralo 50 km dlouhou procházku. Pořadatelé byli připraveni jak u startu  před gymnáziem, na jednotlivých kontrolách, tak i  v cíli pochodu na Horách, kde bylo pěkně živo.

Poslední divadlo v Národním domě V  sezóně 2001/2 bylo v České Třebové opět po letech obnoveno divadelní předplatné.   Strausova opereta Netopýr v září loňského roku  divadelní sezónu zahájila  a v úterý 21. května také operetou Oskara Nedbala „Polská krev“ divadelní sezóna také skončila. V režii Martina Dubovice ji uvedlo Moravské divadlo Olomouc. Toto divadelní představení mělo pro Třebováky ještě jeden nostalgický význam. Nepočítáme-li červnová představení pro školy, tak se Kulturní klub touto operetou rozloučil s dlouhodobým působením v českotřebovském Národním domě.

28. a 29. května Mezinárodní fotbalový turnaj USIC vyhrálo Německo. Pod zkratkou USIC se skrývá název „Mezinárodní sportovní sdružení železničářů. Čtyři jeho účastníci  - Německo, Švýcarsko, Holandsko a Česká republika se utkali ve dnech 28. a 29. května na stadionu Pod Jelenicí na regionálním mezinárodním turnaji USIC uspořádaném pod záštitou  předsedy odborového sdružení železničářů Ing. Jaromíra Duška. Turnaj tohoto významu se v České Třebové uskutečnil poprvé.

Vladimír Špidla navštívil českotřebovský stacionář. Ve čtvrtek 30. května odpoledne navštívil místopředseda vlády ČR Vladimír Špidla v doprovodu poslance Mgr. Radko Martínka „A centrum“ v České Třebové  - Lhotce.  V doprovodu ředitelky A centra Mgr. Evy Ostruzskové si prohlédl prostory a vybavení stacionáře, podporovaného jak Ministerstvem práce a sociálních věcí, tak Městem Česká Třebová.  Podepsal se do pamětní knihy a ředitelce předal symbolický šek na částku 37 000 Kč.

Smutná událost: Pohřeb sedmileté Marcelky Ferkové Pohřeb zavražděné sedmileté Marcelky Ferkové 31.5. byl mimořádnou událostí pro romskou komunitu v celém kraji a také pro celostátní média, která přijela tuto událost zdokumentovat ve velkém počtu. Pohřebních hostů bylo tolik, že se do prostor obřadní síně krematoria nevešli.

Jazzrockový festival Pod Jelenicí byl zážitkem  Letošní ročník Rockfestu byl již čtvrtý a proti loňsku snad ještě vydařenější.  Vyhraněnost festivalu láká návštěvníky i odjinud. Pořadatelé se snažili  zajistit klidný průběh, malé zpoždění programu bylo zaviněno nutností přestavět pódium a vyměnit složité aparatury. 

Výstava obrazů Luďka Kovaříka  Sobotní vernisáž 8. června v galerii Ještěr byla velmi slavnostní. Vystoupila hudební skupina Vl. Mišíka, zahajovací projev k výstavě přednesl výtvarník  Mgr. Jarka Bittl. Vernisáž  pak doplnil  sám autor - malíř, grafik a tiskař Luděk Kovařík, Na výstavě, uspořádané k autorovým 45. narozeninám je vystaveno 26 obrazů, soustředěných z několika soukromých sbírek. Vl. Mišík pak hrál i v České čajovně.

Týden sportu se plně vydařil. Na týden sportu se stále vzpomíná od počasí přes sportovní disciplíny i podvečerní "posezení"  na Starém náměstí se zcela vydařil a stal se základem pro budoucí Městské oslavy, které zatím nemáme, ale rádi bychom měli.

Promoce 19 nových inženýrů byla v České Třebové již po sedmé Promoce nových 19 inženýrů -  absolventů magisterského studijního programu DFJP – Univerzity Pardubice.  Se konala 3.7. Na Skalce. Slavnostní promoce se na Dislokovaném pracovišti Dopravní fakulty Jana Pernera konala v České Třebové již po osmé.  Do letošního roku na škole celkem promovalo 855 nových inženýrů, z toho v České Třebové 107

11. ročník běhu na Kozlovský kopec vyhrál Robert Krupička Závodu se zúčastnil. rekordní počet 140 závodníků.Vítěz letošního ročníku Robert Krupička (Sportdres Ústí n.O.) zaběhl trať 5 km  s převýšením 234 metrů v traťovém rekordu 17:36,82 min.  Význam letošního ročníku jistě podtrhlo i to, že běh na Kozlov byl letos poprvé zařazen také jako přebor Pardubického a Hradeckého kraje v běhu do vrchu.

Mezinárodní mistrovství ČKNO ve výkonu psů Soutěž probíhala za dobrých podmínek v areálu FK Česká Třebová. Bylo to první Mezinárodní mistrovství tohoto druhu v České Třebové a jeho pořadatelé, zdejší základní kynologická organizace č. 648  Javorka se ho zhostila na výbornou. Vlastní soutěž probíhala v sobotu a v neděli 6. a 7. července. Před vyhlášením výsledků se ještě konala ukázková soutěž na parkuru agility.

Přijetí hokejbalových Mistrů světa na českotřebovské radnici V pátek 12. července byly v České Třebové poháry hokejbalových Mistrů světa. Ten den se v deset hodin dopoledne konalo na třebovské radnici slavnostní přijetí obou třebovských Mistrů světa  Lukáše Demla a Tomáše Macků. Spolu s nimi na radnici přišli  představitelé hokejbalového oddílu úspěšného českotřebovského sportovního odvětví a také Hana Brusenbauchová, členka rady města a její sportovní komise.

Semafory u parnické školy Důležitým bezpečnostním opatřením na hlavní silnici v okolí parnické školy budou nově instalované semafory, které umožní bezpečný přechod dětí nejen v době před vyučováním, dosud „dozorované“ městskou policií, ale během celého dne. Semafory by měly  zahájit činnost se začátkem školního roku. Na tuto akci pamatuje rozpočet města částkou cca 500 tis. Kč

Vydařené setkání přátel létání Zásluhou pěkného počasí, ale také výborné organizátorské práce výboru Aeroklubu Česká Třebová  se tradiční Letecký den na letišti U Dvora velmi vydařil.  Po celé odpoledne se na  tomto improvizovaném letišti bylo na co dívat. Proudily sem stovky lidí, parkovaly desítky automobilů (a ultralighů)..

Za Jiřím Brunou. V úterý 16. července předčasně zemřel vzácný člověk - Jiří Bruna, zástupce ředitele Základní umělecké školy v České Třebové. V pondělí 22. července se s ním do obřadní síně městského krematoria přišlo rozloučit tolik lidí, že se dovnitř téměř nevešli.

Srnovský bramborák. Pěkné počasí vydrželo od pátku 9. srpna až do nedělního odpoledne a tak pořadatelé akce mohou být spokojeni podobně jako návštěvníci. Ti si pochvalovali jak dobrou kuchyni,  pohostinnost restaurace Na Hrázi i výborné výkony hudebníků.

Problémy s rekonstrukcí sokolovny Na Skále.  Stavbaři práci zahájili, ale Sokolům došly peníze, protože pražské ústředí se slíbenou dotací otálelo. Bohužel nepomohlo ani město, i když městský rozpočet na tuto akci počítá s příspěvkem 450 tis. Kč. Výsledek - stavební firma přerušila práci. Proběhla dlouhá jednání, pražské ústředí  Sokola nakonec akci v plánu ponechalo,

Českotřebovsko pomůže Protivínu   Pátek 16. srpna se při hodnocení rozsahu povodní v hlavě několika občanů zrodila myšlenka pomoci konkrétnímu místu postiženému záplavami. Pan Petr Vencl kontaktoval postiženou oblast a jako cílové místo bylo po dohodě s tamním starostou vybráno městečko Protivín, které má asi 3000 obyvatel a kde bylo zatopeno 151 domů včetně radnice. Do celé akce se již zapojily dobrovolní hasiči ze Lhotky, Dlouhé Třebové, Rybníka, myslivecké sdružení Dlouhá Třebová a další subjekty. V úterý byly osloveny některé firmy v České Třebové o poskytnutí konkrétní pomoci. Během jediného dne se podařilo naplnit automobil dvěma tunami mycích a úklidových prostředků, nářadí, dezinfekčních prostředků, vysoušeči apod.Ve středu 21.8. ve 12 hodin odjela první vozidla do postižené oblasti.

Představitelé města gratulovali  k dvojité devadesátce MUDr. Elišky a Ing. Jaromíra Bartákových V pátek 23. srpna přišli představitelé našeho města - místostarosta František Čech a tajemnice MěÚ Bc. Věra Pirklová s gratulací k významnému životnímu jubileu. Paní doktorka Eliška Bartákováoslavila devadesátku koncem května, její manžel Ing. Jaromír Barták nyní v srpnu

Okresní výstava ovoce, zeleniny a květin  Od pátku 29.8.  do neděle 1.9.  se v sále restaurace Pod Skalkou konal další ročník výstavy ovoce, zeleniny a květin, kterou pořádala zdejší ZO ČZS Hliníky. Výstava byla slavnostně otevřena v pátek odpoledne za účasti starosty města a těšila se velkému zájmu veřejnost.

Zastupitelstva města rozhodlo o výstavbě nové budovy pro pověřený úřad Ve středu 4. září se konalo letos již šesté jednání zastupitelstva města, jehož hlavním problémem k řešení bylo rozhodnout o tom, jak budou umístěny kanceláře pověřeného úřadu. Jen jednání  k tomuto bodu zabralo téměř pět hodin. Ani jedna z předložených variant nedostala potřebnou podporu 14 hlasů. Po dlouhém jednání nakonec zvítězil záměr, aby nová budova v Klácelově ulici nebyla jen budovou pro úředníky, ale dvojúčelovou budovou, kde bude v přízemí (vpravo) kancelář Městského muzea a současně ve III NP bude plocha už v projektu upravena pro zřízení výstavní expozice Městského muzea.  Městské muzeum tak  vlastně  bude moci alespoň částečně naplnit  svoji koncepci, získá prostor  pro shromažďování větší skupiny návštěvníků a přednášky a současně zde bude moci mít další prostor pro své expozice. 

První svatby a vítání občánků v nové obřadní síni staré radnice.  V pátek 6. září v 10.30 minut se konal první svatební obřad v nové obřadní síni, která byla vybudována na bývalém dvoře staré radnice. Zahájení bylo slavnostní a konalo se za účasti kamery kabelové televize, stříhala se páska. Prvním oddávajícím v nové svatební síni byl starosta města Jiří Pásek

Nové školní hřiště základní školy V úterý 17. září odpoledne  se bude konat slavnostní předání nově vybudovaného školního hřiště pro základní školu Nádražní - Komenského.  Bylo vybudováno nákladem 1,7 mil. Kč na místě bývalé zahrady, ale především tam, kde bylo ještě před pár měsíci staveništní zařízení plné neuvěřitelného harampádí. Z původní studie  bylo nakonec vybudováno hřiště s umělým povrchem, který si tato škola samozřejmě zaslouží. 

Na Lhotce se buduje I. etapa kanalizace.  Investiční akci realizuje Vodárenská společnost s.r.o. Česká Třebová. Jde  zatím o I. etapu stavby, ve které se buduje hlavní kanalizační sběrač pro tzv. „starou“ Lhotku, vlastně  její část pod ČOV.   Sběrač končí v přepadové šachtě (s přepadem do Třebovky při velkých deštích), odkud se bude souběžnou tlakovým potrubím odpadní voda čerpat zpět do čistírny odpadních vod.

Hasičská soutěž "O pohár starosty města České Třebové“ s rekordní účastí  V sobotu 14.9.  se na letišti U Dvora konal další ročník soutěže v požárním sportu "O pohár starosty města České Třebové s rekordní účastí  28 družstev mužů a 12 družstev žen. Soutěž byla zařazena jako jedenáctá v rámci "Velké ceny okresu Ústí nad Orlicí v požárním útoku 2002". Mezi soutěžícími bylo také smíšené družstvo z německého družebního Biehainu.   Z 28 družstev mužů dosáhlo nejlepšího času družstvo z Lanškrouna (20,03s) 

Rotunda sv. Kateřiny se otevřela veřejnosti .  V rámci dnů evropského kulturního dědictví se v polovině září pravidelně otevírají veřejnosti jinak nepřístupné památky. Po letech rekonstrukce tak veřejnost měla poprvé po delší době možnost prohlédnout opravený interiér naší nejstarší kulturní památky.  Rotunda byla zatím zcela prázdná, ale během podzimu se sem přestěhoval z restaurátorské dílny v Praze opravený oltář.   V listopadu zde byly první přednášky.

V pátek 27. 9. bylo slavnostně otevřeno Kulturní centrum v Nádražní ulici koncertem populární skupiny. Slavnstního zahájení se zúčastnili vzácní hosté - senátor B. Čada, poslanec Radko Martínek, náměstek ministra dopravy  Ing. Jiří Kubínek, přednosta OkÚ MUDr. Ivan Týče, starostové okolních měst a obcí, zástupci kulturních zařízení z okolních měst, novináři a spousta dalších hostů.  Po koncertu, jehož hvězdou byla Kateřina Brožová, imitátor Václav Faltus a  a trumpetista orchestru Karla Vlacha Václav Týfa  se konalo slavnostní setkání hostů v malém sále spojeném s prohlídkou  nové budovy.  Druhý den v sobotu dopoledne se za přítomnosti nebývalé návštěvy více než 200 lidí konala v malém sále slavnostní vernisáž výstavy "Z díla Maxe Švabinského". Byla zahájena prvním hudebním vystoupením v tomto sále, na kterém vystoupilo smyčcové kvarteto ZUŠ Česká Třebová. Nejmilejším hostem obou akcí byla paní Zuzana Švabinská se svojí dcerou paní Novákovou

Vzniklo nové hasičské přátelství.   V nové obřadní síni staré radnice  začínalo slavnostní přijetí hasičů z Protivína i zástupců všech hasičských sborů z okolí České Třebové a Lanškrouna, které rozhodným způsobem pomohli po srpnových povodních městečku Protivín  v okrese "Písek. 

Ministr Vladimír Mlynář má poslaneckou kancelář v České Třebové   V pondělí 30. září se v restauraci hotelu Korado uskutečnila schůzka poslance Vladimíra Mlynáře (US - DEU)  (a ministra české vlády) se členy a kandidáty seskupení US - DEU v České Třebové  a okolí. Poslanec Vladimír Mlynář při této souvislosti otevřel zdejší poslaneckou kancelář, do které bude pravidelně dojíždět. 

Betonové sochy v Javorce    Třebovák Bohumil Špaček a jeho kamarádi z Ostravské univerzity zde uspořádali 12.10. odpoledne v Javorce zcela neobvyklou slavnostní vernisáž, takovou, kterou Javorka dosud nepamatuje, i když má 117 roků. Najednou zde bylo veřejnosti ukázáno pět nových betonových soch, které vznikly během léta v Hurtově hostinci v nedalekém Kozlově.  Vernisáž obětavě připravila rodina Špačkova a kamarádi všech účastníků letního sympózia. Sochy vystavují: Adéla Kuchařová, František Moravec, Ondřej Nahorniak, Bohuslav Špaček a Anička Votrubová. 

Závěrečné zasedání zastupitelstva  města   Zasedánáí s ekonalo 23. 10. Na Horách. Ani poslední zasedání spojené s obvyklým fotografováním nebylo zcela v  plném počtu. Přes nedávný pobyt v nemocnici se však jednání zúčastnil po hospitalizaci již i starosta Jiří Pásek. V druhé části zastupitelstvo vyslechlo projev starosty města Jiřího Páska, který jako hodnocení celého čtyřletého funkčního období.

Výstava Život a dílo Boženy Němcové ve výstavní síni Kulturního centra.  Vernisáž výstavy se konala v sobotu 26. 10. 2002 a zúčastnilo se ji asi pět desítek návštěvníků. Po zahájení výstavy pracovnicí Městského muzea Mgr. Voleskou    přednesla úvodní slovo k výstavě prof. Hana Habrmanová. Hovořila o nejasném původu a datu narození, její školní docházce, jejím složitém životě a poměrně známém  literárním díle. Nezapomněla se zmínit ani o čtrnáctidenním pobytu spisovatelky s dětmi v lázních na Horách u České Třebové před 151 lety. Výstavu zorganizovalo Městské muzeum Česká Třebová ve spolupráci s městským muzeem v Litomyšli a Muzeem Boženy Němcové v České Skalici. 

Okrašlovací spolek předal ocenění v soutěži o nejkrásnější zahrádku, květinové okno  a balkon Ve čtvrtek 31. 10., v poslední den funkčního období staré rady města  byli na českotřebovské radnici přijati ocenění z letošního ročníku soutěže "O nejkrásnější zahrádku, nejlepší květinové okno a balkon", kterou letos již potřetí vyhlásil českotřebovský Okrašlovací spolek. Předání cen se zúčastnili i členové výboru Okrašlovacího spolku města. a ocenění p. Šafářová (Prokopova ulice - Brázdov - nejlepší zahrádka), p. Smolová - nejlepší balkon - Ústecká ulice a p. Kopecká - nejlepší květinové okno - Staré náměstí. 

Hala nádraží v novém hávu  Poslední říjnový den byly odstraněny všechny zábrany cestujícím v dosud rozdělené hale nádraží a celý upravený a rekonstruovaný prostor  byl otevřen cestujícím a veřejnosti. Hala nyní poskytuje cestujícím ČD a také ČSAD  kvalitní zázemí při cestování, poskytuje  služby na dobré úrovni a zajišťuje dobrou informovanost. V pátek 1.11. dopoledne se konalo slavnostní předání rekonstruované haly v hodnotě přes 13 milionů korun. Akce se zúčastnil i generální ředitel ČD Ing. Dalibor Zelený, ředitel OPŘ Pardubice Ing. Grebík, senátor Bohumil Čada a starosta města Jiří Pásek, přednosta železniční stanice Ing. Zdeněk Kudrna a jeho náměstci.

Novým starostou města Jaroslav Zedník Česká Třebová má od 15. listopadu nového starostu. Rozhodlo se o tom při ustavujícím jednání zastupitelstva města, které se konalo od 15 hodin v malém sále Dělnického domu. Sál byl naplněn k prasknutí, řada občanů musela stát na chodbě, nebo prostě odešla.  Jednání se zúčastnilo všech 27 nově zvolených zastupitelů. Starostou byl zvolen Jaroslav Zedník, který získal 15 hlasů, druhý kandidát Dr. Jaroslav Demel 12 hlasů. Ing. Jaromíra Žáčková byla zvolena do funkce 1. místostarosty města. Do  funkce 2. místostarosty byl zvolen Dobromil Keprt . Novými členy rady města byli zvoleni Hana Brusenbauchová, Jiří Musílek, PaedDr. Zbyněk Slavík, PhDr. Petr Poldauf, Mgr. Eva Ostruszková, a Josef Kyncl.

Hořící vlak Dne 30. 11. se uskutečnila velká akce pro integrovaný systém na železnici, zaměřená na hašení požáru vzniklého ve vagóně osobního vlaku.   Akci pořádal Hasičcký záchranný sbor Českých drah.

400 jubilejní koncert Kruhu přátel hudby v České Třebové Zaplněný velký sál Kulturního centra v České Třebové byl v úterý 26. listopadu svědkem mimořádné události: na jubilejní 400. českotřebovský hudební večer přijel koncertovat s Komorní filharmonií Pardubice známý houslový virtuóz Václav Hudeček a jako svého hosta představil ještě svůj devatenáctiletý objev:  studenta HAMU Praha Romana Hraničku, pocházejícího z česko-japonské rodiny.  Vrcholem večera byl Koncert d moll pro dvoje housle, kde právě oba sólisté předvedli veškeré své umění a cit. 

Výtvarná skupina Maxmilián poprvé vystavovala Závěr měsíce listopadu patřil ve Výstavní síni Kulturního centra první výstavě třináctičlenné výtvarné skupin Maxmilián. Výstava byla zahájena velkolepou vernisáží, která se stala vlastně velkým společenským setkáním přátel výtvarného umění v České Třebové, měla vysokou úroveň a volala po opakování takových krásných výstav a okamžiků.  Výtvarná skupina je jistě raritou českotřebovského Kulturního centra.  Vlastní zahájení pravidelné činnosti se datuje od 1. září 2001. 

Ekovýstava "Přírodou Podorlicka v Ekocentru    V říjnu loňského roku bylo v prostorách nevyužívaného křídla budovy Mateřské školy U Stadionu slavnostně otevřeno Ekocentrum Podorlicko. Dnes má za sebou roční bohatou činnost, na které se podílela především ZO Českého svazu ochránců přírody. Ta zde získala výborné útočiště a také prostory pro přednáškovou a výstavní činnost a pro ekologickou výchovu. V úterý 19. listopadu 2002 odpoledne se v prostorách ekocentra Podorlicko konala slavnostní vernisáž fotosoutěže Příroda Podorlicka, vyhlášené českotřebovskou ZO ČSOP letos v jarním období. Do soutěže přihlásili autoři z České Třebové a širokého okolí.

LIDL v centru pozornosti  Supermarket LIDl, postavený na místě bývalé tkalcovny  je téměř stavebně dokončen. Podobně je na tom dalších asi 50 staveb v republice. Obchodní řetězec LIDL však zřejmě podle všeho chystá celostátní start do života podpořený masivní reklamou až na únor či dokonce březen příštího roku

Velká vánoční akce dobrých lidí z Českotřebovska   V předvánoční době vznikla vznikla „velká vánoční akce dobrých lidí“, spojená s dlouhou řadou  nadšených dobrovolníků  z poměrně širokého regionu, kteří dohromady udělali obrovskou práci, snad jedinou tohoto druhu v naší republice. Velitel hasičů z protivína Honza Jelínek připravil přesný seznam 112 postižených rodin  a přesně zjistil, kde mají malé děti do 6 let, kde pak děti od 6 – 18 let, kde bydlí rodina dospělých a přebývají důchodci.  Dárci si pak ze seznamu sami vybrali rodinu, které poskytli dárek a dali seznam dalšímu člověku, který chce pomoci. Zabalili dárek s přáním a plnou adresou dárce a popsali, komu je určen. Dostalo se opravdu na všechny rodiny ze seznamu a to do každé rodiny jde vždy dárků několik, třeba i deset! Dvě vozidla s posádkou se pak v sobotu 14. prosince vydala z České Třebové několik stovek kilometrů do Protivína, aby  odvezla 425 dárků  přímo do rodin…

Zdeněk Šebek opět mezi nejlepšími sportovci ČR 2002    Agentury vydaly v neděli 15. prosince informace o ocenění nejlepších českých postižených sportovců za rok 2002 a večer stanice PRIMA  vysílala záznam z předání cen, které se konalo o den dříve na pražském Hradě. Večer nás Třebováky opět velmi potěšil. Mezi nejlepšími byl také českotřebovský paralympionik a Mistr Evropy a držitel nového světového rekordu a nyní také nový českotřebovský zastupitel Zdeněk Šebek

VÝSTAVA BETLÉMŮ  Vernisáž  se uskutečnila v KC ve středu 18. prosince v 17.00 hodin za účasti Dr. Vl. Vaclíka, známého odborníka, který zde  v České Třebové údajně již otevíral 46. letošní výstavu betlémů. Na vernisáži výstavy vystoupili s krátkým programem žáci Základní umělecké školy pod vedením p. učitelky Milady Hamplové. Vzácného hosta, prezidenta mezinárodní betlémářské unie, která sdružuje betlémáře z 30 států světa, Dr. Vladimíra Vaclíka, jsme u nás v České Třebové přivítali již poněkolikáté. Ve svém projevu se na vernisáži vyznal k tomu, jak jej českotřebovské betlémy očarovaly a pochválil pořadatele za to, že zůstávají věrni tradičním třebovským malovaným betlémům.

Adventní trh na Starém náměstí Jarmarečního veselí užili o  14. prosince i v České Třebové. Město spolu s Kulturním centrem uspořádalo v sobotu adventní trh. Na Starém náměstí se tak sešli řemeslníci z nejrůznějších končin Čech a Moravy.  Program, připravený královéhradeckou agenturou, byl opravdu bohatý.

Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby Mši přednesl Komorní orchestr Jaroslava Kociana a Pěvecký sbor Bendl Česká Třebová se sólisty  Představení mělo opět vysokou úroveň a  těšilo se tradičně velkému zájmu veřejnosti a bylo předznamenáním Vánoc jako svátků klidu a místu a oslavou narození Spasitele. 


 Archiv Českotřebovského deníku